1. In primul rand ma dezamageste faptul ca Anglia e considerata exponentul dezvoltarii fotbalului. De ce nu ai venit cu exemple din Spania, Italia, Franta, Germania, etc.? Ei sunt cumva mai inapoiati?
2. Apoi, generalizarea mi se pare de-a dreptul stupida. Poate eu am trait pe luna ultimii ani dar, crede-ma ca nu am auzit
CITAT
susținãtorii Stelei au început sã accepte aceastã gândire ("nu ne intereseazã Cupa României, e o competiție de loseri", "Liga Campionilor e mult mai importantã decât locul 1")
3. In Anglia suporterii sunt legati pe viata de traditiile unui club, dovada cea mai vizibila fiind numarul de spectatori la meciurile din ligile inferioare (a III-a, a IV-a... ).
4. Nu e nimic de condamnat aici.
5. Asta e doar o presupunere pesimista. E ca meterioritul ala care tot loveste Pamantul o data la 3-4 ani, de fiecare data cand institutele lui peste au nevoie de finantare. Se merge pe principiul ca "se va intampla odata si-odata". Repet, presupuneri.
6. Din nou, te grabesti cu concluziile monumentale si definitive.
Nu prea-ți înțeleg înverșunarea, dar în fine...
1. Anglia e fotbalul și fotbalul e Anglia. Esența acestui sport și a suporterilor sãi nu poate fi descoperitã altundeva decât pe insula britanicã. Toate celelalte țãri au copiat (și au îmbunãtãțit, cu mai mult sau mai puțin succes) modelul englez, dar pânã când vor ajunge și alții suporteri din tatã-n fiu la a 5-a sau a 6-a generație va mai curge multã apã pe Dâmbovița.
E normal ca punctul de reper sã fie Anglia, patria și exponentul sportului rege. Oricum, aproape toate concluziile se aplicã și-n celelalte țãri pe care le-ai enumerat, cu mențiunea cã în unele locuri (Germania, poate) fotbalul a fost "modern" încã de la început, din cauza particularitãților societãților respective.
2. Nu știu dacã ai trãit pe lunã (tind sã cred cã nu), dar sunt destui pe-aici care-ți pot confirma cele spuse de mine. Vrei sã mã apuc sã rãscolesc site-ul FCSTEAUA.RO ca sã-ți dau citatele respective? Cele mai vii în minte îmi sunt comentariile de la articolele despre Cupa României, pe care mulți au ajuns s-o considere un nimic. Cã atitudinea asta a venit de la patron sau președinte, e mai puțin important. Ea existã.
Ne apropiem de finalul sezonului, dar am uitat deja cã am pierdut Cupa!!! Faptul cã nu ne-am gândit la asta deja de multã vreme aratã cam ce fel de suporteri devenim. Un trofeu de tradiție, important pentru clubul nostru, a devenit un nimic. Noi îl considerãm astfel.
3. Revenim la Anglia? Citește și tu despre ce s-a întâmplat dupã Hillsborough... ce mãsuri au fost luate, cum televiziunile și interesele financiare au îndepãrtat definitiv suporterii tradiționali ai cluburilor de la stadion. Cum politica a fost de a îndepãrta oamenii simpli (ca muncitorii care țineau cu West Ham și alte echipe din cartierele mãrginașe) pentru a aduce un alt public. Unul mai docil, și cu buzunarele mai largi.
În Anglia e în continuare frumos și pot sã confirm asta pentru cã am fost la un meci (Tottenham - Manchester City), dar e frumos pentru noi, cei care holbãm ochii prin gard. Pentru oamenii care au fost îndepãrtați acum 15-20 de ani de la cluburile lor nu e așa de frumos, dar nu-i întreabã nimeni, pentru cã nu dã nimeni doi bani pe ei.
4. Corect! Chiar nu e nimic de condamnat! Dacã ai fi citit cu mai mare atenție ce-am scris, acum nu mã mai declar împotriva fotbalului modern pentru cã asta n-ar avea sens. Am spus doar niște concluzii personale referitoare la direcția în care ne îndreptãm... dar evoluția lucrurilor e pânã la urmã una normalã.
5. Evident cã e o presupunere. Orice discuție referitoare la viitor e o presupunere, și comparația ta cu "meteoritul" e una extrem de neinspiratã. Dacã ar fi sã fac o analogie, ești în stare sã spui și cã prognoza meteo care zice cã mâine va ploua e o presupunere pesimistã și nejustificatã.
E normal sã facem previziuni... cã n-o sã iasã exact cum credem noi, asta e! Dar nu înțeleg de unde atitudinea asta criticã.
6. Concluzie monumentalã? Depinde... în afarã de niște critici superficiale (venite din partea unor oameni care vãd aceleași lucruri pe care le vãd și eu dar se leagã de cuvinte), sunt foarte puțini aceia care sã creadã cu adevãrat cã previziunile mele nu sunt corecte. Dacã m-aș putea întâlni cu niște înalți oficiali FIFA, UEFA și patroni ai marilor cluburi de fotbal sunt destul de sigur cã mi-ar da dreptate, doar cã ceea ce mie îmi stârnește melancolie pe ei îi bucurã, pentru cã ãsta e fotbalul pe care și-l doresc.
Greco aia de la Napoli prin serie C de umpleau stadionul la fiecare meci si aveau 60000 de suporteri erau tot suporteri din astia globalizati? Dar aia de la Catania,Atalanta, Brescia? Sau poate aia de la Ajaccio si Bastia (stiati ca atunci cand are Bastia meci se arboreaza steagul echipei pe turla bisericii? )
Nu, și asta pentru cã suntem de-abia în etapa de tranziție spre adevãratul fotbal modern, unul integrat perfect în restul societãții de consum. Napoli și Bastia sunt un pic în urma valului, dar Franța și Spania resimt aceastã tranziție mai tare decât noi.