S-ar putea spune ca Steaua a debutat puternic în campania de transferuri din vara 2007. Nu voi face referire la "transferurile" iminente ale lui Thereau și Elton, întrucât nu vreau sã transform și acest articol într-unul anti-Becali. Voi vorbi strict despre cele 4 achiziții reușite pânã acum.
Mihai Gurițã este un atacant de 34 de ani, cu o mare experiențã în Divizia A, care însã n-a depãșit niciodatã un anumit nivel. Avantajele sale sunt viteza, simțul golului precum și dorința puternicã de a demonstra, la final de carierã, cã Steaua nu este o pãlãrie prea mare pentru el. Optimiștii se vor gândi desigur la precedente celebre precum Larsson sau mai autohtonii Ganea (la Dinamo) și Viorel Moldovan (la Rapid). Chiar și-așa, Mihai nu cred cã poate spera, cel puțin pentru început la un post de titular într-un compartiment unde mai activeazã Vali Badea, Iacob sau Dicã. De asemenea, el poate fi paratrãsnetul nevinovat al furiei suporterilor pentru plecarea lui Thereau, întrucât vine oarecum pe postul francezului. Deși mi-aș dori-o, mã îndoiesc sincer cã Gurițã se va dovedi mai bun ca Cyril. Dincolo de asta însã, eu cred cã el reprezintã un transfer util, pentru cã poate fi o rezervã capabilã sã însuflețeascã atacul Stelei. Campania 2007-2008 poate fi lungã, iar numãrul jucãtorilor cu care Steaua va aborda competițiile este la rândul lui foarte important.
Eric Bicfalvi vine sã confirme o mai veche tendințã a Stelei de a cumpãra fotbaliști de perspectivã, ce au confirmat la reprezentativele naționale de juniori. Sãtmãreanul le calcã pe urme unor Tudose, Enescu sau deja celebrului Ochiroșii. Rãmâne de vãzut dacã i se vor acorda șanse sã joace (mai ales cã este mijloc ofensiv, post pe care nu se pune prea mare preț la Steaua) sau dacã va fi doar o rezervã eternã, bunã sã completeze foia de joc la partidele roș-albaștrilor. Eric, este șansa ta !
Valentin Bãdoi este în mod cert cel mai controversat transfer din ultimii ani. Asta în condițiile în care Steaua n-a mai cumpãrat de mult un fotbalist de la rivalele bucureștene, deși nu s-a sfiit sã le cedeze acestora mai mulți jucãtori. Personal nu-l consider pe Bãdoi unul dintre fotbaliștii care n-ar merita sã joace la Steaua doar pentru cã a jucat la Rapid. Nu l-am urmãrit îndeaproape, însã din ce am vãzut mi-a lãsat impresia unui tip de bun-simț, care n-a fãcut excese cât a stat în Giulești. Desigur, în mãsura în care poți sã nu faci excese în fotbalul românesc de astãzi. Ca valoare, consider ca este peste ce avem în acest moment pe banda dreaptã. Din cauza trecutului vișiniu însã, Bãdoi va trebui sã joace foarte bine ca sã fie acceptat de publicul din Ghencea, iar el trebuie sã fie primul conștient de asta ! Nu-i prevãd un debut ușor.
Cea din urmã achiziție este ... Adrian Ilie. "Cobra" vine sã acopere golul lãsat de plecarea lui Mihai Stoica. Ce știm sigur este cã Adi Ilie este stelist și cã este un tânãr umblat prin Occident, care probabil cã nu se va limita la ceea ce fac bãștinașii ce ocupã posturi similare pe la echipele românești. Ce nu știm, dar vom afla, este cât de pregãtit este Adi pentru managerierea unei echipe de talia Stelei și "mai ales" cum va gestiona relația cu Becali și cum va reacționa la implicãrile adeseori brutale ale acestuia în mersul echipei. Adi, nu putem decât sã-ți ținem pumnii și sã sperãm cã ai venit animat de un singur obiectiv : binele Stelei !
Ovidiu