Ce ne tine in viata? Eu va spun ca ne-am nascut morti!!! Imediat dupa tragerea la sorti s-a spus ca grupa e una accesibila(nu pot sa uit ce fericiti erau Ad. Ilie Argaseala si oieru in timpul tragerii la sorti) sau mai bine zis abordabila. Vocile optimiste sperau la 12 puncte. Eu vreu sa va spun prin ce a trebuit sa treaca o echipa din estul europei pentru 11 puncte in Liga Campionilor
Fenerbahce Istambul S.ca.
Club fondat in 1907 oficial (neoficial 1899) care nu a contat practic pana in 1959. A castigat campionatul in 1959 si a participat pentru prima data in Cupa Campionilor Din care a iesit in turul 2. A castigat 12 titluri pana in 1995 majoritatea in ani '60 '70. In 1995 '96 sub comanda lui Carlos Alberto Pareira a castigat cel de-al 13 lea titlu si practic de aici a inceput Fenerbahce sa conteze. Spre deosebire de Galatasaray si Besiktas Fener nu a investit in jucatori scumpi cum se intampla la marile rivale. Sub comanda presedintelui Ali Sem Fener( 1994-1998) a investit aproape toti bani in centre de copii si juniori(8 la numar) plus 4 sateliti in diviziile inferioare. 90% din jucatorii turci care au ajuns pana in semifinalele mondialului asiatic provin din centrele de copii ale lui Fener desi ulterior s-au transferat la echipele rivale(Hassan Sas, Hakan Shukur, Emre, Hakan Unsal, Rustu etc.). Din 1998 Fener a fost cumparat de un nou patronat si presedinte este Aziz Yldirim. Un nou titlu in 2001 si cei din conducere si-au dat seama ca nu ajung doar tinerii jucatori turci pentru performanta in europa. Au fost adusi jucatori experimentati de la echipele mari din europa pe langa care sa creasca jucatorii din propria pepiniera(Serhiy Rebrov, Pierre van Hooijdonk, Alex de Souza, Stephen Appiah, Nicolas Anelka,Ariel Ortega, Keneth Anderson,Haim Revivo,Mateja Kezman si in fine Roberto Carlos).
Jucatori de mai sus nu au fost adusi pe sume mari,iar majoritate au fost adusi pe final de cariera.Pana in 2006 mai iau 2 titluri si pe banca tehnica este pus Zico. Fener castiga si in in sezonul 2006/2007 si se pregateste intrare in Liga Campionilor pentru sezonul 2007/2008. Surprinzator cu exceptia lui Roberto Carlos nici un transfer de marca in vara.Pe langa jucatorii straini adusi cu un an inainte sunt promovati 6 juniori de la nationala de tineret(Gökhan Gönül, Yasin Çakmak, İlhan Parlak, Ali Bilgin,Colin Kalim Richards si Wederson) evident crescuti tot la Fener.
In acest moment Fenerbahce Istambul S.ca. ataca cu adevarat Liga Campionilor(campaniile precedente fiind mai mult pentru palmares) dupa 11 ANI!!! Campionatul a fost trecut pe locul 2 si este doar pe locul 3 in campionat(la 3 puncte de lider). Dupa o munca de 11 ani si milioane de euro investiti inteligent, un stadion cu adevarat european plin meci de meci (capacitate de 51000 locuri si o medie de 40000 de inclusiv meciuri din campionat si cupa) Fener ajunge in optimile de finala ale Ligii Campionilor cu 11 puncte.
11 puncte dupa o munca de 11 ani !!!
As fi vrut sa scriu despre FC Porto dar nu imi ajung 5 pagini(oricum ce am scris aici este un rezumat destul de scurt dar sper ca a inteles toata lumea).
Si tu vii acum si imi spui " CE NU NE LASA SA MURIM"?Pai prietene suntem morti de mult. Nici nu merita sa spun ca nici un club din Romania nu se apropie nici la 10% din ce am scris eu aici. Nu am mentionat cam ce antrenori s-au perindat in acesti 11 ani pe la Fener. Pai cu Hagi,Oli,Lacatus,Zenga vrem noi performanta? O sa mai treaca ceva timp pana o echipa romaneasca o sa reuseasca sa spuna cu mana pe inima ca a iesit cu demnitate din grupele Ligii Campionilor.