FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Ratarea Ligii Campionilor, un dezastru?

«123»
fcsteaua.ro24.08.2008 20:47

Odatã cu acea searã aproape irealã de la Sevilla, Steaua a intrat în galeria marilor echipe de club ale lumii. Dupã teribila rãzbunare a belgienilor de la Anderlecht în sezonul urmãtor, Steaua a mai strãlucit pânã într-o semifinalã și o finalã a celei mai importante competiții intercluburi de pe Bãtrânul Continent.

Numele nostru stârnea respectul și admirația tuturor, noi fiind unica grupare din sistemul comunist al acelei perioade, cu abonament în fazele superioare ale CCE. Evident, nu trebuie uitate echipele excelente ale celor de la Dinamo Kiev sau Steaua Roșie Belgrad (în sezonul 1988/1989, AC Milan, care ne va umili în finalã, i-a eliminat doar la penalty-uri pe sârbi, în turul al doilea, dupã un dublu 1-1!) dar, în perioada 1986-1989, Steaua era Regina echipelor din spatele Cortinei de Fier.

Steaua, cu unul dintre cele mai spectaculoase jocuri din Europa, era vârful fotbalului românesc în anii în care Naționala noastrã nu avea un renume deosebit. Þinând cont de antrenor și de mulți dintre jucãtorii convocați, nici n-avea cum.

Dupã venirea la putere a comuniștilor din linia a doua a PCR, timp de 16 ani, Steaua a fost unica reprezentantã a României în Liga Campionilor. Astfel, în ciuda faptului cã distanța fotbalisticã dintre Steaua și echipele de vârf din Europa de Vest a cãpatat proporții astronomice, roș-albaștrii și-au respectat, pe cât a fost posibil, blazonul.

Anul 1992, când s-a disputat prima ediție a Ligii Campionilor, a marcat începutul "fotbalului modern", în care echipele sãrace n-au mai putut face fațã "fotbalului industrial". În acea perioadã, Naționala în primul rând, și Steaua, continuau sã fie portdrapelul fotbalului românesc în lume.

Între 1998 și 2003, Steaua a cam scãpat din mânã competiția internã, astfel cã România a ajuns în urna a patra a fotbalului continental.

Dupã 2003, Steaua și-a reînceput ascensiunea în Europa, care a culminat cu olãreasca prezențã în semifinalele Cupei UEFA, dar în același timp, cu aceeași olãreascã ratare a finalei competiției. Jocurile din deplasare cu Herenveen, Betis, Rapid și cel cu Middlesbrough de la București, sunt amintiri incredibile pentru fotbalul românesc de club. Pentru noi, sunt doar niște amintiri plãcute care ne obligã la mai mult.

Cea de-a patra prezențã în Liga Campionilor a venit aproape logic. Din pãcate, Steaua a suferit teribil în meciurile din Templu, însã a impresionat în cele din deplasare. Invers fațã de perioada magicã din ultima jumãtate a anilor 1986-1989...

Cea de-a cincea prezențã a Stelei în Liga ne-a lãsat impresii contradictorii: finaluri excelente de meci la Londra și Sevilla, joc bun cu Arsenal în Templu (dacã nu rata Iacob... cine știe?!), ratãri de infarct cu Slavia Praga în Ghencea. Dar am devenit și prima echipã din Champions League care a avut pe bancã trei antrenori în aceeași ediție a competiției! Putea Becali sã nu iasã și el în evidențã cu ceva?

Nu puțini sunt suporterii care ar prefera un parcurs mai lung în Cupa UEFA, iar argumentele sunt puternice: nu ne facem râs prin rezultate, avem șanse mult mai mari sã ne calificãm în fazele superioare ale competiției, Cupa UEFA este singura întrecere continentalã în care Steaua ar putea cu adevãrat sã-și respecte blazonul.

De cealaltã parte, existã fani înfocați ai ideii potrivit cãreia necalificarea în Liga Campionilor ar fi un dezastru pentru noi. Argumente? Champions League este cea mai importanã competiție continentalã, noi suntem vârful fotbalului românesc, acolo ne este locul! Steaua trebuie sã-și respecte istoria, care spune cã locul nostru este alãturi de numele mari ale Europei. Dacã vrem sã visãm gloria europeanã, nu putem s-o facem decât acumulând experiențã în competiția care este sinonimã cu gloria.

Important este cã cele douã variante nu se exclud. Eu prefer sã ne calificãm în Liga Campionilor atât pentru imagine și pentru blazon, cât și pentru a ne pãstra invincibilitatea contra turcilor. O victorie contra impresionantului fotbal turcesc nu poate fi decât una importantã.

