Un meci ce părea ușor în minutul 13, când steliștii conduceau cu 2-0, s-a complicat după eliminarea lui Crețu din minutul 57. O victorie de moral și de 3 puncte prețioase în clasament care o distanțează pe lidera Ligii 1, FC Steaua, la 3 lungimi de CFR Cluj.
„FCSB a obținut prima victorie pe teren propriu după o pauză de două luni, scor 2-1, împotriva celor de la Fotbal Club Universitatea 1948, într-o partidă contând pentru prima etapă a sezonului regulat.
Florinel Coman (minutul 9) și Darius Olaru (minutul 12 – penalty) au marcat pentru roș-albaștri, în timp ce Vladislav Blănuță (minutul 65) a redus din diferență după o lovitură liberă. În altă ordine de idei, Valentin Crețu a fost eliminat în minutul 57, pentru o intrare întârziată la Bahassa.
Grație acestui succes, FCSB rămâne lider, cu trei puncte peste CFR Cluj și o va întâlni, în etapa viitoare, pe Dinamo, într-un Derby programat pe Arena Națională. Până atunci, jucătorii lui Elias Charalambous au primit câteva zile libere, în condițiile în care sunt programate jocurile echipelor naționale.
Marcatorii golurilor de duminică seară au fost convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru meciurile din preliminariile EURO 2024, cu Israel și Elveția, în timp ce Alexandru Pantea și Octavian Popescu, suspendați la partida cu FC Universitatea 1948, fac parte din lotul lui Daniel Pancu pentru meciurile cu Albania și Elveția, din preliminarii EURO U21 din 2025. Andrei Pandele și Eduard Radaslavescu vor juca în echipa României U20, care va întâlni vineri Germania, în Elite League U20, în timp ce George Gogescu a fost convocat pentru Turneul Internațional de la Marbella, unde România U19 va juca împotriva Angliei, Mexicului și Japoniei. De asemenea, clubul nostru va avea reprezentanți și la turneul de calificare pentru EURO U17 din 2024, unde România va întâlni Norvegia, Franța și Estonia: David Popa, Matyas Laszlo și Mihai Toma. În plus, Risto Radunovic va reprezenta Muntenegru în preliminariile EURO 2024, unde va juca împotriva Lituaniei și Ungariei.
Clubul nostru le mulțumește celor aproape 10.000 de suporteri prezenți pe Arena Națională și îi așteaptă în număr mare la Derby, care o va avea pe Dinamo în postura de gazdă!:, scrie clubul pe pagina de Facebook.
Rezumatul meciului
FORZA STEAUA!
AVANCRONICA
Meciul FC Steaua– FCU 1948 Craiova este programat duminică, 12 noiembrie 2023, de la ora 21:00, pe stadionul Arena Națională. TPBI a dispus prelungirea programului de circulație pentru cinci linii de transport în comun, în scopul de a asigura preluarea spectatorilor.
FCU 1948 Craiova a trecut cu bine peste derby-ul cu CSU Craiova, reușind un 1-1 pe Ion Oblemenco. Echipa antrenată de italianul Giovanni Costantino nu a mai bifat o victorie în Superliga de pe 15 septembrie, când se impunea la București cu Dinamo cu scorul de 1-0. Oltenii au 6 etape la rând fără niciun succes, înregistrând 3 remize și 3 înfrângeri. Echipa patronată de Adrian Mititelu a terminat turul de campionat pe locul 14, cu 15 puncte, la 6 puncte de play-off.
FC Steaua a avut cel mai bun start de sezon din ultimii ani în campionat, dar s-a stins treptat și finalul turului sezonului regulat a fost unul de coșmar. Roș-albaștrii au remizat cu U Cluj, Voluntari și Petrolul și au pierdut acasă cu Rapid, rezultate care au generat o mare nemulțumire, iar Gigi Becali a anunțat schimbări masive în echipă, în sensul că anumiți jucători vor fi trecuți pe linie moartă. Totuși, antrenorul steliștilor va avea o serioasă problemă pentru a respecta regula U21, deoarece Pantea și Tavi Popescu sunt suspendați. La meciul cu FCU Craiova de duminică, Charalambous l-ar putea titulariza pe Mihai Toma, un jucător de numai 16 ani, despre care MM Stoica are doar cuvinte de laudă. Mijlocaș central de meserie, Toma a debutat la echipa mare a roș-albaștrilor la meciul din Cupa României cu Oțelul Galați, terminat la egalitate, scor 1-1. Tânărul a ajuns la Academia FCSB în 2020 și este un obișnuit al naționalelor de juniori ale României, el fiind și căpitan la reprezentativei U17.
FORZA STEAUA!
X Ray
Atentie mare, stelisti ! FCU se afla pe locul 14 si va da totul chiar si pentru obtinerea unui punct si pentru a parasi zona retrogradarii din clasament . Prazarii lui Mititelu au aratat o forma f.b. cu CSU si au etalat un fotbal superior crrapizilor din partida cu Steaua sau cu Sepsi…. Ei considera, pe buna dreptate, ca asta seara joaca cu adevarata STEAUA si „promovează meciul cu FCSB folosind sigla Stelei”
https://www.sport.ro/liga-1/fc-u-craiova-promoveaza-meciul-cu-fcsb-folosind-sigla-stelei.html
– Desigur ca FCSteauaB poate sa invinga pe FCU daca echipa noastra intra pe teren f bine pregatita fizic, tactic si mental. Cu crRapid, jucand slab, echipa prezentata a FCSteauaB ori nu a fost pregatita f.b. de catre antrenori, ori jucatorii nu au respectat lectia de joc stabilita la antrenamente. Vrem victoria cu FCU asa cum au vrut toti stelistii si cu crrRapid, dar……..! ? FORZA STEAUA !
Echipa noastră nu a arătat bine în ultimele meciuri, dar competiția fiind slabă, nici CFR-ul nu a profitat, iar zburătoarelor le-au fost rapid retezate aripile, după ce zile la rând în urma victoriei de duminica trecută, toată ”presa” sportivă le-a închinat ode de zici că au câștigat șampion lic, în special în studiourile digisport plină de acoliți vișinii persistând un iz de euforie greu de justificat.
Urmează un meci, care teoretic ar trebui să însemne revenirea noastră, în care se vor întâlni antrenorii Becali și Mititelu. Teoretic suntem favoriți, practic în liga 1 nu mai corespunde nimic cu calculele de pe hârtie, cu excepția meciurilor dintre cfr sau rapid cu echipele subordonate partidului.
Vom ține pumnii echipei să câștige și să înceapă să lege din nou o serie de victorii!
Bai deci ok inteleg esti suparat pe Dawa ca asa ti s-a sculat tie de dimineata ca patron. Cat de cercopitec sa fii sa-l bagi pe Lixandru doar ca ai chef sa te joci? Harut ce avea daca tot ai chef de experimente?
La acest scor de 2-0 nici nu stiu daca e cazul sa ne bucuram . Am mai avut asemenea scoruri, asa numite periculoase, si e mai bine sa asteptam repriza a doua cu speranta ca nu se vor repeta greselile anterioare. Radaslavescu nu are nimic comun cu fotbalul, poate intra Miculescu. Hai Steaua !
