@strezahuzum
Unde vezi tu ca am zis ca Miscarea Legionara ar putea fi un raspuns acum?
Mea culpa atunci, am interpretat eu gresit afirmatia. Insa nici dupa 60 de pagini tot n-am vazut nimic care sa ma convinga ca ML ar fi solutia la problemele societatii romanesti, acum 70 de ani, in ziua de azi sau in viitorul apropiat.
Si fiindca Mihai se tot incapataneaza sa nege ca exista antisemitism berechet in cadrul Miscarii Legionare (da, stiu ca ideologia era mai complexa decat atat, la fel cum faptul ca Goga si Paulescu au fost antisemiti nu schimba faptul ca unul a fost un mare poet, altul un mare savant) o sa postez iarasi o lista cu cateva dintre legile antisemite promovate pe perioada guvernarii legionare :
- Legea nr. 3789 din 15 noiembrie 1940 exclude toti medicii evrei din Colegiul Medicilor. Au voie sa trateze doar pacienti evrei.
- Decret-lege (la 13 septembrie 1940) prin care legiunea impune introducerea unor asa-zisi "comisari de romanizare" legionari la nivelul fiecarei intreprinderi romanesti. Efectul a fost dezastruos, lista plangerilor (venite si de la evrei si de la romani get-beget) la adresa acestor "comisari" fiind lunga si stufoasa. Antonescu a fost silit sa-i destituie pe toti, la 18 ianuarie 1941 (adica inainte de "rebeliune").
- Decretul-lege nr. 3984 din 5 decembrie 1940 stabilea ca evreii din Romania sunt obligati de a presta munci in interes obstesc... in folosul Ministerului Apararii Nationale, ori in folosul celorlalte departamente sau institutiuni publice de acord cu Ministerul Apararii Nationale care, prin Cercurile de Recrutare, tine controlul evreilor avand aceasta obligatiune . Toti evreii, la gramada, sunt trimisi la sapat santuri. Neplatit, desigur.
- Decizia 42181 din 8 septembrie 1940 a Ministerului Cultelor si Artelor : tot personalul evreiesc al teatrelor si operelor din Romania era concediat. Decizii similare pe care nu le mai postez aici au concediat evreii cam din orice functie publica, la gramada, fara a se demonstra ca X sau Y era vinovat de ceva.
In afara de asta, o gramada de rapoarte, adunate de Matatias Carp intr-un raport numit "Cartea Neagra", prezinta cazuri de "comisari de romanizare" legionari care au abuzat de functiile lor santajand, jecmanind sau silind proprietarii evrei sa-si vanda afacerile, terenurile sau casele la preturi de nimic. "Politia legionara", organism paralel cu politia romana, a batut mar o gramada de evrei, ori de cate ori avea chef. Chiar Antonescu face referire intr-o sedinta la asemenea cazuri.
Astea sunt unele din lucrurile facute de Miscarea Legionara in momentul cand au detinut puterea. Spre deosebire de imaginea roz-bombon a lui Mihai, cu idealuri marete si nobile, realitatea ne arata alta poza. Chiar si admitand exista exagerari sau falsuri in rapoartele precedente, realitatea se potriveste cu "idealurile" legionare ca nuca in perete.
Momentan, nimeni nu ar putea schimba situatia; aceasta schimbare trebuie sa se manifeste in primul rand la fiecare roman. Degeaba apar alternative(nu spun ca au si aparut momentan) daca romanul este pacalit de aceeasi spaga electorala, daca este pacalit prin acelasi circ televizat si prin promisiunile desarte ale nenorocitilor astia.
Alternativa nu trebuie sa fie neaparat un partid, poate sa fie o singura persoana. Sunt convins ca si in partidele consacrate exista cativa oameni de valoare, oameni care insa sunt lasati in spate de nenorocitii fara scrupule care ajung in posturile de conducere. Asta se va intampla atata timp cat romanii vor accepta asta si vor legitimiza acest mod de a face politica prin votul lor.