A șasea calificare în Liga Campionilor (sinonimã cu realizarea unei duble triple!) ar însemna sã pãstrãm distanța astronomicã de palmares extern între noi și restul României.

Pentru mine, ratarea calificãrii în Champions League nu ar fi un dezastru decât dacã s-ar reuși o campanie lungã în Cupa UEFA. Altfel, ar fi umilitor. Așa cum și simpla participare m-ar revolta teribil.

Noi suntem Steaua! Orice înfrângere în cupele europene este o palmã grea. Pentru restul, este o obișnuințã istoricã. Este imposibilitatea istoricã și moralã de a-și depãși condiția.

Noi suntem Steaua! Vârful aurit în roșu și albastru al fotbalului românesc așezat într-o teacã degradatã.

Noi suntem Steaua! Spre Ligã!

P.S. Lucrurile cu Becali sunt clare. Nu mã intereseazã ce are el de câștigat. Prefer sã vãd ce are Steaua de câștigat. Consider cã îmi folosesc energia cu mai mult folos. Dar îi respect infinit și pe aceia care își folosesc timpul și energia pentru visul oricãrui stelist adevãrat: dispariția finanțatorului din Ghencea!

LARI

adidwu24.08.2008 21:00

Fotbalul adevarat se joaca in Liga Campionilor, iar Steaua are numai de castigat printr-o calificare in grupe.

MALDINI24.08.2008 21:12

Sper sa ne calificam , si am incredere ca o vom face!Din punctul meu de vedere , ratarea calificarii ar fi un dezastru.De ce ? Pentru ca in primul rand jucatorii ar avea moralul la pamant , iar asta se va vedea in evolutiile viitoare din campionat si Cupa UEFA.Si de ce sa nu recunoastem , si banii sunt o pierdere semnificativa.Chiar daca Jiji al nostru are destui bani , acesti bani de la UEFA sunt bineveniti.Daca ar fi sa aleg intre o calificare in CL sau ratarea calificarii si jucarea semifinalei sau finalei cupei UEFA sincer as alege a 2-a varianta.Acum ramane sa vedem ce se va intampla.Dupa parerea mea 90% Steaua se califica.Sunt si putin superstitios , Steaua nu a pierdut niciodata cand eu am fost pe stadion , asa ca nu va pierde nici acum , pentru ca voi fi prezent :tongue:

steaua-no124.08.2008 21:26

nu ar fi un dezastru sa nu ne calificam. dezastru ar fi sa ajungem acolo si sa nu facem minim 3-5 puncte.....

AdrianUltras2524.08.2008 21:26

Pai obiectivul Stelei e participarea in CL.

Ala e obiectivul.

De aia si-au bagat astia picioarele in meciul de la Bistrita.

Puteam acum sa fim pe primul loc in campionat.

Dar nu....

E mai important sa iei niste bani din CL decat sa castigi un campionat.

Steaua are ca obiectiv doar participarea in CL.

Trecerea mai departe de grupe, castigarea competitiei, castigarea campionatului sau a cupei, astea sunt irelevante.Daca se pot, de ce nu.

Dar obiectivul principal al Stelei in momentul asta e participarea in CL.Ca sa vina banii sa poata becaliii sa mai faca o manastire.

MALDINI24.08.2008 21:27

@AdrianUltras25 , legat de ultima parte : AMIIIIIIIIIIINNNNNN :))))))

SSK24.08.2008 22:15

Excelent, Lari! Desi nici eu nu ma omor dupa Liga Campionilor, a ajunge acolo reprezinta totusi un test de valoare si de maturitate pe care Steaua trebuie sa-l treaca. Tocmai pentru ca suntem Steaua! Doar pentru ca unii nu suport acest format tipic fotbalului modern, nu inseamna ca trebuie sa ne dorim ca Steaua sa piarda.

Pe de alta parte, ratarea n-ar fi deloc un dezastru. Atat ca nu ne-ar pica bine. Si nici nu ne-ar sta bine. Pentru ca suntem Steaua!

mNiosu24.08.2008 22:17
Pai obiectivul Stelei e participarea in CL.

Ala e obiectivul.

De aia si-au bagat astia picioarele in meciul de la Bistrita.

Puteam acum sa fim pe primul loc in campionat.

Dar nu....

E mai important sa iei niste bani din CL decat sa castigi un campionat.

Steaua are ca obiectiv doar participarea in CL.

Trecerea mai departe de grupe, castigarea competitiei, castigarea campionatului sau a cupei, astea sunt irelevante.Daca se pot, de ce nu.