Cata lipsa de creier pot avea jucatorii astia
Hai ca e deja vu, bagati x2 la pariuri
Greu…Dar asa e cand sezon de sezon ai cei mai slabi antrenori din Liga I..uneori chiar si sub Liga II.. Spune si multe despre meseria asta de antrenor…
Un meci neatrăgător, unde victoria era cât pe-aci să ne scape din mână. Noroc că adversarul a fost neinspirat în ciuda superiorității numerice. Mi-a părut rău de Crețu, a făcut meciuri bune în acest sezon, inclusiv azi și-a făcut bine partea, dar a dat cu bâta în baltă.
Asta este, suntem pe locul 1, restul nu mai contează…
Jucam, jucam, jucam si castigam!!… 🙂
Eu nu inteleg cum se poate sa jucam bine spre foarte bine mare parte din meci si apoi…brusc sa jucam ca cizmele.
Nu pricep. Nu inteleg cu nu mai reusim pase simple de doi metri. Nu inteleg cum nu mai reusim sa trecem de mijlocul terenului.
Nu mai zic de faptul ca daca e unul eliminat…gata, s-a terminat, panica, panica, panica
Am vazut o secventa dintr-un meci de liga a IIa de prin Anglia…cu o echipa in inferioritate. Nici nu se simtea faptul ca au un jucator in minus!!! Liga a II-a din Anglia! Nu contest valoarea ligii inferioare engleze, care probabil e peste liga noastra ce dintai, dar sa nu avem o capacitate macar egala cu cea a echipelor de nivel secund din Anglia, asta nu o inteleg…
Eu nu stiu ce vrea sa demonstreze Jijinho…ca e el stapan? Asta se stie foarte bine. Ca el e Hristos pe pamant? Nu e! Ce vrea? Eu in continuare am impresia ca o da in senilitate!
La meciul de ieri nu prea avem ce să îi inputăm lui nea’ Gigi.
În afară de titularizarea lui Lixandru în dauna lui Haruț, echipa a arătat cam cum am fi făcut-o și noi, iar schimbările făcute pe parcursul meciului au fost logice.
Nu înțeleg ce are Becali cu Haruț, sezonul l-a început bine împreună cu Dawa. Apoi înțeleg că a venit Chiricheș, a trebuit încercat și Ngezana (care pe mine nu m-a convins), dar să nu fii nici măcar a patra variantă pe post, mi se pare complet lipsit de justificare.
Radaslavescu a fost ținut pe teren pentru că era singura variantă U21 disponibilă care a mai jucat în liga 1. Nu a făcut mare lucru, dar asta e, altul nu era.
Crețu în momentul de față mi se pare mai bun decât Pantea, mult mai sigur pe plan defensiv. Dar la el e ca la Dawa, face un joc bun și nu știi când o poate comite. Pantea este însă ținut pentru regula U21.
Djokovic în sfârșit a fost titularizat după o serie întreagă de experimente eșuate. Cu tot respectul pentru Ovidiu Popescu, nu are cum să fie o variantă mai bună pe post, decât întâmplător în unul – două meciuri.
Radunovic a început să își revină, ieri a jucat bine, dar oricum Cristi Ganea nu a arătat deloc că ar fi o variantă de înlocuire a acestuia.
Băluță nu a fost rău ieri, este o variantă mai bună ca Miculescu, acesta din urmă nereușind în ciuda sumei mari de transfer să arate că ar merita titularizat.
În rest ce să mai spunem? Jocul cam scârțâie, ne bazăm prea mult doar pe Olaru și Coman, iar dacă aceștia joacă prost, nu prea iese nimic bine.
Dar concurența noastră din fericire joacă și mai prost, dacă în ciuda seriei de meciuri cu rezultat negativ, nu au fost în stare să treacă în fața noastră în clasament.
Asa cum a fost demonstrat in multe campionate recente, meciurile din seconul regulat nu prea conteaza, punctele oricum se injumatatesc. Deci e un fel de sezon de pregatire pt playoff, acolo unde rezultatele si punctele chiar conteaza. Dpv meu de vedere, ce trebuie sa conteze acum e omogenizarea relatiilor de joc si prevenirea accidentarilor, si bineinteles accederea in playoff (aproape sigura in fiecare an, datorita lipsei de valoare in competitie). Din acest punct de veder, Pantea trebuie sa fie pe teren nu numai pt regula U21, dar si pt ca are un potential mai mare, poate creste. Pe Cretu il stim toti, stim ce ofera si e o varianta perfecta de rezerva pe pozitie. Ma bucur ca Djokovic a jucat, e unul din putinii jucatori rationali in lot, si probabil un lider in vestiar. Ganea si Rotariu inca se adapteaza si sunt in recuperare, deci nu pot fi decat cel mult variante peste 3-6 luni. Radaslavescu ar trebui imprumutat, similar cu situatia lui Musi, are nevoie de meciuri, si nu cateva minute ici colea. Si nici pe pozitii aiurea, de umplutura. De acord ca Baluta e peste Miculescu in flancul drept, dar si pt Miculescu se aplica acelasi comentariu can in cazul lui Radaslavescu: are nevoie de meciuri pe aceeasi pozitie, fie central, fie dreapta. In fine, nimeni nu vorbeste acum de lipsa lui Chiriches, care e probabil cea mai mare problema. Cand el revine, vom avea un lider adevarat in vestiar, si probabil mai multa ordine in defensiva, acolo unde ii poate invata pe Dawa, Ngezana si ceilalti ce si cand sa faca.
offtopic…din cauza faptului ca mi-as dori sa ramana marcat undeva:
„”Eram în club, în ’98. Am fost inițiatorul al privatizării clubului de fotbal al Stelei, în 97. Nimeni nu și-a dorit acest lucru, din Clubul Sportiv al Armatei Steaua. De aceea m-au și dat afară. Era și o necesitate. Eram singura echipă de fotbal participantă în cupele europene cu regim de unitate militară. Nici ungurii nu mai aveau, nici sârbii. Toate contractele de sponsorizare erau greoaie.
CSA Steaua avea datorii de 5 milioane și jumătate de dolari, deși clubul tot vindea jucători. Vindeam de 4 milioane de dolari pe an și nu aveam bani de salarii. Pentru că acei bani intrau în oala comună a tuturor secțiilor sportive și se tocau.
M-au dat afară și în doi-trei ani nu mai aveau bani și Viorel Păunescu a luat bani de la Gigi Becali. Și peste doi-trei ani nu mai avea cum să-i dea înapoi și i-a dat echipa. Prin ordin de ministru s-a predat secția ca să nu mai suporte niște cheltuieli, că erau cheltuieli mari. Această privatizare din ’98 a fost făcută pe genunchi. FCSB e Steaua în opinia mea”, a spus Marcel Pușcaș
si
“Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua”, a declarat Cristian Gațu, comandantul CSA în 1998, la GoldFM.
”Domnul ministru de atunci Victor Babiuc a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oțelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase. Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997.
Am primit și un ordin ferm, dar și insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus așa: Domnule Gațu, când ați venit la Steaua, v-am rugat să faceți remanieri. Să desființați secții fără valoare și să dați echipa de fotbal, să o separați de club. Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secții unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box și haltere, cum mi s-a sugerat.
