Nuuuu, pesimismul domnului Cristian Ionut care crede ca Steaua va termina pe locul 4 nu are absolut nimic in comun cu pesimismul lui Adrian Mutu care crede ca Steaua va termina pe locul 4: e vorba de doua pesimisme complet diferite.
Pesimismul lui Ionut e legat de faptul ca Steaua nu are jucatori care sa faca fata in Liga, ,,pesimismul'' (a se observa ghilimelele) mutului este doar bascalie si provocare.
Aha. Daca nu va e cu suparare: de unde stiti ca pesimismul lui Mutu este exclusiv bascalie si provocare? De unde stiti chiar si numai ca in exprimarea parerii pesimiste pur si simplu si fara ghilimele (reamintesc: "nu cred ca Steaua va prinde locul trei") exista o doza de bascalie sau de provocare? Cumva ati vorbit cu Mutu si v-a spus el ca a provocat Steaua cu bascalia?!
Din context, mie mi se pare ca se desprinde cu pregnanta exact contrariul, anume ca Mutu incearca sa fie cat mai neutru cu privire la un subiect delicat.
Iar despre chestia cu incremenirea in proiect, aici iti dau dreptate,
Evident, ma refeream la insistenta cu care o parte dintre colegii de forum (inclusiv domnia ta) folosesc repetat epitetul "drogat" in conditiile in care Mutu a trecut de faza respectiva de vreo patru ani, urmand cu strictete si un tratament de dezintoxicare din starea de usoara dependenta in care ajunsese in perioada Chelsea. Mutu a inteles ca a gresit si a avut macar taria de caracter sa isi recunoasca eroarea si sa ii elimine consecintele fiziologice. De aceea, atat domnia ta cat si ceilalti colegi de forum care il numiti "drogat" sunteti ramasi in urma cu informatiile: epitetul nu mai corespunde realitatii de o buna bucata de vreme.
Inteleg ca "fost" se refera la o realitate atestata prin analize; "viitor" se refera oare la abilitatile profetice paranormale ale domniei tale?!
N-am calitati paranormale. Ma refeream mai mult la caracterul care il au astfel de persoane, nu neaparat la prafurile pe care le vor consuma sau nu.
Atunci exprimarea a fost rau de tot in suferinta, fiindca in "fost si viitor drogat" nu exista urma de referire la caracter ci doar o .
Oricum, sa acceptam ipoteza ca formularea a fost teribil de nefericita si ca ati gandit "caracter mizerabil" insa ati scris "drogat" fiindca era mai scurt. Ce anume din caracterul lui Mutu va face sa il criticati din acest punct de vedere, la ce moment de timp si cum s-a manifestat acel aspect al caracterului sau, si, in definitiv, ce are asta a face in chestiunea de fata?
Fac din nou trimitere la modelul japonez. Acolo nu-i intreaba nimeni pe drogati despre parerile personale, acolo parerile lor nu apar in ziare sau la TV, ACOLO DROGATII NU SUNT VEDETE, MODELE PENTRU TANARA GENERATIE.
Macar pentru faptul ca a putut sa treaca peste momentul de ratacire cu toate consecintele lui si sa revina la un nivel de joc remarcabil, Mutu poate fi un model, chiar si sub semnul lui "asa nu e bine!" pe care el insusi l-a recunoscut. Insa nu aceasta intereseaza aici: lui Mutu i s-a cerut parerea nu in calitate de presupus "model" (o inventie imbecila a presei cum ca tanara generatie musai isi ia drept modele fotbalistii de succes) ci in calitate de jucator de fotbal reprezentativ la nivelul jocului prestat, atat pentru Fiorentina (adversara a Stelei in grupa) cat si pentru Romania. Sper ca nu veti duce absurdul pana la contestarea dreptului lui Mutu de a raspunde intrebarilor jurnalistilor din presa scrisa si audiovizuala pe motiv ca acum patru ani si ceva s-a drogat; iar daca totusi tineti sa aveti ceva de reprosat, tinta criticilor ar trebui sa fie jurnalistii insisi, nu Mutu.
Vorbesti de fraze-sablon, dar incerci sa le demontezi prin rationamente de genul ,,A trebuie sa isi dea cu parerea despre C insa nu despre B.'' Acestea sunt sabloane preluate din culegerile de matematica, cu tot respectul.
