Nu este un secret pentru nimeni că banul public este ținta predilectă a oamenilor de afaceri. Nu neapărat să-i “fure”, ci să pună mâna pe ei prin contracte cu statul. Până și în Statele Unite ale Americii, statul a ajutat mari companii, ajunse în pragul falimentului, să-și revină și să evite colapsul. Nu cu saci de dolari, ci prin contracte preferențiale de achiziții guvernamentale plătite din bani publici. Adică, prin comenzile guvernamentale, o perioadă de timp compania nu mai depindea de piața liberă concurențială. Statul i-a oferit o desfacere imediată, fără producție pe stoc, asigurându-i astfel o viteză ridicată de rulare a capitalui și implicit o creștere a profitului operațional. Evident, statul a ajutat numai companiile de interes național.
Însă în jurul banului public se coagulează aproape natural mita, șpaga, corupția, țeapa, căpușirea, traficul de influență, pungile partidelor și ale politicenilor cu poziții în structura de stat și nu în ultimul rând un sistem clientelar de drenare preferențială a banilor publici în sectorul privat. De fapt în buzunarele unor “băieți deștepți” din mediul privat. Un club de fotbal de stat (sau finanțat și din bani publici) este o poartă propice de sifonat banii publici. Nu mai intru în detalii.
Aseară, Marius Lăcătuș a intervenit la emisiunea Fotbal Club, de la Digi Sport, și a făcut o declarație referitoare la proiectul CSA. Coordonatorul proiectului, Marius Lăcătuș, este încrezător în echipa pe care o conduce alături de Ion Ion și Ștefan Iovan și a anunțat principalul obiectiv: ”La Steaua nu poți sta în liga a 4-a”. Fiara a negat o fuziune cu o altă echipă și este convins că echipa va evolua peste câțiva ani în Liga 1. Până aici totul a fost ok!
Însă Lăcătuș a făcut și o declarație surprinzătoare. El consideră că ar trebui să li se permită și celor de la MApN să finanțeze o echipă de fotbal, așa cum se întâmplă cu primăriile.
”Cum se permite la primării să facă investiții de 5 la sută în sport și la Armată să nu se poată? Acolo nu sunt tot bani publici”, a mai spus Lăcătuș azi la digisport.
Răspunsul la dilema lui Lăcătuș
Dragă, Marius, e o mare diferență între banii publici de la primării și cei de la Armată.
1) Bani publici de la primării sunt cei colectați din taxele locale și aplicate numai în orașul respectiv prin voința localnicilor, prin cei pe care îi aleg să îi reprezente în Consiliul local și Primarul. În Consiliu se stabilesc taxele locale și ce se va face cu banii colectați. Dacă orașul (sau comuna) vrea echipă de fotbal, atunci o parte din acei bani dați pe taxe la primării de locuitorii urbei se duc la echipa care va reprezinta comunitatea lor. Simplu!
2) Banii publici de la MApN sunt de la bugetul de stat, colectați din impozite și taxe plătite statului de întreg poporul român! Banii de la MApN vin și de la dinamoviști, rapidiști, ploieșteni, timișoreni, craioveni etc. Cum poate o echipă a Armatei să-i reprezinte, ca în cazul echipelor care primesc bani publici locali? E o mare diferență între o echipă locală (a Ploieștiului, să zicem) și o echipă finanțată de statul român de la buget (cazul CSA). Nu poți opune cu fair play financiar o țară vs un oraș.
- Atenție! Unii fac o altă confuzie. Echipele finanțate de regiile autome de stat sau întreprinderile de stat nu sunt “departamentale”. Aceste entități economice NU primesc bani publici de la bugetul de stat, ci dau impozite și taxe la bugetul de stat ca orice societate comercială. Nu sunt bugetare, ca în cazul ministerelor. Ele produc bani, ca și cele private, doar că profitul realizat și patrimoniul lor este al statului. Ele finanțează tot echipe locale, din zona în care își desfășoară activitatea. Exact cum Dacia Pitești (privată) ar finanța FC Argeș sau cum echipa “CS Pandurii Târgu Jiu” a fost finanțată de “Complexul Energetic Oltenia SA” (societate comercială de stat), “Primăria Târgu Jiu“, “SC ARTEGO SA” (capital privat) și “Uniunea Sindicatelor Miniere OLTENIA” (asociație).
