Calificare fără glorie?

de | octombrie 13, 2015

După 3-0 în Insulele Feroe, “tricolorii” s-au calificat la Euro 2016, atît că, au sărit ca arși cîrcotașii, doar de pe locul 2 din grupă, ba încă în urma outsiderului Irlanda de Nord!

Acesta ar fi un prim reproș adresat “naționalei”, dar nu singurul. Altul reclamă că echipa care a început cursa spre Paris cu Pițurcă și a încheiat-o cu Iordănescu a trăit cu sufletul la 
gură pînă la ultimul meci. Corect, dar ea și-a atins scopul, așa că logic e să ne uităm și la partea plină a paharului, nu numai la cea goală.

Cei care minimalizează performanța reclamă și faptul că, în special spre sfîrșitul campaniei, România a dezamăgit. A înregistrat 4 partide consecutive fără victorie, între care cu Grecia și cu Finlanda disputate chiar la București! Căutătorii de noduri în papură au dreptate: “tricolorii” au jucat nespectaculos, cînd slab, cînd anost, cînd amîndouă!

N-au captivat publicul, ci mai degrabă l-au plictisit. În general sub așteptări, ternă, prestația lor a creat o stare de nervozitate printre suporteri, uneori și de lehamite!

Trebuie recunoscut că obiecțiile de mai sus sînt înteme
iate. Juste mie în sută. Am observat însă că atunci cînd “naționala” a dominat autoritar, dar n-a înscris, a fost rău. Ca împotriva Ungariei și a Greciei. Cînd a înscris de 3 ori precum la Torshavn, dar a cedat posesia, tot rău a fost și iar au abundat criticile, nu laudele!

Întreb dacă nu cumva, pretențioși pînă la absurd, am ajuns să amestecăm criteriile și să încurcăm borcanele?! Să-mi fie cu iertare, de ce rugbyștilor, învinși în 3 întîlniri din 4 la CM, să le facem permanent reverențe și să le acordăm circumstanțe atenuante, “săracii, n-au putut mai mult, însă s-au comportat onorabil!”, iar în fotbaliști tragem din orice poziție? Logică într-un fel, diferența de tratament n-are acoperire.

Vă invit să notăm și că, dintre cele 53 de participante la preliminariile CE, România a primit cele mai puține goluri, două! Pînă aseară, cîte 3 încasaseră Anglia și Spania, foste campioane mondiale, cîte 4 Belgia și Țara Galilor. Atît că ele mai au de susținut, fiecare, cîte un meci. Mai pot da goluri, dar și lua.

Această echipă a României pe care, exagerînd și dramatizînd, mulți au scos-o de la inimă, e una dintre cele 4, alături de Anglia, Austria și Italia, care n-au pierdut nici o partidă în actuala campanie. Bilanțul de zero eșecuri li se pare unora un fleac, o bagatelă. În realitate însă, lucrurile nu stau așa, deoarece de la Euro vor absenta O
landa, Scoția și Grecia, iar Danemarca, Suedia și Ucraina riscă să rămînă și ele pe dinafară! Sincer, credeți că olandezii, de 9 ori prezenți la CE și campioni continentali în 1988, ne invidiază, ar vrea ori nu să fie în locul nostru?!

Am auzit în stînga și în dreapta că fotbaliștii noștri n-au făcut nici o scofală din moment ce s-au calificat anevoie din cea mai accesibilă dintre cele 9 grupe. De acord că grupa F n-a fost cea mai grea, dar n-a fost nici cea mai ușoară. De ce-ar fi fost mai dificil de abordat cea alcătuită din Belgia, Țara Galilor, Bosnia, Israel, Cipru și Andorra ori din Anglia, Elveția, Slovenia, Estonia, Lituania și San Marino? Ca să le iasă unora imputările și acuzele?

Voi reveni. Pînă atunci însă, aș fi mulțumit dacă nu v-ați grăbi să răspundeți pozitiv la întrebarea din titlu. Totuși, nu-mi închipui că noi, românii, putem fi vreodată propriii noștri adversari. Iar dușmani nici atît. Vom mai discuta despre asta în zilele următoare.

