ȘOC! În Europa, marca ”STEAUA BUCUREȘTI” nu e la CSA!?

de | octombrie 2, 2019
Pompiliu Bota

În septembrie 2017, avocatul Pompiliu Bota, a adresat la Oficiul European pentru Mărci și Desene (EUIPO) o cerere pentru ca marca Steaua să-i fie atribuită cu tot cu logo. Intenția sa este să i-o cedeze lui Gigi Becali, după cum chiar el afirmă:

”Vreau să o cesionez lui Gigi Becali fără nicio pretenţie”

Pompiliu Bota a depus o cerere la Oficiul European pentru Mărci şi Desene prin care cere dreptul de exclusivitate asupra mărcii Steaua. Solicitatea a fost făcută pe 29 septembrie, a fost deja examinată şi a intrat în faza în care se primesc contestaţiile. Urma ca în februarie 2018 să se dea o decizie. În cazul în care CSA Steaua (sau altă instituţie) nu făcea vreo contestație pe care să o accepte și să o aprobe EUIPO, avocatul din Bucureşti ar urma să intre în posesia drepturilor asupra mărcii.

?Deținătorul mărcii înregistrată la EUIPO poate comercializa legal produse cu numele Steaua în toată lumea.

  • “Cum este și firesc, Oficiul European a primit cererea respectivă și pentru că era depusă în conformitate cu cerințele de formă și fond ale oficiului, a publicat-o. Din acest moment, oficiul va analiza toate eventualele obiecții sau opoziții formulate de orice terț care își dovedește interesul. Din experiență va putem spune că atunci când analizează fiecare caz, specialiștii de acolo au acces la o bază impresionantă de jurisprudență, deci rezolvarea unor cazuri asemănătoare în care un brand foarte cunoscut și valoros este în dispută. Important este ca aceia care își susțin drepturile să respecte cu strictețe procedurile și să prezinte cât mai clar și documentat motivele pentru care considera că un brand le aparține, începând chiar cu dovezi ale momentului creației acelui logo, dacă este posibil”, a precizat în 2017 Radu Bozocea, partener la Weizmann Ariana&Partners, agenția din România cu cele mai multe cazuri prezentate la EUIPO.

Astăzi, 2 octombrie 2019, marca ”Steaua București” și fosta siglă a FCSB sunt atribuite de EUIPO lui Pompiliu Bota, conform site-ul oficial https://euipo.europa.eu

Marca Steaua înregistrată la EUIPO

(Dați scroll pe bara din dreapta pentru a citi inregistrarea marcii de pe site-ul EUIPO sau dați click aici Marca Steaua)

Din documentul prezentat mai sus reiese că în data de 26 iulie 2019, EUIPO a respins contestația depusă de CSA Steaua în data de 19 februarie 2018.

În motivarea decizie din 26 iulie 2019, prin care EUIPO respinge contestația depusă de CSA în data de 2 februarie 2018, se scrie că armata nu a formulat regulamentar contestația în limba franceză și în termenul legal.

  • Descarcă aici pdf-ul cu Decizia EUIPO vs CSA din 26.07.2019 DECIZIE

X Ray

36 de comentarii la „ȘOC! În Europa, marca ”STEAUA BUCUREȘTI” nu e la CSA!?

  1. vasglo

    Iti dai seama ce e acum pe “amaratul” ala de Talpan care n-a stiut sa formuleze cum trebuie actiunea! Cu alte cuvinte in Europa nu merge ca la noi in Romanica! 🙂
    Se explica si tacerea in care a intrat si Vuvuzela lui Talpan relativ la subiect!…

    17
    3
  2. killertits

    Eu zic sa nu ne bucuram prea devreme, sa vedem ce va face acest Bota pana la urma.

    Daca cineva mai in tema cu asa ceva ar putea sa explice si la “pulime” ce inseamna asta, ar fi ideal 😀

    11
    2
  3. Tudz

    @killertits

    Hai să-ți explic ce-am înțeles eu… Pe data de 29 septembrie 2017, acest avocat, Pompiliu Bota, a depus o cerere la Oficiul European pentru Mărci şi Desene prin care cere dreptul de exclusivitate asupra mărcii Steaua. Bineînțeles, pe data de 19 februarie 2018, CSA a făcut o contestație, care a fost însă respinsă pe data de 26 iulie 2019, pe motiv că n-a fost formulată regulamentar și în termeni legali. Iar azi pe 2 octombrie 2019, aparent, decizia definitivă a celor de la EUIPO a fost de a atribui drepturile exclusive asupra mărcii”Steaua București” lui Pompiliu Bota, care intenționează (să sperăm) să-i cedeze marca lui Gigi Becali, fără niciun fel de pretenție. Să vedem ce se întâmplă…

    Sper că am explicat destul de clar pentru toți. Dacă am greșit ceva, îmi cer scuze în avans. 🙂

