FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Drama unui fotbalist

«123»
fcsteaua.ro16.06.2008 11:43

Privind meciurile Romaniei la Euro, am avut o revelatie. Nu aceea ca Victor Piturca este un mare antrenor, ci ca un jucator traieste o drama. Nu este vorba de Ciprian Marica sau de Mirel Radoi, ci este vorba de tiganul nostru de serviciu, Banel Nicolita. Ca Banel este un personaj, nu mai este demult un secret. Pana la urma, cati fotbalisti romani au ajuns subiect de folclor? Dar nu despre asta e vorba.

Vazandu-l cum alearga in meciurile impotriva Frantei si Italiei, am realizat ca acest jucator este de fapt cel mai constant jucator al Stelei din ultimii ani. Din pacate, aceasta constatare a fost una trista. De ce? Pentru ca Banel a iesit in evidenta prin aportul sau defensiv, prin devotament si prin kilometrii alergati. Care e problema? Pai nu e nicio problema, daca joci la o echipa precum Gloria Bistrita sau o nationala care nu-si va propune niciodata sa domine marile forte ale Europei. Insa, cand joci la Steaua si doar rostirea numelui echipei iti cere sa joci fotbal ofensiv, aceste caracteristici( unicele, din pacate), devin mai degraba inutile. Adaugand la asta si lipsa orientarii tactice precum si precaritatea tehnica, rezulta un jucator mediocru, un muncitor pe care il folosesti doar cand te aperi, presat de " greii" continentului. Daca vrei sa presezi cu el, risti sa retraiesti un final de meci cu centrari in zidul de 1,74 cm format dintr-un Gabriel Torje.

Iar daca la toate aceste adaugi sacrificarea altor jucatori ( vezi cazul Szekely, care va juca pe stanga) pentru a-i face loc lui Banel, se naste o adevarata aberatie fotbalistica, in care un fotbalist care isi da viata pe teren, timp de 90 de minute, facand ceea ce stie el mai bine, este huiduit la scena deschisa, pentru ca este fortat sa faca ceea ce nu stie si n-a stiut niciodata.

Asta nu este un comentariu anti-Banel. Nu am folosit termenul "tigan" in sens peiorativ, ci pentru ca asta e. Din pacate pentru el, capacitatea lui de efort, iesita din comun, este si dar si blestem. Daca e insotita de inteligenta tactica, ajungi precum Gennaro Gattuso si castigi campionate mondiale si Ligi ale Campionilor, daca e doar alergatura inainte si inapoi, indiferent daca trebuie sau nu, se numeste munca in zadar si asa ajungi sa marchezi autogoluri spectaculoase, cand tu nu stii sa centrezi din alergare fara adversar...

Sincer, imi este mila de el. Nu va ajunge vreodata la vreo mare echipa, decat poate pe la un team de mijlocul clasamentului in Rusia, Ucraina sau un alt campionat unde calitatile fizice sunt apreciate mai mult decat o pasa sau un sut decent din alergare. Din pacate pentru el si pentru noi, suntem blestemati cu un antrenor care in cautarea oarba a gloriei de altadata, sacrifica pe oricine si orice, indiferent de consecinte. Imi doresc din toata inima sa ma insel, dar privind inapoi, cele mai bune meciuri ale sale au fost cele in care a jucat rolul unui aparator harnic, dar nu fundas( nu v-ati intrebat de ce nu joaca niciodata fundas dreapta?) in slujba unui sistem care distruge jocul adversarului: vezi meciul cu Betis, cu Rapid.

Cand a fost pus sa atace, sa centreze, sa suteze, rareori a iesit aplaudat... Traieste drama de a sti mereu ca da totul, dar ca niciodata nu va fi de ajuns pentru a reusi la o echipa care prefera atacul. Care domina, nu se vrea dominata. Cu alte cuvinte, la o echipa mare.

In orice caz, orice s-ar intampla, eu nu-l voi mai injura vreodata, voi sti ca mereu, va da 110%. Ca va fi de folos Stelei sau nu, ramane de vazut, pana atunci: curaj Banele! Hai Romania!

Mihai Somanescu

MoWeed16.06.2008 11:50

Intr-adevar, nu cred ca sunt multi care sa zica ca Banel nu vrea, problema lui este ca nu poate.

