FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Filme

«1838485868789»
Adrian26.03.2013 12:54
ce cauta un viking acolo in secolul 9?

Garda imperiala bizantina era formata din Scandinavi.

Probabil ai auzit de Garda Varanga. Era compusa doar din germanici si scandinavi si era o unitate de elita, un fel de bodyguarzi ai imparatului.

Asa cum am zis inainte, fara vikingi lumea moderna ar fi fost total diferita.

Ei au calatorit pe o distanta foarte mare, de la teritoriul americii de nord si pana in orientul mijlociu.

Pe langa ca erau pirati, erau si negustori si faceau schimb cu multe popoare. Asa a ajuns sa fie gasita o statuie a lui Buddha intr-un mormant viking din peninsula Scandinava.

Vikingii au luat-o si spre est, nu doar spre vest, catre Franta si Anglia. Ei au pus bazele Rusiei si au infiintat puternicele orase si principate din Rusia. Novgorod si Kiev sunt 2 asezari construite de vikingi.

Au coborat pana la Constantinopol pentru ca erau curiosi si fascinati de acel oras, de toate povestile pe care le auzeau despre el. Ei ii ziceau Miklagard. Nume care din cate imi amintesc inseamna Orasul Mare.

Au incercat sa il si cucereasca, sa il jefuiasca, etc.

Harald Hardrada, un mare rege Norvegian, a luptat in garda Varanga si a si condus-o.

Vikingii au reusit sa ajunga pana la Constantinopol datorita barcilor lor care puteau sa inainteze pe rauri si erau foarte usoare. Asta le permitea sa le si mute de pe un rau pe altul. Si astfel au ajuns din Suedia in Marea Neagra si la Constantinopol.

In serialul Vikings, Ragnar are un fiu pe nume Bjorn. Ragnar Lodbrok chiar a avut un fiu pe nume Bjorn Ironside care a si coborat cu vikingii lui mult, pana in mediterana, a invadat sudul Frantei si a ajuns sa jefuiasca si Italia, orasul Pisa daca nu ma insel. Ragnar, in serial, e facut sa arate ca un tip foarte curios sa cunoasca lucruri noi. Si asa si erau oamenii astia. Erau curiosi, erau aventurieri, tot timpul voiau mai mult. More, give me more, give me more...

p.s.

Daca tot suntem aici cativa pasionati de istorie, facem un topic pe undeva ca sa vorbim despre asta?

Alexandru H.26.03.2013 13:02

Axl a intrebat de secolul 9. Garda varangiana e mult mai tarzie.

Adi, cel care a condus raidul din orasul Luna era Hastein. Bjorn era un soi de subordonat al fratelui sau.

Adrian26.03.2013 13:11
Axl a intrebat de secolul 9. Garda varangiana e mult mai tarzie.

Adi, cel care a condus raidul din orasul Luna era Hastein. Bjorn era un soi de subordonat al fratelui sau.

Garda, din cate stiu eu, a fost infiintata de Vasile al doilea. Ideea era ca oamenii astia erau mari calatori si aventurieri si ca nu e chiar asa greu de crezut ca au ajuns in secolul 9 la Constantinopol. Era vikingilor a tinut din secolul 8 pana in secolul 11.

Ei faceau comert cu popoarele din Estul Europei, cu musulmani, le vindeau sclavi, etc.

Eu am zis de Bjorn pentru ca apare in serial. Dar stiam ca a participat alaturi de Hastein la acele raiduri din mediterana in care au speriat to ce se putea speria din Spania pana in Italia. Daca nu ma insel, ei au crezut ca Luna e de fapt Roma. Si asa s-au oprit. Ca, daca nu, poate mergeau mai departe :)

p.s.

Fun fact:

Ca am tot vorbit ca au speriat Spania. Vikingii care au jefuit coastele Spaniei si i-au batut bine de tot pe musulmanii de acolo, au bagat atat frica in ei incat astia, musulmanii, au decis sa trimita expeditii in nord ca sa afle cine sunt acesti oameni. Erau total dati pe spate de nordici.

Astia erau oameni mari, inalti, puternici, razboinici foarte agresivi, ceva ce musulmanii nu mai intalnisera pana atunci.

Alexandru H.26.03.2013 13:19
Garda, din cate stiu eu, a fost infiintata de Vasile al doilea. Ideea era ca oamenii astia erau mari calatori si aventurieri si ca nu e chiar asa greu de crezut ca au ajuns in secolul 9 la Constantinopol. Era vikingilor a tinut din secolul 8 pana in secolul 11.

Ei faceau comert cu popoarele din Estul Europei, cu musulmani, le vindeau sclavi, etc.