Eu sunt indoctrinat? Pai ia da-mi mie 10 exemple de politicieni care au facut ceva pentru romani dupa 1989, fara sa se imbogateasca din acest "ajutor". Da-mi 10 exemple de oameni politici care sa nu fie bogati, majoritatea avand firme care fac afaceri cu statul. Spune-mi un domeniu in care datorita clasei politice am realizat progrese semnificative in ultimii 20 de ani, ajungand la acelasi nivel cu Polonia, Ungaria sau Cehia(nu vorbesc de tarile vestice).
Pai atata timp cat ei au profitat de munca cinstita a parintilor mei, a parintilor tai, de ce sa nu merite o moarte de tradator? Sunt sute de mii de oameni cinstiti in Romania, care-si platesc taxele desi abia au ce pune pe masa si din banii aia nenorocitii astia si-au facut vile, si-au luat mercedesuri si au mers in vacante prin Mallorca. Ce merita? Felicitari? Medalii? Mai multi bani?
Hm ?? Ce exemple ? Ma tem ca pleci de la o premiza gresita. Eu nu ma astept la nimic din partea politicienilor - de fapt cel mai bun lucru pe care l-ar putea face ar fi sa nu faca nimic. In lipsa acestei situatii ideale, limitarea la maxim a puterii lasate in mana politicienilor e o alternativa infinit preferabila asteptarii unor personalitati mesianice gen Codreanu sau altcineva.
Apropo, n-am zis sa fie eradicate partidele, am zis ca persoanele care si-au batut joc de tara asta merita un glont in cap, indiferent de culoarea politica. Atat politicienii, cat si afaceristii din spatele lor. Persoanele, nu partidele. Desigur, si ceilalti colegi de partid au vina lor, dupa cum bine spune Mihai. Insa nu trebuie sa plateasca pentru furtul altora
Aha. Cata toleranta. Ai luat in calcul faptul ca pedeapsa capitala a fost abolita ?
Cat despre romanii de rand, ei nu trebuie reeducati, ei trebuie mai intai educati. Apoi, fiecare sa fie liber sa faca ce vrea. Daca majoritatea nu ar fi ignoranta si ar sti pe ce lume traieste, nu le-ar mai fi atat de usor mizeriilor astea umane sa-si bata joc de noi.
Nu poti sa reeduci omul, nu poti sa creezi un om nou prin constrangere. Insa, sunt convins ca daca toti ar fi informati, daca toti ar intelege cat de mult rau le-a adus modul romanesc de a face politica in ultimii 20 de ani, nu ar mai fi asa de usor de cumparat voturi cu 100 de lei, o punga de zahar sau promisiuni desarte.
Educatia sau reeducatia, cum vrei sa-i spui, e un proces individual. Daca nu poti sa "creezi un om nou" prin constrangere, nu poti sa faci altceva decat sa promovezi valorile in care crezi. Si sa-l lasi sa judece.
Dincolo de detalii, motivul pentru care nu imi inspira incredere teoriile legionare este ca nu e nimic nou sau extraordinar pe acolo, cum are Mihai impresia. Tentative din astea de a construi "omul nou" au existat probabil din antichitate incoace. Ideologii si religii fara numar au promis paradisul pe pamant, o lume fara razboi, fara saracie, bla, bla, samd, daca doar .......... . Ideologia lui Codreanu nu contine nimic revolutionar, care sa nu fi fost incercat deja de o duzina de ori in alte epoci, alte parti ale globului. Nu exista absolut, dar absolut nici un motiv sa reuseasca, chiar si daca facem abstractie de "petele" legionarilor.
Influenta "mitei" electorale incepe sa mi se para cam supraestimata. Toata lumea da vina pe acesti mult-blamati indivizi care "isi vand" votul pe diferite fleacuri, in frunte cu politicienii (e mai usor sa faci asta decat sa admiti ca ai pierdut). Nu spun ca nu exista cazuri berechet, dar nu e paradoxal sa te plangi ca nu exista alternative si sa condamni "mita" simultan ? Daca "toti sunt la fel" nu e irelevant cine castiga alegerile ? Si daca e irelevant cine castiga alegerile, n-ar fi poate mai indicat sa le reducem puterea ? Sa nu mai fim o tara obsedata de centralizare si de "ce zice X de la Bucuresti" ?