Laurențiu Reghecampf: „Întotdeauna este o presiune când antrenezi o echipă ca Steaua. Nu cred că a fost vreodată un antrenor fără presiune la Steaua. Acum e o situație mai dificilă, pentru că sunt foarte multe puncte față de Astra. Dar echipa are valoare și putem remedia acest lucru. Trebuie să câştigăm campionatul!”
Laurențiu Reghecampf este al cincilea antrenor de succes de după 1990 care se revine pentru al doilea mandat pe banca Stelei. Ceilați patru au fost: Victor Pițurcă (2000 – 2001), Dumitru Dumitriu (2004 – 2005), Mihai Stoichiță (2009 – 2010), Cosmin Olăroiu (2005 – 2006). Doar un singur antrenor a reușit să confirme și în al doilea mandat, parțial: Dumitru Dumitriu. Ceilalți au avut trasee diferite, însă nu s-a mai bucurat de rezultatele din primul mandat.
- Victor Pițurcă și-a început cariera de antrenor pe banca Stelei. În primul mandat din 1992, unul de doar șase luni, a câștigat Cupa României. A revenit în Ghencea șapte ani mai târziu și a reușit să aducă un titlu, în 2001. A doua revenire a fost scurtă și încheiată cu scandal. La fel și cea din 2010.
- Dumitru Dumitriu a avut un prim mandat extrem de fructuos la Steaua. Șapte trofee în trei ani a strâns actualul șef al centrului de copii și juniori al roș-albaștrilor. Și revenirea a fost cu succes. L-a înlocuit pe Walter Zenga în ultimele trei etape ale sezonului 2004-2005 și cu 3 victorii la rând și-a mai trecut în cont încă un trofeu de campion în Liga 1.
- Mihai Stoichiță i-a succedat lui Țiți Dumitriu din poziția de antrenor secund și a reușit să câștige titlul în 1998. Cele două reveniri ale sale, din 2009–2010 și 2012, au fost în momente de criză, iar rezultatele au fost sub așteptări.
- Cosmin Olăroiu a avut un traseu în sens opus. Primul mandat din 2002, încheiat după doar două luni, a fost unul nereușit. Revenit la Steaua după patru ani, Olăroiu a scris istorie. Într-un sezon și trei luni, a câștigat un titlu, o Supercupă, calificarea după 10 în grupele Champions League și accederea în semifinalele Cupei UEFA, cea mai mare performanță de după finala Cupei CE din 1989.
- În 2015 este rândul lui Laurențiu Reghecampf să încerce să schimbe din nou istoria. În primul său mandat la Steaua s-a înscris în cartea de glorie roș-albastră. A câştigat de două ori titlul de campioană a României (2012-2013, 2013-2014) și Supercupa (2013), a reuşit să câștige detașat o grupă de Europa League, să o elimine pe Ajax din 16-zecimi şi să o învingă la Bucureşti, în turul optimilor, pe Chelsea, deținătoare cupei Champions League.
În articolul Rocada Reghelui, scris pe 28 mai 2014, după plecarea lui Reghecampf cu tot staff-ul de la Steaua, am spus despre tânărul tehnician Laurențiu Reghecampf:
„Reghe Kampf. In vara lui 2012, din marea antrenorilor „no name”, a aparut un neamt cu neamtul lui sa branduiasca la Steaua „Reghe kampf”. In germana, „kampf” inseamna lupta. Multi au zambit cu sarcasm sau sceptici. Poate unul dintr-o mie ar fi pariat 1 euro ca il va apuca paltonul.
In scurt timp a facut minuni. A inchis gura lui Becali si a sadit speranta suporterilor pesimisti. A adus socializare in vestiar si forta pe teren, cupland armonios doua concepte: „team building” si „bodybuilding”. A revolutionat jocul autohton prin imbinarea fortei cu tehnica, dominand “da capo al fine” competitia interna timp de doua sezoane. Promenada prin Liga 1, pas alergator prin EL, golgota spre milioanele din Champions League si greu de ucis in “Liga lu’ Mitica”, sunt cateva superlative din brandul “Reghe Kampf”.
Reghecampf a avut parte si de cel mai bun si complet lot din Liga 1. Lot format in perioada 2010-2012 si completat in 2012-2014, cand s-au transferat cei mai buni jucatori din fotbalul intern. In opinia mea, contributia la realizari a fost: 80% -valoarea lotului, 10% -preparatorul fizic Thomas Neubert si 10% -antrenorul Reghecampf.