    21
    3
  4. vasglo

    Adevarata problema e pentru Talpan si Laberii Liberi care, dupa eforturi seculare si bani aruncati in justitia romaneasca au obtinut un mare… NIMIC, de vreme ce, pana la o eventuala proba contrarie, un avocat Bota poate folosi marca Steaua nestingherit in toata lumea. De exemplu, poate vinde pixuri, insigne, brelocuri, camasi, ciorapi, bauturi etc. cu marca “Steaua” oriunde si la orice pret fara ca Talpan sa poata obiecta! 🙂
    In ce priveste echipa de fotbal, se dovedeste acum, daca mai era necesar pentru unii, ca identitatea echipei nu este data de numele acesteia, care se poate schimba in timp, ci de continuitatea in competitia sportiva care este unica si de necontestat. Nu marca face echipa, ci echipa face marca! De altfel, se pare ca FCSB chiar incepe sa devina noua MARCA a echipei care de la nastere si pana in prezent joaca neintrerupt in Liga 1! 🙂

    P.S.
    In conditiile in care exista cineva care poate folosi marca “Steaua” liber, fara ca CSA Steaua sa poata pretinde ceva, sa vedem acum ce se mai alege si de procesul intentat de Talpan pentru pretinsele daune de 37 milioane de euro….

    13
    1
  5. alexandru-h

    Non-story.

    Pompiliu Bota e un individ certat cu legea, ce si-a facut propriul barou paralel celui oficial si a inceput sa vanda acces acolo unor avocati creati in eprubetele universitatilor fantoma din tara.

    CSA poate castiga usor marca respectiva daca respecta procedura si arata ca marca respectiva e o reflectie perfecta a marcii proprii, inregistrata in Romania. Probabil nu e mare graba sa o faca caci sunt extrem de limitate modalitatile de monetizare a marcii Steaua pe plan european.

    ——-

    Povestea asta e mai interesanta si amuzanta…

    https://www.gsp.ro/fotbal/liga-4/exclusiv-florin-talpan-a-fost-la-sediul-ea-sports-de-ce-s-au-speriat-angajatii-ce-scrie-in-sesizarea-juristului-578917.html

    Deci Talpan bate campii cu gratia unei gazele obeze…

    5
    13
    1. vasglo

      “CSA poate castiga usor marca respectiva daca respecta procedura si arata ca marca respectiva e o reflectie perfecta a marcii proprii, inregistrata in Romania. Probabil nu e mare graba sa o faca caci sunt extrem de limitate modalitatile de monetizare a marcii Steaua pe plan european.”

      Presupun ca aceasta posibila argumentatie facea deja parte din “Opozitia” formulata de CSA (Apel si Recurs), numai ca aceasta fost respinsa DEFINITIV ca inadmisibila. Prin urmare, logica imi spune ca inregistrarea marcii “Steaua Bucuresti” la EUIPO a devenint efectiva (DÉCISION de la Deuxième chambre de recours du 26 juillet 2019)

      7
      3
  6. alexandru-h

    @vasglo

    Citeste articolul. A fost viciu de procedura (nu s-a facut contestatia in limba franceza), nu i s-a respins fondul. Dar oricum ar fi, ala e trademark, nu e palmares sau altceva. Pompiliu poate incepe sa vanda produse cu marca aia prin pietele din Lituania si Portugalia – ii urez succes 😀

    5
    10
  7. vasglo

    @alexandru-h

    Actiunea se accepta sau se respinge si basta! Ca respingerea este cauzata de “vicii de procedura” nu are nicio relevanta. Tocmai renumitul jurist Talpan sa nu stie procedurile EUIPO? Tocmai el sa nu stie sa acceseze informatiile de pe un site oficial european? Hai sa fim seriosi. 🙂
    Este evident ca actiunea in opozitie formulata de CSA si declarata ca inadmisibila se referea la fond, respectiv inregistrarea marcii Steaua!
    Ce crezi ca mai poate sa faca Talpan? Poate sa-i dea in judecata pe aia de la EUIPO ca si-au permis sa -si respecte propriile reglementari chiar si in fata “marelui” Talpan!
    🙂 🙂

    8
    1
  8. quark

    cand ciobanul declara ca pe el nu-l intereseaza desenul (cum nu-l intereseaza nici titlul, nici cupa, iar palmaresul l-a interesat strict pentru bonusul de castigatoare a CCE, nu pentru istorie si traditie) si ca face bani frumosi cu numele si sigla actuala (vezi si noul contract de sponsorizare semnat si socoteala pe care a facut-o publica zilele trecute – cati bani incaseaza anual de la sponsori in actuala conjunctura), tare mi-e ca visam degeaba sa se intample ceva favorabil noua

    7
    1
  9. Tudz

    @quark

    Chiar daca a spus aceste lucruri, ciobanul nu cred ca ar fi chiar atat de prost incat sa refuze marca pe gratis (asta daca e chiar pe bune treaba asta, iar domnul avocat ar vorbi serios). Vom vedea…

