FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

De ce n-o sã mai ținem cu Steaua

«123»
fcsteaua.ro28.04.2008 21:58

Tensiunea finalului de campionat e atât de mare încât nu sunt în stare sã spun ceva coerent în legãturã cu meciul de duminicã. În timp ce așteptãm cu sufletul la gurã deznodãmântul final, sã vedem de ce atașamentul nostru fațã de Steaua va scãdea, de-acum, de la an la an. E un motiv în plus sã sperãm la motive de bucurie peste o sãptãmânã și o zi.

Am mai scris pe tema "fotbalului modern", dar îmi dau seama acum cã am fãcut câteva erori când am abordat subiectul. M-am declarat "împotriva", de parcã aș putea sã-l împiedic în vreun fel, lucru evident fals. Singurul fotbal care va mai exista e industria pe care începem sã o experimentãm și în România. A fi împotriva sa nu înseamnã o luptã, ci o renunțare.

Situația e similarã cu cea a manifestanților anti-globalizare. Nu-i ca și cum avem ce face în fața globalizãrii, ea pur și simplu existã. Unii dintre noi se vor adapta, alții nu – e atât de simplu. Sã protestãm? Putem la fel de bine sã protestãm împotriva mișcãrii de revoluție a Pãmântului în jurul Soarelui... Impactul e la fel de mare.

Așa cum nu vrem sã renunțãm la hainele și electronicele fãcute în alte țãri (nu numai cã nu avem alternative suficient de bune produse în România, dar și dacã le-am gãsi ar fi mai scumpe), nu suntem dispuși nici sã rãmânem codașii Europei, eliminați întotdeauna din primele tururi ale cupelor europene. Sã nu ne mințim singuri. La nivel de majoritate, ne dorim atât globalizare cât și fotbal modern!

Problema e ce se întâmplã cu aceia dintre noi care nu fac parte din majoritate, pentru care atașamentul jucãtorilor fațã de clubul la care evolueazã și celelalte motive care ne-au adus prima oarã la stadion conteazã mai mult decât cifra de afaceri. Locul nostru nu mai existã... a fost declarat nul de criteriile eficienței economice. În orice afacere, 20% dintre clienți creeazã 80% dintre probleme. Noi suntem cei 20%.

Vom fi legați toatã viața de Steaua București, dar mai mult la nivel de amintiri. Ne vom aduce aminte de clipele frumoase din perioada romanticã, dar în condițiile în care fotbalul va fi consumat la fel ca oricare alt produs vom lua în calcul și alternativele. În condițiile în care singura diferențã dintre "noi" și "ei" va fi modul de capitalizare al brandului, de ce am face alte investiții decât cele de naturã financiarã?

Vom merge la Steaua ca la McDonalds. Cu foamea în gât, banul în mânã, și dorința ca data viitoare sã încercãm și Burger King.

www.GRECO.ro

zoloz200528.04.2008 22:10

"Tensiunea finalului de campionat e atât de mare încât nu sunt în stare sã spun ceva coerent în legãturã cu meciul de duminicã."

imi pare rau sa iti zic..eu de obicei nu prea critic..asa ca tre sa iti dau dreptate..nu ai zis nimic coerent in articolul tau..sau majoritatea articolelor sunt prea sublime pentru noi?Tu sa traiesti cu amintirile...noi traim cu prezentul..

Joga Bonito28.04.2008 22:13
imi pare rau sa iti zic..eu de obicei nu prea critic..asa ca tre sa iti dau dreptate..nu ai zis nimic coerent in articolul tau..sau majoritatea articolelor sunt prea sublime pentru noi?Tu sa traiesti cu amintirile...noi traim cu prezentul..

:laugh:

Tare... complet de acord cu utilizatorul zoloz2005...

androsteaua28.04.2008 22:28

iti inteleg suparare! dar imi dai impresia ca esti resemnat si asta nu este bine! in cazul asta(spre deosebire mișcãrea de revoluție a Pãmântului în jurul Soarelui) avem puterea de a trece peste chestiile astea! pentru noi fotbalul va ramane la fel atat timp cat vom crede in el si in Steaua! poate ca tu nu o sa mai tii cu Steaua din anumite motive insa yo stii sigur ca sunt mult mai multi care te vor contrazice-deci fenomenul nu va muri! si eu il detest p cioban-ce ar trebui sa fac? sa nu mai tin cu Steaua?ar fi o solutie insa asta e calea usoara-E CALEA LASILOR. sunt multi care vor ramane si vor lupta pana la capat-si ei sunt adevaratii stelisti! poate e adevarat ca oarecum ne legam de amintiri,insa sunt ale noastre si din ele ne vom trage puteri sa facem ce am facut in '86! nu crezi ca ar fi fost mai usor pentru Lacatus sa nu execute el lovitura de pedeapsa de la Barcelona? si totusi nu s-a lasat,a inscris si acum e cel mai respectat in Ghencea! nu iti pun la indoiala atasamentul fata de Steaua dar sper ca data viitoare iti vei cantari mai bine vorbele si nu mai fii asa pesimist frate! atat timp cat noi vom fi aici Steaua nu va pieri!aaa,si cred ca ar trebui sa modifici si titlul articolului si sa scrii asa De ce n-o sã mai țin eu cu Steaua

MoWeed28.04.2008 23:10
Vom merge la Steaua ca la McDonalds. Cu foamea în gât, banul în mânã, și Dorința ca data viitoare sã încercãm și Burger King.