Dar obiectivul principal al Stelei in momentul asta e participarea in CL.Ca sa vina banii sa poata becaliii sa mai faca o manastire.

Mda...Trist dar adevarat.Am observat si eu acelasi lucru de ceva vreme :noexpression: .Dar totusi as prefera o calificare in CL,unde sa iesim pe 3 si sa ajungem macar in sferturi in Cupa UEFA.Ar fi ideal da nu stiu si daca e echipa (si antrenoru pana la urma) in stare...

godfather8624.08.2008 22:23

Lari

Sunt stelist adevarat si visul mei e ca Steaua sa castige, nu ca Gigi sa plece, imi pare rau ca te dezamagesc.

Cand Laca nu era antrenor, dc nu-la duce pe Laca.

Cand a venit antrenor a fost ca se impace cu suporterii.

Cand antreneaza Laca, il asculata pe "finantantor"("cioban").

Cand greseste Lacatus schimbarea e vina lu Gigi ca nu-l schimba.

Cand se ia Gigi de Lacatus -- "Ia uite domne ciobanu se ia de gloria Stelei"

etc......

As putea sa contini la nesfarsit. Poate ca problema nu e mereu Gigi, sau Laca sau cine masa e la echipa asta.

Cateodata lucrurile nu ies asa cum iti doresti, chiar adca te straduiesti. Va rog sa aveti mai maulte incredere in tot ce inconjoara echipa asta si sa nu mai criticati pe toata lumea.

Apropo, nu mai stiu da vreau sa ii vad si io pe "suporterii stelisti"(niste tampiti), care il injurau pe Ov. Petre anul trecut, sau pe alti destepti care i-au zis lui Dica faptul ca a facut blat cu Dinamo, sau alta kkturi pe care le face "Cel mai mare public din Romania"

Unde sunteti????????????

delirious24.08.2008 22:25

Din pacate, ma tem ca orice calificare intr-o competitie europeana va aduce o evolutie mai slaba in competitiile interne, pentru ca, dintr-un motiv care inca nu-mi este clar, la noi jucatorii nu pot sa joace trei meciuri in zece zile fiindca obosesc si de aceea trebuie sa sacrificam 2 puncte cu Gloria Bistrita (apropo, astia de cand sunt periculosi?) doar ca sa avem lotul "odihnit" la meciul cu Galata. Mai mult, jocul Stelei inca nu este bine definit, inca se cauta formule si vin jucatori noi care trebuie integrati, asa ca ma tem ca ne va prinde pauza de iarna pana sa putem avea formula de succes. Sper sa nu fie asa ... Oricum, mai trebuie sa crestem putin ca sa putem emite pretentii in Europa. Asa ca, din ambele motive, eu zic ca nici una dintre cele doua variante (CL sau UEFA) nu e un dezastru, atata timp cat ceea ce facem, facem bine si demonstram ca suntem din ce in ce mai buni cu fiecare meci.

Ca o ultima idee, m-as bucura tare mult ca Lacatus sa ramana pe banca indiferent de rezultate, deoarece cred ca mai mult decat de un antrenor excelent avem nevoie de constanta, de stabilitate, de relatii si de incredere. Hai baieti!

AdrianUltras2524.08.2008 22:45

Eu prefer un campionat sau o cupa oricand unui loc 3 de CL.

De ce?

Pt ca in momentul de fata echipele din Romania chiar daca ar trece in primavara CL(lucru foarte, foarte greu de facut!), nu ar putea sa treaca mai departe in competitie.

Nu ar putea pt ca in momentul cand s-ar juca optimile, echipa din Romania calificata acolo nu ar avea in picioare nici un meci oficial jucat.

Ar veni dupa 2 luni de vacanta.

Iar asta inseamna insucces total pt ca, fiind locul 2(mi-e greu sa cred ca am putea castiga grupa), am intalni locul 1 din alta grupa(UPS!).

Deci, eu prefer un campionat sau o cupa sau amandoua oricand unei simple participari fie ea si in CL.

Hassan24.08.2008 23:00

Ma astept la absolut orice rezultat miercuri. Evident, voi fi pe stadion si voi striga pentru Steaua dar la cat de varza e apararea noastra carpita (chiar nu stiu ce facem pe flancuri cu un singur fundas lateral valid de 37 de ani, celalalt cu gandu in olanda - cu Kewell revenit si Arda in form), cat de nesigur s-a dovedit Zapata (din nou).....Singura noastra sansa este ca nici turcii n-au o aparare prea breaza si am putea scoate un 1-1...in rest...numai scoruri mari se prevad, ceea ce nu prea ne convine.