Prin februarie, în fatidicul an 1998, au sosit pe adresa clubului două adrese care pot reprezenta mărturii. De la FRF, semnată de Mircea Sandu, și de la LPF, semnată de Mitică Dragomir. Ca fapt divers, niciunul dintre cei doi nu semnase, cineva pentru semnătură era trecut. Erau somații. Cum că dacă până la 1 mai, anul 1998, nu separăm echipa de fotbal de club, Federația nu mă mai înscrie în cupele europene, iar Liga nu mă mai înscria în campionatul României.
Domnul Dudu Ionescu, secretar de stat, mi-a dat doi juriști și am schițat un Statut al unei noi organizații de fotbal, AFC Steaua București. Cu adresele în față, domnii juriști au încercat să salveze echipa de la nenorocire. În același timp, domnul Babiuc insista să rezolv problema, să dam mai repede echipa de fotbal”, a continuat Gațu.
Cristian Gațu: ”Becali nu a furat Steaua!”
”Am făcut Statutul și am convocat Adunarea Generală. Am invitat toți fotbaliștii în viata care au jucat la Steaua, precum Zavoda, Alecsandrescu, Voinescu, Liță Dumitru. Toți. Apoi am încercat să-l conving pe domnul Ienei să fie președinte. A acceptat, doar că la o Adunare Generală FRF, Mircea Sandu m-a rugat să-l las pe domnul Ienei în pace pentru că are nevoie de el la FRF. Urma Adunarea Generală, iar eu nu aveam președinte.
Am făcut o lista și ultimul pe ea era Viorel Păunescu. Îmi era prieten. La Adunarea Generală, de la CCA, s-a ales Consiliul de Administratie, care avea misiunea să aleagă președintele, doar că nu au reușit să ajungă la o concluzie. Când l-am propus pe Viorel Păunescu, dacă acesta nu era lângă o biblioteca să se sprijine, ar fi căzut. Așa a ajuns Păunescu președinte.
Când a revenit PD la Guvernare, domnul Babiuc l-a chemat pe Păunescu și i-a spus să mai organizeze din nou Adunarea Generală, dar fără mine, pentru că a vrut să mă dea afară. Așa au cooptat persoane noi, iar unul propus era Vova Cohn, prieten al lui Babiuc, doar că era prea dinamovist
Prin domnul Păunescu l-am cunoscut pe Gigi Becali, la Intercontinental, când pregătea A.G. Aceasta a fost în 2003 și am participat ca invitat. Erau două tabere, Becali și Păunescu, iar ședința a fost condusă de fratele lui Viorel, Constantin Păunescu. Erau acolo toți campionii de la Sevilla, în spatele meu și chiar mă întrebau cu cine să voteze.
Au semnat toti cei prezenți. Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni, prezenți acolo. Nu știu dacă acolo s-a semnat și pentru stemă, imn și steag. În Statutul, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiție, glorie sportiva și continuitate. Că CSA cedează totul.
În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secției de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiții glorioase și continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu. Prin toate actele și prin dorința armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat.
Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua. Din 2003, AFC Steaua Bucuresti putea să facă orice voia cu patrimoniul său, să o înstrăineze. Verificați Statul de bază pe care s-a făcut acest lucru”, a mai spus Gațu.
de aici: https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/marcel-puscas-noi-detalii-despre-privatizarea-stelei-cum-a-ajuns-gigi-becali-patron-de-aceea-m-au-si-dat-afara-2675997
Citesc și ma opresc la ‘inputare’. E și amputarea limbii române scrise o problema.
kla2005
Cine crede, crede, cine nu, nu!… 🙂
Mai sa fie! …
„De când sunt eu, niciodată nu a sunat Gigi Becali pe bancă” – Mihai Pintili
https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/minte-mihai-pintilii-cum-se-fac-schimbarile-de-cand-sunt-eu-niciodata-nu-a-sunat-gigi-becali-pe-banca-19776313
@vasglo
nu pe banca, pe telefon a sunat si nu pe antrenor, ci pe „slujitori” 🙂
Chiar daca patronul a „sunat” sau ….”niciodată nu a sunat Gigi Becali pe bancă”, eu ii rog pe cei care se refera permanent la acest aspect( ciudat ! si inadmisibil !) sa spuna cine a facut schimbarile la cele 5 victorii din primele 6 partide si ultima(3-1, 2-1, 2-0, 1-0, 2-1, 2-1) obtinute de Steaua ? : cuplul Charalambous -Pintilie sau Becali ? De ce folosindu-se aceasta strategie la Steaua echipa este momentan in fruntea clasamentului, si nu echipe ale caror antrenori sunt : Hagi, Rednic, Bergodi, Mandorlini etc ?
Redau aici opiniile unui fost finantator Tm(el declara permanent ca FCSteauaB este adevarata STEAUA !), opinii care coincid si cu unele observatii ale mele de dupa partidele Stelei.
Intradevar fluctuatiile de rezistenta fizica ale lui Olaru au influentat pana acum finalurile multor partide sfarsite prost de Steaua ; fie cu pierderea campionatului, fie terminarea unor partide la egalitate dupa ce echipa conducea cu 2-0. Eu insa cred ca nu numai Olaru „termina oxigenul” dupa minutul 70, poate chiar tot grupul, dupa cum am constatat cu totii ca Steaua a cedat jocul echipei adverse; oare numai el ?
Oare a constatat si stafful Stelei aceasta situatie sportiva nedorita ? de….”pierdere a oxigenarii creierului” de catre Olaru ?….; ca dupa min. 70 echipa isi pierde busola (si) din cauza asta ? Oare se va putea remedia acest aspect ?
PS. Israel-Romania – pronostic 1-1; sper, desi in tur Israel a dominat echipa noastra avand cateva ocazii f. clare de a ne da gol!
https://orangesport.ro/fostul-finantator-stie-de-ce-fcsb-nu-mai-castiga-titlul-este-dependenta-de-un-jucator-fara-el-echipa-asta-nu-mai-exista-exclusiv-21389199
Hai Romania!!!…. 🙂
Mă bucur foarte mult pentru calificarea echipei naționale! Așa cu grupă ușoară și cu unele elemente ale selecției lui Iordănescu jr. discutabile, performanța rămâne și avem șansa chiar de a câștiga grupa, ceea ce puțini ne-am fi așteptat la începutul campaniei . Da, unii vor zice că am avut adversari slabi sau că i-am prins în momente dificile, dar să nu uităm că în campaniile trecute ne-am împiedicat de echipe ca Islanda, Armenia sau Macedonia de Nord. Cu un pic de noroc, poate vom avea rezultate decente la campionatul european. Nu am așteptări mari, dar există o fărâmă de speranță că fotbalul românesc va mai putea cândva scoate capul în lume.
Rautate sau realitate!….
„Cine merită calificarea…
Învingând unele dintre cele mai puternice echipe de pe glob, adică Andorra, Belarus, Kosovo, Israel și Elveția, în meciuri formidabile, în care n-a avut nici urmă de noroc, naționala de fotbal a României s-a calificat, în fine, la Europene. Însă, după părerea cârciocară a subsemnatului, cei care merită cu adevărat această calificare sunt necăjiții și statornic entuziaștii suporteri ai tricolorilor, care și-au înghițit dezamăgirile atâta amar de ani, fără să se lase păgubași.