Nu cred ca se ajunge chiar asa de rau. In definitiv sunt multe echipe si in occident bogate care mai au fani numerosi si galagiosi(echipele turcesti, grecesti, Liverpool, Inter, Real, Barca, etc.)

Dragostea pentru Steaua nu va muri niciodata si sunt nenumarati care nu "vor lua in calcul alternativele".De aceea titlul cred ca este un pic hazardat....

greco28.04.2008 23:35

Se pare cã nu s-a înțeles suficient de clar... Nu contestã nimeni cã Steaua va avea spectatori multã vreme de-acum încolo. ªi e adevãrat, vor ține cu Steaua. Dacã înlocuim "ține" cu "consuma" și "Steaua" cu "fotbal". Ca și în țãrile din Vest (și mai ales în Anglia), suporterii legați pe viațã de tradițiile și particularitãțile unui club vor dispãrea, și locul lor va fi luat de oamenii ca aceia care merg la meciurile lui CFR Cluj. Ei "țin" cu orașul lor, cu regiunea lor și cu fotbalul-spectacol și, dacã tot merg pe acel stadion, își cumpãrã și un fular ca sã aibã și un sentiment de apartenențã.

A nu se înțelege cã îi critic pe acești oameni, care încep sã domine și tribunele din Ghencea! E dreptul lor sã se vinã la stadion, numai cã apar odatã cu rezultatele bune și dispar odatã cu perioadele proaste din viața clubului...

Observ o mare dozã de naivitate. Probabil vã gândiți la direcția în care mergem cu Gigi la timonã, dar vom fi și noi cumpãrați de un Malcom Glazer, iar raționamentele de genul "câștig la fel de mulți bani chiar dacã ies pe 1 sau pe 2" vor fi extinse. De exemplu, dacã un studiu va arãta cã veniturile vor crește jucând meciurile de acasã într-un alt oraș, asta se va întâmpla! Se vede clar cã deja susținãtorii Stelei au început sã accepte aceastã gândire ("nu ne intereseazã Cupa României, e o competiție de loseri", "Liga Campionilor e mult mai importantã decât locul 1"), și pun pariu cã sunt unii care vor spune "și de ce sã nu jucãm meciurile de acasã în alt oraș, pânã la urmã".

Diferențele dintre cluburi vor dispãrea, încetul cu încetul... Steaua, Dinamo, Rapid și celelalte cluburi nu mor, dar se transformã în cu totul altceva decât au fost.

Un citat monumental dintr-o suporterițã a Stelei la Londra: era mai frumos în galerie la Rapid! Asta dupã ne criticase cã stãm în picioare și cântãm, cã vorba aia, dacã a dat banul trebuie sã poatã sta jos, cu alunele și paharul de cola. O excepție? Nu... suporterul fotbalului modern!

Daniellone28.04.2008 23:35

Eu personal nu as putea sa nu mai tin cu Steaua, indiferent ce s-ar intampla. Si daca vine Borcea patron, tot cu Steaua o sa tin, ca n-am ce face. Nu pot sa-mi scot Steaua din inima. De multe ori poate mi-ar fi fost mai usor sa nu tin cu Steaua. Ce bine ar fi fost sa nu tin cu Steaua dupa marile dezamagiri (Milan '89, Boro...), saptamani intregi in care nu am fost om dupa acele tragedii.

E adevarat, "domnia" ciobanului peste clubul nostru ne omoara incet pe cei ce am trait momentele de glorie maxima ale acestui club, dar eu prefer sa ma gandesc ca nu exista nimeni si nimic in jurul acestui club in afara de echipa. Nu ma uit la emisiunile sportive cu, despre si pentru cretini de dupa fiecare etapa. Citesc ziarele de sport, dar refuz sa fac click pe orice stire implica patronul Stelei si orice "ironii" pe care si le arunca diverse personaje din fotbalul nostru.

Pur si simplu privesc fotbalul, ma bucur si sufar pentru Steaua. Atat.

alexmk1729.04.2008 06:11

Nu sunt de scord absolut deloc!

Pai ce facem, incercam sa tinem si cu concurenta?? Adica Dinamo si rapid??? Hai sa fim seriosi! AStea sunt baliverne, cu toata globalizarea!

