Steaua – Astra 1-0! O victorie de moral. Ratările incredibile și Junior Morais au limitat scorul

de | septembrie 11, 2016

Cuvânt inainte

Sursa: GSP

Cu 5 jucători noi în primii 11 și alți 2 intrați pe parcurs, un mijloc în care până aseară Bourceanu și Moke s-au văzut doar în poze, în atac cu un mascat scos direct din infirmerie (Golubovic) și o trestie ca o păpădie în vânt (Tănase), Steaua s-a impus dintr-un șut de excepție a lui Boldin, și nu din numeroase ratări ale lui Popa, Boldrin și Enache. Trei ratări imense au bifat numai în ultimele 15 minute.

Dincolo de joc, ratări și scor, Steaua nu are încă omogenitate și forță la un nivel comparabil cu 2012-2013. Nou-veniții mai au de tras la sală și ture de stadion pentru a sta bine înfipți pe picioare. De altfel Becali a oferit o explicaţie pentru prestaţia ştearsă a lui Florin Tănase:”Tănase face antrenamente suplimentare cu Man şi cu Tudorie, pentru forţă. E mort, vă daţi seama! Dar jucăm fotbal de calitate! Ce să mă mai intereseze de Astra pe mine? I-am terminat deja! Ei să prindă play-off-ul. Moke a jucat bine. Dacă era și Tănase în formă cred că scorul era… Și-așa trebuia să dăm 5 – 6 goluri”(video în link), a devoalat Becali misterul noului decar.

La Tudorie, pe lângă scuza oferită de Becali, adaug și eu o circumstanță atenuantă obiectivă: luni a zburat în Danemarca, marți a jucat 80 de minute la România U21, miercuri a zburat înapoi la București, joi a luat avionul spre Botoșani unde a jucat 90 de minute… și duminică pe Național Arena. Păi armăsarii lui Șumudică erau odihniți de 2 săptămâni. S-a văzut că Ioniță II, cel care a jucat numai marți în Danemarca, aseară nu a mișcat în front. O mențiune specială pentru Ovidiu Popescu, cel care a avut și el traseul lui Tudorie și s-a simțit în joc echipei introducerea lui în locul lui Moke.

De partea cealaltă, Morais a fost salvatorul Astrei, făcând o partidă de excepție. S-a confirmat ce am scris în avancronică. Astra are o echipă omogenă, tehnică,  solidă pe picioare în duelurile unu la unu și cu o forță de atac semnificativă. Bună pentru Europa League. Nu are însă benzină pentru 90 de minute.

Unii nu au nici caracter! Când mai era un singur minut din joc, Morais a văzut al doilea cartonaș galben și a fost eliminat. Jucătorii și staff-ul alb-negrilor  au luat foc vișiniu și au sărit pe arbitri în spațiul tehnic al băncilor.  Mihai Stoica a intervenit să-l apere pe arbitru de margine de câțiva jucători ai Astrei care l-au încolțit, încercând să aplaneze conflictul, moment în care Săpunaru a sărit la gâtul lui MM încercând să-l lovească, generând o busculadă generală.

https://youtu.be/v-ygVKSQEoA

Săpunică a țișnit ca din tomberon să-l bată pe MM, motivând apoi la TV: “M-a deranjat că Mihai Stoica s-a dus să se interpună între jucătorii noștri și arbitri. Ei să-și vadă de echipa lor, de jucătorii lor, nu să creeze un scandal. Să nu uite că eram și noi pe teren care avem o istorie mai veche.” Adică ei, rapidiștii, se știe! Nu?

Primatele ăstea vișinii nu mai au limite! Imediat Șumudel a intrat în direct la Digisport și plin de spume și mușchi a debitat public un incredibil îndemn huliganic. Sensei-ul Shu Muică Smardoilă ne-a explicat cu subiect și predicat cum FRF l-a scăpat de pârnaie aseară.  “Îi mulțumesc lui Dumnezeu că s-a întâmplat de așa natură să nu fiu pe bancă, dar viața e lungă și ne mai întâlnim. Bine că n-am fost pe bancă! Am fost expulzat două luni de zile. Nu sunt smardoi, dar în fine… .Dacă eram eu în teren azi mi se dădeau doi ani.

La Morais intervenţie clară la minge, se dă al doilea galben. Săracul nu ştia cui să îi dea galben, se ducea la Nicoară. Cred că l-a întrebat pe MM până la urmă şi i-a zis MM că ăla e. Fii, bă, şmecher până la capăt, dacă ai sânge în istalaţie! Ia bagă-te în cameră cu Săpunaru dacă eşti şmecher“, a spumat în televizor “betmanul” Ligii 1.

Alo, Comisiile, Poliția, Spitalul 9!!! Nu aveți o cameră să-l băgați și pe Șumudică, dar cu “cămașa” pe el?

Până se sesizează cineva, fac eu o dedicație primatelor vișinii care au infestat Liga 1:

Cronica

“Bun venit la meciul din această seară, unde singurul rezultat corect e 1 solist”, a fost mesajul transmis de crainicul stadionului pe Arena Naţională.

În fața a 7.327 de spectatori, din care vreo 20 de ultrași de Giurgiu veniți cu steaguri, surle și tobe, Laurențiu Reghecampf și antrenorul suspendat Marius Șumudică au trimis în teren următoarele echipe:

  • Steaua: Niţă – Enache, Tamaş, Toşca, Mitrea – Moke (De Amorim 52), Bourceanu – Adi Popa, Boldrin, Fl. Tănase (O. Popescu 52) – Golubovic (Tudorie 79)
  • Astra: S. Lung jr. – Săpunaru, Geraldo Alves, Fabricio, Junior Morais – Al. Ioniţă II, Lovin (Boudjemaa 46), Seto, Teixeira (Nicoară 79) – D. Niculae (Budescu 58), Alibec
  • Cartonaşe galbene: De Amorim (72), Mitrea (81), Tamaş (90+6)/Geraldo Alves (13), Fabrício (39), Júnior Morais (67, 89), Budescu (67). Cartonaş roşu; Júnior Morais (89)

Pe scurt:

  • Steaua a dominat meciul și și-a creat numeroase ocazii de gol, dar nu a reușit să mai marcheze. Cei mai activi de pe teren au fost Adrian Popa, respectiv Júnior Morais.
  • Popa a avut ocazii de gol în min. 11, 50 (Júnior Morais a respins de pe linia porții), 85, alte oportunități fiind ratate de Tamaș (28), Moke (29), Boldrin (75), Tudorie (81, blocat de Júnior Moaris), Enache (90+6).
  • Astra a avut șanse de gol prin Alibec (36, 70), Júnior Morais (65), iar Budescu a irosit ocazia de a egala la ultima fază a meciului (90+7), când a executat o lovitură liberă de la 18 metri, dar portarul Florin Niță a reținut balonul.
  • Notă! Pentru a nu mai încărca articolul, clipurile video cu fazele și golurile sunt puse în link.

