FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

A fost odatã ca niciodatã...

«123»
fcsteaua.ro06.05.2007 23:02

Vautrot a ales poarta dinspre peluza unde se aflã suporterii români, iar Steaua a fost desemnatã prima executantã. Cei 10 jucãtori s-au așezat în cercul de la centrul terenului, în timp ce portarii s-au dus spre careu.

Primul executant e Majearu. ,,Baftã, Miți!". ,,Nutria" pleacã agale spre poartã. Urruti se așazã între buturi și încearcã sã-i prindã privirea românului. Majearu evitã sã ridice ochii. Își așazã mingea la punctul cu var, se dã înapoi patru pași și hotãrãște sã tragã în dreapta portarului. Era cel mai tare adversar al lui Duckadam la penaltyurile de dupã antrenamente. În tribune, huiduielile mușcã vârtos din timpanele alor noștri. Miți se îndreaptã spre minge. Pașii îi sunt ușori. Pune stângul înainte și lovește cu latul dreptului în diagonalã. Plasat, dar, vai!, prea încet. Urruti pleacã spre dreapta și respinge.. Stadionul ia foc. ,,Barca, Barca! Campeones!". ,,Eram extenuat fizic. Poate era bine sã fi refuzat și eu, dar nu m-a întrebat nimeni. Pentru toatã lumea era firesc ca eu sã bat", spune cu tristețe azi Majearu. ,,În acea clipã am crezut cã pierdem. Dacã cel mai bun executant al meu ratase nu mai aveam la ce sã mã mai gândesc", recunoaște Ienei.

Duckadam schimbã locul în poartã cu Urruti și parcã o umple fizicul lui. Își murmurã ca pentru el: ,,Hai, Helmuth! Primul penalty e cel mai important. Dacã ghicești, pe urma îi joci tu pe ei". Spaniolii îl trimit pe Alesanco. Cãpitanul echipei și-a asumat responsabilitatea de a deschide seria loviturilor. Duckadam își îndoaie genunchii pe linia porții. Tribunele pregãtesc vuietul nebun al succesului. Spaniolul se retrage. Se oprește. Pare un sãritor în înãlțime care așteaptã tunetul sacadat al spectatorilor. Vine spre minge. Duckadam nu se grãbește. Stã puțin pe loc, dupã care împinge în picioare și pleacã în dreapta. Acolo ajunge și mingea. Duckadam apãrã!!! ,,Sunt salvat", își spune Majearu și lipește o palmã de încurajare spatele lui Boloni, care s-a ridicat pentru a executa. ,,Bat în stânga lui. Cu Sportul am dat tot acolo și probabil cã portarul a vãzut caseta. Își va spune cã schimb colțul, pentru cã am ratat și d-aia n-o fac. Important e sã nu dau afarã, așa cã trebuie sã am grijã. Ah, și cât îmi doream sã nu ajung la momentul ãsta!", își spuse Loți în drumul spre careu. Urruti gândea altfel. Boloni își pune balonul pe var cu o mișcare hotãrâtã. Lasã senzația cã n-are chef sã mai prelungeascã agonia. Se îndreaptã spre minge, trage, dar, de fricã, nu trimite lângã barã. Urruti schimbã și el colțul, mergând pe teoria alternanței. ªi-i iese! De furie, Loți trage în mingea respinsã, dar golul nu poate fi validat. Stadionul renaște iar. Lui Loți îi vine sã se batã singur. ,,De ce a trebuit sã gândesc atât? De ce? Aici nu e locul unde trebuie sã fii cerebral. Aici îți trebuie nebunie și inconștiențã. Ce-am cãutat eu aici? De ce m-am bãgat?". Oftatul greu al tribunei a stopat procesul de conștiințã al lui Boloni. ,,Esteeee! Bravo, Duca! Nu-i nimic, Loți! Duca a apãrat iar!". Bãieții jubilau alãturi de micuța galerie românã. ,,Dupã primul penalti a început, de fapt, jocul psihologic", explicã azi Helmuth. ,,M-am gândit cã ai noștri schimbaserã colțul la primele douã lovituri. Pedrazza, al doilea om al lor, gândea la fel. Mizam pe faptul cã va crede cã voi schimba și eu colțul dupã prima loviturã paratã. De-aia am plonjat tot spre dreapta".