Un rol decisiv în calificare mi se pare că au avut cei doi comentatori tv, care au dat cu gura patriotic din răsputeri la meciul Israel-România – fără ei, pierdeam. Cred că este „imperios necesar” ca toate confruntările naționalei de la turneul final din Germania să fie heirupite de aceiași” – Cristian Tudor Popescu pe Facebook.
P.S. – pe acest CTP nu-l inghit, dar parca are ceva de spus…. 🙂
Valoarea lui allenatore, Edward Iordanescu, zis si Iedi, fiul tatalui, se va vedea in ultimul meci de la Bucuresti, meci pentru locul 1! Pana atunci, totul e gargara si speculatia de presa!… 🙂
Bai ce euforie la FRF si in presa! Calificareeee! Uraaaa! Ok, gata cu sarcasmul. Da, o calificare se sarbatoreste oriunde si oricand, de acord. Ce nu-mi place e starea asta euforica, exagerarile si micile intepaturi. Vine Edi si ne spune cat a indurat el, ca nu e inteles si ca face treaba faina. Face? Pai calificarea nu e pe baza muncii prestate de Edi, ci datorita tragerii la sorti norocoase care a oferit cea mai usoara grupa din istoria UEFA. Cat despre munca facuta de Edi, nu prea stiu ce e remarcat. Vuieste presa de declaratii cat de istoric e meciul cu Israel. Sa ridice mana sus cine crede ca Romania a jucat bine! A remarcat cineva cat de des ajungeau israelienii in spatiul dintre fundasi si mijlocasi, cu ce usurinta faceau asta? Daca Edi isi facea treaba, aia nu puteau ajunge. Sa ne intelegem, israelienii nu sunt francezi, spanioli, englezi, belgieni, olandezi, italieni sau nemti. Nici elvetienii nu sunt. Pai cand dam cu nasul de astia, ne mananca de vii! Edi priceputul a scos un mijlocas (ofensiv si inutil, dar mijlocas oricum), si il baga pe Mihaila. Chiar nu a vazut in cele 10 min pe teren ca e gata sa faca pocinogul? Sau nu l-a vazut la antrenamente ca nu e in forma? Apoi insistenta cu Bancu. Al catelea meci e acest Bancu clovnul echipei? Sau poate ne explica domnu Edi cam ce rol are pe teren Screciu? Ar trebui cumva sa fie mijlocas defensiv, adica ala care umple golul dintre aparare si mijloc, acolo unde israelienii operau asa usor? Bai Edi, tu si fantasticii din meciul asta „istoric” trebui sa dati o bere la Glazer, „portarul” israelienilor. Cica ala are pasaport romanesc, nu prea e clar pt cine a jucat. Fara cele 2 goluri de portar semnate Glazer, azi titlurile erau altele. Hai sa luam „baietii” la rand. Moldovan – n-are treaba cu nationala, un mediocru fara abilitatea de a pasa, si care respinge mingea in mijlocul careului; Ratiu – un castig, e bun; Dragusin/Burca – un fel de Dawa cu pasaport romanesc, buni fizic dar suspecti la viteza; Bancu – aoleu; Screciu – cine e si ce vrea el; Stanciu – lider, dar nu prea conductor de joc, ci un fel de numar 8, bun suteur; R Marin – Fantomas; I Hagi – decent, dar nici pe departe vreo valoare, cu maxim 2 driblinguri si un sut pe care si Higuita de pe vremea lu ta-su l-ar fi scos; Dragus – o surpriza placuta, dar care in 75% din cazuri dribleaza spre interior, probabil va fi citit si se va rezuma la suturi bunicele; Puscas – atletic si nimic altceva, asta e mometul lui de glorie pe baza lui Glazer; Coman – un sut cu crampoanele din pozitie favorabila, si altfel
Așa cum stă treaba cu Steaua, care deși nu strălucește, este pe primul loc, tot așa conjunctura a făcut ca echipa națională să se califice la Euro. Degeaba despicăm firul în patru, că nu țin minte vreun selecționer, care să nu fi avut jucători selecționați într-un mod ilogic, nu pot uita nici acum fetișul lui Răzvan Lucescu pentru Florescu, cel mai slab decar din istoria naționalei. Nu sunt un fan al lui Edi, dar apreciez faptul că nu a reușit contraperformanța de a nu califica echipa, chiar și cu Screciu și Bancu titulari și că suntem neînvinși în grupă. Predecesorul său a reușit contraperformanța de a clasa echipa sub Macedonia, neprinzând nici măcar barajul pentru mondiale.
În condițiile date, cu o echipă încropită cu stranieri la echipe modeste din vest, sau chiar din ligi inferioare, eu zic că e bine și așa și că putem să ne bucurăm de rezultat și să sperăm la mai bine. Da, Burleanu rămâne un personaj la fel de sinistru, nu este Boloni selecționer (că celelalte variante vehiculate nu m-au dat pe spate), ci Edy, că”atât s-a putut”, nu este nici selecția cea mai bună și nici jocul nu este unul extraordinar, dar suntem în grafic.
@E.K.88: Esti sigur ca vrei sa compari „succesul” din campania asta cu precedetele campanii esuate? Pai sa ne uitam numai sumar. Pt Euro 2020 am fost in grupa cu Spania, Suedia (intr-un moment mai bun!), Norvegia, Malta si Feroe (aia cu echipa in grupe de cupe). Se compara cu Elvetia, Israel, Kosovo, Belarus, Andorra? Pt CM 2022 grupa a fost cu Germania, Armenia, Macedonia, Islanda, Liechtenstein. Dar si atunci putem spune ca Elvetia nu e Germania, si nici Macedonia nu e Israel, ca sa nu zic ca Armenia si Islanda sunt probabil mai bune decat Kosovo sau Belarus. Deci eu cred ca nu e meritul lui Edi pt calificare, ci norocul unei trageri la sorti ce se iveste o data la 100 ani. Mi-as dori ca FCSteauaB sa joace preliminarile UCL cu Zarzavat Talinn, Muratura Sofia si Avantul Skopije, sa si il felicitam pe Harapinti, dar nu prea sunt sanse. Si mai urat e caracterul lui Edi (si al unor gorobeti din echipa sa), care se insista sa se impopotoneze cu niste merite care nu le are. Si sa dea replici ironice. Edi a beneficiarul conjucturii favorabile, nu al unei munci meritorii care sa fi adus calificarea. pe langa conjunctura tragerii la sorti, Edi a beneficiat si de momentul in care Dragusin a ajuns la varsta mai matura si titular la Genoa, la fel si Ratiu, R Marin, M Marin, sau Hagi. Niciunul nu e vedeta, dar sunt ceva mai buni decat ce a avut Radoi la dispozitie. Nu e meritul lui Edi ca astia au crescut in varsta si fizic, ci asa s-a intamplat. In schimb e sigur vina lui ca il convoaca pe Moldovan, Screciu si Bancu. Nita e portar adevarat pe langa Moldovan, dar noi trebuie sa induram panica creata de respingerile lui Moldovan in mijlocul careului. Sau sa-l vedem pe Screciu alergand contrasens. Zici de Macedonia? Pai am facut egal cu Belarus, Kosovo si Israel, numai ca norocul ne-a zambit acum si ne-a ignorat pe timpul lui Radoi. Nu e munca superioara, nu e merit, nu ceva fantastic in ce s-a intamplat in aceasta campanie. O atitudine corecta ar fi fost sa recunoasca ca echipa joaca prost spre mediocru, si ca desi ne-am calificat totusi trebuie schimbate multe. Iar asta nu pare sa fie in grafic.
