Geraldo, povesteste-ne cum a inceput aventura ta in fotbal...
Eu m-am nascut la Varzim, destul de aproape de Porto. Familia mea nu era una bogata ba dimpotriva eram saraci. Eu am ajuns să joc fotbal pe la sapte ani, m-a dus tata, pentru că si el a fost fotbalist, iar apoi s-a apucat de antrenorat.
Toti barbatii din familia ta joacă fotbal? Pentru că te cunoastem deja pe tine si pe Bruno...
(Rade) Cam asa ceva. Pe langă Bruno, pe care-l cunoaste toată lumea, mai am un frate, de 18 ani, care este si el fotbalist. Suntem trei baieti, toti fotbalisti.
Lumea te apreciază pentru tehnica ta. Ai fost de la bun inceput aparator?
Eu am inceput fotbalul ca mijlocaș ofensiv si asa am jucat pană la seniori. Cand am ajuns la Benfica, Mourinho mă juca tot ca mijlocas Abia după ce a plecat el am ajuns fundas Cel mai bun an al meu a fost cel petrecut la AEK Atena. Culmea, atunci am jucat fundaș stanga si am avut evolutii de care sunt foarte mandru.
Totusi, ai fost adus la Steaua pentru a evolua in centrul apararii...
Aici, la Steaua, Piturcă m-a adus ca să joc in centru. Mi-a zis incă de la negocieri ce planuri are cu mine.
Apropo de Mourinho, că ai pomenit mai devreme de el, cum era pe vremea aceea?
Mourinho e un antrenor incredibil, e foarte simplu să lucrezi cu el. Îți dă mare incredere ca jucator. Desi la Benfica era la inceputul carierei, era "The special one" de atunci, toti jucatorii il iubeau. Imaginati-vă ce inseamnă să se lupte pentru tine, ca antrenor, chiar si jucatorii care nu prindeau nici macar lotul.
Povesteste o intamplare specială cu el...
Odata inaintea unui meci cu Sporting, un fel de Steaua - Dinamo in Romania, conducerea voia să-l dea afara Ne'am dus toti jucatorii din lot la presedinte si l-am sustinut pe Mourinho. Meciul l-am câștigat apoi cu 3-0, fară drept de apel.
Să revenim la Romania. Probabil ai observat cum e Ciobanul, ce obiceiuri are. Cum ti se pare?
Cu Ciobanul nu am vorbit personal. A venit in vestiar de cateva ori, ne-a spus ce avea pe suflet si atat. E normal să fie nemultumit pentru că e patronul echipei, bagă bani multi, vrea rezultate.
Cum te simti cand esti criticat tocmai de patron, cum li s-a intamplat unora dintre colegii tai?
Ca jucator e greu să auzi asa ceva, să fii criticat. Dar esti profesionist, iei bani pentru asta, trebuie să te obisnuiesti. Toti fotbalistii ar trebui să aibă această mentalitate. Acum, ce trebuia să facem luni, cand am jucat cu Rapidul si tot stadionul ne injura?
Ce adversar te-a impresionat pană acum in Liga I?
Chiar dacă n-am jucat contra lui, imi place foarte mult Traore. L-am urmarit atent si, mai ales in meciurile din Champions League, a aratat că e foarte bun. Dar cel mai mult imi place Bogdan Stancu, e cel mai bun fotbalist din campionat.
Desi cuplul de fundasi centrali s-a schimbat des, tu ai ramas mereu acolo. Cum te'ai inteles cu perechile tale?
Cand am jucat cu Abrudan, ne-am inteles foarte bine, dar rezultatele nu au aparut. Galamaz a fost campion in Romania, e un lider pe teren, vorbeste mult. Gardos in schimb, e tanar, are mari perspective. E puternic si va fi un jucator important pentru nationala voastra Plus că-l avem si pe Martinovic, care a intrat foarte bine după atata timp. În concluzie, avem niste fundasi foarte buni.
Care crezi că e cea mai importantă adversară a voastră in campionat?
Cu tot respectul pentru adversari, dar i-am urmarit atent, chiar suntem cei mai buni din campionat. Steaua e principala contracanditată a ei insăși, noi suntem cea mai mare problema Restul chiar nu conteaza Poate doar Otelul, mi s-a parut o echipă serioasa
Cum te simti ca jucator cand ai atâția antrenori intr'un timp foarte scurt?
Eu nu am vazut in toată cariera mea asa ceva. E foarte greu să schimbi patru antrenori in cateva luni, pentru că fiecare vrea mereu altceva, e dificil să te adaptezi. Domnului Lacatuș ii e foarte greu, pentru că de cand a venit am avut meciuri intr-una, nu a apucat să-și impună stilul, ideile. Face ce poate in această perioada
ProSport