In urma discutiilor purtate cu suporterii mai multor echipe, am ajuns la o concluzie ingrijoratoare. Suporterul stelist isi doreste performanta cu orice pret. E asta un lucru rau? Eu spun ca DA!
Uitati-va in Anglia, in patria fotbalului. Acolo echipe ca Leeds sau Nottingham Forest se zbat in ligile inferioare, dar suporterii au ramas alaturi de ele. De ce oare? Suporterii lor nu vor performanta? Nu sunt obisnuiti cu performanta? BA DA, sunt obisnuiti cu performanta, dar stiu ca nu asta este cel mai important lucru. Important este ca in fiecare duminica, ei pot merge cu familia la stadion, in locul pe care il ocupa de 20 de ani incoace, pentru a vedea echipa pentru care traiesc. Si ei se enerveaza cand nu merge totul cum vor, numai ca ei nu pot renunta la dragostea pentru echipa. Acest lucru nu intra, pur si simplu, in discutie. In momentul in care ai trecut prin bune si rele alaturi de clubul tau, nu te gandesti sa il parasesti nici daca te duci in Liga a treia. Foarte multe cluburi europene au avut sedinte de zeci de ani in ligi inferioare, dar numarul suporterilor nu a scazut.
La noi de ce nu e asa? Nu stiu, pentru ca noi nu suntem englezi? :? Situatia altor cluburi nu ma priveste, dar la Steaua sunt foarte multi rupti in cur (scuzati-mi exprimarea, dar asta e adevarul) care se dau repede stelisti dupa un rezultat bun al echipei. Acestia nu ar trebui incurajati, deoarece calitatea de suporter se capata dupa ani de zile si se transmite in familie, nu se dobandeste dupa un meci mai bun. Nu ar trebui incurajati, dar sunt. Cum? Prin intrarea libera, si prin preturile derizorii ale biletelor. Astfel Ciobanul ii aduce si mai aproape de echipa in loc sa ii indeparteze, iar adevaratii suporteri sunt scarbiti de situatie si nu mai vin la stadion.
Cum vreau eu sa fie situatia la Steaua? Vreau sa ma pot duce linistit sa imi cumpar abonament de la casa de bilete, fara sa ma scuipe toti aurolacii, vreau sa pot intra pe stadion fara sa tin mana in buzunar pe portofel in timp ce trec printr-o inghesuiala infernala, vreau sa imi gasesc locul scris pe abonament liber si scaunul intreg, vreau sa vad in teren o echipa devotata si gata sa isi dea viata pentru culori, iar in loje conducatori cu facultate si dragoste ros-albastra. Nu vreau miliarde de dolari, nu vreau spoiala, nu vreau petarde. Vreau jucatori carora sa le faca placere sa joace pentru club si rezultate cat mai bune posibile in aceste conditii. Nu vreau performanta indiferent de modul in care este obtinuta ea, nu vreau lipsa de respect, nu vreau nesimtire. Vreau sa ma simt bine alaturi de cei dragi intr-o zi de duminica.
Iar daca echipa o merita, vreau sa sarbatoresc castigarea campionatului la sfarsit. Din punctul meu de vedere, asta este singura cale pe care putem intra in normalitate, cale care incepe invariabil cu indepartarea lui Ciobanul de la conducerea clubului. Indiferent de ce ar spune unii si alti, el nu este capabil sa conduca un asemenea club.
Acum, ca am lamurit ce vreau eu, voi ce vreti? Calitate sau cantitate? Spectacol sau victorie? Devotament sau flegme? Care club il doriti? Steaua lui Ciobanul sau Steaua? Raspundeti cinstit!