Roș-albaștrii au început mai bine partida și Adi Popa a scăpat pe contraatac în minutul 11 (link), însă șutul său de la marginea careului de 16 metri a fost respins de Silviu Lung jr. În minutul 15 steliștii cer penalty la un duel între Săpunaru și Fl. Tănase. Prima șansă de gol a giurgiuvenilor a venit după 20 de minute de joc, când Săpunaru a trimis de la marginea careului un șut pe lângă poarta lui Niță. În minutul 28 a venit o nouă ocazie pentru Steaua: Tamaș deviază o centrare venită de la Boldrin dar Silviu Lung Jr. reușește să respingă de pe linia porții, cu ajutorul lui Morais.

După numai un minut (’28), Moke îl pune la grea încercare pe Silviu Lung, portarul giurgiuvenilor reușește să respingă în corner lovitura de cap trimisă în vinclu de mijlocașul roș-albaștrilor.

Şi Astra a fost aproape de deschiderea scorului în minutul 36, dar șutul slab al lui Alibec, după ce a trecut frumos de Tamaș, a fost reținut cu siguranță de Nită. Însă în minutul 45 Steaua a reușit înscrie. Boldrin a executat fabulos o lovitură liber, mingea s-a dus în bară și a intrat în poartă, stabilind totodată și scorul final.

După pauză Astra a cam terminat benzina, dar au avut tot meciul în căpitanul Junior Morais, omul providențial fără plămâni, care a prins aseară o zi de exccepție. În opinia mea a fost MVP-ul meciului. În minutul 50, Morais a salvat din nou Astra când a respins de pe linia porţii şutul lui Adi Popa care îl bătuse pe portarul Lung.

După înlocuirea lui Moke și Tănase cu Ov. Popescu și De Amorim, în minutul 52, Steaua a dinamizat mai mult banda stângă și mijlocul. În disperare de cauză, Astra l-a aruncat în luptă pe Budescu, sperând de la el vreo execuție, că altfel, nu pare că au ieșit sarmalele din el. Însă nici din șuturi, cu care a rupt înaltul peluzei din spatele porții lui Niță. Steaua putea mări avantajul la proporții “astrale”, dar Boldrin, Adi Popa, Enache și Tudorie au ratat rând pe rând din situații singuri cu Lung jr.

Numai în ultimul sfert de oră, Steaua a ratat 3 ocazii imense în 10 minute.

Urmează eliminarea lui Morais în minutul 90, îmbrânceala de care am povestit și o altă mare ratare a Stelei. Enache a scăpat pe dreapta, a intrat în careu și singur cu Lung a tras din 8 metri la câțiva centrimetri de stâlpul porții (90+2). În minutul 90+4 (de joc), după o lovitură liberă de la 18 m executată slab de Budescu, centralul Marius Avram, cel care a reușit să enerveze pe toată lumea prin câteva decizii controversate date în ambele tabere, a pus punct partidei.

 Steaua – Astra 1-0 | Meci intreg – Liga 1 | 11.09.2016

https://youtu.be/GnJ7uVC-4WI

Video rezumat: Steaua – Astra


Și așa s-a scris istoria acestui meci, deloc ușor în prima repriză. Steaua rămâne lider în Liga 1, și acumulează 17 puncte, la 4 lungimi de următoarea clasată, FC Botoșani, în timp ce Astra e abia pe poziția a 11-a, cu 5 puncte. Da, acel Botoșani bătut joi de Steaua cu rezervele acum 3 zile în Cupa Ligii,  a învins duminică la Iași cu 1-0.

Felicitări roș-albaștrilor pentru victorie!

Nu îi uităm pe cei dragi. Aseară Stanciu a debutat, Chipciu a dat două assist-uri.

https://youtu.be/51GvDMPIBf4

X Ray

 


Avancronica Steaua – Astra. Preludiul unei vendete

Derby-ul etapei  a 7-a din sezonul regular al Ligii 1 se va disputa duminică, 11 septembrie, ora 20.30, pe Arena Naţională. FC Steaua București și Astra Giurgiu, vicecampioana și campioana ediției trecute, fosta campioană și actuala campioană, se vor afla faţă-n faţă într-un duel care poate fi considerat şi unul european, deoarece ambele s-au calificat în grupele Europa League.
Pentru această partidă, CCA a delegat o brigadă de arbitrii condusă la centru de Avram Marius (Bucureşti). Acesta va fi asistat la margine de Marinescu Vasile (Bucureşti) și Orbuleţ Mircea (Bucureşti), iar arbitru de rezervă va fi Călin Iulian (Ştefăneşti – Argeş).

Palmares Steaua vs Astra

Steaua şi Astra s-au mai întâlnit de 26 de ori pe prima scenă fotbalistică, de 11 ori s-au impus roş-albaştrii, de 9 ori Astra, iar 6 jocuri s-au încheiat la egalitate. Câteva repere statistice publicate de lpf.ro:

  • FC Steaua gazdă: 13 jocuri – 9 victorii Steaua – 2 remize – 2 victorii Astra;
  • Primul meci a avut loc pe 5 decembrie 1998, Steaua-Astra 1-0, golul fiind marcat de Eugen Trică. În returul campionatului 1998-1999, s-a consemnat întâia remiză, 1-1 la Ploieşti.
  • Prima victorie a Astrei a venit pe 5 aprilie 2000, Astra -Steaua 1-0, grație golului reușit de Florin Pogăcean. Pe băncile celor două echipe s-au aflat Costică Ştefănescu, respectiv Victor Piţurcă.
  • În sezonul 2000-2001, la finalul căruia Victor Piţurcă a câştigat singurul titlu din carieră ca antrenor, Astra a fost echipa care a învins Steaua în ambele partide, 3-1 în Bucureşti şi 3-0 la Ploieşti.
  • Cele mai multe goluri s-au consemnat pe 28 iulie 2012, Astra – Steaua 3-4 (antrenori Bogdan Stelea / Laurenţiu Reghecampf).
  • Două remize albe s-au înregistrat de-a lungul timpului, dintre care una singură pe terenul steliştilor (28 septembrie 2014).
  • În stagiunea precedentă, Astra a câştigat ambele meciuri din sezonul regulat, 2-0 acasă şi 1-0 în deplasare. În play-off, bucureştenii s-au impus pe teren propriu cu 2-0, acelaşi scor înregistrându-se şi la Giurgiu, dar pentru elevii lui Marius Şumudică.

