Steaua București a câștigat greu pe terenul Universității Cluj și s-a calificat în optimile Cupei României. Echipa de “puşti” a “șepcilor roșii” a jucat curajos în faţa Campioanei și deținătoarei Cupei României. Stelei nu i-a fost ușor pe Cluj Arena, populată de ploaie și de circa 15.000 de spectatori care au făcut un show de zile mari!
Echipa de start a Universitatii Cluj: Niczuly – Dulap, Fl. Cordoş, R. Crişan (Cocină, 61), Hampea – Cîndea, Kovacs (Boboc, 57) – P. Popescu, Calcan, Greu (Tarcea, 76) – Schieb
Rezerve: Boboc, Daniel Cocina, Butean, Coc, Alin Mutu, Tarcea, Ticrea.
- Andreas Calcan, mijlocașul de 21 de ani al Universității, este deținut în co-proprietate cu Steaua, care are 30% din drepturile federative ale jucătorului.
Echipa de start a Stelei: Cojocaru – Papp, Carp, Varela, Guilherme – Breeveld, Muniru (Tahar, 66) – Enceanu, Chipciu (Tudorie, 87), Ad. Popa – Tade (Hamroun, 79)
Rezerve: Nita – Hamroun, Tudorie, Mihalcea, Alcenat, Tahar, Ontel.
După ce au intrat pe vârfuri și cu nasul pe sus, roș-albaștrii au dominat fizic tânăra echipă clujeană (media de vârstă sub 20 de ani), care pe final a plătit tribut risipei de efort din prima repriză. Steaua a controlat jocul fără prea multe probleme, însă a avut puține ocazii importante de a marca. Aymen Tahar a marcat unicul gol al meciului în minutul 82, cu capul din 3 metri, dintr-o centrare a lui Adi Popa de partea dreaptă și a trimis Steaua în optimile Cupei României.
U Cluj a jucat meciul sezonului. “Studenții” au impresionat pe alocuri, iar Greu era să facă viață grea Stelei, dar s-a pierdut față în față cu Cojocaru.
Steaua a fost la fel de neinspirată pe atac pozițional în fața unei apărări surprinzător de organizată și disciplinată. Sistemul de joc neadecvat și absența unui mijlocaș ofensiv sunt evidente. Carp a părut cel mai cerebral jucător al Stelei și a oferit multe mingi în careul advers ca un mijlocaș veritabil. “Plecatul” mijlocaș Tahar a fost doar omul potrivit la locul potrivit .
Puștii lui “U” au arătat că dețin potențial și că merită sprijinul din partea suporterilor, în vreme ce Steaua mai bifează o victorie fără glorie. Dar o victorie e o victorie, iar meciurile din Cupe au și asemenea desfășurări anevoioase pe tot mapamondul.
- În avancronică reaminteam că în 2004, Steaua, viitoarea campioană și vice-campiona en titre, era eliminată de divizionara secundă U Cluj, printr-un gol primit în final, minutul 85. După 11 ani, în aceleași condiții de diferență valorică și de eșalon, Steaua s-a calificat tot printr-un gol pe final, minutul 82.
Mi-a plăcut mult formularea lui Vlad Măcicăşan din Prosport:
“Uneori fotbalul înseamnă mai mult decât o luptă nebună pentru rezultate, iar de multe ori speranţa este mai puternică decât logica. Asta au dovedit cei peste 10.000 de spectatori veniţi la Cluj Arena pentru a vedea o echipă de copii a Universităţii, într-un duel care nicicum nu părea egal, cu campioana Steaua. O speranţă vecină cu nebunia i-a împins de la spate. Nu le-a păsat de faptul că nimeni nu dădea vreo şansă echipei de puşti ai lui Marius Popescu, iar atmosfera din timpul partidei i-a făcut pe jucătorii, care în urmă cu câteva luni băteau mingea în curtea şcolii, să se simtă parcă într-o altă dimensiune şi probabil l-a făcut şi pe Eros Ramazzotti, care concerta la câţiva metri de stadion, să se întrebe ce se întâmplă.
