Ronnie
Nivelul de trai e o chestie subiectiva.
Sa iti dau un exemplu: cainii de casa. O duc foarte bine, unii o duc mai bine ca multi oameni. Au de toate, mancare, adapost, chiar si sex primesc cand le vine cheful. Ei o duc mult mai bine ca acei caini vagabonzi care trebuie sa caute prin gunoaie.
Acum spune-mi tu mie, crezi ca asta tine de evolutie?
Nu.
Noi nu putem vorbi cu animalele. Dar daca am putea, nu cred ca ne-ar spune ca nu le convine viata pe care o duc. Nu cred ca o balena s-ar plange ca trebuie sa inoate mii de kilometri si nu cred ca un vierme s-ar plange ca trebuie sa manance mortaciuni.
Ce cred eu ca ai vrut tu sa spui e faptul ca omul a reusit sa-si asigure o viata fara griji. Din pacate asta nu e ceva caracteristic tuturor oamenilor de pe pamant. Marea majoritate o duc greu. Dar asta nu e din cauza ca au evoluat mai putin ca altii.
Si ma repet la ce-am spus. Omul a descoperit focul, are apa, are lumina. E normal sa nu-si mai bata creierul cu aceste lucruri si sa inceapa sa lucreze in matematica, fizica etc. Nu am vazut pana acum nicio pasare sau animal salbatic care sa stea si sa studieze fizica. Crezi ca ele daca ar stii putina fizica le-ar strica?! Capacitatea omului de a procesa informatiile este extraordinar de mare. Faptul ca vedem in America burtosi de 13 ani imbibati cu fast-food asta nu inseamna ca omul e prost. E doar rezultatul unei proaste cresteri. Dar ce, n-ai vazut pisici grase sau caini calcati de masina? Asta ce inseamna, ca mama a fost o mama proasta?
Da, aici ai dreptate. In momentul cand o problema e rezolvata, treci la alta. Ai perfecta dreptate. Asta e progres dar nu e evolutie. Gandeste-te un pic. Exact cum oamenii de acum rezolva probleme de fizica pentru ca nu mai trebuie sa rezolve problema alimentatiei sau problema incalzirii, asa si oamenii de acum multe mii de ani rezolvau problema supravietuirii. E evident ca ei nu se concentrau asupra fizicii, ca aveau probleme mai importante pe cap. Dar asta nu inseamna ca nu ar fi putut sa invete fizica si sa rezolve probleme de fizica. Dupa cum a mai si zis cineva mai sus, David cred, acumularea de informatii nu e o dovada ca omul evolueaza, e doar o dovada ca are o capacitate foarte mare de a invata.
Daca omul se nastea cu respectivele cunostinte, adica cu memorie genetica, atunci da, era vorba de evolutie. Dar omul se naste in ziua de azi exact la fel ca orice om de acum cateva sute de mii de ani, nestiind prea multe.
Totusi, e important de stiut faptul ca toti oamenii se nasc avand acelasi tipar de exprimare(indiferent de limba). Au fost niste studii care au aratat cum gandesc copiii mici exprimarea. Toti, cand ne nastem, gandim la fel, folosim gramatica in acelasi fel. Asta este deja o dovada a evolutiei.
Si vorbind acum despre cine conduce lumea. Adriane, daca tu imi spui ca nu omul conduce lumea atunci tind sa cred ca vrei sa faci pe Gica Contra aici.
Omul nu conduce lumea. Pentru ca, desi omul e specia dominanta a planetei, inca e foarte mic, foarte, foarte mic. Daca omul ar disparea de pe planeta, in maxim o mie de ani tot ce a creat el, tot ce a facut, ar disparea.
Daca omul ar disparea acum de pe pamant, intr-un singur an poluarea ar disparea din atmosfera. In 100 de ani, toate cladirile ar disparea. Singura urma care ar ramane mai mult ar fi nivelul de dioxid de carbon din atmosfera. Pentru a se regla asta ar fi nevoie cam de o mie de ani. Dar ce e o mie de ani in viata unei planete?
Sunt foarte multe lucruri pe care nu le stim despre planeta asta. Avand toate necunoscutele astea, cred ca ar fi o greseala imensa sa credem ca stapanim lumea. Au crezut si alte specii ca stapanesc lumea si s-a dovedit ca nu e asa.
LRP
Nu inteleg de ce minimalizezi niste actiuni care au facut in cele din urma ca omul sa fie specia dominanta pe aceasta planeta.
Poate ca universul omului era mult mai mic atunci dar si omul era mult mai solicitat.
3 copaci, un rau si o pestera, da, dar dincolo de pestera era o lume necunoscuta, care putea oricand sa il omoare. Exact lumea asta l-a fortat pe om sa inventeze treburi, sa fie sociabil, sa invete sa comunice.
Acolo putem vorbi de evolutie.
Acolo creierul era mult mai solicitat, pentru ca problemele pe care le avea omul atunci apasau mult mai tare decat problemele pe care le are acum. Atunci trebuia sa supravietuiasca, acum trebuie doar sa rezolve probleme de fizica.
Eu zic ca supravietuirea e mai grea decat orice problema de fizica. E parerea mea.
Fluxul sangvin a fost influentat de-a lungul timpului de multi factori, iar faptul ca arheologii si antropologii sustin acest lucru ei se bazeaza pe negativul vaselor sangvine lasate in craniu, adica craniile hominizilor de peste 100.000 de ani nu prezinta aceleasi caracteristi cu craniul unui om de acum 10 mii de ani in ce priveste urmele lasate circulatia sangelui.
Am observat asta in discutia ta cu Joga Bonito.
Nu stiu daca te-ai exprimat gresit dar omul de azi nu e egal cu ominizii de acum 100 de mii de ani. Au existat pe pamant mai multe specii de oameni. Nu e anormal faptul ca fiecare avea schema lui.
Nu poti pune semnul egal intre neanderthali si homo sapiens sapiens.
p.s.
Imi face placere sa pot discuta cu oameni, chiar daca au pareri diferite de ale mele. Din punctul meu de vedere, nu sunt certat cu niciunul din cei cu care am discutat in ultimele luni pe forum, fie ca am vorbit despre religie, comunism, legionari sau evolutie.