Un nou sezon, promovat pompos de LPF, stă să debuteze în Liga 1. În spatele artificiilor şi a glitter-ului cu care a fost poleită, Liga 1 suferă teribil şi nu transferă decât jucători liberi de contract. Fondurile sunt o raritate, iar doar o singură echipă a făcut transferuri pe bani: Steaua, care a cumpărat jucători de un milion de euro.
- Până în acest moment, conform site-ului transfermarkt.de, Liga 1 a cheltuit mai puţini bani pe transferuri decât liga a treia spaniolă, liga a doua portugheză sau prima ligă tunisiană
- Campionatul din România e la acelaşi nivel cu Egipt şi liga a treia din Italia în ceea ce priveşte transferurile
- Faţă de prima ligă mexicană, milionul de euro din Liga 1 păleşte! Mexicanii au cheltuit aproape 30 de milioane pe transferuri
Cotidianul francez L’Equipe sublinia în ediţia de miercuri dezechilibrul existent între Premier League şi celelalte campionate puternice din Europa. Datorită sumelor astronomice pe care echipele din Anglia le încasează din drepturile de televizare, apar situaţii bizare. Spre exemplu, Yohan Cabaye, jucător care era rezervă la PSG, a fost cumpărat pentru 16 milioane de euro de Crystal Palace, o echipă de mijlocul clasamentului în Anglia. Tineri precum Cristi Manea sau Enes Unal le-au costat fiecare câte trei milioane pe Chelsea şi Manchester City, deşi vor fi împrumutaţi în acest sezon. Chiar şi Kevin Wimmer, un fundaş central de doar 22 de ani de la Koln, a ajuns să coste şapte milioane de euro! ”Când toate cele 20 de echipe din Anglia se află în topul celor mai bogate 40 din lume, e logic că vor plăti sume mari pe transferuri, pentru că, pur şi simplu, îşi permit”, notau francezii. Să revenim, însă, în Liga 1…
Doar Steaua plăteşte!
Sulley Muniru este cel mai scump jucător din actualul intersezon în Liga 1
Aici, situaţia este incredibilă! Banii sunt o rara-avis, trei echipe sunt în insolvenţă, iar nici o bună parte din celelalte nu stau prea bine cu banii. De fapt, o prăbuşire a actualului contract de drepturi de televizare ar fi reprezentat un adevărat colaps pentru o bună parte din echipele din prima ligă, doar campioana Steaua putându-se autosusţine. Asta în cazul în care continuă să ajungă an de an în grupele unei competiţii europene. Să vedem, însă bilanţul, transferurilor din Liga 1.
Potrivit calculelor ProSport, doar 2,1% din transferurile realizate în această vară din Liga 1 au fost pe bani. Procentul pare incredibil de mic! Şi mai bizară este, însă, repartiţia acestor transferuri. Pentru că toate au fost făcute de Steaua!
Campioana a adus şase jucători în această vară, dintre care doar trei pe bani: Sulley Muniru de la CFR Cluj, Alexandru Tudorie de la Oţelul şi Aymen Tahar de la Gaz Metan Mediaş. În rest… pauză! Parcă simţind ceea ce urma să se întâmple, vicecampioana ASA Târgu Mureş nu a achitat nici măcar un euro pe jucători, deşi a adus şapte oameni noi. La fel şi Astra, cu zece oameni noi, printre care şi Filipe Teixeira, toţi aduşi ”liberi”. ”Echipele îşi fac bugetele şi îşi dau seama că e imposibil să aducă jucători pe bani. Spre exemplu, Stelei i se cer sume fabuloase în Liga 1 pentru transferuri, pentru că celelalte cluburi ştiu că echipa are fonduri şi vor să primească sume cât mai mari.”, a declarat pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, un conducător din Liga 1. În total, însă, suma a fost infimă: doar 900.000 de euro!
Trei insolvente în acest sezon
”Campioană” la acest capitol este, însă, Petrolul, care a rulat peste 15 jucători în cantonamentul de la Zlatibor. Dar cum echipa ploieşteană este în insolvenţă, iar regulile interzic transferurile pe bani în această situaţie, managerul sportiv Mihai Joiţa a fost obligat, într-un timp foarte scurt, mai puţin de trei săptămâni, să caute şi, apoi, să convingă o întreagă echipă să vină la Ploieşti! Evident, fără bani! În aceleaşi situaţii se află şi Dinamo sau CFR Cluj, celelalte două echipe aflate în insolvenţă care au rămas în Liga 1. Rapid, FC Braşov, Universitatea Cluj şi Oţelul au fost echipele retrogradare care intrau în această situaţie. Iar lipsa banilor a dus la zeci de memorii, în care jucătorii se plângeau că nu sunt plătiţi. ”Am încercat să luăm jucători din Portugalia sau din ligile inferioare franceze. Stupoare! Mulţi ne spuneau că au fost informaţi despre situaţia proastă din România şi nu mai vor să vină. N-a ajutat nici faptul că unii jucători care au evoluat aici au ieşit în presa din ţara lor şi au criticat fotbalul românesc”, a spus un alt conducător din Liga 1.
