FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Drum Liber Spre Tiranie/securitatea Statului Se întoarce Prin Lege

«1234»
Virgil21.01.2009 13:23

de Andrei Badin

Sub pretextul strãveziu al luptei împotriva flagelului tero­rist, Securitatea a fost reînființatã prin lege. Apelurile telefonice, SMS-urile, corespondența electronicã și navigarea pe internet vor fi monitorizate oficial, iar apoi datele vor fi stocate, pe banii operatorilor, vreme de șase luni.

Ele vor fi ținute la dispoziția organelor statului, care pot cere oricând date despre oricare dintre cetãțenii români. Valabilã din 18 noiembrie 2008, Legea nr. 298 invocã necesitatea ca România sã-și armonizeze legislația cu prevederile europene în domeniu, dar, pe fondul tentativelor politice din ce în ce mai apãsate de reinstaurare a normelor statului Polițienesc, lasã loc pentru o sumedenie de abuzuri. Drepturile și libertãțile cetãțenești, viața privatã și confidențialitatea corespondenței sunt doar douã exemple, statuate în mod clar de Constituția României, ce au fost cãlcate nonșalant în picioare de întreaga clasã politicã. Un sondaj publicat recent releva cã 73% dinromâni își doresc un despot care sã nu se mai încurce în amãnunte ca parlamentarismul și alegerile libere. Pe acest fundal, la 20 de ani de la Revoluție, lor li se oferã cadou (înapoi) "Cooperativa Ochiul și Timpanul". Dar nouã, restului de 27%?

Victor Ciutacu, Andrei Bãdin

Securitatea a fost reînființatã prin lege. Telefoanele, sms-urile, corespondența electronicã și navigarea pe internet vor fi monitorizate și apoi stocate timp de șase luni pentru a fi la dispoziția organelor care pot cere oricând date despre oricare dintre cetãțenii români. Legea nr. 298 din 18 noiembrie 2008 invocã necesitatea ca România sã respecte legislația europeanã în domeniu.

CE SPUNE LEGEA?

Legea care a intrat în vigoare marți prevede cã firmele de comunicații electronice sunt obligate sã stocheze, timp de șase luni, anumite date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-uri, generate sau prelucrate prin serviciile furnizate, informații care pot fi accesate de MIRA, Parchet, SRI și SIE, la solicitarea acestora. Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai dupã ce a fost începutã urmãrirea penalã, la autorizarea instanței și la cererea procurorului care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã. Informațiile vor fi puse la dispoziția organelor respective cu scopul utilizãrii în cadrul activitãților de cercetare, de descoperire și de urmãrire a infracțiunilor grave. Conform legii, "în scopul prevenirii și contracarãrii amenințãrilor la adresa securitãții naționale, organele de stat cu atribuții în acest domeniu pot avea acces, în condițiile stabilite prin actele normative ce reglementeazã activitatea de realizare a securitãții naționale, la datele reținute de furnizorii de servicii și rețele publice de comunicații electronice". Aceastã prevedere este foarte vagã și poate da prilejul la abuzuri folosindu-se ca pretext amenințãri la adresa securitãții naționale.

ABUZURI

Interesant este cã la date pot avea acces nu numai procurorii, dar și cei de la Ministerul de Interne, dar în special cei de la SIE, a cãror competențã este pentru teritoriul din afara granițelor României. Mai mult, din dispozițiile legale, reiese foarte clar cã interceptãrile vor fi folosite nu numai pentru cercetarea infracțiunilor, dar și pentru descoperirea lor. Mai mult decât atât, infracțiunile grave nu sunt definite în nici un fel, ceea ce poate da prilej la abuzuri grave. Legea are foarte multe aspecte care sunt definite vag, ceea ce alimenteazã speculațiile cã se pregãtesc abuzuri.

De altfel, avem o istorie în spate care ne face sensibili la orice încercare de a mai fi supravegheați ca în perioada comunistã.