În acest context, jucătorii Universităţii au încercat imposibilul: să elimine Steaua din Cupă. Nimeni n-ar fi pariat că cei a căror medie de vârstă a fost de 20 de ani şi o lună la primul “11” aveau să domine, la capitolul ocazii de gol, campioana României, în prima parte.
Rădoi a început cu 7 jucători noi, faţă de ultimul meci din campionat şi, cu toate că a dominat, la capitolul posesie, nu le-a dat mari emoţii puştilor de la Universitatea, în prima repriză. Campioana n-a avut niciun şut pe poartă, în prima repriză, contra echipei care e pe 11 în liga secundă. Papp, cu un şut în diagonală, ce a ocolit de puţin vinclul, a avut cea mai mare ocazie a steliştilor, înainte de pauză.
În schimb, copiii Universităţii au reuşit meciul vieţii lor şi îl puteau învinge pe Cojocaru, în trei rânduri. Greu a scăpat singur cu portarul, dar s-a speriat de şansa mare de gol şi a tras slab (15), iar Kovacs l-a “deranjat” în două rânduri pe portarul Stelei (33, 41), ultima dată cu o lovitură liberă pe care Cojocaru s-a întins serios să o scoată de sub transversală.
După pauză Steaua a fost mai coerentă în atac şi a intensificat presiunea la poarta lui Niczuly. Varela a reluat cu capul peste poartă (47), iar Chipciu şi-a amintit că e jucător de echipa naţională şi a apărut la finalizare, dar Niczuly l-a blocat în două rânduri (52, 54). Steaua a continuat să preseze, profitând de faptul că puştii lui Popescu n-au mai putut ieşi din propriul teren, dar Breveld a trecut pe lângă centrarea lui centrarea lui Carp (58) şi Papp a trimis în braţele lui Niczuly (78). Presiunea creştea la poarta clujenilor, la fel şi tensiunea tribunei şi odată cu acestea şi exasperarea lui Rădoi. Acesta a scos de pe bancă ultimul şi “cartuş de lux”, Hamroun, dar n-a mai fost nevoie de acesta, pentru că Tahar a marcat din centrarea lui Adi Popa (81) şi a pus capăt agoniei steliste şi a speranţelor nebune ale unor puşti care au încă proaspătă, în memorie, amintirea majoratului.
Jucătorii Stelei rămân cu o calificare nespectaculoasă, în timp ce mulţi dintre fotbaliştii lui “U” Cluj cu amintirea primului meci important din viaţa lor.”
Subscriu!
- Rezumathttps://youtu.be/Hi7kmOk398E
- Declarații după meci
Lorant Kovacs (căpitan U Cluj): “Am făcut un joc bun, dar Steaua e Steaua. Au făcut diferența în momentele cheie. Am greșit la o singură fază și ne-au taxat. Ne-am ridicat la nivelul Stelei. În finala de anul trecut a fost diferit. Azi am jucat în fața propriului public. Am ieșit cu capul sus din această competiție. Steaua e cea mai bună echipă din România”
Andreas Calcan (mijlocaşul central): “Am sperat să-i scoatem pe Steaua. Am avut cîteva ocazii. Din punctul meu de vedere Breeveld trebuia eliminat. Steaua e o echipă de valoare, campioana României, a reușit să ne dea gol pînă la urmă. Mi-aș dori să merg la Steaua, ei dețin 30% din drepturile federative”.
Nicolae Dică: ”Am avut un meci foarte greu, cu o echipă foarte tânără, care și-a dorit foarte mult. Clujenii au încercat să speculeze la maximum fazele pe care le-au avut, s-au apărat în propria jumătate de teren și au atacat pe contraatac și prin fazele fixe. Nu cred însă că le-am dat ocazii de acest gen. Prima repriză nu a fost una bună, am intrat un pic prea relaxaţi şi am permis celor de la “U” să ne pună probleme, dar situația s-a schimbat după pauză când am avut o altă atitudine, ne-am creat ocazii, am marcat un gol și ne-am calificat”.
Antrenorul secund a spus și de ce s-a schimbat sistemul de joc, din 4-2-3-1 în 4-3-3:
”Da, într-adevăr, acesta a fost al doilea meci al nostru în 4-3-3, pentru că am considerat că trebuie să schimbăm sistemul pentru a aduce mai mulți jucători la finalizare. Aveam probleme în ultimii 25 de metri, iar acum, iată, am marcat patru goluri în ultimele două meciuri”.
