Hai ca va raspund rapid, urmand ca mai pe seara sa fiu mai explicit.
1. Nu pupa nimeni in dos statul comunist si mizerile facute de acesta, departe de mine chiar nu vad cum as putea face-o, dar accept o situatie relativ complicata care nu are mari consecinte negative in przent, si in plus situatia asta este benefica Statului.
2. Daca te referi la arhivele greco-catolice de pana in '48 sunt de atunci 70 de ani, ei bine hartiile alea nu mai au niciun efect, sunt maculatura, importanta lor este zero, dar ca valoarea lor deosebita consta tocmai prin faptul ca sunt arhiva, ca sunt pastrate in conditii propice si ca ele constituie un fond arhivistic important intr-un anumit domeniu.
3. Nu stiu de ce acuzati arhivele nationale, ca nu dau drumul la documente, cred ca sunteti in eroare, eu am fost in multe randuri si am consultat documente etc, si nu doar la Bucuresti, asa ca nu vad problema accesibilitatii lor. Pana la urma asta este rolul arhivelor pastrarea/indexarea documentelor.
4. Vad ca tot spuneti ca istoricii nu au mai scris nimic acuzand ca AN ca ar pastra documentele si nu ar permite istoricilor accesul la ele, fals, in Romania inca se publica DRH (Documenta Romanie Historica ), s-au publicat numeroase serii de documente, numerosi istoricii au scris pe baza documentelor de la arhive:
Ioan Scurtu
Ion Calafeteanu
Ion Mamina
Gheorghe Buzatu
Ion Olteanu
Petre Otu
Mihai Stoenescu toti au culegeri sau carti documentate exclusiv de la AN, nu vad de unde acuza asta. Nu s-au publicat carti si documente noi, nu datorita inchiderii arhivelor sau a non accesului la ele ci pentru ca nu au fost persoane care sa fie interesate de acest lucru.
Daca vreti Fondul arhivar si biblioteca Academiei Romane sunt mult mai greu de atins decat documentele de la Arhive, deci nu vad de unde acuza asta indreptata asupra AN, ca este institutie retrograda.
5. Biblia de la Bucuresti, nu a fost numai in casele boierilor, a circulat si in teritoriu si chiar daca nu a fost in fiecare parohie, scolirea preotilor/personalului duhovnicesc s-a facut in mare parte dupa ea, de aici importanta ei. Nici Biblia lui Guttemberg nu a fost in tiraj mare si totusi nu neaga nimeni importanta ei.
6. Ma refeream la exprimare urata in sensul sa invelesti salamul cu hartia Bibliei, e totusi fortata expresia, chiar daca se vrea plastica, cum ar fi sa spun ca manuscrisele lui Eminescu sunt folosite ca hartie la baie.