Numele meu este Andrei Manțog și cele relatate mai jos mi s-au intamplat ieri, 05.05.2012, in zona stadionului Dinamo, inaintea și in timpul meciului de fotbal Dinamo " CFR Cluj. La eveniment au mai participat colegii mei Ducu Hancu și Marian Turosu și jandarmul Tudorache Bogdan, care m-a amendat.
Ora 21:12: Parchez mașina regulamentar și mă indrept spre casele de bilete ale stadionului Dinamo. La prima fereastra doi oameni stau la coada Pe celelalte două ferestre vedem agitandu-se maini. Gesturile par să ne fie adresate. Ne uitam in spate. Nimeni. Deci chiar ne sunt adresate. Ceilalți doi vanzatori ne indeamnă să venim să cumparam de acolo, pentru că nu au nici un client. Ne amuzam cand vedem că mișcarile aproape disperate ale mainilor ii fac să semene mai degrabă a cerșetori. Și chiar cerșesc, doar că nu bani. Vanzatorii de bilete de la stadionul Dinamo cerșesc spectatori.
Ora 21:15: Ne-am luat cele patru bilete. Îmi fac calculul că aș putea bea o bere, in cele trei ore și ceva pe care le voi petrece pe stadion și in imprejurimi, pană să mă urc din nou in mașina La barul-șaormerie de la intrarea in stadion, ne adresam vanzatorului, un domn simpatic incadrat, pe fundal, de două frigidere uriașe doldora de bere de diverse tipuri: Ne dați și nouă niște bere?, zicem, uitandu-ne cu jind peste umarul omului. Chiar nu pot, zice, dar nu am nimic impotrivă să vă luați din altă parte și s-o beți aici. Într-adevar, ne uitam pe mesele de pe miniterasa dintre bulevard și porțile stadionului și sunt pline de sticle și cutii de bere, unele goale, altele aproape goale, toate aduse din imprejurimi.
Ora 21:25: Ne-am luat cate o bere de la minimarketul situat perete-n perete cu coaforul de la Perla. Îl știți, ala cu crima. E la 200 de metri de stadion.
Ora 21:30: Întorși in fața șaormeriei clubului, ne alaturam grupului de dinamoviști care bea bere pe terasa Mă gandesc să-mi iau o șaorma, ca să fiu suporter adevarat. Îl intreb pe domnul care ne trimisese să ne luam bere din altă parte dacă mă vor lasa jandarmii să intru cu șaorma pe stadion. Spune că nu știe sigur, dar, dacă nu mă lasa s-o mananc și eu la intrare. Sunt de acord. Una mică cu de toate.
Ora 21:35: Exact inainte să intru pe poarta principală a stadionului iau ultima imbucatură de șaorma. În cealaltă mană am cutia de bere, pe jumatate goala Sau pe jumatate plina Mă gandesc să o arunc inainte să ajung la jandarm, dar nu vad nici coș de gunoi, nici vreun morman specific stadioanelor (e drept, specific stadioanelor la care vin spectatori) de peturi și alte chestii cu care nu ți se permite accesul. Nevenindu-mi să fiu primul care aruncă pe jos o cutie de bere pe asfaltul imaculat, imi incerc norocul, in timp ce-i arat jandarmului biletul, intr-o mana langă ambalajul de șaorma, și berea in cealaltă: Pot să intru cu asta?, și-i ridic cutia de Heineken in dreptul ochilor. Da, imi raspunde. Convins că la urmatorul filtru, cel de la intrarea in stadionul propriu-zis, mi se va cere să arunc cutia, imi fac planul ca, in cei 100 de metri ramași, să mai iau o gură de bere după ce termin de mestecat. Dar, după 50 de metri, inainte să ajung la gard, sunt oprit de el. Jandarmul vigilent. Șeful lor. Se apropie ager de mine și mă intreaba aratand spre cutie: Asta e cu alcool?. Confirm. Nu mai intrați nicaieri, veniți cu mine la dubă, zice. Îi zic că un coleg de-al lui mi-a spus că e ok dacă intru cu cutia. Nu mă crede. Mă duce la poartă și-i intreabă pe colegi: L-ați lasat voi cumva pe domnul să intre cu bere?. Cei trei neagă vehement. Vedeți?. Vad. Nu mai zic nimic.