URMÃRIÞI ªI CU BANII LUAÞI

Datele vor fi stocate în format electronic prin intermediul unei baze de date, care va fi creatã și administratã din fonduri proprii de operatorii de telecomunicații fixe și mobile, precum și de furnizorii de servicii de internet. Cheltuielile aferente înființãrii și administrãrii bazei de date vor fi deductibile fiscal. Asociația Naționalã a Internet Service Providerilor din România considerã cã interfețele standardizate de colectare și pãstrare a bazelor de date vor necesita investiții importante, care se vor repercuta în costuri suplimentare pentru utilizatorii serviciilor de telefonie și internet, precum și o pregãtire specialã a personalului.

ETAPA DIN 15 MARTIE

Peste douã luni, din 15 martie, toți providerii de internet vor fi obligați sã stocheze timp de șase luni informații legate de e-mail-urile noastre și traficul pe internet.

ÎNCÃLCAREA CONSTITUÞIEI

Constituția României spune la articolul 26 la capitolul 2: "Persoana fizicã are dreptul sã dispunã de ea însãși, dacã nu încalcã drepturile și libertãțile altora, ordinea publicã sau bunele moravuri". Articolul 28 spune la rândul sãu: "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Libertatea individualã și siguranța persoanei sunt inviolabile".

DEZBATEREA PUBLICÃ, PE FURIª

Conform legii, un asemenea proiect de lege trebuie supus dezbaterii publice. Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) a prezentat în cursul lunii aprilie 2007 un prim proiect de implementare a directivei europene cu privire la pãstrarea datelor de trafic informațional. Totuși, opinia publicã nu a fost informatã corect asupra proiectului de lege propus.

DIRECTIVÃ EUROPEANÃ PUSÃ LA ZID

Conform directivei europene invocatã la aprobarea acestei legi, fiecare țarã trebuie sã ținã seama de specificitatea legislației naționale în domeniul respectiv. Directiva privind pãstrarea datelor de trafic deja este puternic contestatã de alte state ca, de exemplu, Irlanda sau Slovenia, care au atacat-o la Curtea Europeanã de Justiție, sau în Germania, unde a fost atacatã ca fiind neconstituționalã. Ar mai trebui subliniat cã existența unui act normativ cu modificarea expresã sau tacitã a altor acte normative existente creeazã probleme existând mai multe reglementãri care pot fi interpretabile.

NECORELARE CU PREVEDERI EXISTENTE

Existã o serie întreagã de necorelãri ale actului normativ cu alte acte deja existente, în special 161/2003 (dispozițiile privind criminalitatea informaticã), Ordonanța de Urgențã nr. 43/2002 privind Departamentul Național Anticorupție sau Ordonanța de Urgențã nr. 131/2006 referitoare la DIICOT, care a fost respinsã. Ultimele douã ordonanțe fãceau referire expresã la accesul la date informatice, adicã ceea ce acum se proclamã prin aceastã lege.

DECIZIA CURÞII CONSTITUÞIONALE DIN GERMANIA

În mai multe țãri europene au avut loc proteste fațã de adoptarea unei astfel de legi. În Germania, Legea a fost atacatã în fața Curții Constituționale federale. Aceasta a decis cã se pot pãstra datele conform legii, dar detaliile pot fi transferate investigatorilor numai în cazuri de terorism și numai cu un mandat judecãtoresc. De asemenea, se va apela la aceastã soluție doar când celelalte mijloace de probã nu sunt accesibile sau nu au șanse de reușitã. Curtea Constituționalã germanã nu s-a pronunțat pe fond așteptând și decizia Curții Europene de Justiție în cazul Irlanda vs Comisia Europeanã pe aceeași temã.

