"Succesiunea temporala nu este neaparat semn al conexiunii cauzale."
Încerci sã demonstrezi ceva prin formulãri ca asta? Scopul unui mesaj pe forum e sã te faci înțeles, nu sã îi bagi pe ceilalți în ceațã prin exprimare.
Nu. Formularea incearca sa prinda o idee in forma cat mai lapidara. Imi pare rau ca nu a fost
bine inteleasa; in orice caz nu doream sa "demonstrez" ceva ci sa atrag atentia asupra unui aspect.
Voiam sa spun ca:
1. exista o credinta raspandita cum ca, daca un eveniment B se petrece dupa un alt eveniment A (adica sunt in succesiune temporala), pare sa insemne ca A a fost cauza lui B (adica A si B se afla in conexiune cauzala).
2. aceasta credinta este nefondata (evenimentul B poate sa fi fost generat de o alta cauza decat A, iar faptul ca B survine dupa A este de cele mai multe ori rodul intamplarii).
In cazul de fata, evenimentul A era publicarea articolului despre Rapid iar evenimentul B era incetarea publicarii de articole denigratoare la adresa Stelei in presa sportiva.
Parerea mea este ca, desi nu putem exclude complet o relatie cauza-efect intre A si B, impactul articolului de pe site in presa romaneasca este mult supraevaluat. Si am in vedere aici calitatea mizerabila a ziaristilor romani -- cei mai multi, persoane pentru care probitatea profesionala nu este decat o vorba in vant -- pe acestia nu ii putem suspecta de sentimente de rusine sau de respect pentru adevarul istoric. Cred mai curand ca, precum majoritatea subiectelor ieftine din presa actuala, tema "Steaua - club comunist" nu putea dainui dincolo de cateva zile dupa care atat ziaristii cat si amatorii de scandal s-au plictisit si au trecut la altceva (ceea ce nu inseamna ca tema nu a fost pastrata la loc sigur pentru a fi eventual "dezgropata" cu o alta ocazie de semanat scandal).
ªi ca sã rãspund ideilor din mesajele tale... e greu sã lupți așa cum ar trebui atunci când adversarul nu o face. Rapidiștii au fãcut propagandã în cele mai josnice moduri, dar consecința e cã acum întreaga țarã a preluat ideile pe care au vrut sã le rãspândeascã. Pe lângã a face ceva "corect" trebuie sã facem și ceva de impact, iar a sta cu mâinile în sân nu e ceva de impact.
Nu cred ca "intreaga tara" ar fi preluat aceste idei. Cea mai buna dovada este faptul ca noi stam si discutam aici, iar ca noi sunt convins ca mai sunt multi altii, nu neaparat stelisti.
Nu cred ca in momentul de fața asistam la o noua campanie de presa pe tema scoasa de la naftalina "Steaua - club comunist" careia sa ii replicam. Iar eu nu sunt un partizan al doctrinei "loviturii preventive", fiindca altminteri anulam diferenta intre noi si cei pe care ii consideram josnici.
In ipoteza ca s-ar declansa o campanie de presa orchestrata impotriva Stelei pe aceasta tema, nu cred ca raspunsul corect ("corect" aici in sens logic, nu moral) ar fi sa indicam bubele altei echipe. Este neplacut sa citesti in ziar informatii mincinoase sau tendentios deformate despre trecutul clubului favorit; este justificat ca minciunilor sa li se raspunda cu o punere la punct pe baza faptelor care sa includa eventual o contextualizare decenta a perioadei respective, cu accentul nu pe demonizarea altora ci pe situatia propriei echipe.
Nu cred nici in eficienta presupusa a acestui articol. Un pamflet repetat precum acesta nu este de impact decat printre stelisti: asa cum am mai spus, este putin probabil ca vreun ziarist sa aiba o revelatie in urma lecturii sale si sa inceapa sa scrie despre "Rapid - club comunist" in loc de "Steaua - club comunist".
In sfarsit, nu voi fi niciodata de partea celor care isi justifica josnicia metodelor de lupta prin josnicia metodelor adversarului. Vrem sa fim superiori?! bine, atunci chiar sa fim superiori, nu doar sa ne automagulim cu apelativul "superiores" nesustinut de fapte. Ce diferenta ar mai fi intre noi si ei daca ne dedam acelorasi practici injositoare?! Cum putem pretinde ca altii sa isi dea seama de aceasta diferenta daca noi insine o anulam?!