Mai mult, Armata primește un anumit procent din bugetul statului numai cu un singur scop: să apere țara, nu să joace fotbal. Guvernul rupe bani de la Educație, Sănătate să dea la Armată pentru salarii, întreținere, antrenare și arme, nu să joace fotbal cu buget de sute de mii de euro!
CSA are peste 80% din buget său alimentat cu bani de la acel buget de stat pe care Guvernul îl alocă pentru întreaga Armată, rupând de la Sănătate, Învățământ și alte ministere.
Tu, Marius, de exemplu, ești plătit acum de CSA din banii tuturor românilor plătitori de taxe și impozite la stat, nu din banii unei “comunități a steliștilor” sau din soldele generalilor CSA sau militarilor MApN!
Ai înțeles, Lăcă, diferența dintre banii publici invocați de tine?
Din cauza asta NU se vrea echipe departamentale: fair play financiar și NU ingerinței și influențelor statului în deciziile fotbalului profesionist.
Recapitulăm
Fair play-ul financiar interzice banii publici din bugetul centralizat al statului, format din taxe și impozite plătite de tot poporul. Nu interzice banii publici ai unei comunitati (oraș, comună etc.), proveniți din contribuții și taxe locale plătite numai de membri acelei comunitati. Dar și din acei bani nu se poate plăti orice în fotbal.
Deci banii unei primării colectați din taxe locale sunt publici, dar aparțin comunității respective (comuna, oras sau municipiu). Nu sunt banii publici ai tuturor contribuabililor români, colectați la bugetul de stat. Comunitatea poate decide susținerea echipei de fotbal locale din banii lor colectați de primărie. “Socios” este și o formă de finanțare bazată pe comunitatea suporterilor acționari la o echipă, care poate fi asimilată cu finanțarea echipei locale de către locuitorii orașului prin primărie.
“Departamental” se refera la departament de stat, guvernamental, nu la forma de proprietate sau ca subdiviziune funcțională general valabilă. Guvernul când stabilește bugetul pe ministere are în vedere numai activitatea ministerului în scopul pentru care a fost creat. Un departament de stat deservește întreaga țara. O primărie deservește numai comunitatea respectivă (comuna, oras sau municipiu). Și o primărie are departamente (juridic etc.), dar nu pot fi confundate sau asimilate ca departamente de stat.
- CSM Poli Iasi, FC Botosani si ASA TG Mures nu sunt cluburi departamentale, și nu sunt finanțate de la bugetul de stat. Au parteneriat cu primaria, fiind finanțate și din bani “publici locali”.
- O regie autonomă de stat poate cofinanța, sponsoriza etc. o echipă de fotbal (de exemplu Gaz Metan). Este proprietate de stat, dar nu ia bani de la bugetul de stat, ci dă bani acolo.
- La Pandurii Tg Jiu, Sindicatul Minier este o organizatie independentă a muncitorilor, nu a statului. CEO (Complexul Energetic Oltenia SA), nu este o instituție departamentală, susținută din bugetul de stat. Este intreprindere cu capital de stat! Ca orice agent economic, alimenteaza bugetul de stat, nu-l suge.
- CSA este un club militarizat, înregistrat ca unitate militară UM 02301 si este finanțat peste 80% de la bugetul de stat. CSA este club departamental pentru că este al MApN, instituție de stat. CSA Steaua și CS Dinamo sunt finanțate de toți românii. După 2003, CSA Steaua susținea secțiile sportive și cu banii încasați de la SC FC Steaua București SA pe chiria stadionului și a bazei sportive. Aproape 1 milion de euro pe an. Deci este exclus ca celelalte secții să poată finanța o echipa de fotbal din banii pe care i-ar produce, așa cum a acreditat Lăcătuș tot aseară.