Eu am zis de Bjorn pentru ca apare in serial. Dar stiam ca a participat alaturi de Hastein la acele raiduri din mediterana in care au speriat to ce se putea speria din Spania pana in Italia. Daca nu ma insel, ei au crezut ca Luna e de fapt Roma. Si asa s-au oprit. Ca, daca nu, poate mergeau mai departe :)

Cand ataca orasul in 860 bizantinii sunt socati de intamplare. Nu mai vazusera niciodata astfel de indivizi. La urmatorul atac sunt la fel de nepregatiti... iar vikingii inca nu incepusera sa devina comercianti la Marea Neagra. De asta zic eu ca daca au fost vikingi in oras inainte de anul 900, nu puteau sa provina decat de la expeditia lui Hastein. Sa nu uitam ca in secolul 9, bizantinii inca detineau parti importante din Italia; un exarh bizantin ar fi putut sa ia niste vikingi in serviciul sau ca mercenari, asa cum imperiul oricum facea cu alti barbari.

Chestia cu Luna... sigur, in cronici asa apare. Eu zic ca nu a fost o confuzie: vikingii nu erau suficient de puternici sa atace Roma din moment ce nici macar pe acel oras micut nu l-au cucerit prin violenta. Cu cateva exceptii (Anglia sau Paris), vikingii nu aveau nicio intentie sa duca lupte sau asedii pe uscat. Nu aveau forta, nu aveau numarul. Singurul lor interes era jaful, si acela intreprins in cel mai economic mod cu putinta.

Ca am tot vorbit ca au speriat Spania. Vikingii care au jefuit coastele Spaniei si i-au batut bine de tot pe musulmanii de acolo, au bagat atat frica in ei incat astia, musulmanii, au decis sa trimita expeditii in nord ca sa afle cine sunt acesti oameni. Erau total dati pe spate de nordici.

Nu i-au batut. Hastein a fost primul care a atacat pe Ummayazii din Cordoba si a fost invins. Dar interes a existat, iti dai seama. Puteau fi potentiali aliati impotriva regatelor crestine, puteau fi islamizati (s-a incercat asta pe timpul lui Vladimir al Rusiei)...

Adrian26.03.2013 13:34

Clar. Nu aveau cum sa jefuiasca un oras ca Roma. Expeditia aia nu era la fel de mare ca cele din Anglia sau Franta. Era doar pentru jafuri, cum ai zis si tu si pentru explorare.

Insa ei erau destul de "nebuni" ca sa incerce asa ceva. Impactul lor asupra acestui continent a fost foarte mare datorita faptului ca e impanzit de rauri mari. Nimeni nu era protejat de raidurile lor.

Europa-Harta-raurilor-din-Europa.jpg

Nu e neaparat obligatoriu ca acel Halfdan despre care a scris Axl sa fi participat la o expeditie de jefuit. Ar fi putut sa fie un explorator sau comerciant. Populatiile nordice faceau schimburi cu ceilalti europeni inca din cele mai vechi timpuri.

Chiar si Romanii cumparau vite de la ei. Nordicii erau mai mari decat ceilalti europeni datorita dietei lor. Ei aveau o dieta care se baza pe carne de vita, nu pe cereale sau legume. Pentru ca in Scandinavia era destul de greu cu agricultura. Cresteau vite si le vindeau. Cumparau arme de la franci chiar daca Carol cel Mare le-a interzis supusilor lui sa le mai vanda arme. Partea asta a lor, legata de comert, nu e prea cunoscuta.

p.s.

Vikingii au avut cuceriri teritoriale militare doar in Marea Britanie, Estul Europei si Irlanda. In rest, au mai primit teritorii ca Normandia ca mita.

Ei mai mult jefuiau. Asta au facut si in Spania. Bjorn(care inseamna Urs in scandinava) si Hafstein au urcat cu barcile lor pe Guadalquivir si au jefuit Sevilia. Dupa treaba asta, emiratul de cordoba a decis sa isi infiinteze primele forte navale.

Dar probabil ca ai dreptate. Trebuie sa facem un pic diferenta intre a bate si a jefui.

Vikingii erau curajosi si mari razbonici dar nu erau prosti. Atacurile lor veneau cand adversarul nu era pregatit si nu prea atacau ei in camp deschis. Stiau ca nu au sanse impotriva unor armate mai mari din punct de vedere numeric.

Lorimer26.03.2013 13:39
Nordicii erau mai mari decat ceilalti europeni datorita dietei lor. Ei aveau o dieta care se baza pe carne de vita, nu pe cereale sau legume. Pentru ca in Scandinavia era destul de greu cu agricultura.