Poate este mai bine ca anul asta sa lasam pe chefere sa se faca de ras, sa le aducem oamenilor aminte cam ce este Romania in Europa fara Steaua. Sa ne concentram pe campionat, pe cupa, sa le luam pe amandoua si sa facem o figura frumoasa in UEFA, daca e posibil.

In orice caz FORZA Steaua!!!!

LARI24.08.2008 23:11
Nu ar putea pt ca in momentul cand s-ar juca optimile, echipa din Romania calificata acolo nu ar avea in picioare nici un meci oficial jucat.

Ar veni dupa 2 luni de vacanta.

Iar asta inseamna insucces total pt ca, fiind locul 2(mi-e greu sa cred ca am putea castiga grupa), am intalni locul 1 din alta grupa(UPS!).

Daca-mi aduc bine aminte, dubla Steaua-Valencia, din 2005, a insemnat primul, respectiv al doilea joc al nostru din acel an calendaristic...

Oricum, cum te-ai simti calificat in Primavara Europeana a Champions League? :photo:

I.N.Money25.08.2008 01:36

Evident ca acea secunda distanta de Eindhoven a reprezentat mult mai mult decat acesti ultimi doi ani de Champions League si as alege si in miez de noapte o participare cat mai lunga in a 2 a competitie europeana decat un an de seceta in Liga .

Istoria ne obliga sa fim langa Manchester , Real , Inter insa prezentul ne intreaba daca si facem fata in acest moment sa ne luptam de la egal la egal cu cele mentionate mai sus .

Daca pentru noi (suporterii) o participare in UCL inseamna automat sa amintim Vestului ce inseamna Steaua Bucuresti , pentru multi din cei ce se afla in acest lot reprezinta doar un nou prilej ca sa fie vazuti de scouteri si impresari .

Meciul de miercuri o sa insemne si un test in fata noastra , un test care ne poate arata daca Steaua este capabila sa fie mai mult decat un nume in urna de la Nyon de vineri si daca suntem capabili sa transam calificarea , nu sa ii lasam pe turci sa isi faca jocul lor si sa ne rugam la un 0-0 sau 1-1 .

metzzz25.08.2008 03:52

decat sa ne chinuim in UCL prefer o semifinala de UEFA.

SuperSteaua25.08.2008 04:48

Steaua a fost regina Europei în a doua parte a anilor '80, nu doar a celei comuniste. Verificã orice statistici sau opinii din presa și saiturile de pretutindeni.

Virgil25.08.2008 05:26

Ratarea calificarii in grupe nu ar fi chiar un dezastru, pentru ca dezastru inseamna mult mai mult. Ar fi insa un vis spulberat.

De ce sa ma ascund dupa deget, imi place ca Steaua sa joace in cea mai tare competitie europeana. Alaturi de cele mai mari nume ale fotbalului european si mondial. Nu neaparat din orgoliu (Steaua e Steaua), cum ne place uneori sa spunem. Ci din dorinta de a vedea la lucru, cel putin doua echipe mai bine clasificate ca a noastra.

Pentru a astupa gura invidiosilor de la Dinamo si Rapid si nu numai. Pentru a-i face sa sufere pe Borcea si Taher & Copos, pe Kirita si Pancu. Pe Muresan, care chipurile ar dori ca Steaua sa se califice. Nu-l cred! Ce mult i-ar mai place sa fim eliminati si echipa lui multinationala sa ramana singura echipa romaneasca (numai cu numele) in CL editia 2008/2009.

Evident ca ar conta foarte mult acei 10-12 milioane pe care Steaua i-ar pierde. Factorul financiar joaca un rol important in acest meci. Sa ne amintim ca baskanii Galatei i-au conditionat postul lui Skibbe, de calificarea in dauna Stelei. Daca pentru ei, echipa cu buget imens fata de cel al Stelei, conteaza foarte mult acei 15 milioane euro de care faceau vorbire, pentru Steaua ar conta mult mai mult.

Doresc ca Steaua sa se califice si toata lumea sa fie multumita. Noi, pentru ca vom bifa inca o participare in CL si vom iesi cu capul sus pe strada. Jucatorii, pentru ca isi vor incasa primele de calificare si pentru ca vor avea posibilitatea sa evolueze in CL, dorinta unanima. Lacatus, pentru ca va continua pe banca Stelei. Steaua in sine, pentru onoarea de a fi competitoare in aceeasi Liga cu Real, Manchester, Barca, Chelsea, Inter. Becali, pentru ca isi va recupera o mare parte din investitiile facute de la ultima participare in CL, pana in prezent.