Euforia continua. Pana cand ? Victoria cu Israel s-a transformat intr-o euforie de parca am fi jucat si castigat finala Campionatului European. Cred ca era mai bine ca aceasta super-exagerata sarbatorire a victoriei sa fi fost amanata pentru maine seara daca intradevar ne vom califica de pe primul loc in grupa cu cel putin un rezultat de egalitate cu Elvetia. Oare euforia se va repeta si la finalul meciului de maine ?
Eu doresc foarte mult ca echipa Romaniei sa invinga Elvetia dar, personal, am rezerve foarte mari chiar si pentru obtinerea unui punct, gandindu-ma la partida cu ei din tur..; atunci au plecat foarte raniti pentru acel rezultat din ultimile minute si vor veni motivati la maximum….
Oare prezenta Premierului Marcel Ciolacu la antrenamentul echipei nationale din seara asta (si de pe Arena Naționala pentru a vedea meciul cu Elvetia) va fi un imbold in plus pentru un rezultat care sa permita castigarea grupei ????? 🙂
Singurul lucru care conteaza cu adevarat este crearea unei echipe reprezentative cu un joc modern, consistent. Asta a cerut si Boloni de la Burleanu, timp si rabdare pt constructie, nu doar presiune pe rezultate. Rezultatele trebuie sa vina pe baza unui joc bun, cu o identitate de echipa. Da, sigur ca oricand exista si zile proaste si atunci te bazezi pe noroc pt orice punct, dar aia trebuie sa fie exceptia, nu regula. Insa din pacate la noi se merge pe „scopul scuza mijloacele” si ne mintim singuri ca e ok, ca e sustenabil. Da, i-am pacalit pe niste elvetieni blazati, cu 2 goluri cand ei se gandeau la dusuri. Si i-am pacalit si pe israelieni in 2 meciuri in care nu e clar pt cine a jucat Glazer portarul. Insa in toate meciurile s-a jucat cel mult mediocru si cu un stil invechit, rezultatele fiind mai mult expresia neputintei adverse. Probabil la Liga Natiunilor de nivel 3 vom repeta schema si vom castiga grupa, dar tot fara un joc inchegat. Si uite asa ajungem la Euro si apoi in calificarile CM, unde probabil gaurile noastre vor fi expuse pe deplin si rezultatele vor fi pe masura. Cam la fel cum merge treaba cu manjii reghelui, laudati in mamaliga si apoi umiliti in UCL.
Romania – Elvetia 1-0. Felicitari, Romania ! Felicitari pentru victoria din aceasta seara ! Felicitari pentru calificarea de pe locul 1 !
Și cu toate astea am terminat grupa neînvinși, pe locul 1, bătându-i și pe elvețieni, ceea ce cu tot norocul de la tragerea la sorți, nu credeam că se va întâmpla. Merităm pe deplin prezența la Euro. Ce vom face acolo, rămâne de văzut. Teoretic nu avem șanse mari să trecem de faza grupelor, dar nu se știe niciodată.
P.S. Eu tot nu cred că Macedonia de Nord sau Armenia sunt peste Kosovo sau Israel. Sau poate or fi. Dar faptul că nu am dat-o în bară în meciul decisiv cu Israelul, tot e un plus față de experiențele trecute cu alte echipe modeste în momente similare. Și că am bătut și Elveția, cu un pic de noroc, bineînțeles, este cireașa de pe tort.
N-am vazut meciul, dar felicitari pt victorie si calificare de pe primul loc. Sper ca au jucat mai bine decat in celelalte meciuri.
Fără euforie exagerata. Niciodată Armenia respectiv Macedonia de Nord NU sunt peste Israel respectiv Kosovo. Ca repere la momentul în care si-au atins varful. La fel cum și Islanda epuizase gazul geotermal care I-a ridicat de la mijlocul deceniului trecut. Dar, dacă revenim la campania trecuta , cea pt CM 22 sa nu uitam ca locul doi nu te duce decât la un play off. Sa nu uitam ca de când exista formatul acesta am reușit sa le pierdem pe toate (ultimul cu Grecia decadenta) ceea ce dovedește un complex de inferioritate.
Si totuși cine vrea sa joace șansă, Germania nu era cumva aia amețita de Radoi ? Dar Macedonia și Armenia oare nu erau cumva niște creații pandemice ? Dar acea voma de meci între ucraina și Macedonia la București nu a fost o creație a mizeriei decizionale UEFA. Zic și eu ușor mirat când am vazut cum s a prezentat Ucraina (în stare de razboi?!) Într un meci din campania actuala cu Anglia și ce a fost pe Arena la asa zisul Euro 2020 în meciul lor cu saltimbancii lui moș Pandev. La fel cum Elveția cu mulți jucători din lotul actual avea sa facă un meci de pomina cu Franța si la fel cum marele Mannschaft ajungea în closet puțin prea devreme.
Lecția desprinsa de aici draga Fortune, încearcă sa eviți paralele temporale și comparații nefericite. Fotbalul nu e știința exacta și nici mama omida nu prea se potrivește.
Una peste alta, sa ne bucuram. Suntem acolo și contrar așteptărilor chiar de pe prima poziție. Ca e un cumul de circumstanțe, ok, dar dacă erai tu pe atunci sa fi văzut în preliminariile CM 98 ce ne-am mai ras cu adversarii super dificili , fiind practic cam ce s a vrut a fi Elveția în aceasta campanie.
Si totuși cu valoarea noastră modesta, cu Iedi care nu e Loţi și meciuri pregătite la mica ciupeala am obținut totuși ceva. Nu valoare și nu joc estetic, dar niscaiva caracter. Au fost multe momente în trecut când am avut valoare dar nu și caracter. M-as bucura sa îl arătăm mai des și parca nițel chiar și în detrimentul valorii. În rest, ca să continuam cu platitudini, nu mare realizare, dar parca nu i nici tocmai un fleac.