Antrenorii au și ei duelul lor pe teren, dincolo de cel verbal din presă:

  • Laurenţiu Reghecampf vs. Marius Şumudică în Liga 1: 6 jocuri – 2 victorii – 1 remiză – 3 înfrângeri;
  • Laurenţiu Reghecampf vs. Astra în Liga 1: 8 jocuri – 5 victorii – 2 remize – 1 înfrângere;
  • Marius Şumudică vs Steaua în Liga 1: 10 jocuri – 5 victorii – 1 remiză – 4 înfrângeri.

Steaua a utilizat 28 de jucători în primele 6 etape, ocupând locul 1 şi la acest capitol. Dintre cei cu prezenţe, doar 10 steliști sunt născuţi după 1 ianuarie 1994. De asemenea, trebuie menţionat că singurul integralist din lotul lui Reghecampf este Gabi Tamaş. Pentru Astra au evoluat 24 de jucători, dintre care 10 străini , fiind echipa cu cei mai mulţi străini utilizaţi. Mediile de vârstă ale celor două loturi spun și de despre împrospătarea echipelor. La FC Steaua  este de 25 ani şi 3 luni, iar la  Astra de 27 ani şi 10 luni.

Derby-ul dintre Steaua și Astra va avea loc duminică, de la ora 20:30, și va fi în direct pe DigiSport 1, DolceSport 1 și Look TV.

Steaua București are un început bun de sezon, dar și o perioada foartă încărcată, urmând să joace 7 meciuri la foc automat, din 3 in 3 zile. Obiectivul principal este campionatul, acolo unde Steaua trebuie să cucereasca titlul pentru palmares și “ruta campioanelor”. Anul trecut Astra a reușit în ultimele etape de play off să o detroneze după 3 titluri consecutive. În Europa, Steaua va da piept in grupa J de UEL cu Osmanlispor, Zurich și Villarreal, și și-a propus locul 2 pentru a 8-a “primăvară europeană”.

Însă problemele Stelei în calea obiectivelor propuse pot veni de unde a câștigat financiar cel mai mult în această vară: de la transferuri. Deși vicecampiona a reinvestit peste 4 milioane de euro în achiziții de jucători și aparent  are un lot solid, privit în detaliu, lotul este neomogen și cu cel puțin trei posturi deficitare valoric: fundaș dreapta, închizător și vârf de atac. Dacă managementul acoperirii celor trei posturi  este greu de înțeles, absența omogenității are o circumstanță logică. Doar 3 stelisti au rămas în prima echipa din 2015. Steaua a transferat nu mai putin de 21 de jucători in 2016, inclusiv jucătorii promovati de la echipa de juniori. Numai în aceasta vară, au venit la prima echipă 15 jucători: Simion, Golubovic, Aganovic, Daniel Popescu, Achim, Ovidiu Popescu, Bota, Mitrea, Tanase, Boldrin, De Amorim, Stancioiu, Moke, Jakolis si Man. Cu ei girează Reghecamf drumul spre obiectivele din 2016, luptând pe 4 fronturi.

După ce a ratat, scuzabil, grupele Ligii Campionilor, Steaua a reușit să se mențină pe linia obiectivelor. Prezentă în grupele UEL, lideră în Liga 1, vicecampioana s-a calificat joi și in semifinalele Cupei Ligii cu o echipa de “rezerve” în  care au debutat 4 jucători transferați în ultima săptămână și juniorul Gabriel Simion (18 ani):  Stancioiu – Aganovic, Moke, Mitrea, D. Popescu – Muniru, Achim – Jakolis (’73 Gabriel Simion), Man, O. Popescu – Tudorie

  • Antonio Jakolis, a prefațat confruntarea cu Astra: “Astra este o echipă foarte bună. Sezonul trecut a câștigat titlul, dar am jucat cu CFR Cluj împotriva Astrei și am câștigat cu o diferență mare de scor. A fost un meci bun pentru mine, dar acum este un joc diferit, iar dacă vom juca bine, vom câștiga. Nu contează punctele în acest moment. Nu înseamnă că sunt o echipă slabă, își pot reveni. Trebuie să fim pregătiți, să fim serioși și să dăm totul în acest meci”.
  • Acesta a făcut și o comparație între actuala și fosta sa echipă. “Este o diferență foarte mare între Steaua și CFR. Steaua este un club mai profesionist, oamenii din jurul clubului sunt mult mai profesioniști. Totul este mult mai bine aici. Condițiile sunt mai bune”, a mai spus Jakolis.

Duminică în derby-ul cu Astra, Reghecampf va folosi “echipa de bază” în care vor intra și ex-astralii Enache, Boldrin și De Amorim. De asemenea, va reveni în primul “11” și Toșca după accidentarea suferită in meciul tur cu Man City.

Reghe are şi absenţe notabile în lot. Achim este suspendat, iar Pintilii, Filip şi Momcilovic sunt accidentaţi. La antrenamentul de sâmbătă a fost prezent Bojan Golubovic, bandajat și cu o mască pe faţă, însă după cum arată mă îndoiesc că va fi folosit.

Meciul cu Steaua va fi ultimul la care Şumudică nu va putea să stea pe banca Astrei, ca urmare a suspendării primită în finalul sezonului trecut. Însă “bet man” a atacat Steaua pe seama accidentării lui Tănase, insinuând că atacantul s-a dat lovit la naţionala U21, dar s-a pregătit normal la echipa de club pentru meciul cu Astra.

