FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Despre unguri, aromani, turci, bolivieni, armeni si alte nationalitati conlocuitoare

«123»
fcsteaua.ro13.03.2008 06:03

Nu m-am considerat niciodata un mare model de toleranta sau cine stie ce Gandhi autohton. Nu am iesit cu steagul tolerantei in fata si nici nu am pretentia de a le da altora lectii. But sometimes a man's got to do what a man's got to do.

Mai mult ca sigur, rostul fotbalului nu e sa educe. Nici n-are cum. Dar mai mult ca sigur nici prilej de scandal si indemnuri la ura si intoleranta etnica nu e.

Sau cel putin n-ar trebui sa fie. Din pacate, la noi asa s-a ajuns. De cateva luni de zile, mai precis de cand CFR Cluj a inceput sa depaseasca in mod constant echipele din capitala, asistam la o dezlantuire de injurii si false "indemnuri la lupta" fara precedent. Cantaretul numarul unu in acest "concert" hidos este eternul clovn din Pipera, domnul GeorgeGigi Becali. Intrucat alegerile se apropie, iar "razboinicul luminii" nu s-a descurcat prea bine in 2007 la acest capitol, ce ramanea de facut ? Simplu, sa se mai incerce "devierea" unor voturi din electoratul traditional al partidelor pseudo-nationaliste gen PRM, PC (sau cum s-o mai fi numind in ultima vreme), samd. L-au secondat si alti indivizi, dar galagia facuta de Marele Conducator i-a depasit cu usurinta pe ceilalti la un loc, asa ca ne vom ocupa in exclusivitate de dansul. Oricum nu-si doreste altceva decat sa fie in centrul atentiei.

Bun, deci ce-i de facut pentru a umfla procentele cam subrede din sondaje ? Pai bravul nostru "razboinic" recurge la o metoda veche de a insela pe unii : se inventeaza un pericol imaginar, se bate toba pe acest subiect din toata puterea si apoi se anunta cu surle si trambite numele salvatorului, vizionarului, Omului Providential, cel care lupta din toate puterile contra dusmanului.

In anul de gratie 2008, rolul dusmanului este jucat de CFR Cluj, transformat prin persoana patronului sau, Arpad Pazkany in "unealta marsava a ungurilor, aia care vor sa ne fure Ardealul". Da, din pacate chiar si pe vremea asta gogoasa umflata si invechita a "pericolului maghiar" inca mai gaseste clienti. Sa incerc sa demonstrez cat de falsa e povestea asta ? Au facut-o oameni mult mai competenti decat mine deja. Totusi, voi incerca sa explic doua idei :

- indiferent cata galagie va face o minuscula minoritate, Romania si Ungaria fac parte din Uniunea Europeana, unde nu prea exista notiunea de "modifcari de granite" ;

- cei care au avut ocazia sa cunoasca intr-adevar romani de etnie maghiara stiu bine ca majoritatea covarsitoare nici nu se gandeste la autonomie, separatism sau alte astfel de prostii. La fel ca si Ion, Janos-ul de rand e mai preocupat de pretul la gaze si benzina decat de vreun master-plan de recuperare a Ardealului.

Din pacate, romanul este, asa cum vedem in fiecare zi, incredibil de vulnerabil la manipulare, capitol la care majoritatea ziarelor si canalelor de televiziune insa exceleaza. Fiind si flamande de noi si noi subiecte de scandal, acestea au marsat bucuroase in urma urletelor pseudo-nationaliste ale lui Becali, transformand ceea ce la urma urmei era un simplu meci de campionat intre Steaua si CFR intr-un "razboi" intre romani si maghiari. Numai in aceste conditii a fost posibil ca unii suporteri, multi dintre ei stelisti, dar nu numai, sa inghita aceasta galusca. Internetul mai ales s-a transformat in camp de batalie intre "adevaratii romani" si "ungurii care vor sa ne fure Ardealul".