@Gosu: Ah, touche! Monsieur Gosu, abia ce am felicitat nationala pt calificare si matale imi reprosezi fin paralele temporale si comparatii nefericite. Pai nene Gosu, daca replici la replica mea catre E.K.88, atunci suntem toti vinovati de ce acuzi tu. Eu nu am incercat sa compar din senin echipa actuala cu altceva din alte timpuri, ci doar am spus ca nu trebuie sa ne excitam prea tare de niste rezultate (cred eu!) mincinoase. Apropos, ce-mi ceri mie (sa nu compar), faci tu. Dar daca tot o faci, macar hai s-o facem ca la carte comparatia aia. In clasamentul FIFA pe baza de rezultate reale avem: Kosovo – 105; Armenia – 95; Israel – 71; Macedonia – 66. Deci da, Armenia e mai buna decat Kosovo, si Macedonia decat Israel. Nu lasa miturile si propaganda din presa sa te induca in eroare, asta a fost cea mai usoara grupa de calificare din istoria UEFA. Ok, poate zici ca totusi ierarhia FIFA e mincinoasa, si ca adevarul e in rezultate. Bine, hai sa vedem si pe partea asta: Armenia a scos 8 pct dintr-o grupa cu Turcia, Croatia si Tara Galilor, unde a batut Tara Galilor in deplasare, egal cu Turcia si infrangere la limita cu Croatia. Eu zic ca e mai mult decat ce a aratat Kosovo. Macedonia a facut 8 pct intr-o grupa cu Anglia, Italia, Ucraina si numai 5 echipe in grupa. Gosu, cum ti se pare grupa asta, si cam cate puncte faceam noi? Macedonia a scos un egal cu Italia si unul cu Anglia. Din nou, eu zic ca mai mult decat a reusit Israel. Si apropos de echipe in declin, cu benzina pe terminate. Tu zici de Islanda (corect), dar ce sa spunem de actuala echipa a Elvetiei? Ok, o zic: e o echipa care si-a depasit conditia in ultimii ani jucand cu organizare defensiva maxima si sacrificiu suprem. Numai ca acum arata ca o echipa de vedete plictisite, cu conflicte in vestiar si in general in declin. Probabil in prag de schimbare a generatiilor. Da, fotbalul nu e stiinta exacta, si nici nu e previzibil. Dar ce e de obicei adevarat e ca daca joci bine, rezultatele vin. Sunt exceptii, accidente si jocuri de culise, dar in general daca joci bine, castigi. Problema la Romania 2023 e ca n-a jucat bine (repet, n-am vazut jocul cu Elvetia, posibil cel mai bun din campanie), si doar s-au marginit la noroc, plesneala si, cel mai rau, declaratii idioate dupa meci. In grupa asta a mers cumva, si e timpul sa ne bucuram. Dar cu aceeasi atitudine mica si paguboasa, probabil nu vom mai avea parte de aceasta bucurie. Sper ca tonul declaratiilor sa fie „bai, am avut noroc acum, avem mult de munca”, in loc de „suntem grozavi, am meritat sa-i batem pe toti, n-aveti voie sa ne criticati”.
Eu chiar nu pot sa inteleg cum o echipa care te poate pasa pana te ameteste 90 de minute, care are ocazii de gol rarisime, poate face 2-3 greseli din care ia tot atatea goluri, neputand castiga meciuri, ba chiar pierzand!….,
Vedeti Elvetia in ultmele jocuri din grupa, mai ales cu Belarus, Kosovo, Israel…
Un carcotas ar zice: „vedeti, de aia e frumos fotbalul!”… 🙂
Hai Romania!…
Vasglo, poate e frumos, dar poate sunt si niste chestii murdare ascunse bine de ochii nostri. N-ar fi prima oara in istorie cand niste angajati isi saboteaza discret seful, mai ales cand obiectivul principal (calificarea) era rezolvat deja. Intamplator sau nu, si in presa noastra au aparut niste discutii cum ca era mai bine in urna 4 decat in a 2-a. Or fi ei elvetieni get-beget, dar si la ei cinstea si onoarea au un pret ca la piata.
@vasglo
Pai raspunsul sta in celebra platitudine , o suma de valori nu inseamna o echipa. Elvetia si-a luat lumea in cap de multa vreme mai ales dupa Euro 2020, iar nucleul kosovar are cam multe probleme pe partea de moralitate. Dar sa nu-i deplangem ca au capacitatea de a se reinventa foarte repede , considerand ce reurse umane au.
@fortuneteller ,
Intrarea mea in discutia ta cu EK , a venit strict pe motivul invocarii unor argumente gresite. Faptul ca am folosit si eu comparatii si paralele a fost tocmai pentru a demonstra ca e o metoda gresita de a dezbate si de a formula o opinie pertinenta. Si aici cred ca e mult mai corect sa apelezi la parerea emotionala si subiectiva. Nu imi place Iedi ca om. Nu imi place ce joc propune Iedi. S.a.m.d.
Nu stiu ce relevanta are ca echipa x e pe locul 65 si alta pe locul 85, atat timp cat ambele nu sunt in primele 50.
Dar hai sa revenim la particularitatile acestei campanii , una care intr-adevar sta sub zodia unor paradoxuri :
1)Elvetia anunta cu emfaza ca vor scoate 10 din 10 victorii, ceva ce nu si-au permis sa faca si probabil sa gandeasca adevaratii balauri europeni.
2) Belarus face parte din aceasta grupa si sunt izgoniti si pribegiti prin toata Europa. Cu toate astea tot reusesc sa scoata niste puncte serioase, cu singurul nume mai sonor jucand prin salbatica Rusie.
4) Desi Kosovo e pe 105 are cativa jucatori mult mai bine cotati ca ai nostri
5) Datorita considerentelor geopolitice , atat Kosovo cat si Elvetia (meciul 1) s-au capacitat suplimentar impotriva noastra. La care putem adauga incidentele cu UEFA si primitul cu flori de la Pristina.
6) Israel nu joaca acasa ultimele meciuri , dar obtine niste rezultate foarte bune care le dau sperante pana in penultima etapa.
Am dat asa doar cateva din ciudatenile acestei grupe. Despre joc , nu foarte multe de spus, strict o clona a CFR ului sau. Despre Iedi , ca e incapatanat , orgolios, cu alegeri ciudate, bifat bifat si iar bifat. Asta nu schimba insa fatul ca ai o echipa care se bazeaza pe zona Golfului, lustruitori de banca prin Serie B si cateva carpeli dintr-o Liga 1 care din pacate nu a mai putut oferi o echipa nici macar in grupele Conference League in acest sezon.
Am vazut insa si ceva si cred ca aici nu a putut sa puna „punctul pe i” EK in comentariul lui. Determinare. Fara sa fie din ciclul banalitatilor spuse de fotbalisti, de la egalul din Elvetia , la meciurile de uzura cu Israel sau Kosovo, ne-am aparat cum am putut si am reactionat cand am putut si a trebuit. Chiar si in balba de pe Arena cu Israel , meci pe care nu ma asteptam sa-l abordam atat de slab (am si comentat atunci ca m-a dezamagit crunt), tot am avut o reactie.
Si acest factor psihologic , poate acea „atmosfera pozitiva”, e ceea ce a facut diferenta fata de alte dati. Si faptul ca am reusit sa fim totusi si peste Elvetia , macar din perspectiva de a le da peste nas , cu atat mai mult a adus un sentiment de satisfactie si bucurie.
Si chiar si reactia presei de azi , am urmarit-o azi , ca nu s-au mai apucat de ode si se mentine o atitudine moderata.
