Sa inteleg ca daca erau comunisti nu aveai nicio problema.
Ce am vrut eu sa spun, ce nu intelegeti voi, e ca toti baietii astia va toarna voua o mie si una de povesti despre cat de buni au fost unii si cat de rai au fost altii doar pentru a le fi lor bine.
Povesti, frate, povesti! Cat au luptat ei, marii intelectuali, cu comunismul! Pai, au luptat. Si pentru ce?
Goma era membru de partid dar el scrie despre comunisti. Hai sa fim seriosi. Mai erau cativa, Vadim si Paunescu care au dus-o extrem de bine pe vremea cealalta si acum, la fel, zic de comunisti.
Si de ce? Pentru ca e la moda sa zici de comunisti.
In Germania, nemtilor le e rusine de perioada in care nazismul domnea la ei in tara. Le e rusine. Le e rusine si de comunism. Noua nu ne e rusine. Noi ne mandrim ca au fost legionarii, extremisti de dreapta, la noi si si-au facut de cap. Dar ne e rusine de comunisti. Imediat zicem de comunisti ca au fost naspa. Ca asa e la moda. Esti bazat daca esti anticomunist.
In tot timpul asta tara se duce dracului. Dar asta nu conteaza. Tot ce conteaza sunt aparentele.
Dupa 89, ce au facut nemtii prima data? Au inceput sa caute comunisti? Nu, fratilor. Aia si-au unit tara si au inceput sa reconstruiasca. I-a durut in cur de comunisti si de nazisti si de tot trecutul si s-au uitat spre viitor. Doar noi suntem atat de inapoiati incat ne cramponam de niste perioade tampite si nu vrem sa dam drumul.
O sa treaca mult timp pana cand o sa ajunga Romania pe linia de plutire. Intai trebuie sa nu ne mai plangem de mila. Ca doar dupa asta putem sa ne punem pe treaba
Pe hartie asa era. In realitate nu. In realitate era "fiecare pentru el".
Cum nu era asa bai nene in realitate? Pai, vrei sa spui ca bunicii tai au avut mai mult pamant decat ai mei? Stii ce e aia colectivizare? In realitate nu era fiecare pentru el. In realitate se incerca o aducere a intregii natiuni pe aceiasi linie din punct de vedere economic. Sa fie toti in aceiasi clasa.
Cum poti sa zici ca exista egalitate intre oameni la noi cand cei care erau membri de partid sau securisti aveau o gramada de privilegii? Pai asta inseamna egalitate?
Pai, tu acum vorbesti la modul general, despre romanul de rand, sau despre exceptii, despre cei care conduc?
Parca vorbeai despre romanul de rand(asa cum vorbeai despre evreul de rand) Acum imi dai ca exemple liderii?
Bininteles ca aia o duceau mai bine, ca erau "mai egali". Asa e peste tot. Asa a fost peste tot. Si asa o sa fie peste tot. Dar astia erau putinii, erau aia care dictau, nu aia care faceau treaba.
Comunismul nu era pentru ei, era pentru cei de jos. Centrele de reeducare despre care vorbea greeyes nu erau pentru ei, erau pentru popor.
Ideile de egalitate intre oameni erau pentru popor, nu pentru aia care stiau ei mai bine.
Daca nu stii nimic despre comunism, nu mai vorbi, prietene. Sa te apuci sa zici ca comunismul insemna fiecare pentru el insusi asta e cea mai mare prostie posibila. Pentru o astfel de afirmatie cunosc profesori de economie care te-ar pica
Romanii transilvaneni au fost de acord cu Unirea mare si au sarbatorit in numar de 1 milion la Alba Iulia desi ii urau pe munteni si moldoveni.
Aia erau sclavi bai omul Lui Dumnezeu. Aia aveau drepturi limitate in Transilvania. Ce voiai, sa nu se bucure ca au scapat de unguri?
Tu crezi ca Transilvanenii erau fericiti pentru ca s-au unit cu moldovenii si muntenii sau pentru ca erau liberi?