Iar la altii, fazele cu dezamagirile si ca nu mai tii cu Steaua, tot baliverne sunt! Dinpotriva, daca nu ar fi aceste esecuri, catastrofe, pe undeva, de abia atunci nu am mai simti cu adevarat! Aceste dezamagiri, gen Boro, te fac sa tii mai mult cu echipa! Te fac mai uman! Daca orice echipa ar castiga in continuu acelasi lucru, ar deveni o plictiseala! Si atunci nu ai mai tine! Dar cu fiecare infrangere iti doresti cu atat mai mult sa revii!

Asta inseamna suporter! Mai ales in momentele grele! Vreau sa aud la finele meciului din Groapa, cum jucatorii nostri si galeria, vor striga la unison: Campioniiiii, Campioniiiii, Ole, Ole, Ole!!!!!

Iar pe 7 mai, pe stadion, sa cantam impreuna: WE ARE THE CHAMPIONS!

fular-campionii:steagcruce:

ssinpadureacualune29.04.2008 06:39

Mafra articolul!!Mare dreptate...vor fi din ce in ce mai putini suporteri care vor tine cu Steaua din motivele pentru care tinem noi(noi care am prins si fotbalul si mentalitatea dinainte si cele de acum).

Tupac Amaru29.04.2008 06:47

Eu sunt de acord cu Greco!

Si il si felicit!

Are 20 de ani, dar gandeste ca unul de 40 (adica ca si unul ca mine!)

De exemplu, va marturisesc ca al 24-lea titlu de care suntem asa de aproape nu mai constituie pentru mine o mare bucurie, ci, cel mult, inca un titlu la cele 23!

Cel mai urat si cel mai contestat de cand tin eu cu Steaua! Avem un patron care a intrat si el in joc! In jocul butoanelor! Si a dovedit ca e cel mai smecher! Cel mai tare din parcare!

Asta este moda, vrei sa castigi, intri in joc! Dar pregatiti-va sa fim si umiliti, caci vom fi, in Liga Campionilor!

Inainte, imi placea sa cred ca modelul meu in viata ar fi un model stelist: acela de luptator, acela de invingator. Acela de a cuceri laurii cand nimeni nu-ti da nici o sansa (vezi Sevilla 1986). Acela de a exploata ceea ce e mai bun din om, acela de a incerca sa fii cel mai bun...

Si, trebuie sa va spun, modelul aceasta chiar a existat, si multi din generatia mea l-am adoptat.

Acum, i-as ruga pe cei mai tineri sa raspunda cinstit la urmatoarea intrebare: mai constituie Steaua de acum un model in acel sens? Eu nu cred asta, cu parere de rau....

supervladiTM29.04.2008 07:22

Gasesc putin melodramatica atitudinea impotriva fotbalului modern. Cu cat este mai mare raportul de modernizare al fotbalului pe anii 2000/1970 cu cel al anilor 1970/1940? Fotbalul e o industrie, asta e clar. Dintotdeauna a fost. E forma de entertainment care a prins cel mai bine in randul oamenilor. E cel mai bun exemplu de fidelizare a clientilor. A se citi suporterii atasati o viata intreaga de un club (sau brand). Si tocmai asta a facut din fotbal o megaindustrie: fanatismul fanilor. Pentru ca la urma urmei, fanii sunt consumatorii finali. Niciodata spectacolul din tribune n-o sa dispara, chiar daca asta o sa insemne (din pacate) disparitia artificiilor sau fumigenelor (care au disparut din cauza inconstientei unor fani).

Oameni buni, totul se face cu ajutorul banilor. Asta e viata, chiar daca ne place sau nu. Si unde nu e dezvoltare, e regres. Doar utopiile marxiste nu aveau nevoie de bani si stim cu totii ce s-a ales de ele. Fotbalul suporterilor n-o sa dispara niciodata. Nu e ca si cum lumea fotbalului ar fi stagnat din 1863 incoace si abia de acum le-a venit oamenilor ideea sa faa bani din activitatea asta.

Sunt unul din cei care considera campionatul mondial tot mai searbad in ultimul timp gratie, in mare parte lui Blatter, dar nici nu imi pot imagina scene din Copa Libertadores cu scutieri protejand cei care bat cornere in Champions League.

Cat despre Steaua, nu se va transforma in McDonald's. Si pe englezi i-au pus sa se aseze pe scaune, le-au scos gardurile si nu le mai dau voie cu steaguri de gard. Dar asta nu impiedica nici o peluza din Premiership sa stea in picioare 90 de minute si sa ne lase cu gura cascata cand ne uitam la cate un meci din insula.