Ovidiu Ianițoaia
Preluare blogsport.gsp.ro/ioanitoaia

Nota Redacției

În sfârșit a aterizat și maestrul pe Pământ, la o națională cu sacii în căruță, după ce a dat la greu din coatele în coastele ei, în special cu „cea mai ușoară grupă” din istorie, nu doar din calificările recent încheiate. Vede, sau vrea să vadă, și partea plină a paharului. Plină bine! Însă cu paragaful final, lăsat în coadă de pește, parcă iși pregătește o nouă ișire in Cosmos. Ar fi păcat.

Insistăm pe tema CALIFICĂRII Naționalei de fotbal pentru că  înainte de a fi steliști suntem români. În al doilea rând, această calificare a fost adusă de doi antrenori emblematici pentru Steaua și de generația de fotbaliști de la FC Steaua București din perioada 2008-2015 plus „veteranul” Goian, fiind majoritară în raport cu alte cluburi.

Este o mare realizare pentru acești băieți, dar mai ales pentru România, după 8 ani de „secetă”.

8 comentarii la „Calificare fără glorie?

  1. ronnie

    8 ani de seceta inseamna doar o calificare ratata. Trezeste-te, xray, nu mai vorbi prostii. Nu e nicio performanta faptul ca am ajuns in primii 24 din 50. Era performanta daca ajungeam in primii 10.

    Ioanitoaia, asa cum ne-a obisnuit de mult timp, pupa fund. El doar atat stie. Deh, e frumos sa mergi gratis in avionul nationalei, deci il intelegem.

    Romania, la cat de mari se dau unii, trebuia sa termine pe primul loc aceasta grupa. Orice alt rezultat in afara de primul loc trebuie considerat un esec.

    1. xray Autor articol

      @ronnie

      Tu fiind metrul etalon al performanței în România, nu? Omul acoperit de titluri, medalii și glorie eternă, care știe ce e performanța și cum o face el în România. :))

      Trezește-te din amnezie!
      Din 2008, 8 ani de secetă înseamnă 3 calificări ratate consecutiv: CM 2010(Africa de Sud), CM 2014(Brazilia) și CE 2012 (Polonia și Ucraina)!
      E greu cu memoria scurtă …

      1. ronnie

        Sa inteleg ca pentru tine un campionat european e egal cu un campionat mondial? Esti constient ca, pentru a te califica la un campionat mondial, te bati cu mai multe echipe decat pentru a te califica la un campionat european, nu?

        1. xray Autor articol

          Să întelegi că e o calificare la un turneu final.

          În preliminarii de CM joacă tot cu echipe din Europa. Mai exact, cu aceleași echipe europene care participă și la CE. Și tot în grupe de 6 echipe. Deci, în calificari pentru turneul final, pentru România nu e nicio diferență între CM și CE. Mai mult, în calificări de CE chiar a reintâlnit adversare din preliminariile de CM.

          PS
          CM 2010: Serbia, Franta, Lituania , Austria, Romania, Insulele Feroe
          CE 2012: Franţa, Bosnia-Herţegovina, România, Belarus, Albania, Luxemburg
          CM 2014: Olanda, Romania, Ungaria, Turcia, Estonia, Andorra
          CE 2016: Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord, Romania, Finlanda, Insulele Feroe