Eu sincer ii doresc un transfer la o alta echipa, oriunde doar sa plece!!!

maye16.06.2008 13:58

Atat stie el sa faca...si mai mult nu ar trebui sa ii cerem...

eddie the 'ead16.06.2008 14:06

Eu sincer ii doresc un transfer la o alta echipa, oriunde doar sa plece!!!

Da, e singura solutie cistigatoare si pentru el, si pentru noi. Daca va continua sa alerge la Euro (poate un meci, poate doua) cum a alergat pina acum (ma refer la distante, nu neaparat la eficienta, desi a dovedit-o si pe asta, pina la urma), probabil ca va prinde un contract afara. Bafta la un transfer, Banele!

1on16.06.2008 14:15

Mda... Cel mai bine pentru el este sã plece. La fel și Dicã și, parțial, Goian, care, în mod voluntar sau involuntar, dar evident, intrã pe teren doar ca sã facã act de prezențã

cristian01416.06.2008 14:43

Ar vrea el Torje sa aiba 1,74. Tare mi-e ca Banel n-a putut sa ridice acea minge la 1,65. Asta spune multe despre puterea de concentrare a lui, intr-un meci cu campionatul 'pe masa'.

metzzz16.06.2008 15:25

Si daca v-a prinde un contract in strainatate v-a avea probleme cu limba , nu v-a reusi sa se adapteze , iar oierul il v-a lua inapoi...Oricum ii doresc numai bine pentru ca numai atat poate el sa faca . Atat poate atat face .

diamond_man16.06.2008 16:07

Drama unui "jucator de fotbal", nu a unui fotbalist...Parerea mea...

Virgil16.06.2008 17:19

@ Mihai

Parerea mea e ca drama o traim noi. El e bine merci. Joaca la Steaua pe un salariu pe care altii doar il viseaza, joaca la nationala, este in centrul atentiei. Fetele in general il apreciaza pentru modestie, pentru zambetul cald, pentru naturalete, pentru trupul lui, pentru banii lui.

Banel e un om cat se poate de fericit. A avut noroc in viata cu carul. Si asta inca nu e tot. Banel va pleca in mod sigur afara, nu conteaza echipa, si va incasa un salariu cu mult mai mare. E pe val cum se spune si valul il va mai tine cativa ani pe creasta lui, pentru ca Banel e tanar si are forta.

Nu de el trebuie sa-ti fie mila ci de noi cei care trebuie sa-i suportam autogolurile, jocul slab. Ne-am cam saturat de maratonul lui saptamanal si sper sa se fraiereasca cineva in vara asta cu el si sa-l cumpere. Numai Gigi sa nu tina la pret.

M-am saturat sa-l vad alergand cu balonul la picior si pierzandu-l la primul jucator advers care-i iese in cale.

Acum cinstit, parca nu era asa cand a venit la Steaua. Mai dadea si el o centrare, o pasa, un gol...

iulianbarlad16.06.2008 17:24

o solutie buna pentru Steaua ar putea fi Banel fundas si szekeli mijlocas dreapta,in eventualitatea unei plecari a lui golanski.

MoWeed16.06.2008 17:31
Parerea ta...Radoi chiar este un fotbalist in adevaratul sens al cuvantului...accidentarile,ghinioanele l-au distrus!Pacat...s-a vazut si cu Franta clasa sa...

Articolul este despre Banel..... :rolleyes:

danimarcu16.06.2008 17:37
Parerea ta...Radoi chiar este un fotbalist in adevaratul sens al cuvantului...accidentarile,ghinioanele l-au distrus!Pacat...s-a vazut si cu Franta clasa sa...

Cred ca era mai bine sa citesti articolul inainte de a comenta! :naughty:

Banel,cum spunea si @Virgil are tot ce-i trebuie,mai este si cunoscut de o tara intreaga,asa ca nu e chiar demn de mila noastra...

Vreau la Steaua fotbalisti,nu maratonisti.