Tudor_BOSS29.04.2008 07:26
Eu personal nu as putea sa nu mai tin cu Steaua, indiferent ce s-ar intampla. Si daca vine Borcea patron, tot cu Steaua o sa tin, ca n-am ce face. Nu pot sa-mi scot Steaua din inima. De multe ori poate mi-ar fi fost mai usor sa nu tin cu Steaua. Ce bine ar fi fost sa nu tin cu Steaua dupa marile dezamagiri (Milan '89, Boro...), saptamani intregi in care nu am fost om dupa acele tragedii.

E adevarat, "domnia" ciobanului peste clubul nostru ne omoara incet pe cei ce am trait momentele de glorie maxima ale acestui club, dar eu prefer sa ma gandesc ca nu exista nimeni si nimic in jurul acestui club in afara de echipa. Nu ma uit la emisiunile sportive cu, despre si pentru cretini de dupa fiecare etapa. Citesc ziarele de sport, dar refuz sa fac click pe orice stire implica patronul Stelei si orice "ironii" pe care si le arunca diverse personaje din fotbalul nostru.

Pur si simplu privesc fotbalul, ma bucur si sufar pentru Steaua. Atat.

Nu te supara dar Milan 89 ti s-a parut o dezamagire?????HIhihihi :beer2:

fsoica29.04.2008 07:46

greco, eu am senzatia ca pot fi al naibii de tare de acord cu tine....

numai ca ceva imi spune ca ori nu ai vrut, ori nu ai putut sa fii coerent pana la capat, si sincer cu tine insuti....

Sa vedem:

inteleg ca te nemultumeste transformarea fotbalului intr-o afacere...lucru evident...dar care se intampla si la Liverpool, dar unde te asigur ca suporterii sunt la fel ca acum 50 de ani...nu consuma fotbal...ci merg pe Anfield si ard la cote maxime pentru culori...

De ce ?

Foarte simplu ! Li se ofera calitate...patronii le dau de inteles ca fara istoria clubului nu ar insemna nimic, Gerard e idol cum era pentru noi Lacatus-jucatorul, si moare pe teren, alaturi de intreaga echipa, pentru suporteri...Si fotbalul e construit pas cu pas, cu antrenori si jucatori de calitate, iar rezultatele si calitatea jocului sunt pe masura...

La noi toate aceste ingrediente lipsesc si eu cred ca asta e cauza principala pentru care suporterii mai vechi (de exemplu eu) ajung, daca nu sa se dezica de Steaua lui Becali, macar sa se refugieze tacit in amintiri...

Multe felicitari pentru articol...este un prim pas catre punerea punctelor pe multele "I"-uri din actuala curte a Stelei.

steauacri29.04.2008 07:53
Se pare cã nu s-a înțeles suficient de clar... Nu contestã nimeni cã Steaua va avea spectatori multã vreme de-acum încolo. ªi e adevãrat, vor ține cu Steaua. Dacã înlocuim "ține" cu "consuma" și "Steaua" cu "fotbal". Ca și în țãrile din Vest (și mai ales în Anglia), suporterii legați pe viațã de tradițiile și particularitãțile unui club vor dispãrea, și locul lor va fi luat de oamenii ca aceia care merg la meciurile lui CFR Cluj. Ei "țin" cu orașul lor, cu regiunea lor și cu fotbalul-spectacol și, dacã tot merg pe acel stadion, își cumpãrã și un fular ca sã aibã și un sentiment de apartenențã.

A nu se înțelege cã îi critic pe acești oameni, care încep sã domine și tribunele din Ghencea! E dreptul lor sã se vinã la stadion, numai cã apar odatã cu rezultatele bune și dispar odatã cu perioadele proaste din viața clubului...

Observ o mare dozã de naivitate. Probabil vã gândiți la direcția în care mergem cu Gigi la timonã, dar vom fi și noi cumpãrați de un Malcom Glazer, iar raționamentele de genul "câștig la fel de mulți bani chiar dacã ies pe 1 sau pe 2" vor fi extinse. De exemplu, dacã un studiu va arãta cã veniturile vor crește jucând meciurile de acasã într-un alt oraș, asta se va întâmpla! Se vede clar cã deja susținãtorii Stelei au început sã accepte aceastã gândire ("nu ne intereseazã Cupa României, e o competiție de loseri", "Liga Campionilor e mult mai importantã decât locul 1"), și pun pariu cã sunt unii care vor spune "și de ce sã nu jucãm meciurile de acasã în alt oraș, pânã la urmã".

Diferențele dintre cluburi vor dispãrea, încetul cu încetul... Steaua, Dinamo, Rapid și celelalte cluburi nu mor, dar se transformã în cu totul altceva decât au fost.

Un citat monumental dintr-o suporterițã a Stelei la Londra: era mai frumos în galerie la Rapid! Asta dupã ne criticase cã stãm în picioare și cântãm, cã vorba aia, dacã a dat banul trebuie sã poatã sta jos, cu alunele și paharul de cola. O excepție? Nu... suporterul fotbalului modern!