Reghecampf i-a replicat:  “Îl asigur pe Şumi că Tănase e accidentat. Într-adevăr, se antrenează cu noi, se pregăteşte, dar deocamdată trebuie să aştepte. Are contuzie şi încă simte dureri. Dar, până duminică, Şumi poate să pregătească meciul cu Tănase în teren, pentru că joacă şi sunt sigur că o să şi marcheze”.

Față de ultima întâlnire cu Astra, pierdută la Giurgiu (2-0, 16 aprilie 2016), Reghecampf va introduce cel puțin 6 nou-veniți în 2016. Enache, Boldrin, De Amorim, Tănase, Aganovic  și Mitrea vor fi în locul celor plecați (Varela, Stanciu, Hamroun și Chipciu), și al celor doi accidentați (Pintilii și Momcilovic). Prin aceste schimbări, Steaua iese pe minus cam la toate capitolele: forță ofensivă, defensivă, experiență etc. Cel puțin la stadiul de integrare din momentul de față.

  • Cum ar putea arăta Steaua la jocul de duminică: Niță – Enache, Tamaș, Mitrea, Toșca – Bourceanu, Boldrin – Adi Popa, Aganovic, De Amorim – Fl. Tănase.
  • Echipa Stelei la ultima întâlnire cu Astra: Niță – Tamaș, Varela, Toșca, Momcilovic – Bourceanu, Pintilii – Adi Popa, Stanciu, Hamroun – Chipciu.

Astra Giurgiu are un început mai slab de sezon intern, cu doar o victorie în șase runde, interval în care a încasat 13 goluri (a 12-a apărare din Liga 1). Însă a avut un parcurs european diametral opus, uimind prin calificarea în grupe în dauna celor de la West Ham, cu victorie chiar pe London Stadium (1-0).

În mercato de vară, Astra a făcut și  ea câteva schimbări în lot. Astfel, formula de start va fi diferită făță de ultima dispută cu Steaua. Săpunaru, Geraldo,  Ioniță, Daniel Nicolae și Teixeira vor intra în locul celor plecați (Queiros, Găman, Boldrin și De Amorim), și a lui Boudjemaa accidentat. După cum vedem, în timp ce Reghe bagă 6 nou-veniți în 2016, Sumudică folosește un singur nou-venit: Săpunaru.

Este limpede că Astra a trecut pe plus prin aceste schimbări, atât la experiență cât și la forță ofensivă, și nu a pierdut omogenitatea. Giurgiuvenii au renunțat doar la câteva dublaje pe post, nu la aproape 80% din lot ca Steaua.

Astra are echipă, însă nu are lot să ducă meciuri din 3 în 3 zile. De aceea și sincopele în Liga 1. După ce au fost demolați de CFR cu 5-1, s-au dus în Anglia și au bătut pe West Ham cu 1-0, obținând o altă calificare istorică. Logic că partida din Liga 1 au tratat-o pe planul doi. De banii din grupele UEL atârna existența clubului. Pentru partida de duminică, Șumudică și-a odihnit în mod natural lotul pentru că a amânat partida de joi cu Dinamo din Cupa Ligii.

  • Cum ar putea arăta Astra duminică: Lung Jr. – Săpunaru, Geraldo, Oros, Morais – Teixeira, Takayuki, Lovin, Ioniță -Daniel Nicolae,  Alibec.
  • Echipa Astrei la ultima întâlnire cu Steaua: Lung Jr. – Queiros, Găman, Oroș, Morais – Takayuki, Lovin – Boudjemaa, Boldrin, De Amorim – Alibec.

Ce trebuie reținut, dincolo de tradiția celor două cluburi

În ultimele 17 meciuri disputate în Liga 1, Steaua  a suferit o singură înfrângere, chiar în faţa Astrei, 0-2 la Giurgiu (16 aprilie 2016), în rest a bifat 10 victorii şi 6 remize. Tot Astra este şi ultima echipă care a învins-o pe Steaua “acasă”, dar  la Piteşti (0-1 , 29 octombrie 2015). Ultima echipă care a invins Steaua pe Arena Naţională în Liga 1 a fost ASA Târgu Mureş, 0-1, pe 29 aprilie 2015.

Duelul de mâine aduce faţă în faţă două echipe cu un decalaj enorm de tradiție, dar care au câştigat majoritatea covârşitoare a trofeelor interne puse în joc din ultimii 3 ani. Din sezonul 2013 şi până astăzi, cele două cluburi au câştigat 10 din cele 12 trofee decernate. Raport 6/4 pentru Steaua, dar Astra a cucerit 3 din cele 4 trofee în luptă directă cu Steaua. E drept, la “penalty” și pe alocuri la “arbitri”.

Întâlnirile directe în sezonul 2015-16: 3-3 la victorii

Astra – Steaua 2-0 (sezonul regulat, tur- Colțescu)
Steaua – Astra 0-1 (sezonul regulat, retur)
Steaua – Astra 1-0 (Cupa Ligii, semifinale, tur)
Steaua – Astra 2-0 (play-off, tur)
Astra – Steaua 0-2 (Cupa Ligii, retur)
Astra – Steaua 2-0 (play-off, retur – meciul care a adus practic titlul Astrei)

Și în Europa, Steaua şi Astra au fost singurele echipe românești care au contat în ultimele 4 sezoane. Steaua a bifat optimi de finală în Europa League în 2012-13, grupe de UCL în 2013-14 , grupe de UEL în 2014-15, iar acum a revenit în grupele UEL.  Astra a reuşit cu Isăilă, şi acum cu Şumudică, să ajungă și ea de două ori în grupele UEL. Au punctat pentru România în clasamentul coeficienţilor, fiind și cele mai bine clasate: Steaua pe 53 cu 31,890 puncte, iar Astra pe 136, cu 12,390p.

Din păcate Steaua nu a acumulat calitativ în lot și pentru prezent, ci “cu lopata” pentru un viitor nedefinit. Treptat, după fiecare sezon de mercato, Steaua a risipit valoarea strînsă în loturile din 2012-15, fără să aducă în loc echivalent valoric.