Ce-ar fi de facut ? Greu de zis. Cand manipularea si instigarea la ura pe criterii etnice e la ordinea zilei, cand e la moda sa urli, nu sa vorbesti, e greu ca vocea ratiunii sa se mai auda. Ea saraca vorbeste, nu tipa, si nici nu ofera repede un vinovat pe care sa-l arati cu degetul pentru orice merge prost. Si totusi mai lasati-o din cand in cand sa vorbeasca ! Lasati-o sa spuna ca Pazkany e un patron cum nu sunt multi altii, ca spre deosebire de altii a investit, nu s-a prefacut doar ca investeste, ca suporterii CFR-ului sunt la fel de romani ca si stelistii, dinamovistii, oltenii, samd, ca legenda despre "echipa ungurilor" e falsa pentru ca majoritatea lor sunt romani get-beget, si ca la urma urmei, e doar un meci de fotbal !

Mai inainte de orice, ganditi pentru voi. Nu mai luati de bune orice prostii emise din "palatul" din aleea Alexandru numarul unu !

strezahuzum

eddie the 'ead13.03.2008 06:44

"Mai inainte de orice, ganditi pentru voi."

Greu, foarte greu... Pentru asta trebuie sa citesti, sa te informezi (din mai multe surse - iar, un efort suplimentar), sa mai lasi netul si sa pui mina pe o carte, sa mai iesi la aer, e complicat rau.

Ma bucur ca ai pus degetul pe rana in treaba asta cu ungurii. Am destui prieteni unguri si in Ciuc, si in Cluj si, daca le spui de treaba cu autonomia, incep sa rida. Timpenia asta prinde la unii care vad lucrurile asa cum sunt dirijati sa le vada. Din pacate, vorba tot a unei prietene maghiare, "noi avem capitanii nostri, ei ii au pe ai lor". Adica sunt viermi si intr-o parte, si in alta.

Vor veni iar probabil unii sa spuna ca CFR e echipa mai maghiara decit altele pentru ca acolo investeste Trigranit. Bravo lor! Ii astept si la Steaua! Imi placea imaginea pe care o degaja CFR-ul anul trecut. Anul asta, prin declaratiile lui Muresan, Trica, Fabiani au scazut mult in ochii mei. Totusi, ei par in continuare mai seriosi si mai profesionisti decit noi. Bine, daca ma uit la ai nostri, nici nu e asa o enormitate.

yo_marius13.03.2008 07:28

Hai sa lasam treaba cu "mai ganditi si voi"... Asta e cea mai crasa dovada de cat de superiori se simt unii. Despre folosirea pseudo-nationalismului lui jijica pentru a mai creste in sondaje, ce sa zic? ha ha ha ha, cred ca ar fi potrivit. Sa fim seriosi, stim cu totii cum sunt facute sondajele, iar daca cineva plateste suficient, in sondaj iese cu majoritate absoluta. Pana la urma ceea ce conteaza este votul. Iar la vot romanii au demonstrat ca nu sunt atat de tampiti cum cred unii "analisti", dovada fiind ca jijica n-a trecut de 5%(desi in "sondaje" avea 10-12%), PRM-ul e in cadere libera iar PC-ul e votat doar de neamurile lui Voiculescu. Asadar, "lectiile" de deschidere a ochilor, de trezire a neamului nu-si au rostul.

Pe mine ma enerveaza la culme expresiile "ganditi si voi" , " nu luati de bune declaratiile oierului" etc... Spuneti-mi si mie 5 oameni care nu gandesc pentru ei si sunt influentati de jijica. Nume, nu "unii" sau "cativa" sau mai stiu eu ce...

dorel8213.03.2008 07:34

marele roman Gigi Becali este machedon. care este diferenta dintre un cetatean roman de nationalitate maghiara si aroman??? in afara de limba si de numarul lor?

Fan_Piturca13.03.2008 07:57

Nu e chiar asa cum spui in articol. Sunt destui SECUI spalati pe creiere, in general in biserici de oameni ca Lalso Tiochesi. Sunt secui care viseaza autonomie, independenta, unificare cu "tara mama", etc. Din fericire maghiarii adevarati, cei din Ungaria ii discrimineaza si le e chiar rusine cu ei, simt nevoia sa spuna ca cei din Romania sunt SECUI la fel cum simtim noi nevoia sa le explicam la italieni ca Mailat e tigan, nu roman. Adevarul e undeva la mijloc dar eu personal sper ca vom uita de astfel de inclinatii extremiste. Pana la urma daca ai buletin de Romania esti ROMAN si gata!

udaradu13.03.2008 08:30

cred ca nu sti ce vorbesti...sunt din Tg Mures,asa ca lasane pe noi,stim mai bine,.....despre Gigi sa-si ia gindul de la electoratul anti maghiar.....asa numai pentru tine,sa sti ca intradevar se sapa tare si cu spor la temelia tarii.

olostun13.03.2008 09:35

doar un comentariu la acest articol.