Reghecampf Magnificul. Laurentiu Reghecampf este tehnicianul care a schimbat total fata clubului. La numai 38 de ani, a intrat in cercul select al antrenorilor care au activat la Steaua: Gheorghe Popescu (CCA), Anghel Iordanescu si Dumitriu. Cei trei tehnicieni de legenda sunt singurii din istoria clubului ros-albastru care au reusit, in mandat complet, sa castige cu Steaua titlul de cel putin doua ori consecutiv.
Steaua cu Reghe a terminat la o distanta de 23 de puncte fata de Dinamo. Cea mai mare diferenta de cand a fost introdus sistemul cu trei puncte la victorie. Precedenta a fost a lui Titi Dumitriu, din perioada 1994-1997, cand a terminat la 19 puncte. Sezonul asta a terminat la 18 puncte. Reghecampf este al saselea tehnician din istoria clubului care o bate pe Dinamo de doua ori intr-un sezon. Anul trecut, ros-albastrii au castigat ambele partide din campionat cu 3-1 si 2-0.
Sezonul trecut, Steaua devenea matematic campioana cu cinci etape inainte de finalul sezonului. In toata istoria campionatului romanesc, doar in sezoanele 1975-1976 si 1985-1986, titlului s-a decis cu cinci etape inainte de final. Campioana a fost tot Steaua. Astfel, Steaua lui Reghecampf a egalat un record vechi de 27 de ani, unic in istoria primei divizii. In ultimul meci al anului 2013, dupa remiza 1-1 cu Astra, Steaua a terminat sezonul de toamna fara infrangere, egaland un record vechi de 25 de ani, stabilit de Anghel Iordanescu in sezonul 1988-1989.
Reghecampf a reusit si performante unice la Steaua. Este singurul stelist din istorie cu titlul cucerit ca jucator si ca antrenor, din primul an. A sosit la Steaua inaintea sezonului 1996-1997, iar în vara lui 1997 avea sa devina campion ca fotbalist. Dupa 16 ani cucerea titlul ca antrenor. Reghe este si cel mai longeviv antrenor in era Becali. Pana la el s-au schimbat 21 de antrenori in 9 ani.
Reghecampf a stabilit recorduri si in Europa. Steaua a ajuns pentru prima data in primavara europeana dupa ce a castigat o grupa de calificare. In sezonul 2012-2013 al Europa League, ros-albastrii au luat fata lui VfB Stuttgart, FC Copenhaga si Molde. In 16-zecimile competitiei, trupa lui Reghecampf a eliminat pe Ajax, fiind primul antrenor din istoria Stelei care a scos din Europa o fosta castigatoare a Ligii Campionilor. A continuat cu recordul si in optimi cand a batut Chelsea, fiind primul antrenor din istoria Stelei care a invins o detinatoare en titre a Champion’s league.
Reverenta de final. Laurentiu, din toata inima iti multumesc pentru ce ai realizat la Steaua. Ai fost cel mai bun antrenor stelist al anilor 2000. Rezultatele si jocul te-au plasat in pole position pe pagina palmaresului 2001-2014. Vei ramane omul care ai readus la Steaua increderea, suprematia si respectul adversarilor pe teren. Imi pare teribil de rau de cum ai ales sa iesi din Templu si ti-ai daramat singur soclul spiritual pe care te asezase suflarea ros albastra. Ne-ai facut sah-mat dintr-o rocada!
Nu uita, poti sa-ti vinzi reputatia pe bani, numai ca nu o mai poti rascumpara. De ce? Pentru ca banii intr-adevar vorbesc. Cel mai adesea ei ne spun: La revedere! Succes oriunde te vei afla! Fortza Steaua fie cu tine!”
La instalarea lui Gâlcă, 2 iunie 2014, în articolul Costel Galca, noul antrenor al Stelei am descris și relația lui Reghecampf cu mass media din primul mandat, în contrast cu cea prefigurată a fi la Gâlcă.