În schimb Astra a păstrat nucleul de bază și a adus jucători buni pe care i-a integrat ușor într-o echipă deja formată. Astra și-a crescut în timp valoarea și asta a dus-o la titlu. Alibec a venit în 2014, Teixeira,  Boldrin și Pedro Queirós au fost aduși liberi de contract în sezonul 2015-16 etc. Ce au adus bun Becali-MM-Gâlcă-Rădoi din 2014? Doar pe Hamroun în 2015. Nu mai dezvolt.

În perioada 2014-2016, Astra a fost peste Steaua la managementul lotului. Primenirea predictivă s-a văzut în sezonul trecut.  Astra i-a vândut pe Enache și Budescu pentru că a avea deja în lot jucători cel puțin de aceeași valoare (Queirós, Boldrin, Teixeira, plus Alibec) cu care a luat titlul. În acest sezon a plecat Găman, dar Astra avea deja acolo încă 3 foarte buni (Geraldo, Oros și Fabrício), și cu ei s-a calificat în grupele UEL. Astra avea 3 fundași centrali de meserie, iar Steaua a luptat în Champions League doar cu 1, “la soartă”! Dacă se accidenta Tamaș la Praga? Asta e diferența la managementul lotului.

Pe postul de unde l-a dat pe Enache, Astra îl are acum pe Săpunaru, clar peste Enache în defensivă. În locul lui Boldrin a rămas Teixeira, iar Ioniță (internațional U21, adus în 2014) este titular în locul lui De Amorim. Plus Daniel Nicolae, pus la punct fizic… După intrarea în grupe Astra a renunțat la Boldrin și De Amorim numai pentru că locul lor nu a rămas pustiu sau cu “n”-șpe improvizații cum s-a întâmplat la Steaua. Nu au vândut la disperare. Dacă le reușea transferul unui atacant, “scăpau” și de Alibec.

  • Steaua a plătit pe transferuri  6,65 Mill. € (2,55 Mill. € în sezonul 2015-16 și 4,10 Mill. € în 2016-17) și mai are valoarea lotului (33 jucători) de 22,45 Mill. € (media 0,680 Mill. €). Steaua vinde  bine, dar cumpără mult și de multe ori prost.
  • În aceași perioadă, Astra nu a cheltuit 1 euro pe transferuri și are totuși un lot (28 jucători) de 17,55 Mill. € ( media 0,627 Mill. €).

Da, Astra are “echipă”, dar nu are perspectivă datorită mediei de vârstă. În schimb Steaua are perspectivă, însă nu are încă “echipă”. Totuși, mâine va juca “echipa” și nu “perspectiva”!

Va fi o partidă dificilă pentru Steaua, despărțită de „ucigași”, neomogenă și aflată în continuare fără un vârf de atac productiv,  fără un fundaș dreapta în media defensivei și lipsită de Pintilii, singurul inchizător din lot opozabil tandemului Takayuki – Lovin. Schimbările masive survenite în lot au slăbit forța de grup și capacitatea de a face diferența prin jucători ca Stanciu sau Hamroun (când nu era cu gândul la plecare). Asta este situația de azi. Poate peste o lună lucrurile se vor schimba. Nu radical, dar cu ceva mai bine.

De cealaltă parte, Astra are o echipă închegată în timp, cu axul central omogen, cu jucători experimentați în jocuri tari de nivel internațonal (Lovin, Săpunaru, D. Nicolae, Teixeira,  Geraldo, S. Lung, …), dornică de victorie împotriva Stelei și cu un ascendent moral după câștigarea titlului. “Am demonstrat și anul trecut că putem să-i batem oricând”, spune până și tânărul ex-rapidist Alexandru Ioniță II.

Toate astea o fac pe Astra favorită în partida de mâine, deși casele de pariuri o văd pe Steaua ( 1cotă 1.80, X 3.55, 24.35). Însă ar fi o greșeală dacă s-ar lua în calcul partidele din cele 6 etape de Liga 1. Cu ticketul și cecul de la UEFA în buzunar, Astra se va concentra pe campionat.

Apoi Șumudică & Co. nu vor trata meciul cu Steaua la fel ca pe celelalte disputate până acum în sezonul regular. E vorba de orgolii și o rivalitate ajunsă o vendetă de sub Podul Grand. Nu știu, frate, cum s-au aliniat planetele de a ajuns Astra bântuită de fantoma Rapidului la Giurgiu? De la prezident, până la juma’ de buletin ăsta,  “Aripa” Ioniță II.

Da, Steaua este fără „ucigași” și încă se caută de la mijloc în sus, dar m-ar unge pe suflet să pună la respect, în sens sportiv, pe Mucea al II-lea de Giulești și alaiul zburător.

Le urăm succes roș-albaștrilor!

X Ray

34 de comentarii la „Steaua – Astra 1-0! O victorie de moral. Ratările incredibile și Junior Morais au limitat scorul

  1. naiyba

    Nita-Enache, Tamas, Tosca, Mitrea – Bourceanu – Popa, Boldrin, Tanase, De Amorim – Golubovic.
    Asta daca il forteaza pe Golubovic, daca nu, atunci eu il vad pe Moke la mijloc langa Bourceanu si Tanase in atac. Abia astept meciul.

    Forzza Steaua.

    1. xray Autor articol

      @naiyba
      În formula ta cu Golubovic, sau cu Moke, mai degrabă l-aș băga pe Aganovic fundaș dreapta, decât pe Enache. Băiețașul ăsta mi-a cam evaporat încrederea în el. Nu-mi inspiră deloc siguranță. Mai toate deposedările și driblingurile lui sunt fault. Până și Muniru îl taie. Aganovic pare din altă ligă pe lângă el.
      Încă mai sper că la Enache e doar o pasă proastă, trecătoare, și nu a venit de la Astra stors definitiv de toate.

      Mitrea a jucat și “left back”, dar parcă nu prea are viteză. E drept, nici nu-mi amintesc să-l fi văzut în vreun sprint ca să mă pot pronunța cu certitudine asupra vitezei lui.

      1. naiyba

        @xray.
        Si eu l-as vrea pe Aganovic fundas dreapta pt ca defensiv este peste Enache. Eu incerc sa ghicesc formula de start a lui Reggae, tinand cont de situatia absentelor din lot.