Albanezii din fosta Iugoslavie nu sunt tot in Europa?

Si totusi si-au proclamat independenta. Asta nu inseamna ca ii cred aberatiile "salvatorului lumii", "atotstiutorului", fara ghilimele spus analfabet, sau ... am uitat cum i-a spus Boanches la emisiunea "porcusorului" Ivanovici.

Toate bune

Nu ma uit la emisiunea lui Ivanovici, am vazut la Cronica carcotasilor

greenyes13.03.2008 10:24

.......... nu trebuie bagat in seama dar cand imnul Romaniei este injurat de o sala intreaga de "minoritari" e strigator la cer. Nu tin minte exact momentul dar a fost un meci de handbal feminin. Am ramas masca pentru ca nimeni din cei "ce duc tara de rapa" nu a laut atitudine.

Ca trebuie sa vorbesti alta limba decat limba tarii in care te ai nascut ca sa obtii un loc de munca nu cred ca E NORMAL si asta se intampla in Romania, in zonele unde ROMANII sunt minoritari la ei in tara si lipsitit de drepturile elementare.

Asa cum valorile pe care s a creat clubul Steaua Bucuresti s au diluat si sunt pe punctul sa dispara, ROMANISMUL a fost sters cu buretele de COMUNISTI si inca mai sterg si orice urma ramasa in urma!!!!

Ca .... se foloseste de ceva ce habar nu are...nu mai are rost sa vorbim.....e de plans.....dar mai de plans e ca noi am ajuns foarte nepasatori la tot ce inseamana a fi ROMAN. Romania de astazi sufera cronic de o mare criza de identitate iar in ritmul asta o sa devenim doar niste fiinte care traiesc intre granitile unei tari. SE RASUCESC IN MORMANT TOTI CARE AU LUPTAT PENTRU REINTREGIREA NEAMULUI!!!!

Desteapta te romane!!!!!

ssinpadureacualune13.03.2008 11:16

pentru mine a insemnat mai mult decat un meci de fotbal.Si nu din cauza declaratilor lui Gigi sau din cauza ungurilor.Pur si simplu pentru ca au jignit Steaua si SUPORTERII EI.Asa ca nu sunt de acord cu acest articol,nu sunt de acord cu "este doar un meci de fotbal" si nici cu "mai ganditi si voi".Mi se pare un articol foarte prost,cu un subiect care s-a mai discutat si cu o concluzie gresita.Un articol mai degraba potrivit pentru libertatea sau cancan.

enjoy13.03.2008 11:16

am citit titlul si apoi articolul, am gandit, nu? dar culmea, n-am inteles gandirea din articol; sau despre turci, bolivieni, etc. scrie in alt articol. ca altfel, articolul este unul de suprafata, gen poate iese ceva- sa incerc ca n-o fi foc! ei, uite ca e foc: articolul a fost deja contrazis inainte de aparitie; cum va explicati ca in zona se canta de catre tineri cantece antiromanesti, care incita la ura si violenta sub drapelul maghiar? a-ti fost vreodata intre ei sa vedeti cum se manifesta? va spun eu- ai senzatia ca din clipa in clipa urmeaza sa fii sfasiat. ura mocneste, dar sunt maestrii ai vicleniei. n-ati reusit sa-i cititi, fiti atent inclusiv in luarile de pozitie din massmedia! a-ti vazut manifestarile dupa kosovo, vi s-au parut loiale statului roman? va propun ceva- inainte de a scrie documentati-va, pentru a nu induce falsuri pe piata intrucat sunt deja destule. si mai e ceva:ce face Becali nu reprezinta neaparat o cutuma; amestecul politicii cu fotbalul este o greseala capitala- macar noi pe site s-o evitam, cand discutam despre fotbal. tema propusa este una profunda si merita o alta atentie pe care ma tem ca noi nu putem sa i-o acordam din lipsa de autoritate. s-auzim de bine si HAIDE Steaua!