X Ray
Corect!
CSA este o entitate de drept public si distinctia intre public si privat ar suna cam asa:
“Raporturile de drept public sunt caracterizate prin aceea ca întotdeauna unul dintre subiectele sale este statul sau o autoritate publica, iar partile nu se afla în pozitie de titulare egale de drepturi si obligatii. Prin aceasta afirmatie se face distinctia si între forma de manifestare a actului de drept public care, bucurându-se de prezumtia de legalitate are caracter obligatoriu si executoriu, fiind în general unilateral. Pe de alta parte în dreptul privat partile se afla în pozitie de titulare egale de drepturi si obligatii, pe baza principiului egalitatii partilor în raporturile civile, iar forma de manifestare este cea a consensualismului, partile implicate cautând sa ajunga la un consens în ce priveste obligatiile si drepturile ce decurg dintr-un raport juridic, ceea ce presupune bilateralitate”
(de aici: http://www.scritub.com/stiinta/drept/Noiunea-de-drept-public-i-priv7515172423.php)
Felicitari! Acum sa vedem reactia adevaratilor stelisti si oameni politici. Vor pricepe ei ca noua echipa de fotbal pe care si-o face MAPN-ul, este numai disperarea unor ofiteri de popota , care habar n-au ce insemna un “teatru de operatiuni militare”, de a nu
scapa din mana Baza din Ghencea care, in mod normal, nu ar trebui sa se mai afle sub administrarea Armatei, ci a autoritatii locale de sector?
Am ajuns la concluzia ca, in toti acesti ani, sub sloganul “Steaua inseamna Ghencea, Peluza Sud, prin cativa lideri liderii ai ei, a fost intretinuta si manipulata de ofiterii de popota pentru a nu scapa din mana patrimoniul funciar din Ghencea. Suntem in situatia absurda sa dam bani grei din bugetul la care contribuie o tara intreaga, pentru satisfacerea unei gasti de cateva sute de oameni si care se autointituleaza “continuatoarea glorioasei echipe de fotbal a armatei”!..
Ar trebui ca noua generatie de fani ai Stelei sa se ridice intr-un protest general fata de acest abuz incalificabil in utilizarea banului public sub lozinca “Steaua e in toata tara, in Ghencea au ramas numai cozile de topor ale ofiterilor de popota”….
Felicitari!
Insa, din nefericire, putina lume mai e preocupa de situatia de la CSA Steaua, o unitate militara care traieste din banii INTREGULUI POPOR. O iau la pret de cancan! Sunt curios, oare cati dintre cetatenii Romaniei care contribuie la Bugetul de Stat doresc ca din banii lor sa fie sustinuta o echipa de fotbal a Armatei pe care “sa o injure” de fiecare data cand joaca cu echipa din orasul/sectorul lor? A, daca in Ghencea s-ar pregati trupe de elita Nato, jos palaria, dar sa cheltui bani de la Stat pentru a sustine o baza sportiva pentru o echipa de cartier, e de neacceptat.
In secolul 21, asistam la absurdul trecerii “Stelei” inapoi la Stat, sub acoperamantul unor “glorii” aflate in “insolventa personala”, din vina lor (ca, deh, nu ne mai da Partidul, gratis, diplome, case si masini..): Laca, Motatei, John-John, vesnic tanarul Aelenei, Bumbi-colonelu’…, sustinuti de haterii de serviciu, Piti, Stoica, Barbulea… Sub sloganul “Steaua inseamna Ghencea’, Peluza Sud a fost intretinuta si manipulata de ofiterii de popota pentru a nu scapa din mana patrimoniul funciar din Ghencea. Pentru satisfacerea unei gasti de cartier de cateva sute de oameni, care se autointituleaza “continuatoarea glorioasei echipe de fotbal a armatei”, se cheltuie bani buni din cei 2% alocati Armatei din Bugetul national. O fi bine, o fi cinstit, o fi corect?!…..
