Banii, ochiul dracului

de | decembrie 16, 2015
Cei mai importanți oameni din clubul  ASA Târgu Mureș au fost trimiși în judecată de procurorii DNA!

Procurorii DNA au finalizat ancheta în cazul finanțării clubului ASA Târgu Mureș în sezonul trecut, când în retur echipa s-a luptat la titlu de campioană până în ultima etapă cu FC Steaua București. Aceștia au dispus trimiterea în judecată a primarului municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, dar și a unor funcționari publici și a președintelui Kiss Imola.

În Comunicatul DNA pe site-ul pna.ro se spune:

  • DORIN FLOREA și KISS IMOLA, primar al municipiului Târgu Mureș, cu privire la săvîrșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • KISS IMOLA, director economic ai municipiului Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
  • Pe listă mai apar și următorii: CIOBAN MARIA, MAIOR SERGIU-CLAUDIU, BENEDEK ISTVAN, FĂRCAȘ IOAN, BAKO LASZLO ATTILA, MĂCEȘANU EMIL VIRGIL, funcționari în cadrul primăriei Târgu Mureș, la data faptelor, cu privire la săvîrșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • MAN IOAN NUCU, președinte al ASOCIAȚIEI SPORTIVE „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Târgu Mureș, la data faptei, cu privire la săvîrșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
    – deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale),
    – spălare de bani,
  • ASOCIAȚIA SPORTIVĂ „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Târgu Mureș, cu privire la săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului, Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaților Bako și Măceșanu, a inițiat un proiect de hotărâre al consiliului local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la 25 iulie 2013, a hotărârii privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7,5 milioane lei (cca. 1,7 milioane euro) pentru sezonul competițional 2013 — 2014, în vederea continuării asocierii dintre acestea.

„La acea ședință au participat, pe lângă secretarul primăriei, Maria Cioban, care a contrasemnat documentul respectiv, și consilierii Maior, Benedek și Fărcaș, care erau și membri în Consiliul Director al Asociației Sportive, și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Târgu Mureș. Ulterior, Dorin Florea a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, alături de inculpata Kiss un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club, contract vizat de Măceșanu în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă”, se arată în comunicatul DNA.

DNA precizează că Dorin Florea și Imola Kiss au beneficiat de ajutorul lui Ioan Nucu Man care a omis să le aducă la cunoștință celor doi faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat de peste 3,5 milioane lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare; a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar (fără formularul de solicitare a finanțării, declarația de imparțialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum și anexele referitoare la documentele de înființare a asociației sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federația Sportivă Națională de specialitate, dovada depunerii situației financiare la 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal); a semnat contractul de asociere menționat, în calitate de președinte al asociației. Astfel, efectiv, asociației i-a fost virată suma de peste 7 milioane lei din care Ioan Man, cunoscând că banii provin ca urmare a unei infracțiuni, a achitat obligații către bugetul general consolidat al statului de aproape 552.000 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local cu peste 7 milioane lei, sumă plătită asociației sportive în perioada 21 august 2013 — 31 mai 2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Târgu Mureș.

E ușor să faci echipă „de titlu” și să plătești salarii babane și „stimulente” cu banii publici prin deturnare de fonduri. Ușor, dar ilegal! Am publicat asta pentru că în sezonul 2014-2015, ASA era cât pe ce să-i sufle titlul Stelei, recuperând miraculos 13 puncte și cu largul concurs al arbitrilor, într-un retur în care a avut 15-0 raportul deciziilor pro-contra. Acum vedem de la DNA și prin ce mijloace financiare.

XRay

PS
Vasile Miriuță vrea să uite cît mai repede experiența de la ASA Târgu Mureș. „A fost cea mai urîtă experiență a mea de antrenor la Tîrgu Mureș, sincer. Cu toate că au fost oameni buni, chiar foarte buni, mă refer la staff, doctor, oameni buni, dar au fost și alții care nu au nici o treabă cu fotbalul. Dacă te bagi undeva unde nu te pricepi, lucrurile nu au cum să meargă bine. A fost cea mai urîtă experiență, vreau să o uit”, a zis Miriuță la Dolce.

3 comentarii la „Banii, ochiul dracului

  1. empyro

    Of…unde sunt oligofrenii care laudau proiectul de la Tg. Mures, sezonul trecut ?!
    Asta e doar inceputul. Urmeaza, Petrolul, CSU, Chiajna si toate celelalte echipe „sustinute” financiar integral de catre autoritatile locale.
    Oare cand se va intelege si in Romania ca Statul nu are ce sa caute in sport (aviz amatorilor care viseaza la echipe de fotbal detinute direct sau indirect de CSA) ?

    Cand lucrezi cu banul public, iar nu al tau, singura motivatie pentru a te implica in sport, e sa incerci sa deturnezi, sa furi acel ban. Iar Steaua nu face exceptie ; e suficient sa urmarim putin „constructia” de la baschet ca sa realizam vorbim strict interese politico-financiare.

Lasă un răspuns