SebahSTEAUA13.03.2008 12:18

Daca voua vi se pare normal sa fi dat afara dintr-un restaurant din Tusnad pentru ca vorbesti romaneste,atunci iti doresc multa bafta in relatiile tale cu prea-bunii unguri ;)

Bodanel13.03.2008 12:22

@strezahuzum

Te urmaresc de multa vreme si sincer sa fiu articolul tau ma suprinde. De ce ? Pentru ca tot timpul ai fost unii dintre utilizatorii care gandesc inainte sa scrie ceva. Articolul tau e cel putin incomplet.

Am trait in Ciuc si imprejurimi aproape un an de zile si am tras cateva concluzii la fata locului si in cunostinta de cauza:

- romanii de nationalitate maghiara care vor autonomie etc sunt cam 50%

- faza ca daca mergi la magazin sa cumperi ceva primesti celebra replica "nem tudom..." iar apoi incepi sa injuri si bruc respectivul intelege cu toate ca e un cliseu e destul de raspadita

- in administratie daca nu stii ungureste nu te angajezi (si vorbesc si aici in cunostinta de cauza)

- din pacate, problema aceasta pe care tu o minimizezi (intentionat sau nu) exista

O mica povestioara: un prieten de-al meu (de nationalitate maghiara) a intrebat in Ciceu pe cineva cum putem ajunge la gara(in romaneste) insa tipul pe care l-a intrebat i-a spus ca nu stie. Apoi acel cineva a fost intrebat de sotie de ce nu a vrut sa ii spuna omului cum ajunge la gara (pe ungureste) iar barbatul i-a raspuns ca romanii sa se descurce singuri ca doar e tara lor. Prietenul meu a inceput sa-i injure in ungureste iar eu nu am inteles de ce si incercam sa il potolesc. Iar el mi-a tradus toata discutia dintre acel cineva si sotia lui (cu toate ca stiam cateva cuvinte in ungureste eu nu puteam sa inteleg ce vorbeau cei doi soti).

Nu spun ca mass-media nu inflameaza spiritele, nu publica articole la comanda etc insa, din pacate, adevarul este ca romanii sunt tratati cu fundul acolo de cel putin jumatate din etnicii maghiari. Uscaturi avem si noi si ei insa parca e prea de tot.

Imi pare rau ca nu vezi realitatea asa cum este. Poate ai avut norocul sa dai peste niste oameni cumsecade insa...

P.S.Asa cum a mentionat si enjoy este inadmisibil ca un oficial roman de nationalitate maghiara sa aiba alta pozitie fata de independenta Kosovo decat cea a guvernului Romaniei.

MoWeed13.03.2008 12:25
Daca voua vi se pare normal sa fi dat afara dintr-un restaurant din Tusnad pentru ca vorbesti romaneste,atunci iti doresc multa bafta in relatiile tale cu prea-bunii unguri ;)

Daca s-a intamplat asa ceva nu mi-se pare normal. La fel cum nu mi-se pare normal ca anumiti cetateni nascuti si crescuti in Romania sa nu stie limba romana sau cum nu mi-se pare normal sa existe invatamant in limba maghiara sponsorizat de statul roman. Dar ce mai e normal in Romania?

Autorul articolului are si el dreptate intr-o masura. Sunt multi unguri sau secui care nu vor autonomia

strezahuzum13.03.2008 13:13

Vad ca reactiile de pana acum sunt in general negative. Hai sa mai explic cateva lucruri :

@olostun : Eu nu am spus "Europa" ci "Uniunea Europeana". Te asigur ca nu sunt sinonime. Kosovo e un caz ultra-extra-particular, cu fix zero sanse de a se repeta prin alte parti.

In rest, chestiile cu "n-a vrut sa ma serveasca" si "l-am vazut pe ala cu steagul Ungariei", s-avem iertare dar sunt niste fleacuri. So what ? Pe mine nu m-au servit romani neaosi, de putori ce erau, sau se miscau cu atata lehamite ... Sunt astia mai buni ?

