Sevilla ’86, ca o pasăre Phoenix după 30 de ani

de | aprilie 6, 2016

Cea mai mare realizare din istoria fotbalului românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni, a întrat și ea in linia întâi a frontului CSA vs FCSB.

Screenshot_12După ce în ultimii 20 de ani evenimentul a fost celebrat anual numai de suporteri și dream team-ul Steaua ’86, anul ăsta și-a amintit brusc de Sevilla ’86 și Clubul Sportiv al Armatei Steaua, deși proaspătul general, comandantul CSA George Boroi, și juristul colonel Florin Talpan ne-au spus în 2015 că Steaua fotbalistică nu a plecat niciodată de la CSA. Ultima omagiere s-a petrecut în 1996, la 10 ani, când a fost organizată în Ghencea rejucarea meciului de la Sevilla.

Cum a fost sărbătorită de-a lungul anilor performanţa Stelei din 7 mai ’86 la Sevilla

  • 1986 Casa Poporului – Nicolae Ceuşescu a acordat Ordinul Steaua RSR clasa I echipei pentru “contribuţia adusă la creşterea sportului românesc peste hotare”.
  • 1996 Stadionul Ghencea (CSA Steaua) – Steaua a organizat un meci demonstrativ cu FC Barcelona.
  • 2001 Hotel Interconti­nental (AFC Steaua)– Viorel Păunescu a oferit câte o plachetă fiecărui component al echipei. Au mai participat ministrul Tineretului şi Sportului, Georgiu Gingăraş, şi alte personalităţi din lumea politică.
  • 2003 Hotel Marriott (FC Steaua) – Gigi Becali a înmânat rentele viagere în valoare de 5 milioane de lei pe lună foştilor jucători. Obiceiul nu l-a ţinut foarte mult.
  • 2006 Corbeanca (echipa Steaua ’86)– numai componenţii Stelei împreună cu familiile. Au sărbătorit singuri 20 de ani de la câştigarea CCERedacţia ProSport – componenţii Stelei 1986 au fost sărbătoriţi la sediul ziarului.
  • 2009 Sediul din Bulevardul Ghencea – clubul Steaua a oferit jucătorilor câte un tricou de joc cu numele fiecăruia inscripţionat pe spate.
  • 2011 Palatul Cercului Militar Naţional (MApN)– Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a oferit emblema “Onoarea Armatei Române” antrenorilor şi componenţilor lotului. Jucătorii au mai fost invitaţi la un restaurant. (N.R.- În 2011 a început procesul pentru marcă finalizat în 2014)

La aniversarea de 30 de ani de la eveniment, Clubul Sportiv al Armatei Steaua îi va omagia pe cei care au obţinut cea mai mare performanţă din fotbalul românesc, la Sevilla, pe 7 mai 1986. “Pe 3 mai, la Cercul Militar, va avea loc o festivitate la care va participa inclusiv ministrul apărării. Şeful clubului, generalul George Boroi, s-a ocupat de toate formalităţile. L-au găsit inclusiv pe Anton Weissenbacher, i-au plătit biletul. Pentru prima dată la o astfel de aniversare va fi şi el alături de noi”, a spus un fost component al generaţiei Sevilla.
Weissenbacher a fost fundaş stânga. În campania spre Cupa Campionilor Europeni 1985-86, el a evoluat doar 1 minut, fiind introdus în minutul 89 la returul semifinalei Steaua – Anderlecht (3–0), 16 aprilie 1986, Bucuresti. Titularul postului era Bărbulescu.

În 1991, el a părăsit România, stabilindu-se în Germania, unde a mai jucat până în 1999 la amatorii de la Eintracht Trier 05. Ulterior s-a angajat la o firmă de construcţii, ca betonist.

Eroii Stelei ’86: Duckadam, Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu, Bălan, Boloni, Iordănescu, Balint, Majearu, Lăcătuș, Pițurcă, Radu II, Stoica, Weissenbacher. Antrenor: Emerich Ienei.

Pe 4-5 mai, componenţii generaţiei Sevilla vor sărbători, ca de obicei în ultimii ani, la Cheile Grădiştei, alături de familii. Va fi organizat şi un meci, cu artişti şi cântăreţi, dar “pe teren redus, că abia mai fugim, suntem graşi şi bătrâni”.