La centrul terenului, Lãcãtuș stã încã lângã Bãrbulescu. ,,Bã Ilie, eu decât sã trag plasat și sã mi-o prindã ãsta, mai bine dau peste poartã. Sã moarã mã-sa, îi trag una lu' ãsta de-i scot ochii! Ori la bal, ori la spital!". Încurajându-se singur, Marius s-a ridicat și a pãșit hotãrât. A luat mingea, și-a înțepenit-o la 11 metri, s-a uitat scurt la Vautrot, dupã care a plecat decis. Trei pași, un șut în plin și...suspans. Mingea explodeazã în ,,transversalã", dar sare în pãmânt dupã linia porții. Gooooollllll!! E 1-0 pentru Steaua! Lãcãtuș sparge aerul cu pumnul și se întoarce râzând la centru. ,,Bravo, Lãcã! Sã n-am parte, și eu o sã dau la fel!", îi spuse Bãrbulescu. ,,Adevãrul e cã mi-a cam tremurat mâna când am aranjat mingea. Bine cã nu mi-a tremurat și piciorul", se confeseazã azi Marius. Pentru prima datã spectatorii nu mai ovaționaserã în urma loviturii unui român. În liniștea instalatã, pașii lui Duckadam se auzeau parcã fremãtând iarba de pe linia porții. ,,Tot în dreaptã mã duc fie ce-o fi! N-o zice ãsta cã sunt nebun sã aleg același colț. Dar uite cã eu sunt. Sã vedem dacã merge", își șopti Duckadam. Fațã în fațã cu el, Pichi Alonso pare înspãimântat. N-are voie sã rateze. Logica lui curge însã prin albia sãpatã de Helmuth. Elanul spaniolului e mare. Trage în dreapta portarului nostru. Duckadam plecase însã înainte și, incredibil, prinde mingea!!! Al treilea penalty apãrat. De bucurie, șuteazã balonul în înaltul cerului. Vautrot se apropie de el, dar Helmuth se scuzã. ,,Nu mi-a dat cartonaș atunci. M-a privit doar mai dur, mai dojenitor, dar atunci am simțit din privirea lui cã parcã și el se dãduse de partea noastrã. Deși eram o echipã micã, venitã din nenorocitul ãla de est al Europei, deși jucam în deplasare, deși ratasem douã penaltyuri, aveam acum prima șansã", povestește Duckadam.

