Whaaat ??? Sa avem pardon, sper ca e vorba de o neintelegere ! Daca prin faptul Miscarea Legionara nu a fost inscrisa in mod formal ca partid politic tu sustii ca nu avea obiective politice, e o naivitate enorma. Cum ramane cu partidul "Totul pentru tara" ? Nu a fost infiintat chiar de Codreanu in persoana in 1935 si condus din 1937 de seful Corpului Muncitoresc Legionar, Gheorghe Clime ? A participat la alegeri, a castigat mandate in parlament, samd. Asta ce e, nu politica ?
Si la urma urmei, ce dorea Legiunea daca nu sa conduca tara ? Nu afirma cumva Codreanua ca la 48 de ore dupa "biruinta" legionarilor, Romania va intra intr-o alianta cu Germania si Italia ?
Da, da, un program de conducere a tarii se concepe intr-o noapte, pe genunchi. Fireste ca orice program fara vointa de a-l executa e o bucata de hartie inutila. Dar desi stilul asta heirupist este perfect romanesc, nu duce nicaieri. Pe de alta parte, daca "vointa" e elementul cheie in guvernarea unei tari, atunci ar trebui sa-i aplaudam pe comunisti si nazisti. Odata ce-si puneau ceva in cap se executa, nu se statea la discutii.
Ok. Clasa politica romaneasca de acum e o turma de jeguri, cu extrem de rare exceptii. Si cei din perioada interbelica aveau bubele lor (apropo, as fi curios sa stiu ce parere avea Ionel I. C. Bratianu despre legionari) . Sa intelegem ca legionarii lui Codreanu sunt oamenii potriviti ca sa-i inlocuiasca ?
Brr ! Genul asta de texte ma sperie de-a binelea. Mai ales chestiile alea cu "omul nou". Culmea e ca si comunistii contra carora lupta Codreanu cu atata inversunare se ocupau cu chestii asemanatoare : tot un "om nou" isi propuneau si ei sa produca.
Codreanu si Legiunea vor produce un fel de super-roman sa inteleg. Cinstit, intelept, viteaz, muncitor, curat, samd. Asta nu mai e om, ci supraom, asa cum l-ar fi vazut Nietzsche. Are numai calitati, defectele se neutralizeaza cu lecturi din Codreanu presupun. Probabil stii ca tentative de soiul asta au fost pe toata planeta, si au esuat peste tot. De ce ar fi Legiunea mai breaza decat altii ?
Chiar nazism, nu, le lipseste componenta de "sange" si prostia cu rasa. Dar fascisti, partid/miscare, cum vrei sa-si spui, de dreapta, xenofobi, antisemiti si nu in ultima instanta naivi, crezand in eterna teorie ca pentru problemele Romaniei sunt de vina strainii/evreii/tiganii/ungurii/comunistii, etc, etc.
Dragul meu,
pentru corecta informare a ta si a oricui, tin sa precizez ca Partidul Totul pentru Tara a fost infiintat la 8 ani de la infiintarea Legiunii. Stii de ce a fost infiintat?
Pai la acea data, Garda de Fier, Legiunea sau cum vrei sa-i spui era desfiintata! Nu mai exista, fusese scoasa in afara legii.( urma sa arat in episodul urmator ce s-a intamplat atunci) si nu mai putea functiona. Atunci trebuia gasita o formula in care sa poata sa-si desfasoare activitatea in LEGALITATE. Asta ca sa demonstrez inca o data ca tot ce a facut Legiunea a fost la vedere si fara nimic de ascuns, asa cum isi dorea Codreanu.
Da, Codreanu a anuntat asta, dar am aratat ce insemna in viziunea sa "biruinta legionara": schimbarea caracterului si felului de a fi al acestui popor. Din eludarea legilor, egoism si "smecherie" a dorit altceva: un om corect, muncitor si frica de Dumnezeu.
Pai adu-mi definitia "omului nou" propus de comunism. Crezi ca seamana? Dimpotriva, omul propus de comunisti insemna o fiinta MATERIALA SI RATIONALA, nu presupunea nicidecum o schimbare la nivel spiritual. Urma aia de spiritualitate si bruma de credinta a poporului asta voia s-o schimbe comunismul, in timp ce Miscarea dorea intarirea si educarea pe baza credintei in Dumnezeu. Comunismul voia sa transforme omul intr-o oaie ascultatoare, in cartiere muncitoresti care se strange sa manance la Circurile Foamei si actioneaza mecanic.( paradoxal, la 20 de ani dupa sunt mai circuri ca niciodata)
Legiunea( poti citi la episoadele de mai sus) dorea in primul rand "OAMENI CARE SA JUDECE", care sa fie inteligenti, nu oi proaste. Pai fostul pantofar al prefectului capitalei ajunsese sa-l ancheteze pe acesta dupa 45, era mare "comunist"...
Biruinta Legionara nu a avut loc, pentru ca daca ar fi fost, s-ar fi produs natural prin felul de a gandi al oamenilor care conduceau. Pentru a birui, Miscarea nu trebuia sa desemneze un guvern sau un prim ministru, pur si simplu cei( cel) care ar fi condus ar fi facut-o dupa modelul acela "detestabil": corectitudine, credinta, respect pentru stramosi si patriotism.