- Concluzii
Când știi că Universitarea Cluj, o echipă de tineret, are un debut neconvingător în acest sezon din Liga a 2-a (locul 11 din 14 cu doar 3 puncte și un singur gol marcat) și vezi și celelalte meciuri din această fază a Cupei României, constați cu speranță că la nivel inferior se mai face totuși și fotbal cu toate condițiile financiare extrem de vitrege. U Cluj a fost un exemplu live.
În optimile de finală s-au mai calificat echipele ASA Târgu Mureş, FC Viitorul II (Liga a III-a), Pandurii Târgu Jiu, CFR Cluj, CSMS Iaşi, ACS Poli Timişoara, FC Botoşani, FC Baia Mare (Liga a II-a), FC Braşov (Liga a II-a), Astra Giurgiu, CS Bacău (Liga a II-a), FC Viitorul, Petrolul Ploieşti, Dinamo Bucureşti şi Concordia Chiajna.
Felicitări steliștilor pentru calificare și aplauze pentru atitudinea și dăruirea tinerilor clujeni!
XRay
Raspuns de nota 10!
Tahar nu mai era dorit la Steaua, Becali anuntandu-l ca trebuie sa-si caute echipa. La finalul meciului, Tahar a refuzat sa vorbeasca despre mesajul patronului la adresa sa, limitandu-se doar la mesajul:
“Sunt fericit ca am marcat primul gol si am ajutat echipa. Nu trebuie sa raspund nimanui nimic ca sa fiu sincer.”
nu zic ca baiatul asta o fi cine stie ce scula de jucator, dar comparativ cu breeveld si sula muniru e departe. rapandulele alea doua nu au fost in stare de nimic altceva decat sa faulteze intr-o veselie si sa piarda mingii la mijlocul terenului. acesta este unul dintre motivele pentru care primul sut pe poarta adversa a venit abia prin minutul 60.
ca sa nu mai zic ca breeveld incearca tot felul de scamatorii de circ in fata portii, la fel ca si papp, in loc sa stopeze mingea si sa suteze, sau sa paseze simplu unui coechipier.
chipciu a fost iar o gura de canal. tade ar trebui mutat la CSA la polo, ca inoata de minune. enceanu e prea pipernicit pentru fotbal, mai ales ca nu se pune problema sa aiba calitatile lui Giovinco, de ex. adi bomba in acelasi stil de cersetorie. fundasii laterali au fost la pamant tot meciul. a ajuns un anonim precum carp sa centreze in careu mai bine decat 2 titulari pe posturi care implica din plin acest procedeu tactic, dar care au centrat ori in primul adversar, ori peste tot careul.
apropo de centrari, a fost o faza comica in prima repriza cand s-au repetat vreo 3 cornere si s-a jucat scurt, dar atat popa, cat si enceanu nu au reusit sa centreze decat la primii adversari. deci se vede cum se lucreaza fazele fixe la antrenament: toti inghesuiti pe linia portii, de unde se spera la o deviere norocoasa a vreunei centrari in forta; doar ca centrarile vin basite, si sunt usor de respins de catre orice aparare.
meci de liga a 3a
Un mesaj pentru Belciug: zici ca ai da orice pt o galerie ca a lui U Cluj, deci ale noastre (Nord si Sud) nu merita nici macar 1 milion de euro pe an? Cat te-ar costa marca si Ghencea ca sa le aduci inapoi la stadion….esti un carnat!
Ps: eu zic sa negociezi cu armata si sa le scoti la 700 de mii pe an si ai pus 2-3 sponsori pe tricouri, aia-s banii, pt ca nu-ti da nimeni tie 4-500 de mii pe an sa isi puna numele pe tricouri cu fcsb oricat ar fi fcsb-ul de Steaua, si iti recuperezi banii oricum.
Ia uite, au aparut si economistii. Ma neicusorule, spune-mi si mie milioanele astea cresc in copaci, ca vreau si eu macar unul singur !