Eu nu vreau sa facem politica pe site. Departe de mine gandul asta. N-am vrut decat sa spun ca prea multi suporteri se iau dupa "tampeniile gandacului". Cum sa nu fie asa ? Ce era cu bannerele alea cu autonomie la meciul cu CFR Cluj atunci ? Am mai jucat cu ei de prin 2004 sau 2005 de cand au promovat in Liga lui Mitica si NICIODATA, dar absolut NICIODATA, pana anul trecum nu auzisem expresia "echipa ungurilor", sau "echipa ungurilor", iar echipa era condusa tot de Pazkany si Muresan. De cand a inceput tampenia ? Pai dupa ce a venit Bekkali cu "eu ma lupt cu ungurii". In aceste conditii mi s-ar fi parut normal ca stelistii autentici sa-i zica "Esti un bou" si cu asta sa se incheie totul. De la becalisti nu ma astept la altceva decat sa-l urmeze orbeste pe "El Gandaco Maximo", insa restul ...

Oricum mai mult ca sigur nu voi mai scrie articole pe tema asta, ci data viitoare voi vorbi doar despre jocul Stelei, tactici, samd. Pareri de "antrenor de Cismigiu" :biggrin: :biggrin:

yo_marius13.03.2008 13:29

@streza

Te intreb si eu ceva, Dinamo de ce e echipa cainilor si Rapid cea a tiganilor?

Pentru mine o echipa se identifica cu suporterii ei, nu cu conducerea.

Iar printre "fanii" CFR-ului se numara niste etnici care nu fac altceva decat sa cante si sa scandeze in ungureste. Asta ma face pe mine sa identific CFR-ul cu ungurasii, nicidecum aberatiile oierului. Cam la asta cred ca se refereau bannerele alea, plus ca se mai aude ca cei care au iesit in Cluj dupa proclamarea "indepentei" Kosovo erau din acea galerie.

Iar denumirile de "becalisti" & others, tradeaza o falsa superioritate din partea ta, ceea ce nu e foarte ok. Iti reamintesc ca jijica a fost votat de 4% din oamenii care s-au dus la vot, marea majoritate a alegatorilor lui fiind oameni de la tara, nu fani ai Stelei.

Garrincha13.03.2008 13:59

Vorbeai de site-uri si de discutiile de acolo, dar uiti sa mentionezi ca tocmai suporterii CFR-ului, acei asa-zisi antimitici au dus discutia de la fotbal la o lupta pentru autonomie fie ea regionala sau economica. Pana sa citesc comentarile de pe blogurile de sport nu credeam ca atata venin si mizerie poate sa curga din partea aceia a tarii(aveam o parere f buna despre Ardeal), din milogi, hoti, mitici, nu am fost scosi, noi astia din Bucuresti. Articolul mi se pare superficial si pe alocuri heirupist, cat despre respectul pentru domnul Paszkany, nu vad de ce ar trebui sa am un respect extraordinar pentru el, are o afacere denumita CFR, din care scoate bani. Nu o sa am respect pentru un om care a comparat cresterea jucatorilor pentru nationala cu construirea unei cladiri gratis pentru guvern. Ce sa-i faci asa suntem noi mai "necivilizati".

greco13.03.2008 14:10

Asta cu "echipa ungurilor" au promovat-o, în primul rând, fanii Universitãții Cluj. Probabil cã e un pic de adevãr (ca de obicei), un pic de invidie și uite așa se ajunge la niște chestii care, reproduse de un personaj ca Becali, capãtã proporții naționale.

Mã abțin sã adopt o poziție mai vehementã... vã spun un singur lucru: urmãriți la televizor manifestãrile secuilor cu ocazia zilei de 15 Martie.

ariven2113.03.2008 14:16

Un alt articol care creeaza polemici inflacarate...

Nu spun ca nu sunt de acord cu mai multe lucruri din articol...dar sunt de acord si cu altele din posturile afisate...