        Cred ca Reggae il va folosi pe Enache in dreapta, are mai multe meciuri jucate in pozitia aceasta, cunoaste jucatorii Astrei si se intelege mult mai bine cu Popa, plus ca Enache este mult mai dispus la efort, mai rapid si poate face toata banda dreapta, iar meciul acesta este unul important deoarece nefiind un meci decisiv in economia campionatului, capata o miza psihologica importanta, zic eu, invingand “campioana” si principalul adversar in cursa pt titlu, am mai trimite inca un mesaj puternic celorlalte “contracandidate”, dupa cel din meciul cu Botosani si deci, avand in vedere “miza”, eu consider ca Reggae va incerca sa nu improvizeze prea mult.

        Cu Mitrea revin la ce am scris mai sus cu improvizatiile, Tamas-Tosca este totusi un cuplu sudat; Mitrea, pentru pozitia lui in teren, cea de fundas central gafeaza mult prea mult, iar in conditiile in care Marko nu poate juca, D. Popescu in opinia mea, nu a plecat inca mental de la Timisoara si Moke in pozitia de fundas central ar fi un risc nenecesar in meciul acesta, eu consider ca Reggae il va folosi pe Mitrea in stanga; de altfel Reggae l-a si folosit putin in pozitia aceasta spre sfarsitul meciului cu Botosani, un fel de preview. Poate juca fundas stanga, are piciorul stang, are un control bun al balonului, are pasa lunga, nu are viteza, asa este, insa Tosca il poate acoperi, iar adversar direct ii va fi ionita 2, avand in vedere lipsa de experienta a acestuia nu ar trebui ca Mitrea sa aiba probleme. Problemele sunt la Budescu, Alibec, Teixeira si Niculae(daca va juca).

        Nu stiu de ce dar eu am o presimtire cu Jakolis, el sa fie surpriza lui Reggae pt Mumulica, in centru in spatele lui Tanase.

  2. xray Autor articol

    FC Steaua a comunicat echipa pe pagina de fb.

    Laurentiu Reghecampf a decis sa trimita in teren urmatoarea formula de echipa:

    Nita – Enache, Tamas, Alin Tosca (cpt), Mitrea – Moke, Bourceanu – Adrian Popa, Boldrin, Fl. Tanase – Golubovic.

    Rezerve: Stancioiu – Tudorie, Sulley Muniru, Jakolis, Aganovic, Ovidiu Popescu, De Amorim.

    1. white-r

      Nu cred că ai înțeles planu: adversarii Stelei au voie cu intrări de galben, la ei e joc bărbătesc, comentatorii chiar încurajează, cică așa e în derby, dar dacă cineva de la Steaua intră ceva mai dur ia sigur galben, și dacă se poate abia așteaptă să îi dea roșu. Am mai văzut aceiași temă și în meciurile anterioare…Sentimentul dar de golul lui Boldrin împotriva întregii strategii a complexaților frustrați, de NEPREȚUIT !!!!!!!!

  3. saramago

    Steaua – Astra 1-0 (pauza), gol Boldrin (min.45). Steaua n-a excelat, fundasii au dus-o greu cu Alibec, mijlocasii nu i-au pus la punct pe rudimentarii Lovin si Seto, iar cei din fata au jucat putine mingi periculoase pentru poarta adversa.

    Nita 6 – atent la sutul puternic, dar pe centru, exoediat de Alibec;
    Enache 5 – nedeprins cu postul de fundas dreapta, a avut o repriza cu putine reusite;
    Tosca 5 – nesigur, a fost pe punctul sa comita erori grave;
    Tamas 5 – depasit de Alibec la marea ocazie a oaspetilor, in rest destul de bun;
    Mitrea 5 – multe erori de pasare, a incercat sa urce, fara prea mult succes;
    Moke 5 – mingi pierdute, pase gresite, a trimis periculos cu capul la centrarea lui Enache si l-a intins serios pe Lung;
    Bourceanu 5 – slabut;
    Boldrin 7 – si bune, si rele, dar golul il recomanda, pana acum, drept omul meciului;
    Popa 6 – cateva incursiuni periculoase, n-a beneficiat nici de multe mingi, nici de ajutorul consistent al lui Enache;
    Tanase 4 – timorat de prezenta lui Sapunaru in zona sa de teren;
    Golubovic 5 – a muncit mult, fara prea mult spor.

    Steaua trebuie sa joace mult mai bine dupa reluare pentru a se putea impune.

  4. joga-bonito

    Cand il vad pe Dica cum se chinuie sa vorbeasca despre strategie, imi dau seama cum a reusit sa ne facem de ras sezonul trecut cu echipe gen Petrolul.

    Moke e pe un fel de Muniru mai inalt, deci alt negrotel penibil, iar Tanase inca nu-si justifica investitia.

  5. naiyba

    La Tanase poate sa fie si o mana libera din partea lui Reggae, l-am vazut mutandu-se unde este mingea pt a ajuta constructia insa mai mult se calca pe picioare cu ceilalti. Daca asa a gandit Reggae, atunci mai are mult de lucru.

  6. saramago

    Steaua – Astra 1-0 (1-0), gol Boldrin in finalul primei reprize. Elevii lui Reghe au invins, insa jocul nu poate fi considerat reusit, decat pe alocuri. Felul in care unii stelisti au irosit situatiile de contraatac dupa pauza vorbeste de la sine despre precaritatea lor intelectuala.

    Nita 8 – interventii foarte bune, in special la suturile lui Morais si Alibec (cel din partea a doua, in special);
    Enache 5 – dezordonat, a etalat un joc cu prea multe fluctuatii;
    Tosca 5 – neglijent in multe situatii, bine ca vizitatorii n-au fost in stare sa le speculeze;
    Tamas 5 – cateva erori mari, cu precadere cea din minutul 96, care a oferit Astrei o lovitura libera din pozitie ideala;
    Mitrea 5 – greseli inseriate, nu e deprins cu postul;
    Moke 5 – o idee sub asteptari;
    Bourceanu 6 – discret in prima parte, util dupa pauza, cu recuperari importante;
    Boldrin 6 – randament in scadere in repriza a doua;
    Tanase 4 – joc slab;
    Popa 5 – activ, periculos, dar si-a batut joc de multe contraatacuri in partea secunda a jocului;
    Golubovic 6 – devotament de luat in seama, realizari putine totusi;
    …………………………………………………………………………………………………………………..
    De Amorim 5 – un joc fara realizari importante;
    Ov.Popescu 6 – energic, puternic, jucator care poate creste mult;
    Tudorie 5 – ar fi putut inchide jocul la pasa lui Ov.Popescu, dar s-a fasticit precum un elev de clasa a V-a care a fost prins copiind.