Urmeazã Balint, al doilea kamikaze al echipei. În tribune, nea Gavril, tatãl lui Gabi, își mușcã unghiile. Gãboajã pare însã mult mai calm. Își aranjeazã meticulos balonul în punctul cu var. Pe laterala careului de 16 metri, cu zâmbetul pe buze și mâinile lipite una de alta ca pentru rugãciune, Duckadam se trântește în fund. ,,Doamne, îți mulțumesc, Doamne, cã m-ai ajutat!". Pentru portarul Stelei tot ce îl înconjura acum dispãruse. Era doar el cu el. Apãrase 3 penaltyuri, nu știa câte vor mai fi și nici n-avea chef acum sã facã vreo socotealã. ,,Uite-l pe Gãboajã. Ãsta bate bine, dar tot i-am luat câteva navete de bere de 3 ani de când ne întrecem la 11 metri dupã antrenamente". Duckadam nu privise nici una dintre execuțiile coechipierilor și n-o va face nici acum. Dupã ce Balint și-a fixat balonul pe punctul cu var, Helmuth s-a lãsat ușor pe spate și a închis ochii. Huiduielile tribunei îi spãrgeau timpanele. ,,Or izbucni, ca la Miți și Loți, sau aud oftatul ãla atât de plãcut?". Nebunia transformase fluierul lui Vautrot într-un țignal șters pierdut în spațiu. ,,Huuuuuuuuuuuuuuuuo!". ,,Ahhhhhhhh!". ,,Ce, a marcat Gabi?". Liniștea cãzuse iar ca o ghilotinã peste capetele spaniolilor care umpluserã stadionul ,,Sanchez Pizjuan". ,,Așa e, a dat gol! E 2-0 pentru noi! Bravo, Gabi!", apucã sã-i strige Duckadam, dupã care se îndreaptã cu pasul lui apãsat de urs grizzly spre linia porții. ,,Helmuth, te arunci decis în stânga!", își spuse. ,,Nu trebuie sã-și fie rușine dacã vei fi pãcãlit. Orice portar își alege un colț la 11 metri, dar de teama de a nu fi penibil, nu împinge hotãrât, iar când o face e prea târziu. Tu trebuie sã riști!" se îmbãrbãteazã Helmuth, dupã care își focalizeazã pe ochii lui Marcos. ,,Hai, bãiete, cã-ți cam tremurã picioarele. Ce oi zice tu, cã dacã am plecat de trei ori în dreapta sunt chitit pe partea aia? Uite cã acum mã sucesc. Sã nu te sucești și tu, da, bãiete?". Semnalul lui Vautrot se aude de aceastã datã extrem de clar. Helmuth își înfundã încã o datã mãnușile una într-alta, se înconvoaie și începe sã tropãie ușor. ,,Hai, bãiete, dã-o la mine! Hai, primul pas...., al doilea...., e bine așa....., al treilea...., Hai, trage! Am plecat! ªi.... Te-am pãcãliiiiiit, uite-o, e iar la mineeeeee! Esteeeeeeeee!". În clipa urmãtoare Boloni era deja de gâtul portarului. ,,Bravo, Duca! Bravo, bãiete!". Helmuth nu realizase însã cã totul se terminase. ,,Ce-i gata?". ,,Gata! Am câștigat!". ,,Am luat Cupa!". ,,Bravo, bã! Am luat-o, bã, e a noastrããããããã!". ,,Cupa Campionilor, bã, e a noastrãããããã!".

Andrei Vochin - SUPER Steaua, București, Editura Prosport, 2001

fcsteaua.ro va recomandã FINALA CUPEI CAMPIONILOR EUROPENI, ediția 1986, Steaua BUCUREªTI - CF Barcelona, astãzi la ora 19:00 pe TV Sport, în comentariul unuia din eroii nopții de la Sevilla, Gabi Balint! Vizionare plãcutã!

danielcristian06.05.2007 23:32

Super-amintiri... abia astept sa vad diseara pe tvsport meciul!Ca drept sa spun,nu l-am mai vazut niciodata integral de atunci(inafara de penalty-uri,fireste,pe care le am in calculator).Si de fiecare cand le vad,mi se face pielea gainii... Astazi e ziua in care frustratii nu se simt prea bine,si arunca in Steaua cu tot felul de porcarii,dar pentru stelisti e o zi mare,ziua in care,acum 21 de ani Steaua reusea cea mai mare performanta a fotbalului romanesc! steagcruce2 steagcruce2 steagcruce2

steven_gerrard06.05.2007 23:34

SOOOOOOOOPER articol,Andrei VOCHIN e cel mai bun de la gsp + ca e Stelist da pe booone ca e cel mai tare kiar dak e Stelist zice si de javre adevar sau de milogi da artikolu e sooper,21 ANI DE GLORIE,1 (2 CU SUPERCUPA EUROPEI) ,care fac diferenta intre Steaua & restul ekipelor in special javre + finala din 89 semifinale,sferturi ei au avut o semifinala si se tot lauda ca Steaua a juucat cu ekipe mici dic la Rednic poi ei raman cu vorbele noi cu CUPELE

2 CUPE CE NE DIFERENTEAZA fular-campionii steagsahmic fularsteau2 fularultrasforzateaua

steagcruce2 fularsteaua2

forzateaua steagsimplu steaua_ro

SteauaToronto07.05.2007 00:34

Acest articol m-a facut sa lacrimez ... rusine mercenarilor de astazi si rusine tuturor ce isi bat joc de aceasta performanta prin persoana lui Gigi Becali, da tu, Gigi Becali care tarasti numele Stelei prin noroi in fiecare zi...

Sa-ti fie rusine ...

