deschid acest topic pentru toti cei care nu stiu ce simbolizeaza stema transilvaniei (cea adoptata acum).

hai sa vedem ce inseamna fiecare lucru:
Stema Transilvaniei este alcatuită dintr-un scut taiat de un brau roșu ingust. În cartirul superior, pe fond albastru, se află o acvilă ieșindă neagra cu capul spre dreapta, cu cioc de aur și limbă roșie, insoțită de un soare de aur in dreapta și o semilună descrescandă de argint in stinga. În cartierul inferior, pe fond de aur, se regasesc șapte turnuri roșii crenelate, dispuse 4; 3.
În secolul XVII, stema Transilvaniei a fost reprezentată tot mai clar. Aceasta are acum trei campuri heraldice, prin apariția braului roșu din mijloc (folosit prima oară de principele Mihai Apafi I, pe talerii din 1666). În urma Dietei de la Sebeș din 24 mai 1659, stema Transilvaniei a fost sfâșiata fiecare dintre cele trei națiuni privilegiate preluand cate un simbol. Astfel, națiunea maghiară era reprezentată de acvila negra secuii de soare și luna iar sașii de cele șapte turnuri de cetate, de culoare roșie (Siebenbürgen). Acvila este reprezentată doar pe jumatate ca simbol al poziției de aparare pe care o are (ea insăși se află intr-o cetate, fâșia roșie).
acea acvila mai reprezinta si nobilimea din transilvania.
unde sunt romanii??? ca eu nu-i vad
aceasta stema este cam noua, are cam 400 ani deorece a fost facuta in 1596 de Levinius Hulsius la cerere straina.
stema poate fi gasita si pe cea a Romaniei.

si totusi cand voievodul Mihai Viteazul a facut Unirea stema ce reprezenta transilvania arata in felul urmator:

pe langa vulturul valah si bourul moldovean se mai observa jos stema veche formata din doi lei ce tin o sabie cu varful in sus. din cunostintele mele, exista posibilitatea ca stema transilvaneana sa fie un arbore cu radacini adanci in pamant, lucru ce nu-l gasesc momentan (de asta am si deschis topicul). asadar, unde este stema adevarata a transivlaniei? eu zic ca e un subiect frumos de dezbatut si de cautat in analele istoriei.
PS cer scuze de felul cum arata topicul dar nu le am cu aranjatul in pagina ![]()
aici aveti un link catre acelasi subiect deschis acum multa vreme cu acelasi scop.
http://www.dacoromania19.go.ro/nr45/romanii_transilvania.htm