FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Istoria lumii

«1234»
Alexandru H.04.04.2013 08:50

Nu ai cum sa identifici un schelet fara un test ADN (ceea ce presupune sa ai deja acces la ADN-ul unei rude apropiate si identificate) sau o inscriptie de orice fel care sa indice ca in acel loc a fost ingropat X. Din moment ce aceste doua lucruri lipsesc (oricum locul ingroparii lui Iisus a fost nivelat dupa revolta evreilor lui Bar-Kochba), inseamna ca nu a fost gasit nicio ramasita care i-ar fi apartinut lui Iisus.

----

Am mai inceput la un moment dat o sectiune de mituri mincinoase pe acest forum dar o voi relua in aceasta sectiune cu unul din miturile mele preferate.

In 1789, parizienii au luat cu asalt si au distrus inchisoarea Bastilia, simbolul tiraniei regalitatii franceze, acolo unde inamicii regimului erau inchisi, torturati sau ucisi de catre tortionarii regilor Bourboni.

E o poveste interesanta, mai ales ca ziua asaltului a fost aleasa ca zi nationala a Frantei. Problema era ca Bastilia... nu era ceea ce se zice ca era. Era o inchisoare-fortareata, dar era una extrem de mica si probabil cea mai luxoasa inchisoare din istorie. Cu putine exceptii, prizonierii faceau parte din inalta aristocratie iar tratamentul acordat acestora era direct dependent de rang. Regii ii trimiteau pe unii acolo pana isi schimbau opiniile, tatii ii trimiteau pe fiii mai neastamparati... Camerele erau mobilate, incalzite si luminate conform rangului fiecarui prizonier. Erau permisi pana si servitorii iar cei inchisi aveau posibilitatea sa organizeze si dineuri cu invitati din afara inchisorii (recordul ii apartine unui cardinal, Rohan, cunoscut prin celebra afacere a colierului, care a invitat la un moment dat 20 de persoane). Prizonierul putea face orice: sa cante, sa faca exercitii, sa creeze meniuri de bucate, sa-si scrie memoriile.

In fapt, ziua de 14 iulie 1789 dovedeste ca revolutia franceza a inceput ca o miscare pur aristocratica, in care niste nobili si bogatasi s-au folosit de parizieni pentru a obtine drepturi politice de la autocratul Ludovic al XVI-lea conform crezurilor iluministe. Nu aveau niciun motiv orasenii sa distruga o inchisoare in care ei nici macar nu ar fi fost primiti.

----

Ca tot m-a referit la comparatia drakkar-galera. In 1714, flota de galere din marea Baltica a lui Petru cel Mare al Rusiei (tara care cu 20 de ani inainte nu avea nici macar un vas) a batut flota de nave (celebrele ship-of-the-line, cu pana la 100 de tunuri si capacitatea de a naviga fara probleme pe cele mai furtunoase oceane) a regelui suedez. Nu e o intamplare ca galera e nava ce a rezistat cel mai mult in istorie (chiar si in secolul 19 o multime de pirati din Mediterana foloseau galere)

axl04.04.2013 15:38
Ca tot m-a referit la comparatia drakkar-galera.

Catargele lui Mehmet al II-lea erau galere si de la Constantinopol si caderea lui avem si noi expresia "a trage targa pe uscat", care vine de la "a trage catarga pe uscat", ceea ce s-a si facut, cu greu, dar s-a facut.

drvladyk04.04.2013 16:36

Am citit legenda lupului alb dacic, cum ca un preot al lui Zamolxe s-a preschimbat in lup etc. Vreau sa va intreb pe cei care va pricepeti, avea un nume? Am gasit ceva, cum ca s-ar fi numit Draco, dar nu sunt sigur, poate ma lamuriti. Multumesc anticipat

PS vreau sa schimb numele oficial al unui catel

Alexandru H.04.04.2013 17:36

E o inventie. Adica poti da orice nume catelului, ca s-ar potrivi orice...