Ratarea obiectivului ar aduce cu sine numai tristete, lamentare, deznadejde. Ceea ce nu-i putin dupa un an in care ar fi trebuit sa fim campioni si participanti de drept in CL.

MoWeed25.08.2008 05:50

Nu ar fi neaparat un dezastru, dar ar fi o dezamagire mare, poate alimentata si de faptul ca franarii joaca direct in grupe pe punctele europene facute de Steaua. Normal ca orice stelist isi doreste ca Steaua sa joace in Liga Campionilor; doar suntem Steaua cea mai titrata echipa din estul Europei.

Dar este trist faptul ca am ajuns ca singurul nostru obiectiv sa fie participarea in CL. Decat o participare ca anul trecut in care sa fim cea mai slaba echipa a competitiei prefer oricand eventul pe plan intern.

Este si CL o comptetitie foarte importanta; acolo ne este locul. Dar nu trebuie sa sacrificam campionatul pentru asta...

AdrianUltras2525.08.2008 07:25

Lari

Dupa o semifinala de Cupa UEFA si 2 ani consecutivi crezi ca ne mai trateaza cineva superficial?

Sa nu uitam ca am venit cu 0-2 acasa si ne-am calificat la Bucuresti, in retur, cand spaniolii(printre altele) se credeau deja calificati.

Daca ai trece de grupele CL ai intalni tot o echipa care vine din CL.

Majoritatea echipelor care ajung in acest nivel al competitiei vin din campionate unde se joaca aproape non stop.Vor fi si in forma mai buna ca noi(bineinteles ca se poate sa fie si intr-o forma execrabila, accidentati, chestii...dar asta tine de noroc.) pt ca vor avea la activ mai multe meciuri oficiale si nu ne vor mai lua nici de sus cum ne-au luat altii.

Si atunci...

eduardo_stelist25.08.2008 09:33

salutari......cine doreste un bilet la Peluza Nord....am ramas cu unul......ne vedem in gara de nord sau inainte de meci in Ghencea....

Piece of Mind25.08.2008 10:25

Ratarea prezentei in grupele Ligii ar fi cu adevarat un dezastru daca nu ar fi urmata de demiterea antrenorului-simbol.

Una peste alta, oricat ar sari de fund in sus "lacatusistii", ne-am facut singuri viata grea pentru retur, cand puteam castiga la pas la Istanbul, cu mai mult curaj si inspiratie din partea bancii tehnice in a doua repriza.

axl25.08.2008 10:58

Ce-o fi o fi. Noi sa fim sanatosi, si prin noi inteleg noi si Steaua.

dragos_drlsteaua25.08.2008 11:07

Incredibil! Eu nu pot sa cred ca niste oameni cu capul pe umeri chiar pot sa creada ca, de fiecare data cand o echipa e egalata sau chiar invinsa dupa ce a condus cu 2 sau mai multe goluri, e vina bancii tehnice! Sa inteleg ca Bruckner e o panarama de antrenor, Hitzfeld nu are nicio treaba, iar de Ancelotti nici nu mai vorbim! Ganditi fratilor ca de aia aveti capul ala pe umeri! Chiar credeti ca Olaroiu si Lacatus i-au chemat pe jucatori si le-au spus: ''baieti, acum ne bagam cu curu' in poarta, ca deh, altceva nu stiu sa va zic si, cine stie, poate iese ceva''. Hai sa fim seriosi si sa judecam un antrenor dupa rezultatele pe care le-a avut pe parcursul a unuia sau mai multe sezoane, nu dupa ceea ce s-a intamplat intr-un meci.

Lacatush25.08.2008 11:10

Cred ca vom trece de Galatam pentru ca meritam acest lucru! Si sper ca Laca sa-si continue cariera de antrenor la Steaua si sa fie lasat sa formeze acea echipa competitiva pe care o dorim cu totii! Forzza Steaua! fular-campionii:steag_cruce_invers:

AdrianUltras2525.08.2008 11:11

Prietene Dragos, e si vina antrenorului.

E vina lui ca a facut schimbari defensive.

Ca a scos un atacant si a bagat un mijlocas.

De ce nu l-a bagat pe Stancu cu Galata?

Era perfect pe contraatac.

Le mai dadeam o boaba macar si la 2-3 aia erau pierduti.

Cat despre faza cu "nu cred ca un antrenor le cere jucatorilor sa vina in aparare" la meciul cu Iasiul Laca le facea la un moment dat, pe finalul partidei, semne ca un disperat ca astia sa vina in aparare.

«123»