Asa este cum zici tuh greco!!! Dar sunt la Steaua acei 10000 de suporteri care incurajeaza echipa indiferent de situatia in care este echipa!!!Insa mai sunt ceilalti indivizi care vin la stadion "ca la teatru". Acestea apar doar in momentele bune ale Stelei!!!Totusi nu inteleg cum pot ei ,sa fie atat de nepasatori in conditiile in care se afla pe cel mai frumos stadion al tarii si urmaresc jocul celei mai bune echipe din campinatul romanesc!!!EU de ex am fost pntru prima data la stadion pe la 6 ani si de atunci nu am ratat nici un meci(chiar dak nu am fost pe Ghencea de fiecare data).Acest fenomen,prin care tribunele sunt populate de indivizi care vor doar spectacol , ne avand nici o implicatie sentimentala, s-a putut observa pentru prima data la meciurile din LC din sezonul trecut. eu am ramas blocat, am venit atunci cu mai multi prieteni ,din cei 8 cati am fost doar 1 a cantat alaturi de mine!!!REGRETABIL!!!! eu unu sper sa luam cel putin un pct "in groapa mediocritatii"...si atunci sa facem atmosfera pe Ghencea!!! p.s MAI LASATI GOARNELE AKASA!!!

Tudor_BOSS29.04.2008 07:53
Eu sunt de acord cu Greco!

Si il si felicit!

Are 20 de ani, dar gandeste ca unul de 40 (adica ca si unul ca mine!)

De exemplu, va marturisesc ca al 24-lea titlu de care suntem asa de aproape nu mai constituie pentru mine o mare bucurie, ci, cel mult, inca un titlu la cele 23!

Cel mai urat si cel mai contestat de cand tin eu cu Steaua! Avem un patron care a intrat si el in joc! In jocul butoanelor! Si a dovedit ca e cel mai smecher! Cel mai tare din parcare!

Asta este moda, vrei sa castigi, intri in joc! Dar pregatiti-va sa fim si umiliti, caci vom fi, in Liga Campionilor!

Inainte, imi placea sa cred ca modelul meu in viata ar fi un model stelist: acela de luptator, acela de invingator. Acela de a cuceri laurii cand nimeni nu-ti da nici o sansa (vezi Sevilla 1986). Acela de a exploata ceea ce e mai bun din om, acela de a incerca sa fii cel mai bun...

Si, trebuie sa va spun, modelul aceasta chiar a existat, si multi din generatia mea l-am adoptat.

Acum, i-as ruga pe cei mai tineri sa raspunda cinstit la urmatoarea intrebare: mai constituie Steaua de acum un model in acel sens? Eu nu cred asta, cu parere de rau....

Eu nu fac parte din generatia tanara,dar pentru. Steaua m-as lupta cu oricine(in argumente evident).Si acum iti rasp.la intrebare:Da mai exista spiritul de altadata.Tu uiti ca CFR-ul a abuzat de butoane in tur si totusi noi am recuperat 11 pct.Precizez ca nu-i iau apararea lui Gigi dar chiar nu era corect ca o echipa ca CFR sa joace direct in Liga pe pct. aduse de Steaua.E adevarat, este un titlu contestat dar crezi ca din cauza noastra este asa????Cele mai multe contestatii au venit de la meciul cu rapizii,dar a fost vina noastra???Cred ca daca suntem stelisti sau doar admiratori ai echipei Steaua ar trebui macar sa credem in echipa si in antrenor .Si iti mai spun ceva spiritul de lupta si de invingator la Steaua nu va disparea niciodata chiar daca creditor este Gigi sau altcineva pentru. ca acel mod de viata este dragostea pentru. culori pe care nu ti-o poate lua nimeni orice ar face.In Spania Barca a pierdut locul 1 dupa care si locul 2 crezi ca vreun Qules(suporter Barca) si-a pus intrebarea daca sa mai tina cu gruparea catalana?Stiu ca tu esti Gica contra si ca esti specializat in critici si in desfiitarea antrenorului dar cu o echipa trebuie sa ti si la bine si la rau, evident daca simti ceva pentru. ea.Acum vreau sa te intreb eu ceva,daca iesim din grupele UCL iti faci mea culpa pe site? :steagcruce:

danutz54alb29.04.2008 08:09

fara discutii ca o echipa romaneasca nu prea are sanse sa treaca de grupele UCL si motivele le stim cu totii (ceilalti au jucatori de la 20 mil in sus), dar acum sase ani cand patronul Stelei spunea ca va juca in grupele UCL toata presa si toti oamenii de fotbal au ras (poate si o parte din noi). acum avem patru ani de cand jucam an de an in competitiile europene si vrem sa trecem deodata de grupe. Nu este chiar asa usor. Daca avem putina rabdare va veni si momentul asta. Kiev-ul a jucat zece ani la rand in UCL si mare branza nu a facut. EU sper sa ajungem mai sus ca ei si mai repede ca ei. Patronul nostru ma scoate din sarite cu declaratiile lui, dar trebuie sa recunosc ca a facut multe si pentru echipa. Sper ca in curand sa avem destula experienta sa facem fata in UCL, in campionatul nostru se vede ca avem experienta Europeana, la nivel inalt e mai greu.

