Ziarele din Italia, Scotia si Romania o tin una si buna: Goian nu mai are loc la Spezia, acolo unde a fost imprumutat după ce Glasgow Rangers a fost retrogradată in Liga a IV-a. Pe atunci, Goian rasufla usurat. La Spezia putea să fie in continuare convocat la echipa natională si nu se mai simtea o povară pentru clubul scotian, caci nu mai depuneau efort pentru a-i plati contractul destul de mare pentru un jucator dintr-o ligă inferioara Pe hartie, campionatul italian i se potrivea lui Goian ca o manușă. Dar socoteala de acasă nu se potriveste cu cea din targ, iar la sfarsit de an, pe langă Dorinte si regrete, fostul fundaș stelist iși trece pe listă si un bilet din Italia in Scotia. Doar dus.
Dorin, cum ai descrie anul 2012? Cum a fost el pentru tine?
A fost ca un rollercoaster. Eram in primul esalon cu Glasgow, incepusem să mă acomodez cu tara, colegii, sistemul de joc de acolo si apoi... Bum! Liga a IV-a, imprumut la Spezia, esecul de a mă impune o perioadă mai lunga mutarea familiei, esecul acomodarii. A inceput bine si s-a terminat ciudat. Intru in noul an nestiind ce, cum, cand si daca
Daca Iei in calcul o retragere din sport?
Am o varsta Nu mai sunt tanară speranță, ziarele nu mă mai transferă in fiecare zi in Turcia, Spania sau Anglia. S-au dus vremurile alea amuzante cand nu aveam nicio oferta dar eram plimbat prin toată lumea de presa Pe langă asta, simt că e uneori mai bine să parasesti terenul cu capul sus, cand incă nu-ți dai cu stangul in dreptul.
O revenire in Scotia este o iesire sigură din circuitul nationalei. E acesta un motiv pentru care cochetezi cu ideea de a te retrage?
Sincer? Cantareste putin. Am tot respectul pentru Rangers. Fanii sunt... pffff. Mi-aș dori să am cuvinte care să le facă dreptate. Dar nu am. Eu aș juca pentru echipa aia chiar si neplatit. Dar am ajuns tot mai des la concluzia că nu le-aș fi de ajutor. Le-am fost. Nu mai sunt. Mi-e ciuda dar am atins o limita Poate că asta vine odată cu varsta. Sau e doar o perioadă mai proastă si esecul de la Spezia m-a facut să mă indoiesc de mine si de capacitatea mea. Iar nationala... ea se descurcă si fară mine. Sunt multi jucatori buni, care vin tare din spate si care cred că vor face neobservată lipsa mea din primul "11".
"Steaua a fost. Nu mai e!"
Sunt destul de multe voci care te vor inapoi la Steaua. Te-ar tenta o revenire in tara
Nu, deloc. Steaua a fost. Nu mai e. Am petrecut niste momente fantastice acolo si nu pot decat să mă bucur că nu am fost uitat. Dar mă uit la echipa actuală si cred că nu are nevoie de nimic altceva in afară de timp. Vor câștiga campionatul si vor trece de Ajax.
Parcursul lor in Europa League se termină cu Chelsea?
Chelsea a fost finalistă anul trecut in Liga Campionilor. Mi-e teama ca de data asta, norocul nu a mai fost de partea Stelei la tragerile la sorti. Sunt multe nume mari, cu experiență colosala Dar cine stie... Poate că vor produce surpriza. De Ajax trec sigur. Sigur, sigur.
Semifinala din Anglia te mai bantuie?
(oftează) Mă crezi că da? Mă tot intreb ce am fi facut in finala ce ar fi insemnat pentru Romania să bifeze o participare acolo. Meciurile de cosmar raman intr-un sertar si, uneori, il mai deschizi. Că asa suntem noi, oamenii. Zici că ne face placere să ne adancim intr-o stare proastă atunci cand o avem.
"Antrenor? Cred că da"
Te retragi. Peste un an, peste doi. Ce urmează atunci?
Nu parasesc lumea sportului, asta e sigur. Nu de alta, dar nu mă pricep la altceva. Sunt ca un om care toată viata n-a facut altceva decat să zideasca Respectivul o să facă asta mereum. E tot ce stie. Asa si eu.
De regula jucatorii care se retrag iși iau licenta de antrenor. O să te vedem in viitorul apropiat pe vreo bancă tehnica
Antrenor? Cred că da. Poate că vorbeste naivitatea din mine, dar cred că m-aș descurca. Aș incepe de jos, de prin ligile inferioare, pentru a capata o anumită experiență. Aș vrea să fiu un fel de Petre Grigoras Are personalitate si, pe oriunde a fost, a facut treabă buna Pandurii nu ar fi ajuns niciodată pe locul patru cu un altul pe banca
Se vorbeste de plecarea acestuia...
(intrerupe reporterul) Da? Nu pot să cred... Romania... Cand lucrurile merg bine, hai să le stricam. În loc să fie tinut in puf, e pasibil de demitere. Iată de ce exclud o revenire, alta decat de vacanță, in Romania. Că e totul cu susul in jos. E ca si cand l-am demite pe Victor Piturcă pentru că am pierdut meciul cu Olanda.
"Să fiu sanatos, atat vreau"
Apropo de nationala.. spune-mi sincer, care crezi că sunt sansele de calificare la Campionatul Mondial?
Mă crezi că mi s-a luat pană peste cap de intrebarea asta? O primim incă de dinainte să avem primul meci in preliminarii. Sunt sanse. Ține de noi să le fructificam. Aș fi penibil să spun că nu avem asa ceva. La fel ar fi si dacă m-aș bate cu pumnul in piept si aș zice că sigur ne calificam. Să câștigam si va fi bine.
Ce asteptari ai de la 2013?
Să fiu sanatos. Atat vreau. Vorbesc ca un batran, stiu, dar pană la urmă asta contează in viață. Banii trec pe locul doi. Ba nu, pe patru. De la 1 la 3 e sanatate, sanatate, sanatate.
Ai vreun regret din acest an?
Nu cred ca aș fi acceptat să vin ca imprumut in Italia. E posibil să vorbesc la cald acum, că mi-am petrecut Craciunul in cantonament, departe de familie, dar cred că mai bine ramaneam in Scotia. Macar stiam o treabă acolo.
ProSport