„Reghecampf este un perfectionist incadrat strict in propriile programe, dar in “public relation” a fost un libertin, uneori neinspirat. Lipsa de modestie ostentativa, tupeul frazand obraznicia si modul de relaxare in diverse companii controversate sau pe o muzica de calitate indoielnica, au fost surse de barfa si atacuri personale. Toate s-au rasfrant, justificat sau nu, ca umbre pe imaginea Stelei, si asa intunecata de stilul de comunicare cazon si suburban al lui Becali si MM Stoica.
Relatia sot antrenor- sotie impresar a dat frau liber imaginiatiei media si a unor oameni de fotbal, cu tot felul de presupuse jocuri „non combat” sau “de pariuri”. […] Dar imaginea publica a lui Reghecampf a fost afectata in primul rand de Ana Maria Prodan, prin interventii “ca musca-n lapte” si enervant “cu mana-n sold” in diferitele dispute publice ale sotului.
Toate au facut ca si in conditiile in care principalii furnizori ai cancan-ului TV, “de mahala”, sunt dupa gratii, imaginea Stelei sa fie asociata depreciativ cu scandalurile si luarile de pozitie publice ale cuplului Reghe-Ana. Dar, invingatorul ia totul, iar laurii lui Laurentiu au acoperit si “umbrele” de pe imagine. Reghecampf a raspuns tuturor si pe teren, nu doar la TV, iar pe teren a maturat pe jos cu toata Liga 1 timp de doi ani. Forta Stelei a fost peste toate cuvintele!”
Ce am scris în 2014 e valabil și acum în 2015. În al doilea mandat, cu siguranță va fi atacat în continuare de presă și cârcotași. Prin articole și comentarii îl voi apăra pe antrenorul Reghe de atacurile nefondate, exact cum am făcut-o și în perioada 2012-2014, chiar dacă plecarea lui din 2014 mi-a lăsat un gust amar și critic.
De la ce pornește, totuși, Reghecampf în noul mandat pe banca Stelei:
- În campionat: Steaua este la 5 puncte față de locul 1, judecând după play off, și încă 16 etape de disputat cu 48 de puncte în joc (6 etape în sezonul regulat și 10 în play off). Dacă ipotetic va intra în play off cu această diferență, va juca 2 meciuri cu Astra din care poate lua 6 puncte, anulând distanța celor 5 puncte. Ar fi pe mâna ei, nu la jocul rezultatelor.
- Sfert finalistă în Cupa României, adversar Viitorul.
- Semifinalistă în Cupa Ligii, adversar Astra
Deci, teoretic, Steaua este în cărți la toate cele 3 obiective, iar Reghecampf știe asta forte bine.
Reghecampf a schimbat deja istoria Stelei o dată. Din toată inima îi urez să readucă respectul adversarilor față de Steaua, așa cum a făcut-o în 2012, și să devină cel mai bun antrenor din Liga 1 și cel mai de succes din istoria Stelei de după 1990. Să demonstreze tuturor că în 2012-2014 nu a fost doar o conjunctură fericită de lot, ci a fost o consecință din valoarea băncii tehnice. Succes, Reghe!
XRay
FILMUL ULTIMELOR ORE / CUM A REUȘIT REGHE SĂ SE FACĂ DISPONIBIL ÎN TIMP RECORD PENTRU STEAUA
IERI
AZI
Să fim realiști si să vedem că Reghe se bazează totuși pe ceva concret.
De la ce pleacă Reghecampf:
Deci, teoretic Steaua este în cărți la toate cele 3 obiective.
Pe lângă asta, Steaua nu a fost dominată de vreo echipă, cu excepția partidei de la Botoșani când a jucat cu rezervele. Dacă nu o fura Colțescu era la 4/2(play off) puncte de Astra.
Cu disciplină tactică, moral, entuziasm și mai puțin ghinion, echipa poate deveni eficientă și pe tabelă.
Cred că toate astea le-a luat în calcul Reghe în optimismul lui, că e băiat deștept. Plus că și locul 2 merge în CL!
PS
Parcă am fost proroc cu Steaua pasărea Phoenix. La rocada Radoi-Dica am spus: „… nu mă aștept la o revitalizare spectaculoasă pentru că de fapt nu s-a schimbat nimic.”
Becali a scos din joben „omul providențial” Reghe, unanim acceptat ca el va cârmi mai eficient corabia Stelei flată sub val.
Intoarcerea lui Reghecampf este cea mai frumoasa veste din ultima lunga vreme fotbalistica. Sunt convins ca o sa fie bine! Forza Steaua!!!!!!!!!!