Si da,nu trebuie injurat,el face ceea ce stie si ce poate.Injurat trebuie sa fie ala de-l baga in echipa contra oricarei logici...

radusor16.06.2008 18:02

Nu stiu de ce s-a creat impresia ca Banel e aiurit in teren.Faptul ca alearga mult nu inseamna ca alearga in zadar.Este excelent in aparare, din pacate opusul a ce este in atac.E un jucator bun la orice club, fiind foarte util atunci cand te aperi.Comparatia cu gattuso e irelevanta, pt ca acesta daca ar fi in Romania, probabil ar fi cel mai bun pasator din campionat.Normal ca nu il vezi prea tehnic cand pe langa el joaca un pirlo, seedorf sau kaka.Asadar diferenta principala intre cei doi este tehnica si nu neaparat tactica.

Nu il apar pe Banel, chiar voiam cu tot dinadinsul sa scapam de el in vara asta, dar in meciurile astea 2 mi-a demonstrat ca intr'un meci cu o echipa mare este de preferat in locul unuia mai tehnic care nu prea alearga.De obicei adversarul de pe partea lui Banel nu prea face nimic.

Cu toate acestea, Banel la Steaua trebuie sa joace ori fundas ori deloc in competitia interna, pentru ca in atac e total lipsit de inspiratie.Intr'un meci cu Real Madrid insa, tot pe el as miza.

danimarcu16.06.2008 18:08
Intr'un meci cu Real Madrid insa, tot pe el as miza.

Si eu.Si dup-aia l-as pune din nou capitan,sa-i ridic moralul ... :wink:

DelPiero1016.06.2008 18:21

Da,greseala mea,ma scuzati!Am vazut Radoi la inceput,eram la servici si n-am mai citit restul articolului!Puteti rade cat vreti de mine! :laugh: In cazul asta...Banel n-a fost,nu este si nu o sa fie niciodata nici macar prieten cu fotbalistii...doar un bun atlet!Ceea ce nu-i rau,doar ca trebuia sa faca...atletism! :yes:

Harald16.06.2008 19:25

mie unul mi se pare ca atat timp cat antrenorul il baga in teren si mai e si selectionat la nationala jucand cu Franta si cu Italia ar trebui sa tinem ciocul mic si sau ne facem antrenori.

Mihai Somanescu16.06.2008 20:28

@Virgil

Ai dreptate. Nu e o drama propriu-zis, ci mai degraba in plan fotbalistic. Evident ca multi si-ar dori sa fie Banel acum.

steaua_gloria16.06.2008 21:30

Banel o sa prinda un contract intr-un campionat mare dupa euro;) .O sa vedeti , chiar daca echipa aia o sa-si ia tzeapa. Nu mai aberati atat ! Va e mila ??!! :blink:

FortuneTeller17.06.2008 00:23

Hmmm... Se spune ca reteta succesului este 99% transpiratie si 1% inspiratie. S-ar putea ca de multe ori acel 1% sa fie o naluca pt Banel, dar cu siguranta cele 99% vor crea probleme pt echipa adversa. Se poate ca Banel sa fie limitat tehnic si tactic, dar cu atitudinea lui si un antrenor potrivit se poate mult mai mult. Necazul e ca traieste in Romania, patria celor s-au nascut doctori in fotbal si profeseaza doar rolul de chibitz. La o analiza mai atenta, dincolo de tona de incercari tehnice patetice, Banel creaza mari dezechilibre pe teren, pt ca umple un gol imens in fata liniei de fundasi, iar in atac forteaza cel putin 2 jucatori sa faca sprinturi cot la cot cu el, diminuand aportul ofensiv al acestora. Banel nu e un superstar, nici macar un star, dar prezenta lui in teren poate face viata mai usoara unor coechipieri. Pe retina chibitzului ramane intotdeauna fenta lui Marcel Raducanu, sutul la vinclu al lui Dica, statura de lord englez a lui Belo, dar fotbalul contemporan se joaca si cu alergatura multa, si fara minge, si rasnind la nervii adversarului. Rolul lui Banel nu va fii niciodata sa dribleze, sa dea pase elegante sau sa marcheze, daca se intampla e doar un bonus. Rolul lui Banel este stoarca de puteri un mijlocas si un fundas, facandu-i sa sprinteze desi n-ar avea chef, facandu-i sa paseze in lateral sau in viteza in loc sa aiba 4-5 secunde de liniste inaintea pasei finale catre careul nostru. Din punctul meu de vedere nu e de mirare ca alde Bratu sade bine-merci la TV cu alune in mana la ora meciurilor de la UEFA 2008, dar Banel este pe teren. Radoi este facut din acelasi aluat, plus ca are si calitati de lider (ceea ce-l face si mai valoros si rar pe meleagurile noastre!), si dupa iesirea lui in meciul cu Italia mijlocul terenului nostru parea mai gol decat o clasa de scoala in timpul vacantei. Urmarea? Pai alde Pirlo avea cateva secunde in plus sa ridice capul si sa caute un atacant in careul nostru. In tot acest timp Mutu, Dica si Niculae patinau undeva dincolo de mijloc, fara nici o noima si cu aerul unui octogenar dupa o partida de sex. Deci mai mult respect pt jucatorii care muncesc in anonimat pt a cumpara cateva secunde de respiro pt vedetele tribunelor. Respect Radoi si Banel.

