Deci chiar o dam in diverse.
Inteleg ca onorabilul meu interlocutor nu doreste sau pur si simplu nu reuseste sa citeasca cu oleaca de atentie ceea ce scriu.
Spusele ciobanului nu au caracter de "educated guess", au caracter de "shepard guess".
Nu. Acel "educated guess" nu ii apartine ciobanului ci imi apartine mie, asa cum se poate constata cu usurinta din ceea ce am scris, daca exista o minima bunavointa in a nu interpreta aiurea LR. [si, ca veni vorba, cuvantul englezesc ar fi "shepherd"; "Shepard" este o publicatie cu relevanta pentru... jurisprudenta]
E vorba de credibilitatea sursei de la care extragi tu acele informatii, care este fix 0, nu 1 sau 2. Din cele 2 motive de mai sus - e parte implicata si e recunoscut pentru aberatiile spuse de obicei.
Credibilitatea ciobanului este extrem de scazuta in ceea ce priveste detaliile si foarte multe dintre actiuni. Pe de alta parte, nici macar oierul nu emite siruri de caractere ASCII extinse fara o minima corelatie cu realitatea. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa i se acorde crezare ci inseamna ca oleaca de rationamente pe text pot extrage o informatie valabila chiar si din ceea ce spune el, cu un bun grad de probabilitate.
La fel este cazul in celebra problema a condamnatului la moarte care trebuie sa aleaga intre doua drumuri -- la capatul unuia il asteapta moartea, la capatul celuilalt e libertatea -- iar langa bifurcatie se afla doi sclavi dintre care unul spune mereu adevarul iar celalalt minte constant. Daca respectivul condamnat este suficient de abil, il va intreba pe oricare dintre cei doi sclavi (fara sa stie daca e vorba de cel mincinos sau de cel corect) "care este drumul pe care celalalt sclav mi l-ar indica spre libertate?" apoi va apuca linistit pe celalalt drum, cu siguranta 100% ca a facut alegerea justa. Posibilitatea de a extrage informatia valabila este data de analiza corelata a situatiei.
In cazul ciobanului, informatia apriori care permite corelarea justa a afirmatiilor nu permite siguranta perfecta, insa se poate obtine un grad bun de incredere in informatiile indirecte pe care le extragem. De exemplu, daca intrebi un tip de credibilitate scazuta ce priveste de-a lungul unei strazi "ce culoare avea masina care a trecut?" iar el raspunde ca era rosie, informatia putin credibila se refera la culoarea masinii. Informatia indirecta (pe care cel mai probabil nu a inventat-o) este ca intr-adevar a trecut pe-acolo o masina. Deci si din declaratiile unei persoane putin credibile se poate extrage ceva valabil, cu conditia sa nu fie vorba de o informatie directa, supusa probabil distorsiunii voite. Nimeni nu poate oferi informatii exclusiv aberante: psihologic suntem conditionati sa avem o oarecare minima legatura cu realitatea pe care o putem deforma eventual in mod voit, insa informatia indirecta ramane de cele mai multe ori inalterata. Doar daca persoana este caz patologic grav (si oierul este un caz patologic, insa nu atat de grav) ceea ce spune este complet decorelat cu realitatea exterioara. Si informatia indirecta poate fi alterata, totusi aceasta presupune un grad de abilitate mentala de care nu il putem suspecta pe oier.
Daca tot imi preiei citatul, macar comenteaza-l in intregime. Am spus ca instanta/comisia nu trebuie sa isi prezinte dovezile IN FATA PUBLICULUI (in speta, tu), nu ca nu trebuie sa si le prezinte in general. Sau mai exact, ca nu are OBLIGATIVITATEA sa o faca. Si ti-am dat si un exemplu de ce - e posibil sa fie o ancheta DNA in curs de desfasurare. La fel, exista procese inchise, la care presa nu are acces, din diverse motive. Nu e ceva anormal sau "tipic romanesc".
In primul rand, eu nu am scris nicaieri ca ar fi ceva "tipic romanesc". Am scris ca acest lucru apare in fotbalul romanesc (care nu este o institutie civilizata).