Nu scrie niciunde ca "vointa" e esenta unei guvernari. Ori a fost prea subtil pentru tine, ori nu vrei sa vezi. Se refera la capacitatea unui om de a pune interesul national inaintea sa, de a fi capabil sa se autoanalizeze, sa-si recunoasca greseala. Nu la "vointa" din comunism sau nazism, nu cu forta. Tocmai ce scrie subliniat mai sus, ce credea Legiunea despre lovituri de stat si alte asemenea actiuni " de forta". Pardon, de "vointa"....
Da, poate ca era un supra om. Ei ii ziceau un EROU. Dar stii ce il facea Erou? Nu ca era corect, cinstit, viteaz si patriot, ci capacitatea de a se judeca singur, de a se supune singur judecatii de constiinte. Presupun ca e ceva rau in a nazui spre asa ceva nu?
Stii de ce au esuat toate incercarile alea din intreaga lume? Pentru ca un astfel de om n-ar putea sa-si lase semenii sa moara de foame, pentru ca sa obtina profit. Pentru ca un astfel de om nu ar putea fi santajabil, deci controlat. Pentru ca un astfel de om ar avea initiativa, nu ar putea sa fie tratat ca un sclav la locul de munca. Un astfel de om ar putea GANDI. Ori, nicio putere, niciun partid, niciun patron, nicio companie, niciun trust, nicio corporatie nu isi doreste asta.Ei cum s-ar mai imbogati atunci?
E mult mai bine( si mai comod, se vede treaba) astazi, cand functioneaza sintagma: "lasa, ma, daca nu ma prinde nimeni, n-am facut nimic rau".
Ultima parte e halucinanta. Ti-am adus zeci de citate, o sa mai aduc, am explicat ca Legiunea incerca sa schimbe firea ROMANULUI, a politicianului, a studentului, a muncitorului ROMAN, si tu imi spui ca ii considera pe tigani/evrei/unguri/ straini vinovati de toate problemele tarii.De unde le scoti, nu stiu. Ca dovezi, mai greu.
Eu in schimb, reiterez afirmatiile PUBLICE SI REPETATE ale lui Corneliu Z. Codreanu: " Pentru aceasta insa, el va trebui sa biruiasca mai intai raul din el si din ai lui.
Dar pana sa ne ocupam de defectele Neamului, am inceput sa ne ocupam de propriile noastre pacate. Tineam sedinte de ore intregi si fiecare spunea celuilalt defectele pe cari le-a observat. Si cautam sa facem sfortari pentru a ni le indrepta. Era o problema delicata, deoarece asa e facut omul: nu-si asculta cu inima usoara critica propriilor defecte. Fiecare crede sau vrea sa se arate ca e perfect. Dar noi spunem: intai sa ne cunoastem si sa ne indreptam pacatele noastre si pe urma vom vedea daca avem dreptul sau nu de a ne ocupa de ale altora.
De aceea au avut succes. pentru ca lumea a identificat niste oameni care erau dispusi sa-si recunoasca greselile, sa nu raspunda la provocari, sa-si vada de drumul lor. Cu alte cuvinte, SA FIE SINCERI. Nu pentru ca dadeau vina pe straini. Asta o faceau toti, Miscarea incerca sa rezolve "defectele" romanilor, nu pe-ale altora.
@Alexandru
Majoritatea spirtitualitatii si elitei legionare, 90% din ce adunase Codreanu, era moarta sau in curs de moarte pana la aparitia lui Horia Sima. Deja dupa 1939 Legiunea a fost infiltrata de foarte multi comunisti si sau agenti sovietici. Va recomand revista Istorie si Civilizatie a istoricului Florin Constantiniu( sper ca e in regula, da? Sau o fi fost si el legionar?) numarul care este dedicat Rebeliunii Legionare. Acolo este explicat, cu documente si fapte ceea ce s-a intamplat atunci si cum au ajuns o multime de comunisti sa fie "legionari". Din pacate, acel articol nu il am decat tiparit, o sa-l transcriu la cerere.
Evident, vina lui Horia Sima este de netagaduit. Dar a spune ca un numar "imens" de legionari au intrat in partidul comunist este o aberatie. Dar daca va incalzeste cu ceva, consider ca regimul Ceausescu a "imprumutat" multe din ideile legionare despre patriotism, unitate, tara.
Pentru amandoi: poate ati observat ca indiferent de regim, cei care vin vor sa faca mereu o "revolutie". Dar daca de cele mai multe ori, "revolutie" inseamna eliminarea sau descotorisirea de cei din vechiul regim, pentru C.Z. Codreanu nu a fost asa. El chiar si-a dorit ca toti cei care sunt corecti si de buna-credinta( singurele conditii CERUTE de el) sa ajute si faca parte din aparatul de stat, sa aiba functii, sa dea o mana de ajutor dupa biruinta legionara. Ba chiar le gasise si o forma de organizare, care urma sa intre in functiune in prima zi dupa biruinta. Din pacate, n-a mai avut loc niciodata.
Ca sa-l parafrez pe streza: si Becali e stelist. Doar ca ii lipseste partea aia cu "stelismul", plus cunoasterea istoriei si spiritului Stelei. Nazism curat.
Pentru toata lumea: va recomand acest articol: http://www.isciv.ro/revista/nr8/2-9-mai-19...e-srbtorit.html