A, da, am uitat sa va spun. La oameni creierul se micsoreaza.De 20000 de ani incoace tot scade. De la 1500 de centimetri cubi a scazut la 1350.
Am sa fac si eu o remarca, inteligenta umana nu este data de marimea creierului ci de calitatea legaturilor neuronale si o alta caracteristica a circumvolutiunilor (nu stiu care este dar se refera la "adancimea" acesteia).
Pe de alta parte, omul utilizeaza undeva la MAXIM 10% din capacitatea creierului, deci si daca am avea un creier de doar 200 de grame nu ar fi mare diferenta fata de cum suntem acum, asta cu conditia sa fie folosit in intregime.
Revenind la calitatea legaturilor neuronale, acest lucru este observat la autisti. Autistii sunt oameni normal dpdv fizic, perfect sanatosi doar ca au anumite probleme psihice, in sensul de comunicare cu lumea exterioara. A fi autist, nu inseamna automat ca esti un nimeni, se spune ca Mozart ar fi fost autist, doar ca majoritatea autistilor au probleme comunicationale.
Aceasta problema este explicata de faptul ca legaturile neuronale din emisfera lor stanga sunt foarte slabe, iar transferul de informatie se face mai greu.
De exemplu, Shakespeare a avut doar 600g de creier, ei bine creatiile lui dramatice sunt considerate simboluri absolute ale genului.
Sunt curios cum v-ati folosi creierul pentru a supravietui intr-un mediu unde niste animale proaste, inferioare, ar sta relaxate si v-ar privi curioase.
Vroiam alt citat dar nu l-am mai gasit in fine,
Vreau sa vorbesc putin despre diferite animale, s-a spus pe forum ca albina este superioara pentru modul cum traieste si cum isi organizeaza activitatea dar mai ales pentru modul extraordinar in care concepe fagurii pentru a depozita mierea si a se adaposti pe timp de iarna/noapte.
Daca facem comparatia, exact acelasi lucru il face si omul, omul nu si-a creat un mediu "artificial" pentru a se proteja de vreme, pentru a-si depozita resurse de hrana pentru vremuri vitrege, a se apara de dusmani?
La fel si cuibul unei pasari sa spunem, daca pasarile nu si-ar face cuib reproducerea lor ar fi imposibile, pentru ca cuibul are un rol f important (adapost, tine caldura, protejeaza de vreme (ploi, vanturi puternice)etc atunci de ce omul care a facut un spital e mai prejos decat o pasare care isi face cuib pentru a se reproduce?
Raportat la lumea animala fagurele/cuibul este exact acelasi lucru cu ceea ce este pentru noi un spital, casa etc. Pana cand deprinderea biologica/instinctiva a pasarilor de a-si face cuib a intrat in adn-ul lor a trecut mii de ani, la fel si in cazul omului si a constructiilor sale.