Cum s-a prăbuşit suma plătită pentru transferuri
La o simplă analiză, lucrurile par şi mai grave! Perioada El Dorado a Ligii 1 a trecut de mult timp! Graficul de mai sus este elocvent. În 2009, conducătorii cluburilor din Liga 1 plăteau 15,4 milioane de euro pentru transferuri. Maximul a fost atins un an mai târziu, în 2010, când jucători de 22,1 milioane de euro au ajuns în Liga 1. De atunci, o scădere incredibilă. Aproape la jumătate în 2011 (12,7 milioane), frânată, oarecum, de participarea Stelei în grupele Ligii în sezoanele următoare (10,3 milioane în 2012, 7,65 milioane în 2013) şi apoi cădere liberă! La jumătate în 2014 şi de 22 de ori mai puţin decât acum cinci sezoane în această vară, fiind greu de crezut că, în condiţiile actuale, suma se va mări în iarnă cu mult, dată fiind situaţia incertă a multor cluburi din campionat. Asta deşi nivelul contractului de drepturi de televizare a rămas pe loc, deţinătorii plătind 27,5 milioane pe an pentru a transmite campionatul românesc.
5,75 milioane de euro au încasat echipele româneşti din transferuri în acest sezon. Manea (3 milioane – Chelsea) şi Tănase (1 milion – Tianjin) au fost cele mai scumpe transferuri
Nici ligile ”rivale” nu stau mai bine
Situaţia nu este, însă, atât de neîntâlnită în campionatele din Europa. Spre exemplu, în Bulgaria, doar Ludogoreţ Razgrad, din nou campioană, a cumpărat pe bani. Trei transferuri – Lukoki, Cicinho şi Ciuciunkov – din cele 49 din prima ligă bulgară au presupus bani, suma totală fiind de două milioane de euro, dublu faţă de cei 900.000 de euro plătiţi de Steaua în această vară. Procentul e, însă, mai mare decât în Liga 1, 6,1%! Asta în condiţiile în care una dintre echipele flagship din Bulgaria, ŢSKA Sofia, a fost retrogradată în liga a treia din cauza problemelor financiare! Nici în Ungaria lucrurile nu stau mai bine. Gyor, fosta echipă a lui Miriuţă, a dat faliment, iar nici măcar campioana, Videoton, nu a făcut transferuri pe bani, doar Ferencvaros cheltuind 350.000 de euro pe un fundaş ecuadorian. În raport cu Liga 1, prima ligă maghiară a cheltuit şi mai puţin, doar 1,8% dintre transferuri fiind făcute pe bani!
Cum stau, însă, principalele contracandidate ale României în clasamentul coeficienţilor UEFA? Liga 1 e pe locul 15 în acest moment, la distanţă mică de Cehia sau Grecia. Şi chiar grecii se află într-o criză financiară fără precedent, tot investesc în fotbal. Conduse de Olympiacos şi Panathinaikos, echipele greceşti au plătit aproape cinci milioane de euro pentru transferuri, cinci din cele 59 de transferuri fiind făcute pe bani, adică un procentaj de 8,4%. În schimb, cehii au fost mai zgârciţi, proporţia fiind de 3,1%. Cel mai scump transfer a fost chiar Kehinde Fatai, de la Astra, pe care Sparta Praga a plătit 500.000 de euro!
Preluare de pe prosport.ro
Notă: Pentru comparație, luăm Steaua și o pretendentă la titlu, Astra.
Transferurile facute de Steaua in aceasta vara
1. Muniru – 500.000 de euro
2. Tudorie – 250.000 de euro
3. Tahar – 150.000 de euro
4. Alcenat – gratis
5. Hamroun – gratis
6. Mihalcea – gratis
Transferurile facute de Astra in aceasta vara
1. Geraldo – gratis
2. Teixeira – gratis
3. Daniel Florea – gratis
4. Pedro Queiros – gratis
5. Boldrin – gratis
6. Lovin – gratis
7. Alexandru Stan – gratis
8. Bosneag – gratis
9. Hurdubei – gratis
Dar … de la Steaua au plecat 9 jucători, din care 5-6 titulari: Giedrius Arlauskis -Lituania- (portar, Watford FC), Iasmin Latovlevici (fundaş stânga, Gençlerbirliği SK), Paul Pârvulescu (fundaş stânga, FC Voluntari), Florentin Pham (fundaş stânga, FC Clinceni), Alexandru Bourceanu (mijlocaş defensiv, Trabzonspor AŞ), Andrei Prepeliță (mijlocaş defensiv, Ludogorets Razgard), Cristian Tănase (mijlocaş stânga, Tianjin Teda), Raul Rusescu (atacant, FC Sevilla), Robert Vâlceanu (atacant, FC Voluntari).