    In conditiile date, meciul de joi din Turcia se anunta f.f. complicat.

    1. ssk

      @ saramago.
      Saramago, extrem de rar simt nevoia sa te contrazic, dar acum o voi face: faultul lui Tamas a fost (potential) salvator, daca Alibec ajungea la mingea aia avea mai mult de 50% sanse sa egaleze. Buna si decizia lui Avram, nu era de rosu.

  7. xray Autor articol

    Sensei-ul Shu Muică după meci, în direct la digisport:  “Eu sunt mulţumit că n-am fost pe bancă. Deci îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu am fost pe bancă. Viaţa e lungă şi ne mai întâlnim! Nu mă dau mare smardoi, dar…

    La Morais intervenţie clară la minge, se dă al doilea galben. Săracul nu ştia cui să îi dea galben, se ducea la Nicoară. Cred că l-a întrebat pe MM până la urmă şi i-a zis MM că ăla e. Fii, bă, şmecher până la capăt, dacă ai sânge în istalaţie! Ia bagă-te în cameră cu Săpunaru dacă eşti şmecher.”

    Și dedicația mea pentru cele două primate vișinii

  8. xray Autor articol

    Text ușor revizuit la “Cuvânt înainte”.

    Video în articol:
    -rezumatul și meciul întreg.
    -faze și golul în link-uri pe text.

    PS
    Veninul turbatului.
    “Am jucat bine in fata viitoarei campioane, vad ca se face lobby ca sa iasa Steaua campioana. Daca vi se pare normala delegarea de azi. Nu spun ca a avantajat Steaua sau ca a viciat rezultatul, dar nu a facut fata meciului. Fundasii mei au luat galben pe faulturi care nu se dau galbene nici in Afghanistan.

    Jucatorii mei… de exemplu Boldrin, pe care l-am adus pe 2000 de euro la Chiajna, unde il facusera jucator de plaja. El si Amorim fac numai faulturi de galben si nu primesc. La Morais, interventie clara la minge, se da al doilea galben. Saracu nu stia cui sa ii dea galben, i-a dat lui Nicoara. Cred ca l-a intrebat pe Meme pana la urma si i-a zis cine e.

    Imi era frica ca ma ia Gigi ca am bagat autobaza, ca ma apar cu toata echipa, am jucat ofensiv. Echipa asta v-a facut campioni acum doi ani, ar trebui sa ne aprindeti lumanări in fiecare zi. Degeaba faci domnule Becali matanii si cruci cu alea in mana, ca e un Dumnezeu sus acolo”, a mai spus Sumudica dupa meci.

    Băi, Șumudică, pentru tine nu este nevoie să aprindă Steaua lumânări, ci să ardă vreo 10 kile de tămâie! 🙂

  9. white-r

    Șumudică săracul e un primitiv figurant care se crede mare brânză, Eram sigur că el iar a fost furat. Dacă tot amintește de Săpunaru, poate se uită și el la toate intrările lui Săpunaru, majoritatea sunt ciobănești, brutale, în adversar, fără nici o treabă cu mingea. Și cică e jucător bun, fundaș, iar deposedarea ar trebui să fie principala calitate. Și bunica știe intra ca Săpunaru, mai mult e gura de el decât valoare. Dacă Geraldo e frustrat că a luat galben prea ușor, ar trebui să fie pe colegul său Săpunaru, nu pe seliști, la seliști cum exista acoperire, imediat săra cu cartonaș. El săracul a terminat meciul convins că la steliști nu le-a dat galbene. Dar dacă colegul tău are intervenții de galben regulat și ar fi putut fi eliminat de 2 ori, atunci ajungi să crezi că așa se joacă. Da, arbitrul a fost depășit, dar faptul că ai avut DOAR un eliminat și DOAR pe final, când tocmai Morais trebuia eliminat mult mai repede la un fault berbec direct în Boldrin pentru care s-a dat doar lovitură liberă, arată că și când pierd sunt ajutați. Sau probabil Astra deja s-au obișnuit, 3 goluri anulate, măcar 2 penalti și așa mai jucăm și noi de la egal la egal. Iar Șumudică cu super idolul său Săpunaru mai bine și-ar vedea lungul nasului, pentru că sunt o grămadă care dacă intră în cameră cu ei doi îi fac tocăniță de varză. Poate ar trebui cineva să îi aducă cu picioarele pe pământ, pentru că animalele nu prin vorbă bună și diplomație se dresează.

  10. vitto

    bine ca am castigat…… problemele uriase pe axul central al apararii continua ….. tamas stie, vrea, da’ nu mai poate, in timp ce tosca nu stie, nu poate si nici nu vrea!

    absolut toate fazele cat de cat periculoase ale astrei au la origine greseli impardonabile ale fundasilor centrali: tosca, in prima repriza, pasa cu latul la sapunaru pe linia de 16 si noroc cu sutul in haut, contra-atac nicolae tiganu’ pasa printre picioarele lu’ tosca (care facea un marcaj bulevardier) la ospatarul alibeg, care il intoarce ca pe o clatita pe prea lentul tamas, respingere gresita tosca din nou la acelasi sapunaru, in repriza II, cu sut in bratele lui nita, iar finalul “apoteotic”, cu degajarea la intamplare a lui mos geraldo si pozitionarea hilara a cuplului tamas – tosca, care practic nu faceau nici un fel de marcaj la atacantii astrei si nici macar nu au tinut linia de offside? ….. noroc cu bucatarul budescu si cu suturile lui lesinate!

    in plus, din min 75 bourceanu a disparut complet de pe radar si tot greul a ramas pe ovidiu popescu. desi vad la lumea il mai critica pe moke, iesirea lui a permis forcing-ul de final al astrei. negrii au prezenta fizica si in campionatul romaniei asta este foarte important, mai ales cand Steaua nu are un ax central extrem de masiv si agresiv!

    in rest ma bucur ca am batut, dar jocul a fost haotic si am castigat mai mult din valoarea individuala. dupa un inceput de campionat serios, nea reghe pare un pic cam desconcentrat in disputele interne …… si observ ca iar a luat-o pe calea parangheliilor!