Referitor la echipa ungurilor, abia la inceputul sezonului 2007-2008, cand coducerea a investiti masiv in infrastructura si aducera de jucatori, s-au dezvaluit sursele de finantare...Cat a fost Dorinel acolo nu era nici deja "celebra" galerie kvcs... cred ca astia sunt... care a incercat sa se afirme la partida din tur cu noi, provocand mici incidente prin atacarea, mai ales dupa meci, a unor grupuri razlete de suporteri stelisti (veniti de la caminele din Hasdeu). Un cunoscut mi-a relatat un episod care s-a desfasurat in autobuzul ce leaga cartierul Grigorescu de Gara (29), in care membri ai aceste galerii s-au legat de cativa liceeni ce aveau insemne cu Steaua...Repet, dupa meci...

Oricum nu sunt atat de importante si cred ca mici frecususri din aceste se pot relata si din Bucuresti dupa fiecare meci important (sa zicem dupa "derby-uri").

Autonomia este un proiect mai vechi, care a incercat sa fie impus cu forta mult mai devreme (vedeti episodul Targu Mures 1990)...Se aprope 15 martie ziua nationala a Ungariei...pe cei care locuiesc in Cluj ii rog sa fie atenti cu ce fetze o sa iasa poporul de la Biserica Sf. Mihail, ce steaguri o sa aiba, ce mittinguri se vor organiza...Ce sa va striga...Dar asta nu numai la Cluj...Are dreptate un user de aici cand zice.. sunt romani in buletin...dar unii parca numai acolo...Daca ajungi in Cluj sa te interpeleze diferiti pe strada in ungureste si le spui ca nu intelegi, se uita cu scarba la tine...Si nu odata, si nu de la batrani am avut parte de incidente din acestea...

No in fine...noi ne certam aici care ii mai superior.. dar uitam un lucru.. de toate suntem numai uniti nu...

Roman din Romania, apoi roman din Ardeal...

Rosu-Galben-Albastru, culorile stemei noastre!!!

killer2510113.03.2008 14:43

cum va explicati ca in zona se canta de catre tineri cantece antiromanesti, care incita la ura si violenta sub drapelul maghiar? a-ti fost vreodata intre ei sa vedeti cum se manifesta? va spun eu- ai senzatia ca din clipa in clipa urmeaza sa fii sfasiat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CE ABERATII!!! Nu stiu unde ai auzit asemenea prosti? Te asigur eu ca nu este adevarat nici cu cantecele si nici cu manifestatile.Locuiesc in Miercurea-Ciuc si traiesc in mijlocul maghiarilor si totul e normal,doar UDMR-ul mai baga strambe cu autonomia care este sustinuta numai de batrini.Din pacate isi dau cu parerea unii care nu cunosc situatia din ardeal si alti cred asemenea prosti si ABERATII,si asa se naste ura.Iar tipul cu Tusnadul,lasati-ma s-a nul cred,daca afost dat afara din bar sigur altul a fost motivul.FORZA Steaua

SebahSTEAUA13.03.2008 15:37

ma,tu esti nebun.Eram la banchet in clasa a 12a.Nu era bar,era restaurant si initial nu au vrut sa ne serveasca,pentru ca vorbim romaneste,s au certat directorii(certat in sensul ca le a spus ca nu e posibil asa ceva) si ne au spus sa parasim localul,acolo nu servesc romani.TRAIASCA UNGURII!OLE ! OLE ! OLEEEEEEEE!

ANTIgigi13.03.2008 15:48
Daca s-a intamplat asa ceva nu mi-se pare normal. La fel cum nu mi-se pare normal ca anumiti cetateni nascuti si crescuti in Romania sa nu stie limba romana sau cum nu mi-se pare normal sa existe invatamant in limba maghiara sponsorizat de statul roman. Dar ce mai e normal in Romania?

Autorul articolului are si el dreptate intr-o masura. Sunt multi unguri sau secui care nu vor autonomia

Sa stii ca acele persoane chiar stiu limba romana, cel putin 90%. O inteleg, stiu sa vorbeasca dar....NU vor. Asta e problema si aici ar trebui cumva lucrat. Nici mie nu mi se pare normal ca din buzunarul meu, al tau sau al oricarei alte persoane sa fie platit un profesor care stie atat limba roamana ca si maghiara, dar care ii invata pe copii una singura, cea maghiara. Oricum.....sunt lucruri care nu tine de noi:|

DelPiero1013.03.2008 15:49

La fel mi s-a intamplat si mie,si nu odata!In Targu Mures si Miercurea-Ciuc!Mi-am zis ca nu o sa mai calc niciodata pe acolo...

dee13.03.2008 15:53
Pentru mine o echipa se identifica cu suporterii ei, nu cu conducerea.