@Gosu: Nu ma intereseaza Edi ca om, ci doar ca antrenor. Profesional vorbind, nu-mi inspira incredere. Mai mult, nu-mi place ca tine sa dea replici in momente favorabile, dar ignora dialogul in momente proaste. Bineinteles ca a existat o anumita conjuctura in grupa noastra, dar a fost foarte favorabila noua, si nu ar trebui sa o ignoram. Punctul meu de vedere reflecta asta, si zic eu demonstreaza ca nu Edi a facut ceva fantastic, ci doar astrele s-au asezat ca niciodata, probabil rugaciunile au functionat. Daca ne uitam la jocurile facute in grupa de Liga Natiunilor, si cele facute in grupa de CE, e cam la fel, o aiureala cu pase anapoda, oameni inghesuiti in careu dar fara sa stie de ce, o panica continua pe faza defensiva. Lipsa de viziune in joc e vina lui Edi, nu a celor care joaca la arabi sau ligi inferioare. Boloni tot cu astia vroia sa faca treaba, nu cu altii, doar ca avea in cap cum sa-i puna pe teren si ce sa le ceara specific. Cu Edi impresia e de heirupism, la plesneala si Doamne-ajuta. Nu mai departe de meciul cu Israelul in Ungaria, cred ca imi trebuiau vreo 3 pastle de Rudotel numai pana in min 20. Nu determinarea a salvat ceva (si inca 3 pct!!!!) din meciul ala, ci portarul ala hazliu cu pasaport romanesc si un arbitru care ne-a iertat de un penalty. Poate Macedonia nu e mai buna decat Israelul, dar sigur nu e mai proasta, si probabil ar fi exploatat gaurile noastre ceva mai eficient decat ei. In fine, in convine ca ne-am calificat, indiferent cum, dar realismul si modestia par lipsa la inventarul actualei nationale. Iar despre moderatia presei, eu unul n-o vad, continua odele despre faptele de vitejie si realizarile marete obtinute, nici o vorba despre chinuiala reala. Tot vorbim de CFR, decaderea in termeni reali in jocul nationalei Romaniei se identifica cu „gloria” lor. Tot ode, tot povesti despre „performanta”, tot joc idiotic la intamplare.
@fortune ,
Imi pare rau , dar pare ca esti pornit. Si nu sunt vreun fan de-al lui Iedi nici pe departe. Pe aspectele tactice , tehnice cum vrei sa le numim , nu e groaznic Iedi, ci e fix in media fotbalului pe care il avem. Pare asa la tine ca nu prea esti dispus sa-i uiti perioada CFR-ista, Mai poate fi si deranjul ca poarta numele Iordanescu, afisand o anume aroganta ,probabil invatata de la taica-su (caci da asa era si tata Puiu).
Aproape ca ai constant numele Boloni pe buricul degetelor. Ala e un subiect inchis si nu a fost nimic serios. O simpla incercare a federatiei de a oferi publicului o justificare pentru investitiile minime. Dar avem si reversul monedei. Boloni nu iti putea garanta nici el succesul si managerial vorbind in momentul in care obtii cu mai putine resurse acelasi rezultat inseamna ca esti ce altceva daca nu un bun manager ? Treaba asta cu norocul , coincidentele si astrele, de acord, se intampla , dar pe cat se tot repeta incep sa nu mai arate precum banale coincidente, Si aici imi pare ca intra un subiectivism major in analiza ta , caci da au fost oameni care au castigat si de doua ori la o loterie , dar n-am auzit de oameni care sa castige de cinci ori.
Restul , ca vorbe de lemn, discursuri populiste , alinturi , nu prea conteaza. Repet , in momentul in care astrele alea sunt prea bine aliniate , poate trebuie gandit mai bine daca nu avem de-a face cu ceva antropic, organizat de mana omului. Despre Liga Natiunilor , cred ca e probabil cea mai dubioasa chestie facuta pana acum de UEFA. Pe filiera acestui hidos experiment de la Nyon, Estonia de exemplu, primeste sansa de a fi la 180 de minute distanta de o competitie in preliminariile careia nu a castigat nici macar un singur meci.
Si inca ceva , faptul ca am evitat Ungaria e un lucru foarte bun. O posibila rusine cu astia la un turneu final ar fi putut insemna ceva ce nu se uita nici in 50 de ani. Si asta s-a facut fix prin ultimul meci si vointa manifestata intr-un moment in care puteau linistit sa se menajeze. De altfel cam toate rusinile s-au evitat prin daruire in aceasta campanie. Ca daca era dupa joc in sens restrans zero barat, doar ca in sensul larg si aceasta daruire face parte tot din jocul de fotbal. Parca mi-aduc eu aminte de niste indivizi care spuneau ca ce sa cautam noi (FCSB) in grupele europene ca ne facem de ras.
Si ca tot i-am pomenit mai sus pe maghiari , sa intelegem o chestie si acolo. Nu ai spus tu , dar am mai auzit sau citit ineptia ca ei au generatie buna ca au investit in nu stiu ce prostii de academii. Antrenorul lor (italianul) nu e un geniu, e un individ care a inteles cu ce material are de lucrat, dar care are totusi si ceva zahar vanilat sa puna in aluat. Iedi il are pe Stanciu, italianul-maghiar il are pe Szoboszlai. Diaspora maghiara (si nu numai) isi trimite copiii la fotbal , cea romaneasca la cersit, la portofele, la abator sau la sparanghel.
Ce anume ar trebui sa faca practic selectionerul Romaniei ? Sa jucam fotbal total cu niste copii care azi poate il au adversar pe unul de Champions League iar maine se bat cu Dunarea Calarasi ?
Joc haotic , urat ? Bai ma pufneste rasul ! E treaba antrenorului sa-i invete sa dea o pasa utila sau sa-i invete cum sa traga la poarta ? Ori poate e treaba selectionerului sa anunti inainte unor meciuri decisive ca pleaca , asa cum a facut severineano-arabul nostru , care cu zeci de milioane in cont tot n-a inteles ce inseamna profesionalism si deontologie, doar ceasuri si bolizi.
Eu te provoc la o chestie. Numeste-mi doi atacanti romani , care crezi tu ca ar putea sa produca ceva pentru aceasta nationala. In cazul meu nici macar la capitolul selectie nu am prea multe de reprosat. Ar fi doar lipsa lui Sut in locul panaremelor de Marini (cel putin unul e degeaba), pe Pantea si pe Tarnovanu i-as fi scos la lupta ceva mai mult si…cam atat.
Nu stiu de ce , dar parca te vad in cazul in care treceam de danezi in Conference, veneai cu aceleasi probleme , joc inestetic, ne-au dominat. Pai in locul tau eu m-as mira cum au jucat astia atat de bine cand ei de fapt nu prea joaca ? Morutan habar n-am ce mai face prin ce dugheana isi face veacul, Moldovan scoate mingi pe banda rulanta dar in campionat le gafeaza elegant, Ratiu nici pana acum n-am inteles de unde a aparut. Si tot asa. Nu ne-a salvat determinarea ? Pai fara capete, alunecari , parade de portar , n-ai fi stiut daca nu suntem cumva Belarus. Drept dovada cu aia n-am „stiut sa suferim”, ca n-am prea avut de ce , egalul mergea inca pentru toti, dar …parca parca si cu aia a scapat dupa min. 80 unul si acum discutam despre Talpan si CSA , in loc sa o facem despre fotbal.