Pe de altă parte, clubul SC FC Steaua București SA contraatacă și el să dreagă busuiocul. Oferă lojă gratuită eroilor de la Sevilla și a discutat cu sponsorul tehnic, Nike, pentru ca echipamentul de rezervă pentru stagiunea viitoare să fie alb, asemănător celui pe care l-au purtat campionii de la Sevilla în urmă cu 30 de ani. Atunci, steliștii erau deja în Spania când au fost anunțați: “Barcelona joacă în roșu și albastru. Trebuie să folosiți altă culoare!”. Până la urmă au primit echipament alb, adus de urgență de la o reprezentanță Adidas din Franța. Mai mult, din spusele președintelui Valeriu Argăseală se pare că și FC Steaua va organiza o festivitate pe 7 mai: “Helmuth este preocupat de sărbătoarea de 7 mai și are în vedere să se implice în organizare. În perioada următoare voi vorbi cu el și vom vedea ce vom face pe această dată”.

“Eu cred că poate exista o împăcare între Becali și legendele Stelei. Dacă eu pot să mă duc la festivitatea organizată pe 3 mai de către CSA, cu care am avut multe conflicte, orice este posibil”, Helmuth Duckadam, director de imagine Steaua.

  • “Foarte Bine” că CSA Steaua și FC Steaua omagiază 30 de ani de la Sevilla ’86!
  • “Foarte Rău” că abia acum, când le frige buza, o scot de la naftalină să o folosească drept imagine și mijloc de propagadă în lupta dintre ele!

Vă prezentăm un articol interesant și foarte bun pe această temă, care pune câteva întrebări pertinente și punctul pe “i” la lupta mediatică dusă numai pentru imagine, fără a se rezolva nimic din adevărata problemă cu care se confruntă imaginea fotbalului stelist, pusă pe butuci de goana după banii mascați sub sigle și mărci.

xray

Armata şi parastasul vesel

Şefii CSA vor să bea şampania statului şi din Cupa Campionilor Europeni

CSA se află în focul pregătirilor pentru sărbătorirea a 30 de ani de la Sevilla. Ce altceva ar mai putea sărbători Armata? Un an de la ultimul meci jucat în Ghencea. Două săptămâni de când evaluatorul mărcii Steaua a fost arestat pentru fapte de corupţie. Un an şi patru luni de când a recuperat marca Steaua şi a expus-o sub pază la Antipa. Patru ani până la Euro 2020, când se va juca din nou fotbal în Ghencea.

Treisprezece ani de când comandantul CSA, George Boroi, pe atunci membru în Consiliul de Administraţie al AFC Steaua, vota „pentru” preluarea clubului de către firma lui Gigi Becali. În fine, iată o aniversare rotundă: un deceniu de când actualul evaluator al mărcii a şters, în calitate de lichidator, datoriile către stat ale Stelei.

Dansul şi cântecul, din partea CSA
Pentru toate aceste distracţii, au plătit contribuabilii. Plătesc în continuare şi ruina din Ghencea, şi timpul pierdut fără fotbal, şi licitaţiile, şi avocaţii. Fiecare manevră din birourile CSA e decontată din bani publici. Fără explicaţii. Şi-acum trebuie să plătim pentru un alt cocteil controversat, cu dans şi cântec, în cadru formal.

Se împlinesc 30 de ani de la Sevilla. Unde-a fost CSA când s-au împlinit 10 ani de la Sevilla, când s-au împlinit 20 de ani? Câştigarea Cupei Campionilor Europeni era o povară pentru Becali, alergic la orice glorie în afară de cea personală. Iar specialiştii în speţe de la CSA habar n-aveau că marca e a statului şi trofeul, asemenea.

Să trăieşti din amintiri nu e un rău în sine. Rău e să trăieşti din lapsusuri. După ce a înstrăinat deliberat bucăţi din memoria Stelei, Armata mai dă o dată cu buretele şi cheamă suporterii la meciuri aniversare. Pe Arena Naţională, cel mai probabil. În Ghencea, iarba n-ar creşte la timp nici dacă-i ordin. CSA tocmai i-a anunţat pe stelişti că echipa aceea din ’86 nu mai există, s-a dus! Şi că echipa din campionat e un fals, care trebuie retrogradat. Şi-atunci care-i bucuria? Care-i sărbătoarea?