Dar daca vrei ceva legat de lupi, turcii si mongolii au legende arhaice foarte interesante legate de lupi. Chiar si la vikingi gasesti (uite, Fenrir, nume tare pentru un catel - iar Ashina pentru o femela). Turcii au o obsesie nationala pentru acest animal - nu e de mirare din moment ce stramosii lor se trag din relatia "nenaturala" dintre o lupoaica si un om.

axl04.04.2013 17:55

Valabil si la selgiucizi sau numai la osmanlai?

De fapt intrebarea e prosteasca, a nu se lua in seama.

axl04.04.2013 18:06

Ca tot vorbeam de galere, o incercare interesanta de arheologie experimentala (sau mai mult marketing) la mine in oras:

roiectul de reconstrucție a navei Argo prin arheologie experimetala initiat si implementat de Groove Hour

Reconstrucția navei antice este parte a unui program de 4 ani de promovare a localității Mangalia si de arheologie experimentală integrata Programul se desfășoară in conformitate cu toate regulile științifice, respectand metodele antice, cu utilizarea de materiale și instrumente autentice.

Obiectivul de cercetare

Obiectivul acestui program de cercetare este de a reconstrui o versiune reala și documentata a unei nave cu rame din sec XV iHr., nava ARGO, nava despre care se stie că a acostat si pe țărmul romanesc si a navigat pe Dunare (Istrus).

Metodologia utilizată

Din cauza lipsei de descoperiri arheologice primare, cercetarea se bazează pe metoda "Abordarea Expert" (care urmează după cercetarea arheologică). La baza cercetarii arheologice stau eprezentarile antice, materii prime vegetale, cadrul tehnologic al epocii și, in final normele de arhitectură navala care au fost respectate, chiar și empiric, de catre constructorii de nave antice.

Cum a fost nava inițial

Stramoșul acestui tip de nava este considerat pluta, care a fost progresiv curbată in forma de coca și a fost sigilata la exterior cu sfoară (textile). Versiunea construcțiilor navale care a aparut din cercetare, oferă o navă cu vasle, cu vela auxiliara simpla. Nava realizata din trunchiuri despicate de rasinoase, fixate impreună cu limbi din lemn, cepuri din lemnsi franghii. Planificarea internă a navei, in combinație cu ergonomia si antropometria echipajului acesteia, determina o cocă hidrodinamica in formă de lacrima cu lungime de 20m si lățime de 5m.

Probe și modele

Toate procesele și etapele de construcție a navei sunt studiate si expuse intr-un model, pe baza caruia se vor trage concluziile privind fabricarea navei, precum și o imagine mai precisă a formei și caracteristicile sale, fapt ce determina siguranță in achiziționarea materialelor pentru construcția navei.

150868_457432617643361_1131080489_n.jpg

Derularea proiectului

Reconstrucția navei antice este o parte a unui program complet de arheologie experimentală maritimă integrată in planul de promovare a localității Mangalia. Primaria Mangalia initiază și finantează acest program.

Scopul construcției navei minoice este crearea unui instrument de marketing pe care orasul să il utilizeze ca formă de promovare pentru toate atractiile din zona Materialele, precum și instrumentele folosite, vor fi simple și reprezentative pentru perioada de origine a navei - lemn, vela, grasime (cu care nava va fi acoperită) pentru a o face rezistentă la apa și franghie.

539071_457433190976637_1720294417_n.jpg

Nava antică va constitui locomotiva de marketing a localității Mangalia prin initierea unei croaziere de aventură pe Dunare.

Mai mult decat atat, se va organiza o expozitie de fotografie in șantierul unde va fi construita care va informa in detaliu cu privire la diferitele procese ale construcției sale. Expozitia va fi intinerantă si va fi utilizată ca mod de promovare a orasului in toate porturile in care va acosta Argo si va deveni locomotiva de marketing in promovarea in mod egal a celor trei elemente de identitate cultural-economica specifice Mangaliei, si anume:

Mostenirea cultural-istorica, in special mostenirea antic greceasca, cu referire la intemeierea cetatii Callatis si la parcursul istoric indelungat al asezarii Mangalia;

Sectorul de constructii navale, cel mai important sector industrial al Mangaliei;

Turism si agrement, cel mai cunoscut, vizibil si popular domeniu economic.