Iar printre "fanii" CFR-ului se numara niste etnici care nu fac altceva decat sa cante si sa scandeze in ungureste. Asta ma face pe mine sa identific CFR-ul cu ungurasii, nicidecum aberatiile oierului.

Marius, daca o echipa are printre suporteri si etnici maghiari, automat echipa este a ungurilor?!

Suporterii CFR-ului de etnie maghiara sunt inferiori numeric suporterilor Stelei de etnie maghiara, pentru ca pana la urma, CFR-ul e preponderent sustinuta de oamenii din Cluj ( intr-o proportie nu f mare, majoritatea fiind U-isti) , in timp ce Steaua are o acoperire nationala. Acuma, as putea sa spun ca si Steaua e o echipa a ungurilor,nu? ( dupa logica ta). O sa spui probabil: nu e, pentru ca nu s-a scandat niciodata in ungureste. Ce vina au suporterii CFR-ului ca o mica brigada a scandat izolat o incurajare in maghiara? ( eu n-am auzit pana acum, in fine) Nu-i poti insa cataloga pentru asta pe toti suporterii ,sunt CFR-isti si atat!

Revenind la articol, ideea ce o promoveaza e clara: NU imixtiunii politicului in fotbal! Lasati ideologiile nationaliste in sfera politicului si savurati placerea jocului de fotbal.

off topic: vad ca toata lumea e scandalizata de faptul ca in Miercurea Ciuc vanzatoarea de la magazin ti se adreseaza politicos in ungureste. Intr-un fel e "normal", acolo majoritatea sunt maghiari,deci, se asteapta ca sa intelegi.Ii poti raspunde la fel de politicos ca nu intelegi maghiara si continuati in romana. Eu asa am facut si n-am avut probleme, in sensul sa nu ma serveasca sau, sa ma dea afara din magazin ( cum spunea cineva anterior). Mai amuzant e in Cluj, unde in anumite magazine ( cu angajati maghiari) ti se adreseaza bilingv cu "poftiti, teszek"(sau cum se scrie) si doar daca sesizeaza ca stii maghiara vorbesc cu tine in ungureste:D

@yoyoyoi : daca esti la clasa de maghiara matern, faci toate materiile in limba maghiara, mai putin limba romana. Asa se intampla si la alte clase, de exemplu germana matern.

MoWeed13.03.2008 15:53
Sa stii ca acele persoane chiar stiu limba romana, cel putin 90%. O inteleg, stiu sa vorbeasca dar....NU vor. Asta e problema si aici ar trebui cumva lucrat. Nici mie nu mi se pare normal ca din buzunarul meu, al tau sau al oricarei alte persoane sa fie platit un profesor care stie atat limba roamana ca si maghiara, dar care ii invata pe copii una singura, cea maghiara. Oricum.....sunt lucruri care nu tine de noi:|

Ca bine zici aceste lucruri nu tin de noi. Dar ma enerveaza cand ii vad ca desi au mai multe drepturi decat ar trebui(placute bilingve, scoli in limba maghiara) mai au si tupeul sa ceara autonomie si mai mult sa sustina ca Transilvania este a lor. Stai sa vezi acum de ziua ungariei manifestari pro-kosovo si mai stiu eu ce prostii....

Yoyoyoi13.03.2008 16:04

este usor sa vorbesti de la distanta despre maghiari, problema autonomiei sau comportamentul si dorintele ungurilor. Mai greu este sa traiesti printre ei, sa-i auzi zilnic in orice spatiu public vorbind in limba lor sfanta, sa-i vezi cum primesc posturi in administratie sau locuri separate in invatamant, doar pentru ca ei sunt mai "speciali".

Un mic exemplu despre ce inseamna maghiarismul in Ardeal.

«123»