Procurorul general, îngrijorat

Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Codruța Kovesi, ne-a declarat ieri, imediat dupã bilanțul Poliției Române, cã procurorii sunt nemulțumiți de unele dintre prevederile legilor privind prelucrarea datelor personale și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

"Am cerut puncte de vedere de la toate instituțiile de Parchet. Le vom analiza și apoi vom face propuneri de modificare cãtre Ministerul de Justiție. Sunt mai multe prevederi care îngreuneazã activitatea Ministerului Public. ªi vã exemplific. Faptul cã nu mai putem cere listeningul convorbirilor telefonice decât dacã este începutã urmãrirea penalã. Or, în Codul de procedurã penalã se aratã clar cã putem lua autorizație de la judecãtor și înainte de începerea urmãririi penale", ne-a declarat Codruța Kovesi. "În plus, aceste listeninguri pot fi cerute de la companiile de telefonie mobilã doar în cazurile infracțiunilor grave prevãzute în Legea 29/2003, privind prevenirea și combaterea criminalitãții organizate și în cea privind trorismul. Or, se pierd din vedere infracțiunile cu violențã, precum tâlhãriile dar și cazurile disparițiilor de minori. Termenul de stocare a datelor de șase luni face ca, în cazul în care nu suntem sesizați despre infracțiune în interiorul acestui termen, aceste date sã se piardã. Este un termen insuficient pentru investigațiile complexe care privesc traficul de droguri ori traficul de persoane", ne-a declarat Codruța Kovesi.

Potrivit noii legi deja intrate în vigoare furnizorii de servicii de comunicații pot da procurorilor date de trafic și localizare corespunzãtoare serviciilor de acces la internet, poștã electronicã și telefonie prin internet doar dacã au început urmãrirea penalã în dosarul pentru care cer informațiile. ªi doar dacã existã autorizația datã de judecãtor.

Violeta Fotache

Normele metodologice, în 30 de zile

Potrivit Ministerului Comunicațiilor, normele metodologice de aplicare se vor elabora în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a Legii 298/2008 și vor fi supuse spre aprobare Guvernului. Normele elaborate de Ministerul Comunicațiilor și Societãții Informaționale vizeazã obligațiile furnizorilor de servicii și rețele publice de comunicații electronice. Totuși, Ministerul a elaborat o variantã de lucru a normelor me-todologice care a fost supusã dezbaterii în luna decembrie a anului 2008 în cadrul unei reuniuni cu reprezentanți ai furnizorilor și operatorilor de servicii de comunicații electronice.

Alexandru Rãdescu

Sursa: Jurnalul National/21 ianuarie 2009

Fane21.01.2009 13:36

Probabil intr-un viitor nu prea indepartat o sa ajungem sa cerem voie sa respiram

Stanici21.01.2009 14:02

Alo, alooo! Pai daca asa e legea, e bine! Asa trebuie! Asa au decis mai-marii, asa e bine. Habar n-aveti sa va comportati intr-o civilizatie sanatoasa!

Lasand gluma si parafrazarea unor personaje dubioase de pe forumul asta, suntem cu un pas mai aproape de un veritabil Big Brother si atata vreme cat prostii (care sunt majoritari) din tara noastra se complac in a accepta toate mizeriile impuse de o mana de oameni apeland la eufemismul " asa e normal in civilizatie, criminalitatea trebuie cobatuta", or sa se pise aia muuult si bine pe cele mai elementare drepturi ale noastre. Trist e ca suntem prea putini cei care trecem o informatie prin propria bibilica inainte de a ne face vreo parere...

Dupa cum vad io lucrurile: azi legea Dragomir, azi asta, maine 1984.

MoWeed21.01.2009 14:14

Parca ar fi reaparaut Securitatea. In curand o sa ne puna si microfoane prin case...

Stanici are mare dreptate, sunt prea putini cei care gandesc ceva si nu accepta explicatia tampita "asa e si in strainatate"

Marius21.01.2009 14:29

Badin o ia pe aratura rau de tot... probabil nu mai are trafic la blog :)

Sunt curios de ce cetatenii britanici nu se plang de aceasta lege, care exista la ei de vreo 5 ani...

Domnuuuuuuuuu Stanescu (asta ca sa parafrazez un tampit notoriu ce apare la TV :D), daca dumneata esti asa siderat de aceasta lege, da o fugutza la Avocatul Poporului si depune o cerere de contestare a actului la CC.