Constructorii navei din Mangalia se vor lupta cu instrumente realizate manual și metodele antice utilizate pentru a recrea Argo, nava legendară a lui Jason și a argonautilor construită cu milenii in urma Lipsa resurselor moderne, cum ar fi energia electrică și a mașinilor-unelte face sarcina si mai provocatoare, dar autenticitatea este o parte esențială a acestui experiment in domeniul construcțiilor navale antice. Echipa va trebui să ignore tot ceea ce știa despre construcția modernă de barci și să folosească același lemn și unelte de fier folosite de razboinicii lui Jason cu mai mult de 3.000 de ani in urma Într-una dintre cele mai populare povești din mitologia greaca Jason și echipa lui de argonauți a plecat de la Iolcos in cele mai vechi timpuri, intr-o aventură care avea ca scop să aducă lana de aur din orașul antic Colchis.

397525_457433457643277_886947743_n.jpg

Ajutat de eroi, cum ar fi Hercule și Orfeu, Jason a biruit monștri și regi privind misiunea sa de lungă durată pentru a lua lana berbecului sacru de aur pazit de dragon și să fugă cu Medeea, vrajitoare și fiica regelui din Colchis. În mitul grecesc, 50 argonauți au construit Argo in trei luni, cu ajutorul zeiței Atena, care a plasat o bucată de lemn magic in prova, lemn care putea vorbi și prooroci.

602806_457434047643218_348602667_n.jpg

Transformarea in realitate a mitului

Scopul acestui proiect este de a recrea un penteconter antic, și apoi, in cazul in care proiectul ar putea garanta reconstrucția cu succes a unei astfel de nave si o calatorie experimentala Proiectul va dura 8 luni și va fi finalizat cu o calatorie experimentală de la Mangalia pe Dunare, cu scopul cresterii vizibilitatii asupra orasului Mangalia. Propulsată de 50 vaslasi activi și 22 de vaslași rezerve voluntari, "Argo" va fi utilizată la plimbari de agrement, după intoarcerea din calatoria sa de initiere si promovare.

Sursa:

http://www.facebook.com/notes/evenimentema...457432040976752

Eu unul gasesc arheologia experimentala mai mult aventuroasa decat relevanta stiintific, si, evident, mult mai intensa.

Alexandru H.04.04.2013 18:08

Ambele triburi se considerau descendenti ai turcilor oguzi, trib ce impreuna cu altele au fondat imperiul turcilor (Gokturk) in secolul 6. Iar casa domnitoare a acelui imperiu se considera descendenta a lupoaicei si a fiului sau, Ashina. Partea cu adevarat interesanta e ca toate legendele acelor turci se pastreaza pe o inscriptie epigrafica, asa numita inscriptie Orkhon - in secolul 8, turcii aveau nu numai un alfabet propriu dar si suficient material pentru a-si anunta istoria, atat recenta cat si mitologica.

Bine, aici putem intra in foarte multe corelatii interesante. Avem mongolii obsedati de lupi (Temujin, viitorul Genghis Han, e comparat de catre contemporani cu un lup), avem Romulus si Remus, alaptati de lupoaica si probabil, in legendele arhaice romane, rezultati din relatia unui barbat cu o lupoaica numita Rea Silva, il avem pe Fenrir care il va ucide pe Odin cu ocazia Ragnarock-ului... lupul e un simbol totemic si e pacat ca nu stim mai nimic despre rolul sau in lumea getica.

Zamolxis oricum nu poate sa aiba nicio legatura cu lupul... Zamolxis e fie un zeu htonian, al subteranului, fie un zeu-profet modern, pitagorician. In nicio circumstanta lupul nu poate sa fie un animal pe placul sau. Probabil in mitologia getica "revizuita", simbolul totemic lup a devenit simbolul unui zeu al razboiului. Care era ala nu pot sa zic...