@Gosu: Nu sunt pornit, ci doar continuu sa spun acelasi lucru: calificarea asta (care ne bucura pe toti!) se datoreaza mai mult norocului de la tragerea la sorti, a contextului in Israel si Elvetia, si nu in ultimul rand conjuctura maturizarii unor Dragusin, Man, Hagi sau Morutan. Nu am nimic cu Edi, sa-i fie de bine, dar un pic de modestie nu i-ar strica. Sa numesc 2 atacanti romani? Nu am. Dar nu asta e problema nationalei lui Edi, ci faptul ca joaca lautareste, la intamplare. Nu trebuie sa marchezi 5 goluri pe meci, nu trebuie sa domini posesia, sau sa joci ofensiv. Dar trebuie sigur sa ai o anumita identitate si sa joci bine in mod repetat in acel spirit. Italia joaca tactic defensiv de cel putin 70 ani, si e ok, dar stiu ce joaca. Numai determinarea si heirupismul nu pot asigura consistenta rezultatelor. Ungaria de exemplu joaca cu determinare maxima, dar italianul lor ii face sa joace intr-un sistem tactic defensiv f riguros si asta face diferenta. La noi e vraiste dpv defensiv, niste zabaugi care alearga foarte determinat dar fara o idee clara. Asta face ca in meciul cu Israel sa avem o gaura neagra in aparatori si mijlocasi, acolo unde israelieni au facut ravagii si puteau rezolva meciul usor daca aveau si valoare. Ungurii joaca cu determinare si o idee tactica defensiva, lasa maxim 2-3 sanse de gol pe meci chiar si unor echipe gen Franta. Noi avem jucatori cam de aceeasi valoare individuala precum ungurii, jucam cu determinare dar fara idei tactice, si oferim cam 5-6 ocazii uriase adversarilor gen Israel sau Elvetia. Si au trecut deja 2 ani cu Edi, trebuia sa fie clar de acum ce identitate are nationala pregatita de el. Da, nu avem valori, ci doar jucatori decenti, dar tocmai d-aia e important ce planuri tactice pregatesti si cum le ceri mediocrilor astora sa aplice, nu sa te ratoiesti in presa la cei care te-au criticat.
In fine, despre selectia facuta as zice ca probabil e 80% corecta. As zice ca Pantea, Tarnovanu nu sunt acum cei mai buni pe post, deci e ok sa nu fie acolo. Nici Olaru nu trebuisa sa fie prin prisma formei recente. Sut sau T Baluta ar fi insa de 10 ori mai utili decat Screciu, si asta e de reprosat lui Edi, pt ca jucam in 10. Alta nulitate e Bancu, complet incapabil pe faza defensiva si doar marginal util in ofensiva. Culmea e ca Edi ii zapaceste pe Dragus/Coman ca sa-l ajute pe idiot in defensiva, reducand astfel aportul lor ofensiv in favoarea celui oferit de Bancu. Face sens tactic? Despre Moldovan nici nu stiu cum poti sa-l lauzi,a scos un sut si a gafat de 2 ori. Un portar care se respecta nu da pasa la adversar in careu si nici nu impinge mingea cu palma catre punctul de la 11m. Nitu joaca regulat in Turcia si a dovedit ca e mai bun, dar Edi e masochist cu Moldovan. Nu are drepate Cojocaru ala din Polonia cand zice ca n-a gresit toata cariera cat greseste Moldovan intr-un meci?
„Nu ne-a salvat determinarea ? Pai fara capete, alunecari , parade de portar , n-ai fi stiut daca nu suntem cumva Belarus”. Da, exact, jucam ca Belarus. Ideea e ca daca aveam antrenor bun care sa pregateasca corect dpv tactic echipa, atunci nu existau atat de multe ocazii la poarta noastra, si era mai putin nevoie de parade de portar sau alunecari la limita in careu.
Si inca ceva monser. Daca tot ne amuzam cu acele comparatii si daca tot eram la rang si pentru ca e o competitie sub tutela UEFA , nu FIFA, hai sa le vezi si pe alea europene , ca nu prea stiu eu ce relevanta are faptul ca baga baietii aia globali si Sudanul de Sud ori Samoa de Vest, intre doua natiuni europene. La tragerea la sorti pentru Euro 2024 situatia a stat astfel in clasamentul celor 55 de federatii membre UEFA.
Elvetia – locul 9 , Israel – locul 17, Romania – locul 29, Armenia – locul 31, Kosovo – locul 39, Macedonia de Nord – locul 42, Belarus – locul 46
Pe astea cum le mai explicam ? Nu ni le explicam ca nu servesc argumentului.
Sa vedem ce au facut in calificari acele doua forte.
Pai Armenia a fost in grupa cu Turcia , Croatia , Tara Galilor si Letonia. Intr-adevar a scos 4 puncte din dubla cu galezii , care evident nu s-au calificat inca la turneul final si un egal cu turcii. Dar au reusit si sa ia bataie de la letonieni. In total 8 puncte pe locul 4 (penultimul) la alte 8 distanta de locul doi calificant ocupat de croati.
Pai Macedonia intr-adevar o grupa grea in care a terminat pe penultimul loc cu 8 puncte , ultimul fiind ocupat de Malta cu zero puncte. 6 din cele 8 puncte sunt obtinute cu maltezii, apoi reusesc un egal cu Italia acasa si inca un egal cu Anglia tot acasa in ultimul meci. Dar mai reusesc si sa incaseze multe in deplasari 7-0 la Manchester , respectiv 5-2 pe Olimpico.
Pai e clar atunci ca Luxemburg sunt tatici. Au luat ei 9-0 si 6-0 de la portughezi , dar i-au calarit bine pe bosniaci si pe aia din Lichtenstein. Clar Slovacia (locul doi) a avut mult de tras intr-o grupa super grea cu astia.
@Gosu: Eu am folosit ierarhia FIFA pt ca foloseste rezulatele nationalei, tu ai folosit ierarhia UEFA care foloseste rezultatele echipelor de club. Care crezi ca reflecta realitatea dpv al nationalei? Despre meciul Armenia – Kosovo sa zicem ca Tara Galilor e mai buna zic eu (si statisticile) decat Israel, si totusi Armenia le-a luat alea 4 pct. Kosovo nu a luat 4 pct de la Israel. Avantaj Armenia. Meciul Macedonia – Israel: Macedonia a reusit egaluri cu Anglia si Italia, Israelul cu Elvetia, Eu zic avantaj Macedonia. SI Israelului i se pot scoate punctele cu Andorra si chiar Belarus, si sa vedem atunci cum ramane. Personal cred ca Macedonia si Armenia ne-ar fi pus mai multe probleme decat Israel si Kosovo, dar e subiectiv si o lasam asa.
@Gosu
Perfect de acord cu ce zici. Ceea ce au reușit băieții în această campanie, este maximum ce se putea scoate.
Referitor la selecție, un lucru evident îl reprezintă veriga slabă Bancu (evident pentru cei care pricep fotbalul, nu pentru ”experții” de la TV), care are permanent nevoie de dublaj, de obicei asigurat de Coman, când acesta este titular. Partea tristă este că nu prea are cine să îl înlocuiască. Poate Borza, dar forțarea acestuia de la U21 la naționala mare, având în vedere caracterul firav al tineretului nostru, nu știu dacă ar funcționa. Camora este clar depășit.
În rest nici eu nu văd cum Screciu sau Marius Marin ar fi mai buni ca Șut, dar nici acesta din urmă nu a avut meciuri strălucite la echipa de club în ultima vreme. De Răzvan Marin nu am ce comenta, atâta timp cât joacă constant în Serie A.
Olaru iarăși nu văd de ce este o opțiune luată în calcul după Cicâldău, dar clar nu poate fi o opțiune înaintea lui Stanciu.
Deci și la nivel de selecție, micile elemente discutabile sunt departe de a face o diferență majoră. Nu e ca și cum era pe vremea lui Pițurcă, care îl selecționa pe Cociș, dar îl ignora pe Cernat, un jucător cu calități tehnice evidente. Sau putem să tot găsim asemenea exemple la toți selecționerii din trecut.