Stanici21.01.2009 14:43

Ce rost are sa mai dau fuga acolo cand 99% din concetatenii mei sunt la fel de imbecili ca tine si se gandesc la cetatenii Marii Britanii in loc sa aiba propria parere, formata pe anumite principii personale si nu pe exemplul altora... . :puke:

P.S. Sa nu va aud, preaperfectilor ca veniti cu miorlaieli de genul " ce legatura are asta cu Steaua?". Are legatura cu cetatenii Romaniei, dintre care noi, stelistii facem parte. Simtiti-va liberi sa nu intrati daca nu va convine!

Marius21.01.2009 14:52

Mars ma retardatule, te duci sa ne arati cat esti de destept...

Daca Badin iti zice ca incalca art 28 din Constitutie de ce nu s-a dus el sa sesizeze Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala.

Asta e o directiva a UE in care ai vrut sa intri idiotule.

Stanici21.01.2009 14:56

O dai in antipatii profesionale, sclavu' sistemului :bananadance: !

Problema exista in sine, faptul ca a scris un dobitoc despre ea ma lasa rece. Plus ca ma doare in cot de UE, daca e sa intru in UE ca sa capat anumite facilitati materiale in schimbul dreptului la intimitate, vorba cantecului: "ma pis pe UE".

Marius21.01.2009 14:59

Scrie-mi ma si mie, punctual, cu ce puncte din lege nu esti de acord. De ce consideri ca sunt lezate drepturile omului?

Stanici21.01.2009 15:07

Nu sunt de acord cu faptul ca oricine in afara de mine are acces la gandurile, ideile, in fine, la o particica din ceea ce sunt eu, fara acordul meu. Plus ca or sa faca lucrul asta tot pe banii mei. Daca ti se pare OK faza... trist, inseamna ca supraapreciat.

Marius21.01.2009 15:10

Dar esti constient ca se stocheaza date de genul "x l-a sunat pe y la data de... ora z" si nu convorbirea propriu-zisa?

Stanici21.01.2009 15:15

Nu, nu sunt constient. Auzi, ba, tu te prefaci sau chiar esti?!! Din moment ce sunt inregistrate, stocate, normal ca are cineva acces la ele, apciupaliticule! Ca vor sau nu sa se uite, e alta problema... dar sunt la dispozitia lor!

"n cazul convorbirilor internaționale va fi înregistratã identitatea internaționalã de abonamentul mobil (IMSI) al apelantului și IMSI al apelatului, precum și identificarea celulei din care a fost activat serviciul.

Tot din 20 ianuarie, toți operatorii de telefonie fixã și mobilã sunt obligați sã stocheze timp de 6 luni de SMS-urile pe care le trimitem, cui și când le trimitem.

sursa: ADEVARUL".

L.E.:

Ba, odata zici ca nu se pastreaza sms-uril - i-ote ca se pastreaza... apoi imi rastalmacesti vorbele. Esti drogat?!! Ma deranjeaza faptul ca oricine in lumea asta are ACCES la gandurile mele trimise doar cate o anumita persoana. Vede-i-as pe sobolanii de la calculatoarele SRI-ului prapadindu-se de ras la vederea mesajelor scrise de tine catre gagica-tau!Am incheiat discutia cu tine, daca nu vrei sa intelegi, nu intelege - dar nu o da in penibil - spune ca esti de acord ca cineva sa aiba dreptul sa iti scotoceasca in viata personala si gata.

Marius21.01.2009 15:19

Deci nu legea in sine te deranjeaza ci faptul ca cineva ar putea s-o incalce, nu?

LE: Da ma, asa e. Iti stocheaza informatia de genul "x a trimis un sms catre y in data cutare". Apoi, accesul la baza de date se face numai daca a inceput urmarirea penala...

dee21.01.2009 15:28

Unii ar trebui sa se informeze inainte sa abereze ineptii. Iti monitorizeaza traficul, adica cat timp ai vorbit la telefon si ce numere au fost apelate, nu-ti inregistreaza convorbirile.

korynna21.01.2009 15:34

Pai ce punctual, ca scrie clar ca e neconstitutionala! Asta nu ti se pare destul, Marius? O sa ajungem niste robotei cu niste microcipuri in noi prin care o sa ne fie coordonate toate actiunile, macar atunci nu o sa mai avem motiv sa ne plangem ca unii nu au coloana vertebrala...