-----

Vezi ca s-a facut deja o expeditie Argo. Din pacate nu am o carte despre acea expeditie dar am aflat ceva despre asta tot de la Tim Severin: din cartea sa despre expeditia unei nave tipic arabe de secol 9, plecata din Peninsula Araba catre China. Sigur ca din punctul meu de vedere ambele expeditii sunt incomplete: Argo a intrat in Marea Neagra prin Bosfor dar a parasit Marea Neagra prin alt punct. Adica, pe romaneste, a intrat in Dunare si probabil ca prin diferite operatiuni (carat barca pe uscat, transportat in urmatoarea apa curgatoare) a ajuns in Marea Adriatica.

axl04.04.2013 18:19

E firesc ca lupul sa devina totem in Eurasia, este cel mai periculos pradator si probabil cel mai frecvent intalnit, mai periculos ca ursul sau, stiu eu, nu-mi vine in minte nici un alt pradator, eu stiu, bursucul?! Civilizatiile Americii Centrale totemizau (atunci cand nu divinizau) jaguarul, in America de Nord intalnim iar lupul, in Africa iar nu prea dam de lup, dar acolo e o intreaga gama de pradatori, si Africa-i mai mult lunga decat lata, ca Eurasia, si cu clima variata. Nu stiu in Australia cum stau treburile, si ar fi interesat de aflat ceva despre totemurile neo-zeeladezilor, pentru ca au ajuns acolo relativ recent si e foarte posibil sa aibe ca totem un animal neintalnit in Noua Zeelanda.

axl04.04.2013 18:24
Vezi ca s-a facut deja o expeditie Argo. Din pacate nu am o carte despre acea expeditie dar am aflat ceva despre asta tot de la Tim Severin: din cartea sa despre expeditia unei nave tipic arabe de secol 9, plecata din Peninsula Araba catre China. Sigur ca din punctul meu de vedere ambele expeditii sunt incomplete: Argo a intrat in Marea Neagra prin Bosfor dar a parasit Marea Neagra prin alt punct. Adica, pe romaneste, a intrat in Dunare si probabil ca prin diferite operatiuni (carat barca pe uscat, transportat in urmatoarea apa curgatoare) a ajuns in Marea Adriatica.

Da, da, stiu asta, despre cartea cu expeditia Argo am aflat citind-o pe cea cu nava araba, cu bucatarul stirb care scruma in orez. Nu stiu daca exista o versiune in romana. Tim Severin e fixat pe "arheologie" experimentala, de la Brendan la Sinbad la Iason la Ulise, pana la Robinson Crusoe si Moby Dick.

Pun pariu c-am avut lecturi asemanatoare in copilarie, asta cu Argo, expeditia lui Alain Bombard, Kon Tiki, poate si Relieful carstic si Cuceritorii intunericului ale lui Marcian Bleahu si Pesteri scufundate a lui Cristi Lascu.

Alexandru H.04.04.2013 18:39

Pai nici nu era greu sa avem lecturi asemanatoare la ce penurie de carti interesante era pe atunci... :thumbsup:

drvladyk04.04.2013 18:46

Multumesc Alexandru, de Fenrir stiam si l-am ales deja, dar trebuie sa pun 2 nume ca la om:)) Si ma gandeam la Akela Fenrir dar Akela e luat si nu ma lasa, KC register e ceva oficial aici, am 5 generatii pe foaie, de aia m-am gandit la lupul dacic si am gasit legenda pe net

PS: si de ce nu ar avea dacii treba cu lupul? il aveau pe steag... te rog sa ma consideri un profan in materie de istorie, ceea ce si sunt

Alexandru H.04.04.2013 18:54

Legenda e inventata. Lupul era probabil foarte prezent in viata de zi cu zi a dacilor, doar ca avem zero informatii despre el (cu exceptia cunoscutelor stindarde). Mi se pare mult mai simplu sa cauti o lista de nume getice pe net si sa vezi care nume iti face cu ochiul.

axl04.04.2013 19:14

Ornlu the Wolf, e un personaj negativ din campaniamongola a Age of Empires II.

Garm, lup ce apartine zeitei Hel, pazeste intrarea in iad.

Freke si Gere, doi lupi ce apartin lui Odin.

Fenris, fiul lui Loki, se transforma in lup.

Upuaut, zeitate egipteana cu cap de lup.

Asena, fiul unei femei-lup din mitologia turca.