Padrese07.05.2007 01:31

"Apara Duckadam! Sintem finalisti! Am castigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni e la Bucuresti!" (Teoharie Coca Cozma - 7 Mai 1986, Sevilla - stadion Sanchez Pijuan)

Steauaforever3307.05.2007 02:53

EXCELEEEEEEEEEEEENT ARTICOOOOOOOOOOL!!!!

Mi-a trezit niste amintiri de neuitat. Imi aduc aminte cu placere ca nici nu stiam ce sa fac la momentul ala. Am iesit pe geam si am inceput sa urlu cu tata. Era incredibil. Nu stiam ce sa facem. Si ....... am iesit pe Bloc... :):) Si mai erau si altii :):). Wow, ce noapte, ce fericire. Marturisesc ca mi-au dat lacrimile de emotie. INCREDIBIL CE PUTEM SIMTI DUPA ATATA TIMP. Parca s-a intamplat ieri... FENOMENAL!!! Au fost 3 ani de suprematie a Stelei in Europa. Nu a fost ceva intamplator. A fost o continuitate cu inca o semifinala si alta finala de Cupa Campionilor. Fantastic!! Fantastic!! Multumim celor care ne-au oferit aceasta bucurie de neegalat de o alta echipa din Romania....

SebaSS07.05.2007 04:53

Ce vremuri... aveam 2 luni si 14 zile... bine ca am fost martor :)

steaua_ro steagcruce2 steagro

Sa dea domnul sa mai prindem o astefel de performanta cat de curand! Forza Steaua

Kiti18407.05.2007 05:13

Super ARTICOL parca ma mai scos din amorteala asta data de rutina LIGII 1 BURGER..ca parca ii sta bine cuvantului Burger si calitatea de asemenea denota valoarea acestui campionat!Probabil Primera Division ar trebui sponsorizata de Carlsberg...ca sa putem face o comparatie:)!Eu cred ca atunci in 86 au fost cele mai emotionante si cele mai incredibile momente din istoria loviturilor de departajare.Mereu cand ne auzim sau vreun batran cand ne povesteste de vizionarea acelei incredibile finale o spun de parca s a intamplat ieri...simti ca le au ramas acele emotii inca bine impregnate in suflet acea bucurie unica pe care numai Steaua a putut sa o aduca...mai ales atunci...!

Speram in curand ca Steaua o sa ne faca dinnou fericiti!

steagcruce2

neli07.05.2007 05:58

avem cele mai frumoase amintiri ! suntem cei mai fericiti suporteri ! iubim Steaua din suflet ! un sfat pentru. jucatorii de acum : nu va faceti de rusine, ajunge, ajunge cu pb., reveniti-va, va iubim

Getodacu07.05.2007 06:14

Ar trebui sa facem o petitie ceva sa legalizam 7 mai ca zi de sarbatoare nationala steaua_ro

chupa07.05.2007 06:18

Sa dea domnul sa mai prindem o astefel de performanta cat de curand! Forza Steaua

si eu aveam 2 luni si 5 zile :D:D:D:D MARTORI :P

greu de egalat o astefel de performanta...pana la moartea cu Steaua

Alex-Legio07.05.2007 06:33

7 Mai 1986: Campioana Romaniei este Campioana Europei! Felicitari tuturor eroilor nostri de la Sevilla! steaua_ro

M.P07.05.2007 06:58

PFOAAAAAAAAA!!!! Mi s-a zburlit pielea ... Mama mama ce sentimente ... asa ceva n`o sa mai vedem noi niciodata .... FORZA Steaua ... Mandru ca sunt stelist

nicolaef07.05.2007 07:16

Aveam 39 de ani. Urmaream meciul la un televizor color in Bd Dimitrie Cantemir. Am urmarit finala cu sufletul la gura. La loviturile de departajarea cred ca aveam pulsul ...1000 ! Dupa finala am plecat acasa pe jos. La Sf Gheorghe am intalnit un tanar care plangea si m-a intrebat "nu stiti ce a facut Steaua?" "Cum, nu stii!", i-am raspuns. "A castigat cupa campionilor europeni". "Am urmarit meciul", a raspunsul el, "dar inca visez". In drumul spre casa am plans tot timpul de bucurie. N-am dormit toata noaptea. A doua zi m-am prezentat la chiosc sa prind un "Sportul". Cartea lui Voichin este minunata. El este un mare stelist, desi afisaza o atitudine decenta. Pentru noi, suporterii Stelei, si el este un campion. Este singurul ziarist real al Gazetei Sporturilor. De dimineata cand am citit cronica loviturilor de departajare am plans din nou.