Forza Steaua.

tazonne29.04.2008 08:17

parerea mea din ceea ce a spus greco si concluzia finala este nu ca noi cei care ne-am nascut cu Steaua si care iubim echipa neconditionat de ani de zile vom fi cei pe care ii va pierde... ci aceia care acum au 1-2 ani si cand vor ajunge la o varsta cand vor putea intelege fotbalul si vor vedea rautatea lu' Gigi si declaratiile spumoase si prostesti ale lui se vor orienta spre o alta echipa... noi suntem aici pentru Steaua si vom fi pana cand vom inchide ochii pentru ultima oara, dar generatia noua ce sa inteleaga din actuala echipa? noi stim cum este Steaua, care ii este adevarata valoare si mentalitate ... dar cine nu a fost obisnuit cu acest lucru va vedea doar o echipa oarecare... oricum sper din suflet ca situatia in care ne aflam sa nu o regasim si in anii viitori!!!

bv greco f frumos articol!

ebonyc29.04.2008 08:19

un prieten de-al meu petrolist imi spunea ca el nu suporta stelistii pentru ca multi sunt suporteri temporari. bine este aiurea sa urasti toti suporterii dar are dreptate. majoritatea de pe stadion si de acasa sunt suporteri de conjunctura. mai degraba simpli spectatori care incearca sa se incadreze si ei intr-o categorie fotbalistica. eu unul am 23 de ani si am prins totusi perioada in care existau suporteri adevarati. dar cei care au acum 15 ani nu cred ca se vor atasa prea tare de echipa. eu nu am inceput sa tin cu Steaua din auzite, ci am preluat din familie (nu reusesc sa gasesc vreo ruda care sa tina cu alta echipa decat Steaua). nu mi-a spus nimeni "tine cu Steaua!", dar pur si simplu mi s-a parut mie o echipa mai frumoasa (cat stiam eu despre frumos la varsta respectiva). astazi se vede si pe stadion ce suporteri avem: dupa meciul cu CFR a fost stadionul plin si al urmatorul meci stadonul 70% gol. din pacate cei atasati cu adevarat de Steaua nu sunt pe stadion,ci privesc ,impasibili si incapabili de a schimba ceva, de acasa ce se intampla cu Steaua. si eu am numar printre ei. o echipa de fotbal nu se schimba niciodata dupa cum vrea suporterul. daca tii intradevar cu Steaua tii cu ea asa cum este: cu Becali sau fara. cand era Paunescu la Steaua il injura lumea ca vindea jucatorii usor. acum lumea il injura pe Becali (si au de ce). dar nu putem schimba noi destinele echipei. tineti cu Steaua indiferent de rezultate, nu? pai atunci tineti cu Steaua si indiferent de patron; tot rezultat prost se considera daca nu va place patronul.

PS: cati sustinatori ai CFR-ului stiati inainte de acest sezon? 0(zero). brusc au aparut sustinatori ai CFR-ului si asta in Bucuresti. oare de unde au aparut??

yo_marius29.04.2008 08:20

Sunt extrem de multe de spus. In primul rand ma dezamageste faptul ca Anglia e considerata exponentul dezvoltarii fotbalului. De ce nu ai venit cu exemple din Spania, Italia, Franta, Germania, etc.? Ei sunt cumva mai inapoiati? Sau poate Anglia are o dezvoltare mai aparte si noi nu spre asta ne indreptam. Daca nu ne va cumpara nici un Glazer (mi-e greu sa cred ca sunt atatia miliardari interesati de fotbal, cate echipe mari are Europa).

Apoi, generalizarea mi se pare de-a dreptul stupida. Poate eu am trait pe luna ultimii ani dar, crede-ma ca nu am auzit

susținãtorii Stelei au început sã accepte aceastã gândire ("nu ne intereseazã Cupa României, e o competiție de loseri", "Liga Campionilor e mult mai importantã decât locul 1")
. Eu am auzit un fost presedinte spunand ca nu-l intereseaza Cupa Romaniei si un patron tampit care ne pune accederea in Liga drept obiectiv primordial. Dar de la asta pana la a spune ca "suporterii Stelei au inceput sa accepte... " e cale lunga. Pe ce te bazezi cand spui lucrurile astea?

Continuam.