Amarok, lup urias dinb mitologia eschimosilor.

Maugrim, lupul Vrajitoarei Albe din Narnia.

Jean-Baptiste, un lup real, haituit timp de mai multe zile din Lorraine pana in Luxemburg.

Eu unul i-as pune numele Jean-Baptiste Upuaut.

Adrian04.04.2013 23:03
Am citit legenda lupului alb dacic, cum ca un preot al lui Zamolxe s-a preschimbat in lup etc. Vreau sa va intreb pe cei care va pricepeti, avea un nume? Am gasit ceva, cum ca s-ar fi numit Draco, dar nu sunt sigur, poate ma lamuriti. Multumesc anticipat

PS vreau sa schimb numele oficial al unui catel

Cica numele de Daci s-ar trage de la acel steag de lupta numit Draco. Ala ar trebui sa simbolizeze un dragon, daca nu ma insel, un dragon cu cap de lup avand mai multe limbi de argint.

Am citit pe undeva, dar nu mai stiu pe unde, ca cica in ceva limba greceasca veche cuvantul daos/dacos ar insemna lup. Si ca de aici ar veni si denumirea.

Alexandru H.17.04.2013 21:22
Military1.jpg
Adrian17.04.2013 21:41

Sunt intrigat.... Ce e reprezinta poza de mai sus?

Adica pe langa ca aia sunt husari polonezi. E din ceva joc sau ... ?

Eu am avut acum ceva vreme ideea de a incepe un joc de strategie bazat pe istorie aici pe site, da' au venit acele faze neplacute cu azzido si ceilalti moderatori si am renuntat.

Alexandru H.17.04.2013 22:01

Lucrez de la inceputul anului la un joc de carti cu subiect istoric. Sper sa-l pot termina in iunie si sa-mi caut publisher. In teorie, jucatorii sunt dregatori ai lui Stefan cel Mare iar obiectul jocului e ca acestia sa obtina victories in diferite ramuri (militare, comerciale, diplomatice etc.) prin indeplinirea unor obiective generale (policies) dar si prin sabotarea activitatii celorlalti dregatori.

Cartile arata rudimentar, stiu, dar am de terminat vreo 200.

Alexandru H.25.04.2013 07:27

Evul Mediu - intunecat, brutal, lipsit de cultura, fanatizat, violent etc.

Renasterea - explozie culturala, omul redevine important, conditii de viata superioare, redeschidere etc.

Asta e modelul clasic istoric, starnit de iluministi si promovat mai apoi de marxisti, caci corespundea exact modelului lor evolutiv: societatea tinde sa ajunga la comunism, eliminand pe parcurs sistemele sociale (sclavagism, feudalism, capitalism) invechite. Numai ca acest model e gresit.

Fapte:

a) Renasterea inseamna un declin populational masiv. Nici nu e de mirare din moment ce inceputurile acestei epoci se aseaza undeva pe dupa Marea Ciuma. Dar sunt si alti factori implicati: razboaiele devin mai violente iar combatantii implicati mai numerosi; nu se mai poarta razboaie limitate, ci conflicte intercontinentale; mizeria locuitorilor continentului se amplifica (si voi explica de ce).

b) Declin economic si inflatie fara precedent. Pe de-o parte pentru ca atunci cand Europa se redeschide comertului mondial, descopera cu mirare ca nu are ce vinde: balanta comerciala devine deficitara repede in relatiile cu India si China (in India portughezii joaca rolul de carausi si intermediari, nu au putinta de a domina comertul din oceanul Indian) pentru ca cele doua zone au chestii pe care europenii le vor (matase, ceai, textile, obiecte de lux) iar ei nu au ce sa vanda. Pe de alta parte avem intrarile de aur, din cauza cuceririlor coloniale si a pirateriei pe scara larga: o societate neproductiva se vede cu sute de kilograme de aur in ograda. Rezultat: preturi uriase, pauperizarea societatii (bogatii se imbogatesc, ceilalti saracesc - obisnuita paradigma)