Liberi de contract sau pe bani, Steaua trebuie sa-și refacă urgent lotul, altfel a îmbulinat-o sezonul ăsta în toate competițiile!
XRay
Referitor la bani, în afară de banii pe Tănase, Steaua mai are creanțe(de primit) 7,6 mil euro, plus 2,3 mil pe care ar trebui să-i plătească Al Gharafa pentru transferul lui Claudiu Keşeru, dar arabii n-au virat încă nici un ban pînă în prezent.
„Din cate am aflat, Steaua va mai aduce maine sau poimaine 2-3 jucatori. Pot sa intre in grupe, cel putin in Europa League, dar daca nu aduc jucatori de valoare, nu pot sa faca performanta. Il admir pe Mirel ca s-a bagat acum la Steaua, cand nu prea are echipa. Pe Stanciu sa-l lase sa joace. Daca il tot misca de colo, colo, o sa moara si el speranta. Cel mai bine sa il lase la mijloc, pe partea stanga, unde au jucat Tanase si Sanmartean. Acum nu mai au un talent pe acea parte, sa-l lase acolo pe Stanciu. Astra este principala contracandidata la titlu. Si Tg. Mures, daca nu se dezmembreaza„, a spus Dumitru Dragomir la Dolce
Să dea Domnul! E vital pentru continuitate în top.
Acum cateva saptamani am prezentat si eu in cateva comentarii situatia precara a fotbalului, nu doar din Romania, dar si din intreaga zona.
Doar ca la momentul respectiv Ludogorets nu efectuase decat trei transferuri (toti liberi de contract).
Intre timp, au reusit sa-l vanda pe fundasul Junior Caicara cu 6 mil. EUR la Schalke (apropo de efectul Champions League) si sa investeasca in transferuri circa 2 mil. EUR. :
– Cicinho un brazilian cu meciuri in picioare pentru Santos, sosit pe 900 mii EUR, dar cotat la 3 mil.
– Jody Lukoki, un camerunez de 22 de ani, extrema, format si crescut de Ajax, cu 87 de partide in Eredivisie (31 doar in sezonul trecut, 3 goluri si doua assist-uri pentru Zwolle) !! Un chilipir zic eu pentru suma de 1 mil. EUR
Astora li se mai adauga inca cei patru jucatori liberi : Prepelita, Sasha (mijlocas defensiv sosit de la Hapoel Tel Avivi), Borjan (portar de la Radnicki Nis), Chunchukov si Hernandez (ambii de la Plovdiv, mijlocasi ofensivi/atacanti centrali).
Valoarea de piata a tuturor achizitiilor : 8,8 mil. EUR/ Valoarea de piata a celor plecati : 11,6 mil. EUR. (DECI UN ECHILIBRU)
La Steaua : valoarea de piata a tuturor achizitiilor 5 mil. EUR/valoarea de piata a celor plecati – 15 MIL EUR !!!
In momentul de fata nu mai e niciun secret, ca cel putin la nivel valoric suntem sub bulgari : Steaua – 28,5 mil. EUR / Ludgorets – 36,5 mil. EUR 🙂
Treaba-i buna, daca tot si-a falimentat ciobanul restul afacerilor, vad ca pierde teren si la Steaua. E bine, poate isi da seama ca in aproape 15 ani de fotbal n-a invatat nimic si se lasa. Citez : . ”Avem oricum o echipă mai tare decât cea de acum 10 ani, decât Steaua ”Eurofantastică”. Câştigăm campionatul lejer, la 15-20 de puncte”,
am mai avut eu pe aici o discutie in care vorbeam de forta financiara a bulgarilor si nu prea ma credea;
se mai pot verifica si Maccabi Tel Aviv sau APOEL Nicosia. De Dinamo Zagreb nu vorbesc pt ca intotdeauna au fost la ani lumina ca buget de salarii.
Toate echipele astea pot fi intalnite in play off, ba chiar cu israelienii putem pica si in turul3.
Cu transferurile din momentul actual o calificare in grupele EL este o performanta buna.Tot eu spuneam anul trecut ca la acel lot o calificare in grupele CL ar fi o performanta peste nivelul lotului si ca grupele EL nu ar trebui sa fie o mare dezamagire. Anul asta grupele EL ar fi o performanta chiar!
Azi a aparut ideea ca atacantul ar fi de fapt Mihai Roman de la Pandurii. pfffff
Avem un lot net inferior celui pe care l-a avut Gâlcă la dispozitie anul trecut in preliminariile Ligii, plus un antrenor lipsit de orice experienta. As zice ca premisele dublei cu Trencin nu sunt tocmai roze.