Nu stiu daca in cazul vostru nu vorbim deja de inconstienta, in momentul in care milionul ala reprezinta doua treimi din bugetul lui FC Botosani.
Adica dupa ce ca suntem singura echipa din Romania, care face TRANSFERURI PE BANI (cca 3 mil. fara taxe), sa mai platim si ca idiotii 1 milion pentru capriciul unor agnostici, aceiasi care dauneaza si echipei nationale si reusesc sa atraga suspendari dupa un meci in deplasare ?!
CSA sa se stearga la fund cu sigla, nimeni nu va da vreodata atatia bani pentru un capriciu de doi lei.
P.S. : Abia astept bilantul de anul asta, cand se va spulbera mitul cu “Steaua produce milioane” si ciobanul ii papa pe toti. Sa vedeti voi astia ce inseamna un sezon fara banii de la UEFA 😉
Mesajul era pt belciug, nu pt tine.
E hai. Mesajul era opinia ta, ca doar nu citeste belciug. Revenind, fara vreo tenta ironica mi-as fi dorit sa te vad in functie manageriala la un club de fotbal din Romania, ba chiar la Steaua. Sunt curios cat de usor ai mai vorbi de aruncatul milionului pe geam. Ca un lucru foarte simply refuzati voi sa acceptati : echipa voastra de suflet a trait cu banii de la UEFA si din transferuri, iar nu cu mizilicul din bilete raportat la o medie sub 10000 spectatori. Si aici nu vom vedea lucrurile la fel niciodata, caci eu nu imi doresc grevarea bugetului echipei cu cheltuieli ridicole. Ce misto ar suna ,”insolventi, insolventi, da’ avem sigla !”.
Sa inteleg ca tu ai fost manager la un club de fotbal si vorbesti din propria experienta, nu?
1 milion de euro pe an si-l scoate din sponsorizari, nu tre sa fi vreun mare manager de fotbal sau marketing manager sa iti dai seama de asta. Insa pe mine nu ma intereseaza ca tu sa imi dai dreptate, inca o data spun, mesajul era pt Belciug iar daca el il citeste sau nu, mi-e indiferent, ce ma deranjeaza pe mine e usurinta cu care vbeste prostii pe la televizor, du-te ba in plmea la Cluj si lasa-ne-n durerea noastra.
Naiba, n-am fost nici eu manager, dar anumite lucruri se observa din exterior. Daca se scoteau din sponsorizari milioanele, atunci aveam cluburi sanatoase si prospere. Echipele astea smechere de la noi si chiar marele tska de bulgarja de ce o duc asa bine ? Ca doar ei au Inca “marca notorie” ? Si iti mai zic o treaba, ca tot ai auzit pe la TV de fairplay financial. Pe langa altele, asta inseamna si sa nu bagi mai mult decat poti scoate, tocmai pentru a putea vorbi de o dezvoltare sanatoase si durabila , iar nu de banii si cheremul patronului. In Romania dupa 90 , cluburile din banii statului, apoi din capriciile unor interlopi. Noroc cu transferuri le unor jucatori si banii oferiti de UEFA, caci altfel criza in care suntem acum at fi venit mai devreme. Asa ca putin mai multa constienta cand vine vorba de o liga insolventa care mai supravietueste pe spinarea unor primarii si in care NIMENI NU MAI TRANSFERA PE BANI nu ar strica ! Mai ales cand vbim de milioane.
Empyro, n-ai inteles nici acum ca disputa dintre CSA si club nu se rezuma doar la sigla? Sau asta e modul vostru de a arunca in derizoriu actiunile Sudului/Nordului/CSA-ului? Cred ca am discutat si argumentat de o mie de ori, atat eu, cat si SSK, ca marca aia contine si denumirea “Steaua Bucuresti”.
In rest, de acord, nu cred că se strâng bani suficienti pentru buget doar din vânzarea de bilete/tricouri. Oricum, sper ca esti fericit ca sunteti in medie 1.000/meci :))).
De fapt, pe bune, marca/sigla e doar un pretext. 🙂
1) Pentru CSA să mai scoată un ban indiferent de consecințele sportive, mizând și pe suporterii antibecali ca factor de presiune.