c) Pauperizare. Poate pare absurd ce spun eu aici, dar in evul mediu saracia e o raritate. Nu pentru ca nu ar fi existat, ci pentru ca religia catolica se obliga sa se ingrijeasca de saracii din fiecare parohie. Manastirile, casele ordinelor calugaresti, casele ordinelor cavaleresti aveau toate infrastructura necesara pentru a hrani pe cei mai putini avuti din acea zona. Legile timpului dadeau o foarte putina importanta acestui fenomen, ceea ce indica cat de putin raspandita era saracia (se vorbea de-exemplu doar de vagabondaj iar cei prinsi asupra faptului erau doar returnati in zona din care proveneau - nu ca o pedeapsa ci ca o intelegere a faptului ca acolo ar fi gasit mijloacele pentru a supravietui).

Ce se schimba? Pai reforma. Din doua motive: in primul rand pentru ca primul atac al reformatilor e impotriva asezamantelor catolice. Regii si principii reformati se imbogatesc, preluand veniturile acestora, in timp ce saracii se vad fara acele locasuri unde in mod traditional ar fi gasit ceva de mancat sau un pat de dormit. In al doilea rand calvinismul introduce un soi de sacralizare a muncii (spiritul capitalist e in esenta spiritul reformat), saracii devenind prin noua filosofie niste fiinte abjecte si dispretuite. In Anglia, dupa ce Henric VIII schimba din temelii biserica, legile impotriva saracilor se inaspresc: sunt amendati, sunt insemnati cu fierul rosu si, conform unei legi ce a fost mentinuta doi ani, chiar omorati. Nu ati vrea sa stiti ce inseamna regimul Elisabetei I in Anglia, daca eliminam momentele Armadei si a dramaturgiei.

d) Tortura. Reforma si contrareforma au consolidat pe deplin ideea de tortura si executie. Prezente in evul mediu, acestea erau rareori folosite, mai ales ca descentralizarea facea aproape imposibila o politica uniforma: daca faceai un pas in stanga, ajungeai pe domeniile altui nobil, care poate nu voia sa te dea pe mana autoritatilor etc. Renasterea inseamna rafinarea acestor mijloace dar si generalizarea lor la scara larga. Tudorii in Anglia omoara in 60 de ani zeci de mii de oameni, in Germania apar procesele impotriva vrajitoarelor etc. Paradoxal cel mai uman proces e in Inchizitia Spaniola (aia care e prezentata drept model al cruzimii) - maxim 5% din cei considerati eretici sunt executati, ceilalti sunt eliberati - inchizitorii nu au nicio dorinta de a omori omul, primul lor interes este de a se asigura ca e un bun catolic sau daca doreste sa devina unul (daca isi doreste, intra in procesul de auto da fe).

e) Mizeria. Evul Mediu era mizer, asta e inca una din frazele ce par corecte dar sunt exact contrariul. Evul Mediu are orase mici iar majoritatea locuieste in zone agricole sau salbatice, cu acces la apa (rauri, lacuri). Renasterea cunoaste orasele mari, majoritatea insa inghesuite tot intre vechile ziduri, deci aglomeratia e la maximum), un inceput de industrializare si, ca o consecinta, o parte din oameni pierde accesul la basic water. Ca un interludiu, acesta e si momentul cand berea devine o bautura generalizata - in lipsa apei de baut, berea ii ia locul. Mizeria se accentueaza din acest moment iar epidemiile se inmultesc: daca in anul 1300 epidemiile erau extrem de rare (ceea ce a ajutat ca Marea Ciuma sa omoare atatia oameni - lipsa de pregatire si obisnuinta), in anul 1600 nu era deloc ciudat sa te indrepti catre Florenta si sa fii oprit la porti pe motiv ca circula ciuma pe acolo.

Adrian25.04.2013 08:53

Intrebare intrebatoare.

Joaca cineva Crusader Kings 2?

E un super joc, probabil cel mai bun din cate am jucat eu vreodata. Cu siguranta cel mai bun joc de strategie jucat vreodata.

Jocul a aparut de ceva vreme si creatorii lui au dat deja o serie de expansions. Una in care poti sa refaci Imperiul Roman, alta in care poti juca cu Republicile Comerciale, alta in care te invadeaza Aztecii :D.