Ca și în țãrile din Vest (și mai ales în Anglia), suporterii legați pe viațã de tradițiile și particularitãțile unui club vor dispãrea, și locul lor va fi luat de oamenii ca aceia care merg la meciurile lui CFR Cluj.
In Anglia suporterii sunt legati pe viata de traditiile unui club, dovada cea mai vizibila fiind numarul de spectatori la meciurile din ligile inferioare (a III-a, a IV-a... ). Desi este normal ca un om care locuieste in provincie sa "tina" cu echipa de acolo, echipa pe care o vede in fiecare saptamana, echipa ai ai carei jucatori fac poze cu respectivul la mall, echipa care ii reprezinta orasul/provincia in "lupta" cu celelalte. Nu e nimic de condamnat aici. Din acelasi motiv exista nemti care sustin Bochum, francezi care sustin Metz, greci fani ai lui PAOK sau moldoveni suporteri Dacia Chisinau.

Asta e doar o presupunere pesimista. E ca meterioritul ala care tot loveste Pamantul o data la 3-4 ani, de fiecare data cand institutele lui peste au nevoie de finantare. Se merge pe principiul ca "se va intampla odata si-odata". Repet, presupuneri.

Din nou, te grabesti cu concluziile monumentale si definitive. Poate ca acelei suporterita nu-i sta in fire exprimarea galeriei. Poate ca are un alt mod de a-si exprima sentimentele si de a trai meciul. Poate ca ea traia meciul la fel de intens ca voi, doar ca nu-i sta in fire o exprimare dezinvolta.

Imposibil? NU! Asta inseamna diferentele de caracter si traire/exprimare a emotiilor dintre oameni.

Concluzia? Nu exista. Poate doar aceea ca esti pesimist. Si ca te incapatanezi sa crezi ca Angia este tiparul de dezvoltare al fotbalului.

Cat de mult am scris!

Miaus29.04.2008 08:46
parerea mea din ceea ce a spus greco si concluzia finala este nu ca noi cei care ne-am nascut cu Steaua si care iubim echipa neconditionat de ani de zile vom fi cei pe care ii va pierde... ci aceia care acum au 1-2 ani si cand vor ajunge la o varsta cand vor putea intelege fotbalul si vor vedea rautatea lu' Gigi si declaratiile spumoase si prostesti ale lui se vor orienta spre o alta echipa... noi suntem aici pentru Steaua si vom fi pana cand vom inchide ochii pentru ultima oara, dar generatia noua ce sa inteleaga din actuala echipa? noi stim cum este Steaua, care ii este adevarata valoare si mentalitate ... dar cine nu a fost obisnuit cu acest lucru va vedea doar o echipa oarecare... oricum sper din suflet ca situatia in care ne aflam sa nu o regasim si in anii viitori!!!

bv greco f frumos articol!

Si ce ne intereseaza suporterii de conjunctura pe noi? De-aia nu poti tu sa te duci pe stadion si sa canti 90 de minute ca vine Georgel cu goarna? De-aia nu poti sa te duci prin deplasari ca te intalnesti cu samantarii???

Ne vaitam a la Miorita si asteptam sa ne pice drobul de sare in cap.Vai ce atitudine de "superiori", sunt uimit de cata mentalitate de invingator se ascunde in spatele suporterilor "pana la moarte cu Steaua".

NOI suntem Steaua, (pauza prelunga si priviri mirate )eh hai ca va suna cunoscut, sa va mai spun odata Steaua si inca o data Steaua.Steaua noastra aia de "ce mult o iubim, la bine la RAU", echipa ce o "iubim si o stimam"!

Suprinzator nu? Fotbalul e un organism viu.Orice organism viu care nu evolueaza moare.It's as simple as that.De-aia avem azi meciuri super tacticizate bazate pe forta si viteza decat pe tehnica.Enumerati-mi si mie echipele mari care mai joaca cu numar 10.Care din Manchester,Liverpool,Chelsea,Arsenal,Barcelona,Real,Milan,Inter,etc mai joaca cu numar 10?

De ce nu facem un articol impotriva tacticizarii? Nu era oare mai frumos in anii 30 cu 2-3-5? Poate, nu am de unde sa stiu, dar ceea ce stiu e ca fotbalul a evoluat si cu toate astea oamenii nu au incetat sa vina la stadion si sa isi sustina echipa.

Greco aia de la Napoli prin serie C de umpleau stadionul la fiecare meci si aveau 60000 de suporteri erau tot suporteri din astia globalizati? Dar aia de la Catania,Atalanta, Brescia? Sau poate aia de la Ajaccio si Bastia (stiati ca atunci cand are Bastia meci se arboreaza steagul echipei pe turla bisericii? )

Sa inteleg ca aia de la Dortmund care sunt pe locul 13 in campionat si nu au mai castigat nimic de nustu cand strang o medie de 78000 de oameni pentru ca sunt globalizati?Nici gand, ei iubesc echipa aia si iubesc culorile chiar daca pentru moment performantele lipsesc.