Şefii CSA ţin morţiş să servească şampanie la parastas. Pişcoturi pe colivă. Să adune jucătorii de acum 30 de ani şi să-i oblige la o miuţă festivă. Să facă frumos, să dea onor, cu mingea la picior! Dacă ar fi respectat cu adevărat istoria Stelei, şefii CSA n-ar fi dat-o la cântărit pe mâna unei firme de apartament şi a unui expert care l-a avut client şi pe Becali.

Trofeul, ca muniţie
Suporterii Stelei ştiu ce s-a întâmplat acum 30 de ani. Nu e nevoie să le reaminteşti cu fanfara. Ştiu ce s-a întâmplat şi în anii care au urmat după Sevilla ’86. Dar e greu să se lămurească în legătură cu ultimele luni. Nu mai vorbim despre viitor. Până acum, şefii CSA n-au dovedit că pot gestiona cum se cuvine marca Steaua. Tot ce s-au priceput să facă a fost s-o împăieze. S-o pună în vitrină la fosilizat.

Ceea ce organizează pe 7 mai domnii Boroi, Talpan şi alţi manageri gradaţi e o farsă. Totul pentru deruta fanilor! Cupa aceea nu e meritul lor. Ei doar au lăsat-o să se umple de praf, să aibă în ce săpa tranşee. Nu ei i-au produs pe eroii de la Sevilla. CSA de după ’89 doar le-a dat un brânci în braţele lui Becali, care i-a azvârlit din lojă, ca pe ultimii impostori.

Acum şefii CSA nu fac decât să cheltuiască alţi bani publici pentru a-l imita pe duşmanul lor de acte. Adică ei de ce n-ar avea voie să folosească trofeul pe post de muniţie? E jucăria lor, acum. E perfect pentru lovituri de imagine. Altfel, n-avea rost să se agite şi să-l ia înapoi.

MARIA ANDRIEŞ
Preluare de pe blogsport.gsp.ro/andries

 

4 comentarii la „Sevilla ’86, ca o pasăre Phoenix după 30 de ani

  1. xray Autor articol

    Completare în articol:
    Weissenbacher a fost fundaş stângă. În campania spre Cupa Campionilor Europeni 1985-86, el a evoluat doar 1 minut, fiind introdus în minutul 89 la returul semifinalei Steaua – Anderlecht (3–0), 16 aprilie 1986, Bucuresti. Titularul postului era Bărbulescu.

    Eroii Stelei ’86: Duckadam, Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu, Bălan, Boloni ,Iordănescu, Balint, Majearu, Lăcătuș, Pițurcă, Radu II, Stoica, Weissenbacher. Antrenor: Emerich Ienei.

    Din spusele președintelui Valeriu Argăseală se pare că și FC Steaua va organiza o festivitate pe 7 mai: “Helmuth este preocupat de sărbătoarea de 7 mai și are în vedere să se implice în organizare. În perioada următoare voi vorbi cu el și vom vedea ce vom face pe această dată”.

  2. xray Autor articol

    Știre minunată!

    Dica a anunțat în seara asta la digisport că se lucrează la organizarea unui meci pentru Mihăiță Neșu, între Steaua 1986 – Steaua 2006, pe data de 10 Mai.

    1. xray Autor articol

      @piece-of-mind.

      Mulțumesc pentru observație, pertinentă ca de fiecare dată!
      Da, așa este. Am corectat. E în dreapta numai la echipa scrisă (privită în sensul “dinspre centru spre poartă”), nu și în cea de pe teren (“de la poartă spre centru”), cum am consemnat eu în grabă. 🙂

      Meciul în care a jucat.
      Miercuri, 16 aprilie 1986, Bucuresti
      Steaua – Anderlecht = 3 – 0 (2 – 0) Piturca (4, 74), Balint (23)

      Steaua: Duckadam – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Barbulescu (89, Weissenbacher) – Balan, Stoica, Boloni, Balint (87, Radu II) – Lacatus, Piturca.
      Antrenor Emerich Ienei.

      Anderlecht: Vekeman – Grun, Peruzovici (74, Demol), Olsen, Andersen – Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren – Lozano, Van den Bergh.
      Antrenor Arie Haan.

      PS
      De fapt, pe teren se înfruntă flacul drept al unei echipe cu cel stâng al celeilalte.

      (click to zoom)

Lasă un răspuns