2) Pentru o parte din suporteri care văd ca o oportunitate să scape de Becali cu orice pret, mizând/sperând că marca/sigla are și palmaresul, iar CSA va face o echipă care va lua locul “FCSB”-ului.
Cheia problemei este la cioban. Daca mai are sau nu chef de fotbal. Daca mai are, atunci cazul “marca/sigla” va sfârși ca protestul. Nici o instanță din lume nu-l va deposeda de “FCSB” (SC FCSB SA), care va continua în Liga 1 ca și până acum, fără acea “marcă”. Asta va incurca un pic socotelile. Talpan a spus că investitorii care l-au contactat vor o singură “Steaua”. Vor fi două. “Steaua”(“FCS”) și “Steaua București”( CSA SB). Palmaresul va fi oficial unde spune Justiția, FRF, UEFA sau TAS-ul, dacă va fi revendicat de CSA.
Ironia sorții este că după 54, lumea se bate pe o moștenire lăsată tot de Ceaușescu. El a dispus în 1961 schimbarea numelui din CCA (Casa Centrală a Armatei) în “Steaua” (CSA Steaua București), după cum spune generalul Constantin Olteanu, fost ministru al Apărării (1980-1985), într-un interviu publicat și pe fcsteaua.
Si eu am cam spus ca elementul ala verbal al marcii atat de des invocat, cam are sens doar cand vorbesti de comert. Ca de aici a cam plecat totul, trade + mark.
In rest nimeni si nimic nu ma poate opri sa ma prezint asa cum imi sunt datele mele de identificare. Chiar vrei sa vedem cate “stele” (din tara sau Bucuresti) sunt inregistrate ca societati sau asociatii/fundatii ?
SI voi stiti lucrurile astea foarte bine, dar faceti voit o confuzie intre cele doua lucruri. In plus, chiar si in cazul marcii “Steaua+Bucuresti” vorbim de o asociere de cuvinte in ambiguitate, in care unul e susbtantiv comum si celalalt e numele propriu al unui oras.
Actiunile “meseriasilor” le voi lua mereu in derizoriu cat timp nu implica absolut nimic serios, palpabil si bazat pe respectarea unor principii sportive sanatoase. Nu e o situatie de dorit (cea cu mia prezenta la meciuri), dar mai mult la capitolul atmosfera dezolanta, caci in ceea ce priveste numarul sa ne fie cu pardon – rareori se adunau peste 3000 la meciurile din Ghencea din ultimul sezon al lui Reghe si turul prins de Galca.
Cat priveste SUD-ul, nici nu mai incape discutie ca asta a fost pretextul pentru a reaprinde un conflict mai vechi si aici ii apreciez pe oamenii care recunosc chestia asta si nu vorbesc prostii.
Cum sa fie ceva verbal cu marca, este hotarat de o instanta de judecata esti putin dus cu pluta daca gandesti astfel.Este identitatea ta ca stelist tot ce trebuie sa conteze pentru noi, ce sa transmitem copiilor nostri mai departe, o echipa numita fcsb, un fals dovedit dupa o istorie glorioasa a clubului Steaua Bucuresti, Niciodata! cat o sa traim in viata asta noi suntem stelisti nu fcsbisti. Este revoltator cum unii utilizatori ai site-ului trag intr-o singura directie pentru existenta situatiei actuale, Inchideti domeniul site-ului sau puteti schimba numele in fcsbsuporter.ro de exemplu.
Eu cred ca tu esti semi-analfabet , dar asta e alta discutie. Un text trebuie si inteles, nu doar citit, dar asta e…n-am pretentii. Iar cu marca, aberezi ca orice romanas limitat. Probabil esti unul dintre cei multi care isi cumpara adidasi nike si xeroxeaza in loc sa fotocopieze. Probabil trebuie sa mai treaca cateva generatii pentru ca taranetele Roman sa nu mai confunde produsul cu marca. Si Inca ceva , cand se juca sub brandul CCA, nu era tot Steaua, nu ? Vai de pula ei de logica si lipsa de cultura si scoala…
Mie unul mi se rupe de mapnisti fcsbisti limbisti sau orice alti isti.
Belciug baga banu fututi dumnezeii ma-tii.