Peste o luna vor da ceea ce cred ca va fi ultimul expansion. Ii spune The Old Gods.

Jocul normal incepe de la 1066 si tine pana la 1453. Cu The Old Gods, jocul incepe din 867 si poti juca cu pagani.

Jocul e si de strategie dar e si RPG. Iti permite sa joci cu un personaj(imparat, rege, duce, conte), sa ti-l casatoresti, sa faci copii, sa imparti domeniile copiilor, apoi, dupa ce mori, sa joci cu unul din copii si tot asa.

Poate, daca sunt pe aici doritori, putem face un joc in retea.

Alexandru H.25.04.2013 16:39

Am jucat jocurile Paradox din 2002, odata cu Europa Universalis 2, am fost beta-tester pentru Victoria 1 (am raspuns de zona romaneasca si o parte din mecanismele economice)... cam tot ce au scos bun (EU II & III, Victoria I & II, CK I & II, HOI I & II)... am evitat si va recomand sa evitati jocuri gen Rome sau MOTE, not very good.

Nu va fi ultima expansiune pentru CKII, am informatii sigure ca mai e una pregatita, cu tematica economica (care e si zona cea mai putin complexa a jocului). Am doi amici portughezi care sunt betatesters acolo dar desigur nu pot confirma nimic, din cauza NDA-ului.

Si da, CK II e foarte, foarte bun. Nu e de mirare, CK I a fost un joc facut in graba dupa ce developer-ul original l-a lasat balta... dar in spatele unei fatade neingrijite se ascundea un joc cu un potential fantastic. Ma bucur ca CK2 a fost realizat asa cum trebuia...

PS. Cam greu cu jocurile in retea la ce program am uneori, dar nu as zice ba din start...

PS2. Ai uitat de expansiunea ce iti permite sa joci cu conducatorii de religie islamica...

Adrian25.04.2013 17:56

Jocul e genial. Am asteptat o tona de ani ca sa apara un joc ca asta. Abia astept The Old Gods. Cred ca imi dau demisia, ma despart de prietena, ma izolez de lume si joc non stop pana crap si eu ca toti coreenii aia prosti :D

Lorimer25.04.2013 18:04

Ce cere acest joc? Din ce an e? Sper ca e bazat mai mult pe gameplay decat pe grafica.

Da-mi si mie un torrent bun daca poti.

Adrian25.04.2013 21:06

http://en.wikipedia.org/wiki/Crusader_Kings_II

Sunt multe expansionuri si moduri. Exista chiar si un mod pentru A song of ice and fire, un mod care iti permite sa joci cu absolut toate casele, mari si mici, din Westeros, din diferite perioade.

Si da, gameplayul e pe primul loc, nu grafica.

http://thepiratebay.is/torrent/7022852/Cru...ings.II-SKIDROW

LDS26.04.2013 00:42
Jean-Baptiste, un lup real, haituit timp de mai multe zile din Lorraine pana in Luxemburg.

Eu unul i-as pune numele Jean-Baptiste Upuaut.

Cum naiba sa-i pui unui lup numele de Jean-Baptiste (Ioan Botezatorul) ? E ca si cum ai pune unui caine numele de... Daniel Daianu sau Ilie Serbanescu... Pur si simplu, nu vad nicio legatura. Pe de alta parte, francezii au antecedente din astea, confuzii voite sau nevoite intre specii. Bunaoara, tot pe meleagurile alea, niste calugari au vrut sa fenteze sfintele datini ale postului, incercand sa declare iepurele - peste, pentru ca astfel sa poata consuma carnea acestui animal si, in acelasi timp, sa nu se puna rau cu al' de sus...

Asa ca, Jean-Baptiste, lup sau om, dracu' stie...

axl26.04.2013 05:58
incercand sa declare iepurele - peste, pentru ca astfel sa poata consuma carnea acestui animal

Dar a existat o manastire, imi scapa exact cand si unde, care a declarat o pasare peste, tocmai ca sa poata fi consumata. Un fel de puffin, nu imi aduc aminte exact ce, si parca prin Faroe sau Norvegia.

«1234»