enjoy17.06.2008 07:07

@Fortune Teller; subscriu 100%; carcotasi neavizati sunt si apar ca ciupercile dupa ploaie. articolul vrea sa loveasca si in Laca; brava musiu! mereu ai ceva cu el si cand e in vacanta!

metzzz17.06.2008 07:33
@Fortune Teller; subscriu 100%; carcotasi neavizati sunt si apar ca ciupercile dupa ploaie. articolul vrea sa loveasca si in Laca; brava musiu! mereu ai ceva cu el si cand e in vacanta!

n-ai inteles nimic , mai citeste odata ce a spus Fortune Teller si mai citeste odata si articolul , poate intelegi si tu :smartass:

steado17.06.2008 08:12

Felicitari Fortune Teller pentru comentariu ! Ai reusit sa surprinzi, mai bine chiar decat autorul articolului, drama fotbalistului Banel.Asa este, marea drama consta in lipsa acelui procent care sa se adauge transpiratiei si sa alcatuiasca profilul unui jucator complet.Din nefericire, de foarte multe ori, acel procent se dovedeste mai important decat toate celelalte.In marea majoritate a situatiilor va fi mai mult apreciat si apalaudat un fotbalist care face un dribling-doua spectaculoase intr-un meci decat unul care alearga 90 minute fara a se remarca prin vreo executie tehnica.Lucrurile sunt de inteles, fotbalul e privit in primul rand ca un mare spectacol.Dar cata nevoie este pe teren de jucatori cu spiritul lui Banel !

serban2317.06.2008 08:50

Da, saracu'... ce drama traieste el pe sute de mii de euro / an ... plang fara oprire de mila lui... nu mai mananc , nu mai dorm... e oribil...fac un apel catre stimata Andreea Marin Banica Junior Senior: faceti ceva cu drama acestui baiat, ca asa nu se mai poate...Mircea Radu, Mihaela Radulescu, oricine, va rog ajutati-ne...

metzzz17.06.2008 08:59

Eu nu inteleg ce e de apreciat ??? Ok alearga ...poate ca e cum zice Fortune , sa fugareasca mijlocasii si fundasii echipei adverse , cu alte cuvinte sa nu-i lase sa respire , sa aiba timp sa centreze spre poarta noastra etc.... dar nu poti sa spui ca ar fi un bonus daca Banel ar reusi o centrare . Mi se pare penibil sa spui asa ceva. Pai el ca mijlocas , hai sa zicem ca poate nu iti intra toate centrarile , poate nu toate se duc bine , dar macar 4-5 centrari in careu pe meci ar trebui sa ajunga , altfel nu inteleg ce pretentii sa mai avem. Lui Banel ii lipseste acel 1% foarte important de care spune Fortune si fara de care el nu se poate numi fotbalist ci doar jucator de fotbal.

Mihai Somanescu17.06.2008 10:37

@Fortune

Cu alte cuvinte asta am spus si eu. " Drama" e ca nu va gasi niciodata acel nenorocit de 1% si ca din cauza asta, mai mereu va iesi huiduit de pe un stadion care cere fotbal ofensiv.

Doar o precizare fac: sprinturile alea ale lui care trag 2-3 adversari si creeaza mari dezechilibre, nu prea se vad cu echipele care se apara, cum sunt cele din Divizia A, ci doar cu cei cele cu care noi jucam pe contraatac.

«123»