Ora 21:45: Pe stadion, meciul incepe. Jandarmul-șef m-a lasat pe mana a trei inferiori care urmează să-mi scrie amenda. Le spun și lor că mi s-a permis accesul cu berea la poarta Nu mă cred nici ei. Dar ce credeți dumneavoastră că s-a intamplat?, ii intreb, straduindu-mă să zambesc. Cred că ați ascuns-o și ați intrat cu ea fraudulos, zice unul. Serios? Nu e voie cu brichete și dvs chiar credeți că speram să trec de control cu o doză de bere de juma de litru pe trei sferturi goala. Lasă că vă știu eu pe voi!, zice jandarmul scarbit. Îmi ies puțin din pepeni, dar sar peste micul episod de morală irelevantă pe care i-am ținut-o jandarmului, mai ales c-am folosit cuvinte mari și inadecvate precum generalizari cretine sau prejudecăți.
Ora 21:55: După ce mă certaseră circa cinci minute că nu cunosc legea numarul 4, supranumit㠝a lui Mitică, pe care se presupune c-ar fi trebuit s-o citesc inainte să vin la meci, cei trei jandarmi au o problema Nu gasesc ei inșiși legea 4, așa că nu-mi pot intocmi procesul-verbal. Are loc urmatorul dialog suprarealist. Jandarm 1 catre Jandarm 2: Ba ai tu legea 4?. Nu. Și nu știi pe unde e?. Nu știa. Îmi cer buletinul și se indepartează amandoi spre un Logan albastru.
Ora 22:15: Stau de douazeci de minute, alaturi de unul dintre colegii ramas cu mine in afara stadionului, și mă uit, mut de uimire, cum trei jandarmi se straduiesc, pe portbagajul Loganului, folosindu-se de o lanternă cu care tot scrutează niște foi, să-mi scrie amenda. Gasisera aparent, legea patru, dar acum se luptau cu pixul și buchile. De câți jandarmi e nevoie ca să scrii o amenda Nu știu, dar trei nu pareau să fie suficienți.
Ora 22:30: În fine, cand de pe teren se-aude fluierul de pauza amenda e scrisă și-mi așteaptă semnatura. Unul dintre jandarmi aproape că-și cere scuze: Ați avut ghinion să vă intalniți cu șeful, că dacă era după noi . Mă uit stramb. E același care-mi spusese că ne știe el pe noi. Îmi vine să-i povestesc cum m-am imbatat pe stadionul Olimpic din Roma cu bere cu alcool adusă de un pakistanez angajat al clubului care servea spectatorii chiar acolo, in tribuna Dar n-ar avea rost. Jandarmii ii tot dau inainte cu respectarea legii și nu par să ințeleagă nimic. Le arunc cea mai compatimitoare privire de care mă simt in stare.
Ora 22:35: Fară mare entuziasm sau incredere, cu amenda in mana intreb dacă acum am voie, cumva, să intru și la meci. Jandarmul zambește: A, nu știți? Nu aveți voie să participați timp de 6 luni la nici o competiție sportiva Nici macar la campionatele naționale de gimnastica avea să glumească ulterior colegul Turosu, intors și el de pe stadion (vă va povesti și experiența lui intr-un text), in timp ce mă acompania spre un bar unde să vedem a doua repriza
Miercuri am bilete la finala Europa League și planuiesc să mă duc. Invit jandarmeria să se mobilizeze, să mă fileze și să mă bage la inchisoare, pentru că in mod clar sunt un huligan care, iata iși premeditează infracțiunea.
Andrei Manțog
PS " și cand mă gandeam că le ziceam colegilor Claudiu Radu și Mircea Toma că ei exagerează și că jandarmii nu sunt atat de rai. Nu i-am crezut. Acum ii cred. Cea mai proastă meserie este știți voi unde. Și Mitică trebuie, intr-adevar, să ajungă acolo unde a mai fost.
Kamikaze