FCSTEAUA.RO

Calificare fără glorie?

După 3-0 în Insulele Feroe, “tricolorii” s-au calificat la Euro 2016, atît că, au sărit ca arși cîrcotașii, doar de pe locul 2 din grupă, ba încă în urma outsiderului Irlanda de Nord!

Acesta ar fi un prim reproș adresat “naționalei”, dar nu singurul. Altul reclamă că echipa care a început cursa spre Paris cu Pițurcă și a încheiat-o cu Iordănescu a trăit cu sufletul la 
gură pînă la ultimul meci. Corect, dar ea și-a atins scopul, așa că logic e să ne uităm și la partea plină a paharului, nu numai la cea goală.

Cei care minimalizează performanța reclamă și faptul că, în special spre sfîrșitul campaniei, România a dezamăgit. A înregistrat 4 partide consecutive fără victorie, între care cu Grecia și cu Finlanda disputate chiar la București! Căutătorii de noduri în papură au dreptate: “tricolorii” au jucat nespectaculos, cînd slab, cînd anost, cînd amîndouă!

N-au captivat publicul, ci mai degrabă l-au plictisit. În general sub așteptări, ternă, prestația lor a creat o stare de nervozitate printre suporteri, uneori și de lehamite!

Trebuie recunoscut că obiecțiile de mai sus sînt înteme
iate. Juste mie în sută. Am observat însă că atunci cînd “naționala” a dominat autoritar, dar n-a înscris, a fost rău. Ca împotriva Ungariei și a Greciei. Cînd a înscris de 3 ori precum la Torshavn, dar a cedat posesia, tot rău a fost și iar au abundat criticile, nu laudele!

Întreb dacă nu cumva, pretențioși pînă la absurd, am ajuns să amestecăm criteriile și să încurcăm borcanele?! Să-mi fie cu iertare, de ce rugbyștilor, învinși în 3 întîlniri din 4 la CM, să le facem permanent reverențe și să le acordăm circumstanțe atenuante, “săracii, n-au putut mai mult, însă s-au comportat onorabil!”, iar în fotbaliști tragem din orice poziție? Logică într-un fel, diferența de tratament n-are acoperire.

Vă invit să notăm și că, dintre cele 53 de participante la preliminariile CE, România a primit cele mai puține goluri, două! Pînă aseară, cîte 3 încasaseră Anglia și Spania, foste campioane mondiale, cîte 4 Belgia și Țara Galilor. Atît că ele mai au de susținut, fiecare, cîte un meci. Mai pot da goluri, dar și lua.

Această echipă a României pe care, exagerînd și dramatizînd, mulți au scos-o de la inimă, e una dintre cele 4, alături de Anglia, Austria și Italia, care n-au pierdut nici o partidă în actuala campanie. Bilanțul de zero eșecuri li se pare unora un fleac, o bagatelă. În realitate însă, lucrurile nu stau așa, deoarece de la Euro vor absenta O
landa, Scoția și Grecia, iar Danemarca, Suedia și Ucraina riscă să rămînă și ele pe dinafară! Sincer, credeți că olandezii, de 9 ori prezenți la CE și campioni continentali în 1988, ne invidiază, ar vrea ori nu să fie în locul nostru?!

Am auzit în stînga și în dreapta că fotbaliștii noștri n-au făcut nici o scofală din moment ce s-au calificat anevoie din cea mai accesibilă dintre cele 9 grupe. De acord că grupa F n-a fost cea mai grea, dar n-a fost nici cea mai ușoară. De ce-ar fi fost mai dificil de abordat cea alcătuită din Belgia, Țara Galilor, Bosnia, Israel, Cipru și Andorra ori din Anglia, Elveția, Slovenia, Estonia, Lituania și San Marino? Ca să le iasă unora imputările și acuzele?

Voi reveni. Pînă atunci însă, aș fi mulțumit dacă nu v-ați grăbi să răspundeți pozitiv la întrebarea din titlu. Totuși, nu-mi închipui că noi, românii, putem fi vreodată propriii noștri adversari. Iar dușmani nici atît. Vom mai discuta despre asta în zilele următoare.

Ovidiu Ianițoaia
Preluare blogsport.gsp.ro/ioanitoaia

Nota Redacției

În sfârșit a aterizat și maestrul pe Pământ, la o națională cu sacii în căruță, după ce a dat la greu din coatele în coastele ei, în special cu „cea mai ușoară grupă” din istorie, nu doar din calificările recent încheiate. Vede, sau vrea să vadă, și partea plină a paharului. Plină bine! Însă cu paragaful final, lăsat în coadă de pește, parcă iși pregătește o nouă ișire in Cosmos. Ar fi păcat.

Insistăm pe tema CALIFICĂRII Naționalei de fotbal pentru că  înainte de a fi steliști suntem români. În al doilea rând, această calificare a fost adusă de doi antrenori emblematici pentru Steaua și de generația de fotbaliști de la FC Steaua București din perioada 2008-2015 plus „veteranul” Goian, fiind majoritară în raport cu alte cluburi.

Este o mare realizare pentru acești băieți, dar mai ales pentru România, după 8 ani de „secetă”.

Exit mobile version