Megaproiect? Suna interesant. Ce presupune asta? Constructia unui camin pentru tinerii jucatori ai Stelei care nu sunt din Bucuresti si aducerea celor mai interesante talente pentru echipa a doua. Responsabil de proiect: Adrian Ilie. Pana acum suna okei, nu extraordinar dar okei. De ce nu extraordinar? Pentru ca nu am auzit un cuvintel despre crearea unui departament de scouting in care sa lucreze oameni capabili sa gaseasca si sa urmareasca acesti prezumtivi jucatori ai Stelei. Am auzit ca " vom lua varfurile de la echipele nationale". Pai haideti sa-l intrebam pe fostul junior Adrian Ilie, da, acela care nu a fost convocat la echipele de juniori si tineret ale tarii sale, ce parere are despre acest aspect! Nu am auzit un cuvintel despre aducerea de nutrionisti, psihioterapeuti sau educatori pentru acesti copii.
Sa zicem ca Adrian Ilie se afla in conducerea Stelei din vara si tot ce s-a pierdut pana atunci nu i se poate imputa. Asa mi se pare corect. Dar de Alexandru Pena si Sebastian Mladen( primul portar de 18 ani si al doilea fundas central de 16 ani) a auzit? Ei bine, se pare ca a auzit Luciano Spalleti, antrenorul Romei, care si-a dat acordul ca acesti jucatori sa joace pentru echipa de tineret a Romei. Aceeasi echipa unde s-au format: Totti, De Rossi, Aquilani sau Curci. De asemenea, tanara extrema dreapta( oare pe ce post joaca Nicolita?!) Victor Dobrescu a semnat cu AC Torino, fiind monitorizat de Real Madrid sau Bayern Munchen inainte sa semneze cu piemontezii.Haideti sa va mai dau nume: Bogdan Moldovan si Alexandru Maxim( ambii 17 ani ) la Espanyol Barcelona, Vlad Chiriches( 17 ani) la Benfica, Catalin Varga( 14 ani!) la Werder Bremen! Dar ce vorbim noi de Torino si Roma, cand Alexandru Iacob, care s-a pregatit cu Inter Milano, a fost cumparat de Steaua lui Adrian Ilie si trimis fara remuscari pentru "rodaj" pe la Buzau? Avand in vedere ca Mancini l-a considerat destul de bun sa se antreneze cu Inter probabil ca Steaua ar fi trebuit sa fie "rodajul" sau. In schimb, tinem cu dintii de un Goian care se blazeaza pe zi ce trece.
A doua parte a problemei rezida in neincrederea multora dintre noi in staff-ul centrului de copii si juniori. Intrebarea: bine, bine, luam acesti jucatori, dar antrenorii? Cine se ocupa de ei? In acest an m-am ocupat si ma ocup cu un proiect fotbalistic, care implica strangerea de informatii despre jucatorii romani. In acest proiect m-am ocupat de Steaua 2 si am avut ocazia sa discut cu seful acestui centru, domnul Gheorghe Gigel. Acesta impreuna cu Leo Strizu se ocupa si de Steaua 2. Vreau sa va precizez ca doar am cerut niste date elementare despre jucatorii de-acolo, gen data nasterii, locul nasterii, pozitia in teren, piciorul favorit. Ce am primit in schimb: am primit o baza de date computerizata in care erau trecute pana si numerele de la pantofii parintilor. Nu mai zic de greutate, inaltime si altele asemenea. Am primit pana si numerele lor de telefon, iar domnul Gheorghe Gigel mi-a explicat tot ce vroiam sa aflu despre acesti tineri. Am mai aflat ca tot centrul s-a reorganizat, ca toti juniorii Stelei joaca cu echipe ai caror jucatori sunt cu doi ani mai mari! Au fost adusi antrenori tineri, toti recomandati de rezultate ( de ex: celebrul profesor Toma ). De-asemenea fiecare echipa are un mic staff tehnic: doctor, antrenori cu portarii, maseuri. Aceasta nu este o lauda adusa "administratiei" becaliene, ci pur si simplu realitatea. Cine a pus la punct acest centru e lesne de banuit, pentru ca este implementat de vreo 2 ani...
Care este ideea? Ideea este ca jucatori exista si acum, ca antrenori care sa se ocupe de ei exista, dar ceea ce nu exista, este o strategie de identificare si integrare a celor mai buni tineri jucatori in echipa mare a Stelei. Degeaba aduce Adrian Ilie "varfurile", daca sunt trimisi la rodaj in Divizia C sau la Gloria Buzau. Avem nevoie nu de vorbe mari, ci de fapte concrete.
Mihai Somanescu