Cred ca si datorita climei. Ei mereu erau nevoiti sa lupte pentru hrana...nu culegeau banane din pom.

Adrian26.03.2013 13:46
Cred ca si datorita climei.

Evident. Aici intervine de fapt selectia naturala. Intr-o zona ca peninsula Scandinava nu ai cum sa supravietuiesti daca nu esti puternic.

axl26.03.2013 13:56

Eu nu cunosc atatea date istorice, desi iubesc Constantinopolul si-l vreau inapoi crestinatatii. Mi-ar fi greu sa cred ca Halvdan ar fi intrat in Sofia ca atacator al Bizantului sau, na, a unor mici localitati de pe-acolo. E fie mercenar, fie comerciant, si-a intrat ca tot omul sa vada si el minunea, adica cupola, si-i adevarat ca-i o minune. Eu am tot incercat, ca exercitiu imaginativ, sa-i dau un chip, cum am spus, luptator, comerciant, sclav (aveau bizantinii sclavi?!), biet sacagiu, etc., crestin sau nu, simplu curios sau acolo cu un scop, am exclus cruciat pentru ca-i prea devreme si-am exclus cuceritor pentru ca-i prea absurd. Ipoteza lui Alexandru e atragatoare, sa fi fost un om de-al acelui Hastein, ramas in urma, de nevoie sau de voie, si-ajuns apoi, pe uscat, la Tarigrad.

Si-acum, ca am cautat etimologia numelui, care-mi spune ca "halfr" inseamna "pe jumate" si "danr" inseamna "danez", si numitul Hastein aflu ca era chiar danez, ma dumiresc si-s sigur ca-i asa cum as spus Alexandru. Desi mi-ar fi placut mai mult ca Halvdan sa iasa din Sofia si sa se indrepte spre Cornul de Aur unde-l asteapta cuminte o corabie vikinga.

halvdan.jpg

Adrian26.03.2013 14:03

Haideti va rog sa mutam discutia aici:

http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?sho...mp;#entry656846

p.s.

Vad in poza pusa de Axl ca e scris acolo si numele meu, Adi. YES!

axl26.03.2013 14:21

Ca sa revenim la filme, un altul cu vikingi, si-i chiar bun dar si foarte slow, este Valhalla Rising, despre care am scris acum ceva vreme, ia sa caut.

Da.

În primul rand, ca să nu uit, filmul merita un titlu mai necomercial si niste efecte, si-alea putine, mai de Doamne-ajuta

Apoi, imedebeu' zice că se intamplă in 1000AD, dar se bate capincap cu Grigore al 7lea care face niste mici indemnuri la cruciadă abea prin 1080AD, si se mai bate capincap si cu Urban al 2lea care incepe oficial I-a cruciadă la 27 noiembrie 1095. Bine, zvonuri despre o "re"cucerire a Ierusalimului circulau prin zonă si mai devreme numai că nu circulau prin zona prin care o ardeau vikingii.

Și-acum alea bune. Filmul e awesome. Îmi aduce mult aminte, in sensul bun al cuvantului, de The Sauna si, pe alocuri, de The New World, care-i crap da are unele momente. Vikingii-s facuti calumea, peisajul e ala din Rob Roy cu Liam Neeson, si asta-i foate bine, bataile-s veridice si fară exagerari, scenele cu barca prin ceață-s cireasa de pe tort, iar scena intalnirii aluia cu crestinii, cu toate femeile alea goale si murdare de pe deal e una dintre cele mai calumea structurate pe care le-am vazut vreodata Copilul e ales foarte bine, urâțel dar nu nesuferit.

Are ca secondary plot tema mea all time favourite, intalnirea a doo civilizatii aflate pe trepte diferite ale evolutiei, vezi The 13th Warrior, Pathfinder, care si asta are vikingi da nu-s asa belea, bineinteles, Apocalypto, rahatul ala de 10.000 BC, si altele.

Sfarsitul e scandinav si stii cum sunt scandinavii ăștia, te lasă să te gandesti. Imedebeu zice ca in final asta se descoperă pe sine insusi ceea ce e o mare vrajeala

http://www.trilulilu.ro/video-blog/vallhala-rising

Daca se muta postarile de-aici in topicul nou iese bulibaseala, pentru ca postarile-s mai vechi decat topicul, iar primul post, care-a deschis topicul, va fi ultimul, fiind, cronologic vorbind, cel mai nou.

Cadouri4you26.03.2013 14:55

Sa vedeti The Great Debaters cu Denzel Washington.

E genial filmul. Sa vezi batalie intre creiere si baieti isteti.

raul stelistu28.03.2013 15:55

After Life (2009).

