Magnatul israelian Shon Mekyten promite cã îl va aduce în Ghencea pe Benayoun, de la Liverpool
Exact în ziua în care Steaua a debutat în ceea ce se anunțã cel mai tare retur de dupã Revoluție, a venit special la București un om de afaceri israelian care a anunțat cã dorește sã cumpere clubul din Ghencea. Se numește Shon Mekyten și a acceptat un dialog cu Gazeta Sporturilor. Îmbrãcat într-un costum Armani, cu cravatã mov și vorbind o englezã impecabilã, israelianul ajuns în Capitalã prin intermediul lui Nati Meir a dezvãluit motivele pentru care vrea sã preia cel mai puternic club din România și ce are de gînd cu el.
- Domnule Mekyten, cum ați ajuns sã vã gîndiți tocmai la Steaua?
- Totul pleacã de la pasiunea mea numãrul 1, fotbalul. Am cîteva contacte în România, iar cîțiva dintre prietenii de aici mi-au spus cã Gigi Becali ar putea fi interesat sã vîndã Steaua. Nu puteam sã nu dau curs acestei idei, mai ales cã vorbim de un club galonat.
- Mulți au impresia cã de fapt e doar o diversiune.
- Nicidecum, voi face o ofertã clarã, ca de la businessman la businessman. Mã gîndesc la o sumã de 40-50 de milioane de euro. Cred cã este un preț just.
- Vã propunem un exercițiu de imaginație. Cumpãrați clubul. Ce urmeazã?
- Mai întîi aș face un superdepartament de scouting, precum cel brevetat de Ajax. Este esențial sã descoperi jucãtori tineri, valoroși, pe care sã îi arunci în luptã, nu sã îi ții pe bancã. Cota lor crește, iar profitul pe care îl încasezi în cazul unui transfer este considerabil.
- Apoi?
- Hm, aș aduce în Ghencea 3-4 jucãtori de mare calibru, de la care cei tineri sã aibã ce deprinde. Pot da chiar și cîteva nume. Unul este mijlocașul lui Liverpool, Yossi Benayoun.
- E o glumã, nu?
- Nu, chiar am vorbit cu el despre acest lucru. Sîntem prieteni buni și i-am spus cã îl aduc în Ghencea dacã preiau clubul.
- Atunci, probabil cã el v-a spus cã e o glumã.
- Vã înșelați. Cum sã nu vinã în România dacã eu îl asigur cã va avea același contract ca în Anglia? Cum credeți cã a ajuns Beckham sã joace în Statele Unite? În plus, la Steaua mai pot sosi Ben Sahar, fostul atacant al lui Chelsea, și Tamit Cohen, mijlocașul lui Bolton.
- Toți sînt israelieni.
- Exact. Sînt cei mai buni conaționali ai mei. Ãsta e un alt avantaj pentru eventualele tratative. Tot ce conteazã este cã banii nu sînt o problemã pentru mine. Dar sã nu credeți cã nu am nici un interes! Eu vãd Steaua ca pe un business. Voi investi mult și aștept un output pe mãsurã.
- ªtiți cã în momentul de fațã între suporteri și patron e un conflict extrem de dur?
- Am aflat și eu cã la ultimele meciuri din tur fanii nu și-au susținut echipa. Aceste reacții ostile nu ar trebui sã-i aibã în vizor pe fotbaliști. Dacã suporterii au o rãfuaialã cu patronul, atunci sã-l ia în colimator pe acesta!
- Cît de mult conteazã opinia fanilor?
- Sã vã spun ceva. Suporterii sînt cea mai importantã resursã. Dacã ai stadionul plin meci de meci, rețeta nu poate da greș. Colectezi fonduri consistente din bilete, din merchandising, atragi sponsori, iar brand-ul devine din ce în ce mai puternic. ªi am spus doar cîteva argumente.
- V-ați gîndit și la un buget stagional?
- În primul an am sã aloc în jur de 40 de milioane de euro. Bineînțeles cã o datã ce performanțele vor crește, bugetul va fi direct proporțional.
Cine este Mekyten
Israelianul susține cã are o avere cifratã la 4 miliarde de dolari, sumã care îl plaseazã în Top 300, în Statele Unite. Este vicepreședintele companiei multinaționale SteelFrameHousing și locuiește în America de 13 ani. "Am jucat și eu fotbal, în tinerețe. Am fost legitimat la Maccabi Tel Aviv, dar am renunțat la 18 ani pentru a merge în armatã. Pe urmã am ales Anglia și Germania, pentru studii, dupã care am plecat în America, în 1995", rememoreazã Mekyten.
Va colabora cu Meir
Dacã afacerea se va concretiza, fostul deputat Nati Meir va investi în Ghencea alãturi de Mekyten. "Nu aș putea sã renunț imediat la afacerile pe care le întreprind în Statele Unite. Cel mai probabil, Nati va conduce clubul, însã și eu îmi voi canaliza întreaga atenție asupra acestui proiect. Repet, banii nu sînt o problemã", a explicat el.
"Pot sã vînd Steaua, sã iau altã echipã și sã o fac la fel de bunã într-un an sau doi! Lotul actual de jucãtori valoreazã maximum 20 de milioane de euro"
Gigi Becali, finanțator Steaua
"La fetele frumoase și bogate trage toatã lumea. Avem destui curtezani. Nu am auzit de Shon Mekyten, astfel de apariții sînt cam tardive"
Valeriu Argãsealã, președinte Steaua
"Încã nu am primit nici o ofertã. Nu vreau sã vînd, dar cel puțin aș vrea sã-l vãd pe acest investitor, sã știu și eu cine e"
Gigi Becali, finanțator Steaua