Tot despre bani publici si intentia reala a politicului…de data asta cazul rapid: http://www.tolo.ro/2017/07/20/cine-il-opreste-pe-dragnea-ca-dupa-ce-cumpara-rapid-sa-faca-o-oferta-pentru-fc-barcelona/
Nu e ciudat cum banul public rasare brusc la “reinvierea” echipelor de traditie???
Asa cum bine zice si @ray, la Rapid inca se mai poate discuta, ca ar fi vorba numai de o finantare din bugetul local, constituit din taxe platite numai de o parte a populatiei si care, teoretic, ar vrea sa aiba o echipa de fotbal! Insa, vad ca pe nimeni nu mai preocupa situatia de la CSA Steaua, o unitate militara care traieste din banii INTREGULUI POPOR. Sunt curios, oare cati dintre cetatenii Romaniei care contribuie la Bugetul de Stat doresc ca din banii lor sa fie sustinuta o echipa de fotbal a Armatei pe care “sa o injure” de fiecare data cand joaca cu echipa din orasul/sectorul lor? A, daca in Ghencea s-ar pregati trupe de elita Nato, jos palaria, dar sa cheltui bani de la Stat pentru a sustine o baza sportiva pentru o echipa de cartier, e de neacceptat. In secolul 21, asistam la absurdul trecerii “Stelei” inapoi la Stat, sub acoperamantul unor “glorii” aflate in “insolventa personala”, din vina lor (ca, deh, nu ne mai da Partidul, gratis, diplome, case si masini..): Laca, Motatei, John-John, vesnic tanarul Aelenei, Bumbi-colonelu’…, sustinuti de haterii de serviciu, Piti, Stoica, Barbulea…
Sub sloganul “Steaua inseamna Ghencea’, Peluza Sud a fost intretinuta si manipulata de ofiterii de popota pentru a nu scapa din mana patrimoniul funciar din Ghencea. Pentru satisfacerea unei gasti de cartier de cateva sute de oameni, care se autointituleaza “continuatoarea glorioasei echipe de fotbal a armatei”, se cheltuie bani buni din cei 2% alocati Armatei din Bugetul national. O fi bine, o fi cinstit, o fi corect?!…..
@xray
Inca o data, FELICITARI!!!…
@vasglo.
Multumesc!
Mesajele tale anterioare de aici au intrat automat in trash, nu stiu de ce. Nu a fost ceva intentionat.
Am rezolvat si le-am repus.
@xray
Vazand ca nu “intra” am trimis in mod repetat mesajele, la ore diferite.
La unele am mai facut si corecturi, crezand ca ceva nu-i place “creierului electronic”…-:)
De aceea, cer scuze userilor daca citesc aceleasi idei in mai multe mesaje…
inca un articol “bine documentat” marca xray, cu aliniate, liniute, titluri ingrosate si colorate…
un articol la fel de bun despre Sfinxul Ion Alecsandrescu, ca a fost ziua lui pe 17 iulie, nu puteai sa scrii?
lasa sa scriem despre “Steaua lui Lacatus” mai bine…
@ iri
Stai lejer la PC, nu? Nu te jenează propria ipocrizia, nu te dă afara din casa. Nu?
Eu am scris/publicat vreo 3 articole despre Sfinx în ultimele luni: “Restituiri: Înainte de legendă și Steaua Sfinxulului”, “Omul care m-a ajutat să-l înving pe Gabi Balint”… și peste 1.100 articole despre Steaua numai din 2014 până acum.
Tu? Ai scris vreunul, să contribui și tu cu ceva la site-ul asta timp de 12 ani, că esti membru AISS și pe site din 2005?
În 12 ani, ai 125 de comentarii!
Tu, cel care știai că e ziua lui pe 17 iulie, și te lauzi că îl respecți, ai scris și tu vreun mesaj Sfinxului pe prima pagină sau pe forum?