    5
    1
      1. vasglo

        Si ce sa spuna un judecator/judecatoare? Cumva ca in perioada 1947- 2003 echipa de fotbal nu era la armata?! Hai sa fim seriosi!.. Si ce relevanta SPORTIVA are asta?! .. Numai mintea unui Talpan poate “predica” printre noii adepti, ca unei echipe create de el in 2017 in Liga a 4-a i se poate atribui palmaresul/ cv -ul echipei care, de la nastere si pana azi, joaca neintrerupt in Liga 1.. 🙂

  10. alexcol

    Deci va deranjeaza foarte tare ca fondatoarea din 1947(CSA prin Talpan) si-a cerut dreptul in instanta asupra numelui, palmaresului si marcii.
    Dar nu va deranjeaza o secunda ca un nimeni, poate e dinamovist, ar putea sa obtina ”european”, ”ceva” din Steaua :)))))

    Cine este Pompiliu Bota

    Este un personaj foarte controversat, care a încercat de-a lungul timpului să speculeze golurile legislative. A fost inginer în primă fază, apoi a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Oradea. Ulterior, din funcţia de avocat, a reuşit să câştige dreptul de a înfiinţa barouri. Şi-a înfiinţat astfel un barou paralel, în care s-au înscris cei refuzaţi de barourile locale. În cele din urmă, în 2012, Judecătoria Deva a dat o sentinţă care-l condamnă la 6 luni de închisoare pentru ”exercitare fără drept a unei profesii”.

    https://www.telekomsport.ro/lovitura-de-teatru-un-avocat-controversat-a-cerut-la-oficiul-european-pentru-marci-si-desene-inregistrarea-brandului-steaua-17436899

    3
    5
  11. vasglo

    Iata apararea lui Talpan:

    “Les arguments développés dans le mémoire peuvent être résumés comme suit :
     L’opposition a été formulée en langue anglaise, langue officielle de l’Union
    européenne. L’opposante n’a pas eu accès à la plateforme eSearch plus qui
    permet l’accès à l’entier dossier de la demande de marque contestée car
    l’opposante est une unité militaire subordonné au Ministère de la Défense
    Nationale et les politiques de sécurité lui interdisent.”

    Voila qui e Talpan e son Unite Militaire! 🙂 🙂

  12. vasglo

    “Ii transmit pe aceasta cale acestui Bota ca orice inregistrare de marca facuta cu rea credinta este anulabila ! Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti va mai castiga si niste bani de la Bota ca despagubiri civile ! Dle Bota, te astept in instanta!”

    Adica cum, cine pe cine se “asteapta” in instanta?! Stie Armata ca are bani de dat si pentru acest nou proces al lui Pinocchio?!.. 🙂

    1
    1
  13. xray Autor articol

    @vasglo
    Nu ai înțeles. Asta e practica judiciară pe planetă. Nici FCSB nu poate face apel decât după ce apare și acea motivarea, care este parte inseparabilă din sentință.
    Abia de atunci decurge termenul legal de 30 de zile alocat inaintării atacului prin apelul.
    Apoi e și logic! Ca să formuleze întemeiat apelul, avocații trebuie să caute fisuri procedurale în motivare. Apelul nu se mai judecă pe fond, ci se verifică dacă a fost un proces corect dpdv legal-procedural.

    Că spuse lui Talpan sunt tembelisme, asta e altă poveste. Oricum, chiar dacă pierde și la apel, la o ”acțiune în constatare” nu există sentință executorie. Adică, acea decizie a instanței nu este obligatorie pentru nimeni, fiind doar informativă.

    @ ALL
    ATENȚIE!
    Acţiunea în constatare este acea acţiune în justiţie prin care reclamantul solicită instanţei doar să constate existenţa unui drept al său faţă de pârât.
    În ceea ce privește condiția formulării unei pretenții, în cazul ”acțiunilor în constatare”, spre deosebire de ”acțiunile în realizare”, NU se aplică cerința ca dreptul să fie actual, întrucât judecătorul este chemat să se pronunțe a priori asupra unei situații juridice de care depinde actualitatea dreptului afirmat.

    Câteva particularitățile ”acțiunii în constatare”
    1) Cu privire la ce poate pronunța instanța într-o acțiune în constatare, reținem faptul că instanța de judecată nu poate condamna pârâtul, într-o acțiune în constatare, la executarea unei prestații, de nicio natură!!!
    2) O altă particularitate o reprezintă lipsa caracterului executoriu al hotărârii pronunțate într-o acțiune în constatare, astfel de hotărâri neputând fi puse în executare din moment ce se solicită doar constatarea existenței sau inexistenței unui drept.

    Deci Talpan se poate pișa pe aceea constatare. La fel vom face și noi!!!
    Evident, în caz favorabil, ea va fi folosită de Talpan & Co. numai în scop propagandistic de manipulare a ”pulimii”.

    4
    1
  14. Saviola_7

    Nu știu dacă chestia asta cu marca la EUIPO va avea vreun impact real in viața echipei, așa ca eu ma piș pe talpa iute și pe toți muiștii de la armata si pe procesele lor.

    Hai sa arătam cine e Steaua , ne vedem pe stadion sâmbătă la meci.

    Forza Steaua!!!

Lasă un răspuns