Steaua are o problema. De-aici se nasc toate relele care priveaza acest club de performanta. Sa ma explic. Marea problema a clubului nostru( sunt optimist cand afirm asta) e ca, incepand de la primul om din club, toata lumea gandeste pentru binele propriu, mai degraba decat in interesul general, a se citi al clubului. Cum vine asta? Pai simplu. Am observat cu totii, strategia conducerii din ultima vreme: preturi la bilete si abonamente din ce in ce mai mari, eliminarea oricaror reduceri pentru abonati, mare parte din jucatorii adusi sunt fie liberi de contract, fie adusi de la echipe mediocre, ca sa nu spun altfel: Cordoba, Amadora, Buzau, Mioveni. Singurele transferuri reale, au fost 3 mari si late: Stancu de la prietenul Bucsaru, Szekely de la Otelul si Ochirosii care era oricum al nostru.Impreuna, acesti jucatori au costat 2,5 milioane de euro, care in mare parte au fost recuperati de vanzarea lui Dica. Il mai vinde si pe Goian, si pac, pac, uite profitul. Pentru ca apoi sa ni se spuna: am investit milioane de euro in jucatori, bla bla bla. Asta e patronul, care evident se gandeste numai la profit, sa-si scoata parleala, ca un bun negustor ce e.
Urmeaza presedintele executiv. Cu el e simplu. Daca un personaj ca cel care imprumuta cu bani Steaua te considera indispensabil, e clar. Esti un lingau de clasa mondiala.Insa, asta nu-l impiedica pe "nea' Vali" sa aiba anumite calitati de administrator.Problema e ca, e foarte dispus sa-si lase aceste calitati sa se iroseasca, facandu-i pe plac nebunului. El stie foarte clar in ce directie se indreapta clubul, dar ce mai conteaza o chestie neinsemnata precum onoarea sau demnitatea, atata vreme cat i se construiesc case, i se cumpara masini si cecul vine cu precizie elvetiana in fiecare luna. La naiba cu Steaua, sa vina cascavalul! Si daca trebuie sa ling cam 23 de ore din 24, fie!
Si acum ajungem la partea cea mai sensibila. Cea care doare cel mai mult. Antrenorul.Daca de la primii doi nu ai pretentii sa inteleaga ideea de stelist, de la Marius avem. Sau aveam, in cazul meu.Paranteza. Daca suntem cu totii de acord ca Steaua merge pe un drum infundat, ca nu exista o strategie pentru transferuri, ca verii sunt pusi pe capatuiala, atunci de ce simbolul nostru, singurul stelist aflat acolo intre hiene, nu iese si trage un semnal public de alarma? De ce? Inchis paranteza.
Dupa cum spuneam, Marius Lacatus este antrenorul Stelei. Visul majoritatii suporterilor ros-albastri e implinit. Dar ramane intrebarea: daca Adrian Ilie, Gheorghe Hagi, Mihai Stoica, Oleg Protasov si Walter Zenga n-au fost buni pentru oier, de ce Marius este?Raspunsul e simplu. Pentru ca mult mai importante decat calitatile lui de antrenor sunt mai importante - asemenea lui Argaseala - calitatile de om care face ce i se spune fara prea multe intrebari. Daca cei enumerati mai sus, aveau prostul obicei de a pune intrebari, iar Oleg Protasov nici nu-l baga in seama, Marius Lacatus e antrenorul care accepta cu seninatate sa antreneze jucatori de care e constient ca n-au valoare: vezi cazurile Ionescu, Neagoe, Surdu, Badea, Plesan, Banel sau care sunt cu gandul in alta parte, vezi cazurile Goian, Ghionea, Radoi, Rada( saracu' nici n-a fost lasat sa joace atat de mult ), sau pur si simplu jucatori blazati precum Ov. Petre, Lovin, Baciu sau Nesu. Incredibil cum un jucator din '86 l-a dat afara pe Lovin nu de prost jucator ce e, ci de indisciplina... Si aici revenim la problema de la care am plecat: si antrenorul se gandeste tot la binele personal. Din pacate asta e durerosul adevar. Sa fim sinceri: daca el chiar isi inchipuie ca va face ceva durabil la felul cum joaca Steaua acum e mai depasit decat credeam. Parerea mea sincera e ca el spera ca cum-necum sa califice Steaua in Liga, ca sa-si poata trece la CV o astfel de performanta. Daca mai reuseste si vreun egal eroic cu vreo mare echipa, cu atat mai bine. Petrodolarii arabi se vor inmulti, iar pentru astfel de cauze, lui Marius nu-i e rusine sa se implice. Cazurile Inter Gaz sau Ceahlaul Piatra Neamt o dovedesc.
Cat despre jocul Stelei, rezultatele din amicale vorbesc de la sine. Trei meciuri, trei esecuri. In fiecare meci am fost condusi. E totusi o performanta, avand in vedere ca am jucat o divizionara a treia engleza, o echipa de mijlocul clasamentului din Cehia si o campioana a unei tari cu fotbalul la pamant, precum Austria. Vrajeala cu rezultatele din amicale, nu tine. Acum cativa ani, cand a preluat Oli Steaua pentru prima oara am reusit niste rezultate catastrofale in Anglia, printre care si un 1-4 cu Milwall. Aceeasi placa a urmat. Conteaza oficialele. Rezultatul: Oli a fost demis dupa 7 etape.
Inca ceva: nu mai dati vina pe jucatori. Ei nu au venit de capul lor la Steaua. Ei nu joaca de capul lor. Ei sunt niste studenti, care asculta ce le spune profesorul. Daca ei nu inteleg nu este vina lor. Profesorul trebuie sa se faca inteles de toata lumea. Daca nu se face inteles, are o problema. Daca se face inteles si Steaua joaca asa, atunci noi avem o problema si n-avem un antrenor. Un manager... Un presedinte...
Mihai Somanescu