– Ai topic pe forum dedicat Aniversari: http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?/topic/36968-anivers%C3%A4%C6%92ri/
– Puteai deschide tu topic cu Sfinxul oriunde pe forum, ca e moka și nu de durea mouse-ul.
NIMIC! Nici tu, nici “adevărații” care se împăunează cu istoria făcută de alții!
Tu pe forum… doar la caterincă anti “fcsbiști” și contre de 2 lei la topicul “Peluza roș-albastră”!
Thinking: Frate, e plină lumea de moftangii mokangii, care nu-și văd bârna din ochi!
tot felul de bagatori de seama si caraghiosi care vorbesc de oameni si fapte de care nu au habar….. ce treba ai tu cu nea ion hotu’ ? vedeti-va bai de treaba ……
Ceea ce spui tu in articol are mult sens. Bravo.
Insa noi trebuie sa ramanem uniti pt ca toti suntem stelisti, nu-i lasati pe manipulatorii de serviciu sa va imparta sau sa va catalogheze, eticheteze. Numai pe stadion sa va impartiti si doar in functie de locul unde v-ati luat bilet la meci.
Forzza Steaua!
PS: Ma asteptam la un “protest” al TUTUROR suporterilor impotriva AMBELOR tabere atat pentru modul “tiganesc” ales in a solutiona acest conflict financiar, care nu a facut decat sa pateze imaginea clubului, cat si pt a grabi marea impacare sau marea despartire insa Steaua sa mearga inainte, nu numele intr-o parte si istoria in cealalta.
@xray
Scrisesem un comentariu in care te felicitam pt articol si ii indemnai pe Stelisti sa ramana uniti. Nu exista fcsbisti si stelisti decat in capul unora care nu au minte si se lasa influentati de diferiti manipulatori. Steaua este numai una chiar daca niste bulangii vor sa o imparta in doua doar pt bani.
@naiyba
Este o hibă la soft. Anumite mesaje le trece automat in “pending” fără vreo logică și necesită “approve”.
Am rezolvat cu mesajele tale.
corect….. numai ca prostii e multi !
Mi-a scris cineva:
„Mi-ar face o mare plăcere daca ai putea sa găsești o cale de a verifica actele legate de salariile sportivilor din cadrul clubului CSA. Știu caz care acum câteva luni a primit somație de la ANAF de plata a contribuțiilor salariale. Menționez ca el primea salariul pe card. A mers la club și a cerut fisa fiscală. La club avea salariul 6000 și el primea pe card 2500. Dl Boroi la întrebat ca dacă e supărat? Somația de la ANAF e pe anul 2012. El cred ca a activat pana in 2015 sau 2016. Dacă faci calculul doar pe un singur jucător câți bani a furat timp de 4 ani e o suma enorma. Dar câți sportivi are CSA. Acum din ce știu cred ca a înaintat actele in instanța. Țin sa îți spun ca după Boroi au plecat toți. Și se pare ca e jale mare cu bani furați din club.”
Altul a confirmat:
“este o practica frecvent intalnita. din relatarile unui prieten f bun am aflat cum stau lucrurile. el a fost legitimat la steaua prin 2008-2010. multiplu campion national la canotaj, cantonat la saftica. semna lunar pt 8,3 milioane, iar in mana lua intre 6 si 6,5 milioane. mai comenta lumea, dar nu aveai ce face, riscand eliminarea …”
@xray
Ambele relatari trebuie creditate cu o foarte mare doza de credibilitate si numai daca tinem cont ca la CSA Steaua s-au perpetuat toate tarele trecutului comunist!
Ca o confirmare a situatiei financiare precare in care a ajuns Clubul este si comunicatul Comandantului Petrea, conform caruia bugetul pentru primul an al noii echipe de amatori a Armatei a fost redus de la 300.000 la 150.000 euro, iar sponsorii nu se inghesuie, NU SUNT!…
Vezi si: http://www.sport.ro/liga-1/foto-lotul-complet-al-csa-steaua-si-ce-buget-are-pentru-sezonul-viitor-deocamdata-nu-avem-sponsori.html