Nu. Formularea impersonala nu inseamna matematica, inseamna doar ca propun spre examinare cazul general in locul celui particular (in loc de A, B, C poate sa fie orice, nu numai Mutu, Steaua, Fiorentina/Borcea/Gheara...).
Un suporter al unui club este mai indreptatit fie si numai pentru faptul ca acest sport numit fotbal n-ar mai fi ce este fara marea masa de suporteri, cea care face audientele TV, cumpara abonamente si bilete, tricouri ale jucatorilor-vedete. Fara un fotbalist sau altul fotbalul va merge inainte, fara suporteri in fotbal se va va asterne o liniste totala, cum este de exemplu la tenis de masa sau caiac-canoe.
Un suporter este mai indreptatit sa ce? Ma scuzati, dar paragraful de mai sus nu are nici o noima. Fotbalul merge inainte si fara fotbalistul X, si fara suporterul Y. Fara fotbalisti nu exista fotbal, fara spectatori fotbalul nu ar avea nici un farmec. Ce are asta a face cu indreptatirea datului cu parerea?
Nu are nicio relevanta ce-i dorec eu sau Ciobanul-Sef ori Nicu Gheara. Faptul ca i-as dori sa traiasca 100 de ani sau sa-l ia dracu' maine are acelasi efect:
ZERO ABSOLUT!. [...]
Nu-mi doresc absenta lui Mutu pentru a ne putea ,,bucura'' de un eventual succes, imi doresc absenta lui Mutu pentru ca IL ANTIPATIZEZ PROFUND!
Iar in ceea ce priveste alaturarea numelui Domnului cu cel al Necuratului, tin sa-ti spun ca sunt 100% ateu, asa ca nu am niciun fel de problema in acest sens.
Doritul de rau nu este legitimat de faptul ca domnia ta crede ca nu va avea efect. Speranta ca vor curge necazuri-garla pentru altcineva este semn de micime sufleteasca. Nu cunosc motivele reale sau inchipuite ale antipatiei pentru Mutu (e chestiunea dumneavoastra personala), pot sa inteleg ca din acest motiv nu vreti sa il vedeti pe teren, insa nu pot sa inteleg urarile de rau fizic si financiar la adresa lui.
Cat priveste orientarea religioasa, fiecare isi rezolva chestiunile in felul lui, de aceea am si spus ca blasfemia nu o punem la socoteala. Oximoronul ramane totusi ciudat in sine: sa ii ceri (fie si ca fel de-a spune) divinitatii sa te ajute cu trimisul la partea rivala. Problema este de coerenta, nu de religie.
Daca am fi trait intr-o societate sanatoasa, argumentele tale ar fi stat in picioare. Doar ca in aceasta tara, sufocata de manelisti, de vedete-surogat, a incerca sa fii civilizat cu asfel de oameni este o crima. Pot fi civilizat fata de un Dan Petrescu, Gheorghe Hagi, Octavian Belu si alte personalitati de aceasta factura, niciodata insa fata de Mutu si cei asemeni lui. Pentru ca in clipa in care te comporti civilizat cu asfel de specimene, nu vei avea decat de pierdut, se vor uita la tine (daca se vor uita) ca la un penibil.
Ideea de baza e ca orice individ care se pretinde superior trebuie sa se comporte civilizat.
Nu exista nici un argument valabil care sa justifice comportamentul necivilizat. In particular, presupusa apartenenta a lui Mutu la o categorie de oameni neprecizata insa aprioric detestabila, presupusa sufocare a tarii de manelisti si chiar presupusa provocare aflata chipurile indaratul pesimismului lui Mutu nu sunt motive suficiente pentru a ne cobori la nivel de cioban-sef sau de subpodari: primele doua chestiuni nu au de-a face cu declaratia discutata, iar ultima ar constitui cel mult motiv de ignorare deliberata si rece in lumea civilizata (acceptand pentru analiza ipoteza academica a provocarii). In realitate, nu exista provocare; o spune chiar Lacatus suficient de clar: "Îl respectãm, e pãrerea lui, rãmâne de vãzut dacã va fi așa.".
Daca te comporti civilizat nu vei avea de pierdut niciodata; de pierdut ai numai prin comportament necivilizat fiindca risti sa te confunzi cu cei al caror comportament il critici demasurat.
Eu prefer ca suporterii Stelei sa tinda sa fie civilizati.
Acesta este esentialul discutiei de fata, nu persoana lui Mutu si nici declaratia lui interpretata aiurea.