Steaua , Dinamo, Rapid s-au transformat deja in altceva decat au fost.Incepand cu anii 90 si nu acum.De cand a picat sistemul comunist.Asta nu ne-a impiedicat sa ne bucuram in anii 90 de calificarile in Liga sau de cele 6 titluri consecutive.Sau daca erau altii patroni da jucam cum vrem noi nu se pune?

Concluzia exista Marius: Sustineti Steaua.Pana la moarte pentru culori INDIFERENT de investitori!

tazonne29.04.2008 09:09

@Miaus nu ai inteles.... nu eu sau tu ne vom schimba , ci restu suporterilor care sunt acum inca mici pentru a intelege fenomenul , noi nu traim vesnic... tu daca te nasteai in 2005 de ex, cand aveai o varsta de 5-6 ani cu ce echipa tineai?

tu dc ai tinut cu Steaua de mic? dc nu ai ales rapid sau Dinamo?

e simplu nu , pentru ca era cea mai galonata echipa, practica cel mai frumos fotbal.... cea mai galonata echipa va mai fi mult timp dar de practicat cel mai frumos fotbal... la "valorile" care sunt inpinse in primul 11 .....

Garrincha29.04.2008 09:49

Stiu despre ce vorbesti, si eu privesc cu nostalgie la fotbalul dezinvolt din anii 70, lipsit de presiunea banilor, a rezultatelor, lipsit de mirosul de prefabricat.

Daniellone29.04.2008 09:53
Nu te supara dar Milan 89 ti s-a parut o dezamagire?????HIhihihi :beer2:

Chiar nu ma supar, dar daca o infrangere cu 4-0 intr-o finala de Cupa Campionilor nu e o dezamagire, atunci inseamna ca traim in lumi diferite...

Sax20829.04.2008 10:01

E o discutzie asa lunga ...

"Sustineti Steaua. Pana la moarte pentru culori INDIFERENT de investitori!" - asta nu mi se pare deloc cea mai buna atitudine. Pentru ca "indiferent" poa' sa insemne foarte mult, nush, pentru mine o situatzie ipotetica de genu' Adrian Nastase - patron in Ghencea ar fi de neconceput. Si e doar un exemplu, sunt convins ca fiecare de pe-aici are cate un A. Nastase propriu :) Pentru mine dragostea pentru Steaua nu inseamna automat si dragoste pentru patron/finantzator, etc. Din dragoste pentru Steaua as fi dispus sa renuntz un an (sau cat e nevoie) la a mai merge la meciuri - asta daca as avea certitudinea ca Steaua va scapa de actualul patron. Din dragoste pentru Steaua as da bani sa ajut un proiect gen "FC United of Manchester" translatat in Romania ...

Eu iubesc Steaua, dar nu pot sa ma identific cu un patron care umbla cu sacose de bani sa motiveze alte echipe si care constant isi bate joc de istoria si imaginea acestui club. Pur si simplu nu pot. Si, sunt aproape convins, in viitorul apropiat voi renuntza de a mai merge la meciuri si a baga bani in buzunarele acestui nesimtzit. Dar ... poate ca asa ca mine sunt cateva zeci, poate sute, poate mii. Ok, o sa renuntzam la meciuri ... dar Steaua va juca in CL si stadionul se va umple, pentru ca sunt foarte multzi oameni care-si doresc un steguletz "Ford" sau o canadiana "PNG" ... si nimeni nu-i poate opri pe acesti oameni din a merge la meciuri ... stadionul va fi plin, patronul se va bate cu pumnii in piept iar noi, cei care iubim Steaua cu adevarat ...

In '98 traiam cu sufletul la gura egalul din Regie din penultima etapa ... acum, astept cu "nerabdare" noncombatul Gloriei Buzau :(

hypno29.04.2008 10:37

huliganii si ratatii care se duc la meciuri doar sa se imbete si sa faca taraboi nu-s suporteri, din pacate sunt cei care ne fac reclama peste tot. Steaua nu inseamna sa te duci la meci si sa spargi si sa rupi ... cei care nu inteleg asta sa steie acasa sau sa mearga in mama lor la echipa care-i reprezinta cel mai bine (aia de sub pod), sau la puscarie.

Eu voi tine vesnic cu Steaua indiferent de patronul si de cretinul care apare la televizor sa se laude cum da el din butoane si pe cine mai vinde si mai cumpara ... pana una alta nu e el cel care da in minge. Cand l-oi vedea si in teren mi-oi lua catrafusele si m-oi lasa definitiv de fotbalul autohton, dar pana una alta un topic de genul DE CE N-O SA MAI TINEM CU Steaua nu-si are deloc locul ... doar daca esti un hermafrodit care nu stii in ce barca te legeni (sper sa nu fie asa, eu te suspectam de stelism)

Forza Steaua !

«123»