Un film terifiant,care te pune rau pe ganduri.

vlad28.03.2013 18:51

N-am mai vazut multe filme in ultima vreme din lipsa de timp in primul rand si din lipsa calitatii filmelor dar:

Django Unchained - in regia lui Tarantino. Mi-am amintit de filmele western pe care le asteptam si vizionam in alb-negru pe vremea Impuscatului.

Nu-l povestesc ci-l recomand pentru ca merita vazut: coloana sonora , actiune, un Christoph Waltz de-men-ti-al fiind recompensat cu un Oscar pentru acest rol si un Jamie Foxx DEZLANTUIT sau DESCATUSAT . Mai apar in film Leonardo Di Caprio si Samuel L. Jackson.

SteauaTorontoN29.03.2013 01:28

The Expatriate ... este si alt nume pentru filmul asta Erased (2012)....

Lorimer29.03.2013 20:12

"12 Angry Men" din 1957...genial, l-am vazut cred ca de 20 de ori si tot nu ma satur.

LDS29.03.2013 20:46

Aferim. L-am vazut si am vazut si o versiune mai noua, care este la fel de reusita. Unul dintre putinele scenarii de filme clasice care a fost adaptat ca lumea de contemporanii nostri. Probabil si din cauza simplitatii lui, avand in vedere ca toata actiunea filmului se desfasoara intr-o camera.

axl30.03.2013 09:10
"12 Angry Men" din 1957

E unul din filmele mele preferate, Henry Fonda face un rol foarte bun. Nici versiunea moderna cu Armin Mueller Stahl, Tony Danza si James Gandolfini nu-i rea, dar o prefer oricand pe cea alb-negru.

Lorimer30.03.2013 09:28

Atunci cand actiunea filmului se petrece doar intr-o camera sunt semne bune...Si "The Man From Earth" sau "The Breakfast Club" sunt asemanatoare din acest punct de vedere.

"El angel exterminador" (1962) l-ati vazut? Daca da, cum vi s-a parut?

In acest weekend vreau sa vad "Clue" din 1985, "The Sting" (1973) si "Giant" (1956). Le-a vazut cineva? Merita?

axl30.03.2013 09:40

Am vazut eu The Sting dar nu mai tin minte mai nimic din el. Doar ca Newman si Redford (pe care nu-l apreciez deloc) fac un cuplu cam sters.

Eu vreau sa vad Young Sherlock Holmes, din '85, l-am vazut in copilarie si ma indragostisem de gagica, sunt curios cum e sa-l vad acum. Deasemenea profit ca-s singurel acasa tot weekendul si-o sa vad seria 3 din The Walking Dead , am asteptat cumintel sa se termine, n-am vazut decat primul episod.

Lari01.04.2013 01:03

Cui ii place teatrul, ori filmele bazate pe dialog si pe talentul actorilor, CARNAGE, din 2011, in regia lui Roman Polanski, cu Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz si John C. Reilly. 'Actiunea' se petrece intr-un apartament.

descrierea de pe imdb

filmul

Adrian01.04.2013 11:37

Hai c-a mai trecut un an si a inceput un sezon nou din Game of Thrones.

Am vazut azi dimineata primul episod din sezonul 3. Ca de obicei, serialul a inceput incet. Asa a fost si in sezonul precedent, cand au avut nevoie de cateva episoade pentru incalzirea motorului. Si a meritat, pentru ca au incheiat in forta.

Mi-a placut episodul. Mi-a placut pentru ca au bagat baietii niste treburi noi, diferite de carti si care te fac sa vrei sa te uiti in continuare. Sunt curios ce vor face acum si mai ales sa vad cum se vor comporta actorii noi.

Korado02.04.2013 22:15

Adrian eu le mai las sa se adune cateva episoade :):steag_sah_mic:

Adrian02.04.2013 22:46

Le-as lasa si eu, da' nu pot. Am numarat zilele pana sa inceapa sezonul asta. Bine, ma trezesc in fiecare zi injurandu-l pe George R. R. Martin ca nu termina odata cartea 6(just kidding, George! You're doing a great job. Is the next book done yet?), deci sunt obisnuit sa astept. Noroc cu serialele gen Vikings, The Borgias, Supernatural, chiar si Dallas asta nou. Trece mai repede timpul :)

Lorimer03.04.2013 11:45

Si serialul "Magic City" merita incercat.

rtj03.04.2013 20:10

Si The Sopranos, The Wire, LOST sunt niste seriale foarte bune, in special primul. L-am vazut de vreo 3 ori si tot nu ma satur :))

«1838485868789»