Tu crezi ca cei din regatul vechi erau fericiti pentru ca s-au unit cu transilvanenii sau pentru ca tara lor urma sa creasca si sa se imbogateasca.
Mai omule, tu stii istorie?Ce s-a intamplat cu Romania dupa ce a unit-o Mihai? De ce nu s-au sculat romanii ca sa o uneasca la loc?
Dar hai sa nu mai continuam pe drumul asta. Hai sa mergem pe varianta ta. Spune-ne tu cum au reusit comunistii sa ii faca pe romani sa se urasca intre ei. Te rog, chiar sunt curios sa vad ce au mai facut nemernicii astia.
Cum au reusit comunistii sa ii faca pe romani, in 50 de ani, sa se urasca intre ei?
Si nu imi da exemplul Basarabia pentru ca e fals. Ia uita-te cati oameni de acolo nu sunt romani.Ia uita-te cati de acolo vorbesc limba rusa.Acolo se poate vorbi de incercari de a dovedi ca moldovenii nu sunt romani(chiar au aparut si carti). Dar la noi? Sunt curios. A aparut vreo carte care sa zica ca moldoveanul nu e tot una cu transilvaneanul? Cum au reusit maleficii comunisti sa faca treaba asta?
Dar sa nu recunosti cat de malefic a fost acest regim,
Cat de malefic a fost? A fost mai malefic decat fascismul? Eu nu cred. In ambele cazuri au murit romani. In ambele cazuri tara a suferit. Acum vii si imi spui povestea cu raul mai mic?
Sunt foarte curios ce motive aveti voi de a lovi atat de mult in comunism. Sunt curios de ce va cramponati atat de mult de trecut. Sunt curios de cetineti atat de mult sa spalati imaginile lui Antonescu si ale legionarilor. Ce castigati din asta?
Daca chiar sunteti asa de patrioti si asa de preocupati de soarta acestei tari, faceti ceva pentru cei de acum si lasati-i dracului in pace pe cei de acum juma' de secol.
V-am mai spsu. De exact aceleasi povesti pe care le ziceti voi s-a folosit si basescu pentru a iesi presedinte. Foarte tare, nu?Asta nu va spune nimic?
In toate aceste 3 cazuri, Transilvania pentru care s-a luptat in 2 cazuri nu "a participat" deloc la efortul de razboi fiind sub ocupatie straina, dar dupa razboaie, cine a avut cele mai mari pretentii si cine s-a considerat mereu nemultumit tot cei din Transilvania au fost. Dovada si astazi ca cei mai multi care vor feralizare, care vor desprinderea de tara, etc sunt tot transilvanenii.
Asa e, prietene. Stramosi de-ai mei au luptat din caucaz si pana in muntii tatra de placere, au mers in excursie. S-au dus sa se joace pac-pac.Ai dreptate. Transilvania nu a facut nimic pentru tara asta. Si tot transilvanenii sunt cei care doresc desprinderea de Romania. Nu cei ca tine, romani adevarti, din muntenia, romani care spun ca nu exista ura pentru cei din alte regiuni dar minimalizeaza ce au facut cei din transilvania in cele 2 razboaie mondiale.
Domnule expert in istorie, ca sa stii si tu, in primul razboi mondial au participat si romani din transilvania. Si, tot in caz ca nu stiai, ei au sacrificat mult mai mult pentru libertate si chiar pentru unire decat cei din vechiul regat. De bine, de rau, cei din vechiul regat erau oameni liberi. Transilvanenii, daca alegeau sa nu ii omoare pe ceilalti romani, erau considerati tradatori si spanzurati. Daca treceau de partea romanilor, la fel, erau considerati tradatori. Cine a riscat mai mult in primul razboi mondial? Oare nu transilvanenii?
Aaa...dar tu esti expert in istorie si, daca zici ca ei nu au luptat in primul razboi mondial, asa e.
Cat despre asta cu "transilvania nu a luptat nici in al doilea razboi mondial", nici Basarabia nu a luptat. Asadar, sa nu va puna dracu sa va mai aud cu "basarabia pamant romanesc", ok?
Ce-mi place mie cu expertii astia care se fac singuri de rahat!