          1. empyro

            Cum sa compari vreodata calificarile la EURO cu cele la CM ?
            Incepand cu 1996, la turneul final al Campionatului European s-au calificat 16 echipe. Cate doua din fiecare grupa de calificare.
            La Campionatul Mondial, incepand cu 1998, UEFA trimite direct DOAR CASTIGATORII GRUPELOR. Numarul variaza in functie de continentul pe care se disupta turneul final. Cateodata a doua echipa dintr-o grupa, cu cel mai mic punctaj NU A PRINS NICI MACAR BARAJUL.
            La aceasta editie de EURO merg 24, cum sa compari dificultatea de aici cu cea de la CM, unde UEFA trimite maxim 12-13 echipe ?
            Mai mult, grupa noastra a fost patetica. Cel mai probabil si Ungaria va prinde singurul loc trei fiindca a adunat multe puncte. Asta dovedeste cat de „puternica” si competitiva a fost grupa. Sa nu mai vorbesc de „bulanul” pe care l-am avut si acum si in campania trecuta cu „favoritele” in colaps (Grecia acum, Turcia in precedenta). Pai daca in locul Greciei ar fi fost Anglia, cum ar fi aratat grupa ? Simplu te bateai cu Irlanda de Nord (echipa venita din urna a 5-a valorica ?!!!), pentru locul doi si pe urma cu Ungaria pentru ultimul loc de baraj…
            Orice echipa solida, care respecta fotbalul (atentie, care respecta ABC-ul si atat) trecea prin grupa asta fluierand. Si asta o sa se vada la turneul final, unde Irlanda de Nord, Romania si Ungaria vor fi ciuca batailor, fiind probabil cele mai slabe echipe calificate alaturi de Albania.

  2. xray Autor articol

    PS2

    De „imposibil” ce e in preliminariile CM, in noiembrie 2013 Romania a ratat calificarea la baraj in fata Greciei, care in 2014-2015 a terminat pe ultimul loc in preliminariile de CE. Restul e vesnicul cancan: noi varza cu bulan, iar rivale slabaturi, indiferent daca ratam sau nu calificarea. Deja vu modelul de la Steaua.

    Scurtind divagatia, din 2008, in 8 ani, Romania a avut 3 oportunitati de turneu final (2 CM si 1 CE) si le-a ratat pe toate. Despre asta era vorba in „cei 8 ani de seceta”, ca de aici a pornit polemica.

    1. empyro

      Nimeni nu a zis ca romanii nu au motiv de bucurie. Dar ceea ce trebuie sa intelegi si tu si o parte a presei, anumiti jucatori si staff-ul FRF , este faptul ca aceasta bucurie este una retinuta, rezervata.
      Cei 8 ani de seceta s-au datorat lipsei de valoare, strategie, curaj si sansa. Sansa noastra este acum acest euro extins. Nu inseamna ca nu meritam sa fim in primele 24 echipe europene, dar cu siguranta in primele 16 nu am fi fost si asta este dureroasa realitate. In fapt este un afront adus fotbalului aceasta extindere, caci un turneu final trebuie sa fie spectaculos, intens si competitiv. Nu vad nimic interesant intr-un meci in care Germania fara sa se forteze va dispune de Albania cu 5-0.

      Iar grupa noastra de calificare, da ! A fost usoara ca si precedenta pentru CM. Nu pe hartie, ci faptic. In campania trecuta, Turcia a clacat initial pe mana unui selectioner prost. Din fericire pentru noi, s-au trezit prea tarziu (dovada meciul retur de la Bucuresti), dupa revenirea lui Terim. Cu Grecia situatia e similara, caci dupa plecarea lui Santos a fost o degringolada, iar jucatorii au vrut sa-l „mazileasca” pe Ranieri. Nu cred ca incape dubiu in mintea cuiva ca valoric, ca lot de jucatori Grecia nu ar fi peste noi si ca in viitoarele preliminarii (CM 2018) se vor prezenta cu totul altfel.
      Iar fotbalul…ce sa zic la final ii rasplateste pe cei mai pregatiti si mai talentati. S-a vazut si aseara cand Turcia (o trupa cu doua clase peste Ungaria) a reusit calificarea directa in dauna maghiarilor.
      La baraj s-au calificat : Ucraina, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Bosnia si Slovenia. Cu exceptia celor din urma, nu prea vad sa aiba vreo sansa maghiarii in acest play-off. Si evident, mai dureros de atat, e ca nici Romania nu e cu mult mai buna ca sa emita pretentii sa elimine echipele enumerate mai sus.

      P.S. : Pentru preliminariile CM 2018, estimez ca ne vom bate cu Muntenegru pentru penultimul loc (ultimul fiind Kazahstan) si in vreme ce ex-iugoslavii il au pe Jovetic, noi ne vom baza pe Keseru 🙂

Lasă un răspuns