@dee

Si ce ti se pare asa de normal in asta?

john_8621.01.2009 15:37

Suntem cu totii la Big Brother. Zambiti, va rog!

c.ronaldo1721.01.2009 15:37

Ba' da poate sa vada ce scriu eu pe mess? :))

Marius21.01.2009 15:38

Bai, Constitutia spune asa:

"Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Libertatea individualã și siguranța persoanei sunt inviolabile".

Ce incalca legea asta? Nu intelegi ca nu-ti citeste nimeni esemesu? Procurorii primesc de la companiile de telefonie un fel de listing, ca ala pe care il primesti daca soliciti factura detaliata...

Stanici21.01.2009 15:39

Si unii ar trebui sa se informeze si sa citeasca precedentele postari inainte sa abereze (nu scriu ineptii ca nu imi plac pleonasmele) despre altii ca ar debita ineptii, atata vreme cat boul ala care "abera ineptii" a zis clar ce nu ii convine; pe langa faptul ca sms-urile SUNT STOCATE undeva... Ca nu sunt citite...dati-mi voie sa fiu ingrijorat ca vor fi.

Marius21.01.2009 15:43

Da ma, deci pe tine te ingrijoreaza modul in care va fi aplicata legea si nu ea in sine...

Permite-mi sa-ti dau un sfat, desi nu sunt la fel de destept ca tine: Cand vor fi publicate actele normative de aplicare a legii sesizeaza Curtea Constitutionala, asta fiind unul din drepturile tale cetatenesti.

dee21.01.2009 15:44
Si ce ti se pare asa de normal in asta?

dar n-am spus ca e normal,am spus doar ca vor monitoriza traficul, nu informatia propriu zisa. Ma amuza insa paranoia care i-a cuprins pe unii, de genul "vai, o sa ne asculte convorbirile , nu vom putea scrie sms-uri, imi violeaza intimitatea, jurnalul meu secret etc" :)

N-am nimic de ascuns, deci, n-am de ce sa ma tem, insa nu sunt de acord din principiu cu aplicarea acestei masuri.

korynna21.01.2009 15:52

Eu am multe de ascuns si d'aia nu imi place legea asta. :shutup2: Oricum de acum incolo o sa inchei convorbirile intr-un mod aparte... :)

PS: Vorbind mai serios, chiar ne este violata intimitatea. Doar in cazul in care nu ai incredere orbeasca in fortele de ordine...lol.

dee21.01.2009 16:00
Eu am multe de ascuns si d'aia nu imi place legea asta. :shutup2:

lasa ca ne intoarcem la corespondenta scrisa si la o viata sociala ( intalniri directe) mult mai activa :)

MoWeed21.01.2009 16:12
Unii ar trebui sa se informeze inainte sa abereze ineptii. Iti monitorizeaza traficul, adica cat timp ai vorbit la telefon si ce numere au fost apelate, nu-ti inregistreaza convorbirile.

Si ce drept au ei sa faca asta? Cu ce drept imi stocheaza ei mesajele trimise(chiar daca nu le citesc)?

Ce le da lor dreptul sa ma considere pe mine, cetatean care respecta legile in vigoare, drept un viitor infractor? Nu mai exista prezumptia de nevinovatie, e normal sa se mearga pe principiul "lasa ca le stocam, astia sigur vor face ceva"?

Guvernantii nostri sunt niste oi proaste, accepta absolut tot ce le baga UE pe gat.

vlad7521.01.2009 16:12

Ok,

Care-i noutatea? Cine este atat de naiv sa creada ca nu a fost si nu este urmarit dintotdeauna?

Va scriu mai incolo, ca am treaba acum.Am cunoscut sefi de departamente si mai cunosc pe cativa dintre ei (cadre tata,nu gluma) si stiu cam care este rostul in tara noastra.

PS Si de la celebra 2 si-un sfert,he he si inca foarte,foarte bine.

Si de la Filaj.

«1234»