    scorul a fost destul de strans, dar daca analizezi obiectiv diferentele de valoare si calitate fotbalistica, acestea erau totusi evidente in favoarea Stelei.

    astra a jucat la capacitatea maxima a colectivului lor, s-a pregatit 2 saptamani ptr infruntarea cu Steaua, si-au amanat jocul cu dinamo si a tratat meciul ca pe o mare finala, s-a tiganit permanent, a tras de timp si a pus constant o presiune obraznica pe arbitraj, incercand in stilul clasic de acum promovat de derbedeul sumudica sa mute disputa in alte planuri decat cel pur fotbalistic?! intr-o oarecare masura abordarea le-a reusit, dar noi oricum am parut mai relaxati ….. primul 11 al astrei este destul de solid si foarte experimentat, o echipa ermetica pe defensiva si abila pe contraatac, dar nu au profunzime pe banca ….. in dubla conjunctura grupe uefa – campionat, astra va suferi major in continuare, caci mosii si grasii pe care ii tot arunca in lupta se vor sufoca pe ritmul joi – duminica – joi!

    arbitrajul slab, la cat de agresivi au fost tot timpul, morais si sapunarul ar fi trebuit sa ia galben de la cabine, inainte sa inceapa meciul. avram mai degraba ne-a snapanit, arbitrand smechereste, la alibi. ar fi vrut un egal …….. nu a dat penalty la tanase in prima repriza si l-a eliminat tarziu pe morais in min. 90, tolerand apoi maimutareala golaneasca a jucatorilor astrei! avram este un bulangiu (cred ca si la propriu), sapunaru un mare bou …… iar sumudica un caraghios increzut ……. chestia aia cu “bine ca am fost suspendat ca altfel faceam o nenorocire” pare desprinsa din ciclul “luati-l de pe mine ca-l omor”!

    concluzia corecta: astra nu se afla in competitie cu Steaua, ci cu voluntari!

  11. xray Autor articol

    Busculada generală

    Si opinia supremului

    Apropo de spectatori în România.
    Man United devine primul club din Anglia care incaseaza peste jumatate de MILIARD de £ intr-un an!
    Clubul de fotbal Manchester United a raportat o cifra de afaceri record, de 515,3 milioane lire sterline (608,9 milioane euro), pentru sezonul 2015/2016, devenind primul club britanic care depaseste venituri de peste 500 milioane lire sterline

    Veniturile clubului, in milioane de lire sterline:
    *Comercial – 268,3 milioane. Din care: Sponsori – 160,1 mil, Drepturi de imagine/Produse cu imaginea clubului – 97,3 mil, Aplicatia de mobil – 10,9 mil

    *Drepturi TV – 140,4 milioane
    *Incasari la meciurile acasa – 106 milioane Deci peste 20% din venituri.
    *Taxe platite – 12,5 milioane

  12. ssk

    Enervant meciul. Dupa numarul de ocazii, meritam sa castigam mai clar,insa dupa aspectul jocului din repriza a doua, putea sa fie si egal.

    Dintre achizitiile noi, doar Boldrin e la inaltimea asteptarilor. Nu reusesc sa inteleg ce joaca Mitrea, iar la Tanase inteleg: nu joaca nimic (pana si Tudorie are realizari pe langa el…). Sa zicem ca la Moke mai dureaza pana ne prindem ce si cum. De Amorim a fost sters aseara, Ovidiu Popescu ceva mai bun. Cert e ca va mai dura pana cand Steaua sa incepe sa inchege jocul si mi-e teama ca vom sacrifica fix sezonul european din acest motiv.

    1. xray Autor articol

      @ssk.
      Și fără sacrificiu, tot șansa a 3-a o avem. Altfel discutam daca 70% din cei nou-veniți erau adusi din iarna și 20% din pregătirea de vara.
      Până si lupta din competițiile interne va fi grea până la reluarea sezonului în primăvară. Mă rog, dacă nu cumva schimbă iar radical lotul în iarnă, ca iarna trecută. 🙂

      1. vitto

        in campionat facem diferenta de 20 pct….daca dorim asta?!

        in rest mutarile facute in aceasta vara erau obligatorii: nu mai puteai sa-i pastrezi pe varela (an terminal de contract), pe chipciu (injurat si acuzat permanent de toti habarnautii), pe hamroun (talentat, dar obraznic dincolo de orice inchipuire) ….. iar oferta ptr stanciu a fost de nerefuzat!

        atentie cand vorbiti de transferurile din vara 2016: regula under 21 a impus o anumita abordare specifica si anume sa lasam descoperite 1 – 2 posturi pe care sa incerci jucatorii tineri eligibili ….. noi am ales la inceput pozitiile de portar si de varf ptr ca acolo aveam cat de cat un material pe care sa-l forjam (cojocaru, tudorie)! cum la portar erorile se vad imediat si cojocaru era o sursa inepuizabila de greseli, iar ovidiu popescu s-a dovedit a fi peste asteptari, ne-am reorientat din mers si am mizat numai pe varf: de aceea si cred ca nu am transferat un jucator mai experimentat si cu cifre, ci am ales jucatori tineri cum sunt tanase sau man! sigur ca este de discutat o astfel de alegere, dar pana la urma nu poti sa aplici regula under 21 daca nu sacrifici unul sau doua posturi din echipa…… daca aduceai un varf gen piovacari acesta era titular de drept si era foarte greu sa-l scoti din teren!

  13. piece-of-mind

    SSK, mi-e dor de Ghencea…mi-e dor de Steaua!!! Mi-e dor de zilele în care număram zilele rămase pana la proxima etapă de campionat, mi-e dor de zilele de meci, în care ne puneam fularele la gat şi ne revărsam în valuri spre stadion, mi-e dor de momentele când ne căţăram pe garduri la goluri sau îi suduiam ca apucaţii pe câini sau pe ţigani, mi-e dor de momentele în care, după meciuri, opream circulaţia în Ghencea, mi-e dor de clipele în care aşteptam cu înfrigurare tragerile la sorţi din cupele europene, făcându-ne tot soiul de socoteli, mi-e dor să mai traiesc măcar o secundă pentru Steaua, alături de toţi ai noştri, indiferent de cine îi deţine marca şi dincolo de orice polemică identitară!

Lasă un răspuns