La 60 de ani. Cred ca nu este sentiment mai maret decat sa fii suporter al Stelei si sa fi prins acea seara extraordinara. Forza Steaua! Mandru ca sunt stelist.

undeva07.05.2007 07:17

atunci aveam 8 ani si singurele lucruri pe care mi-le pot aminti sunt loviturile de la 11m si bucuria de dupa,FE-NO-ME-NAL,fara cuvinte.

zloty07.05.2007 07:44

deabia astept sa mai vad diseara meciu , cand vad ce a ajuns iubita noatra echipa ......

puyol07.05.2007 07:55

multumim Steaua ca existi !!! fular-campionii

capone07.05.2007 08:12

Doamne ce emotii m-au cuprins, doar ca am citit cateva randuri, dar stau si ma gandesc cat de emotionat o sa fiu cand o sa revad finala??? Mama iti multumesc ca m-ai nascut stelist. steaua_ro

Geo_stelistu07.05.2007 08:22
multumim Steaua ca existi !!! fular-campionii

Super Fain Articolul Miau Dat Lacrimile MONENTE DE VIS

cristian8607.05.2007 08:24

Am fost la un pas de finala UEFA, cred ca l-a momentul actual atat se poate, mai ales ca lui Jiji nu ii pasa de performanta ci doar de imaginea lui.Poate in 5 -10 ani cu un management profesionist si cu jucatori straini de mare valoare sa trecem de grupele CL...

Din nefericire eram prea tanar la momentul finalei (in jur de o luna) si nu imi amintesc nimic din ea..doar ce am vazut la TV.

pda07.05.2007 08:52

Noi avem ce ne aminti, altii nimic!

fular-campionii

Azazello07.05.2007 09:19

Aveam 8 ani la acel meci. L-am urmarit impreuna cu bunicul meu (D-zeu sa-l ierte,a murit de 4 ani). Imi amintesc ca eram cufundat untr-un fotoliu la 2 metri de televizor, un Diamant alb -negru.... Si la fiecare lovitura aparata de Dukadam topaiam ca un titirez, in picioare, pe acel fotoliu. Nu o sa uit niciodata acel meci. Acum, citind aceste randuri, mi s-a facut piela de gaina si simt un gol in stomac.

E uluitor sentimentul de a fi STELIST.

Retraiesc emotia de atunci si o voi retrai-o an de an ...

Si pentru ca viata iti rezerva frumoase suprize, va impartasesc voua tuturor una care ma face si mai mandru: in 7 mai este si ziua sotiei mele ! Ea pe atunci implinea 4 anisori si destinul i-a harazit de barbat un stelist. NICI NU SE PUTEA ALTFEL !!!

Va multumesc tuturor pentru ca sunteti stelisti si strig din rasputeri :

MEREU CU Steaua, MEREU PENTRU Steaua !!!

grizzly07.05.2007 09:28

"sa moara ma-sa ii trag una lu' asta de-i zbor ochii!". daca ar mai avea jucatorii rautatea asta pe teren altundeva eram. stim Laca, orice pentru Steaua! de aia te si iubim.

n_am_kef07.05.2007 09:34

Superb!

roby_spartacus07.05.2007 09:50

A fost una dintre cele mai frumoase seri din viata oricarui STELIST si cea mai mare performanta a fotbalului ROMANESC , steagsimplu AM FOST SUNTEM SI VOM FI CEI MAI BUNI !!!!!!!! si hai sa umplem miercuri Ghencea sa vada toti cat de iubita este Steaua si sa le aratam ca ei inseamna ceva pentru noi :x:X:X SUFLET DE STELIST

«123»