Apoi: comisia trebuie sa isi prezinte probele in primul rand celor interesati (i.e. ciobanul si reprezentantii clubului Steaua) si apoi publicului. Am facut paralela cu cazul italian in care acest lucru s-a petrecut inainte de prezentarea deciziilor si am remarcat ca in cazul de fata am avut de-a face cu o lipsa totala de transparenta, caracteristica mai curand mentalitatii de cetate sub asediu decat lumii civilizate in care aceasta obligativitate este luata in serios.
Apoi: probele anchetei DNA in curs de desfasurare sunt un fel de secret al lui Polichinelle, "dezvaluirea" lor nu poate insemna obstructionarea acesteia, inseamna doar ca s-ar face public care anume dintre ele au fost folosite de comisia FRF. Pentru pregatirea apararii. Fiindca asa se face in orice sistem juridic decent.
Atat timp cat nimeni nu a protestat pana in anul de gratie 2008 apropo de componenta comisiei, prin confirmare tacita, putem spune ca acea comisie nu a fost considerata subiectiva. A fost deci acceptata ca mediator in orice disputa de catre toti participantii, inclusiv Becali. Deci este un organ CREDIBIL. De ce nu a iesit Becali sa desfiinteze comisia dupa decizia in cazul Rapid ? Atunci era o comisie impartiala si corecta si acum brusc, si-a pierdut impartialitatea si credibilitatea. Nu merge asa

.
Degeaba scriu niste fraze daca dumneavoastra nu aveti minima bunavointa de a le trece prin filtrul propriei ratiuni. Eu (nu FRF) consider ca aceasta comisie nu are credibilitate si o spun in mod cat se poate de explicit pe acest forum in contextul discutiei de fata. Este irelevant ce actiuni a intreprins sau nu ciobanul sef si cum o considera alti sefuleti de mucava interesati din fotbal (ca veni vorba: comisia a fost deja contestata, este suficient sa cautati reactiile la deciziile ei precedente, insa repet, faptul nu intereseaza aici). Eu, in discutia de fata, pe acest forum, nu pot sa acord comisiei respective prezumtia de impartialitate. Asadar nu imi mai vorbiti de presupusa inexistenta a protestelor altora relative la componenta comisiei: nu are a face aici. Si dumneavoastra ar trebui sa stiti foarte bine lucrul acesta intrucat neincrederea mea a fost exprimata ca raspuns la ceea ce ati scris "Pana atunci nu putem decat sa acordam premisa de corectitudine acelei decizii [...]". Prin persoana intaia plural sunt desemnati nu FRF, Becali George, sau sefii din fotbal ci participantii la aceasta discutie si pe acest forum; in particular, dumneavoastra si cu mine. Repet: daca dumneavoastra puteti sa plecati de la premisa impartialitatii comisiei este strict treaba dumneavoastra. Eu am motivele mele precise sa nu cred asa ceva. Altii (cu precadere sefii din fotbal) pot avea motivele lor sa creada ca e mai bine sa nu protesteze impotriva componentei comisiei fiindca in viitor protestul s-ar putea intoarce impotriva lor, insa noi aici nu suntem legati de acest tip de lege a tacerii.
LE: de luat "cum grano salis", insa este suficient de relevant urmatorul fragment din GSP
Unul dintre membrii Comisiei de Disciplinã a explicat ieri cã forul federal nu s-a bazat pe nici o dovadã din partea procurorilor anticorupție : "De la DNA am avut doar o adresã prin care ni s-a comunicat cã ei desfãșoarã o anchetã juridicã. Atît, restul a fost ancheta noastrã pe linie sportivã și avînd ca bazã Regulamentul FRF în vigoare". De aceea a fost respinsã cererea prin care Steaua a solicitat luarea unei decizii abia dupã ce ancheta va avea o finalitate în plan juridic.
Restul articolului la www.gsp.ro/stire/culisele-deciziei-81039.html .
Daca informatiile publicate corespund macar pe sfert realitatii, comisia s-a facut de cacao.