Presa și psihologia manipulării

de | noiembrie 11, 2015

Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode sunt imorale. În funcție de context și motivații, influența socială poate fi considerată manipulare ascunsă.

Pe seama staff-lui tehnic adus la Steaua de Reghecampf în 2012, s-a manipulat opinia publică, corelând forța echipei  roș-albaștrilor cu „vitaminizarea”. Sistematic s-a indus insidios suspiciunea de dopaj, în ciuda faptului că nici în Liga 1, nici în competițiile UEFA, controalele periodice antidoping nu despistat că elevii lui Reghecampf ar folosi „energizante” aflate pe Lista cu Substanțe Interzise adoptate de către Agenția Națională Anti-Doping și Agenţia Mondială Anti-Doping (AMAD).

Pintilii, unul dintre titularii echipei Steaua care sub comanda lui Laurențiu Reghecampf a măturat pe jos cu Liga 1 în sezoanele 2012-2014, a acordat un interviu pentru Gazeta Sporturilor. Mijlocașul defensiv a elucidat „misterul” controversat al tăvălugului Steaua și a vorbit despre unul dintre principalele motive pentru care roș-albaștrii nu au avut rival în Liga 1: antrenamentele făcute de Thomas Neubert.

Mihai Pintilii:La Steaua, totul era de la pregătire, îţi zic eu sigur! În punguţele alea era un suc bun pentru refacere. Asta a fost nebunia lui Reghe, el a zis: «Ia puneţi sucul în nişte punguţe şi le dăm în timpul meciurilor!». Crede-mă că nu era nici o substanţă magică! Era un suc pe care îl luam zi de zi la antrenamente. Steaua foloseşte şi acum aşa ceva.

Noi eram pregătiţi cu antrenamentele foarte dure ale lui Neubert, nu cu medicamente. Eu am vomitat în primul cantonament, nu mai puteam! Era ceva exagerat de greu, nici nu credeam că există asemenea antrenamente! Primul an a fost teribil! Pe urmă m-am mai obişnuit. Mă uitam cum alerga Tănase, care era de 4-5 ani la Steaua, şi nu-mi venea să zic «eu nu fac». Tase alerga de dădea boala-n el! Trăgeam şi eu de mine. Durau antrenamentele două ore, chiar mai mult.

Neubert era tare de tot! El ne-a captat atenţia cu nişte antrenamente noi, pe care le-am acceptat toţi cînd ne-am dat seama cît ne ajută. Reghe îl întreba «Tommy, de cît timp ai nevoie?». Şi Neubert îşi făcea nebuniile lui cu noi, ne alerga, ne întindea. Eu n-auzisem de TRX, de tot felul de benzi pînă să lucrez cu el. Neamţul tot neamţ„.

Din păcate, GSP nu a încetat să manipuleze în subliminal opinia publică nici după interviul lui Pintilii. A titrat tendențios << EXCLUSIV| Un insider din SuperSteaua lui Reghecampf a dezvăluit secretul principal pentru forma echipei: „Prima dată mi-a fost rău”>>, iar sub titlul a pus o imagine cu Pintilii tragănd din punguliță.

Astfel, GSP induce fals din titlu că Pintilii ar fi dezvăluit în interviu că forma si  „Prima dată mi-a fost rău” au fost din cauza lichiului ingurgitat. 

Manipulare de manual! Poate 5 din 10  nu mai citesc și articolulul, ci doar headline-ul. Cei 5 din 10 vor spune: „steliștii se dopau, a recunoscut Pintilii la GSP”.

Cu toate astea, am preluat parțial acest interviu, numai cu partea în care Pintilii lămurește negru pe alb „secretul pungulițelor”, fiind strict legată de clubul Steaua.

„Crede-mă că nu era nici o substanţă magică! Era un suc pe care îl luam zi de zi la antrenamente. Steaua foloseşte şi acum aşa ceva.”

Influența socială nu este în mod necesar negativă. În general, influența socială este percepută ca fiind inofensivă atunci când se respectă dreptul celui influențat de a alege. Însă manipularea este indisolubil dependentă de inteligența, gradul de informare și educația „victimelor”.

Notă info

Conform articolului 4.2.2 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi considerate „substanţe specifice”, cu excepţia substanţelor din clasele S1, S2, S4.4, S4.5, S6.a şi a metodelor interzise M1, M2 şi M3.

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE PERMANENT (În competiţie şi în afara competiţiei)

  • S0. Substanţe neaprobate. Orice substanţă farmacologică, care nu este cuprinsă în una dintre următoarele secţiuni ale Listei şi nu are aprobarea curentă a unei autorităţi guvernamentale de reglementare în domeniul sănătăţii pentru uzul terapeutic uman (de exemplu, substanţe aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică ori retrase, substanţe „designer”, substanţe aprobate doar pentru uz veterinar), este interzisă permanent.
  • S1. Agenţi anabolici. 1. Steroizi anabolici androgeni (SAA), 2. Alţi agenţi anabolici.
  • S2. Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice
  • S3. Beta-2 agonişti
  • S4. Hormoni şi modulatori metabolici
  • S5. Diuretice şi agenţi mascatori

M1. Manipularea sângelui şi a componentelor sângelui. Sunt interzise următoarele:

  • 1. Administrarea sau reintroducerea oricărei cantităţi de sânge autolog, alogenic (homolog) sau heterolog sau de produse hematologice din celule roşii de orice origine, în sistemul circulator;
  • 2. Creşterea artificială a absorbţiei, transportului sau eliberării de oxigen.
  • 3. Orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau componentelor sângelui, prin mijloace fizice sau chimice.

M2. Manipularea chimică şi fizică. Sunt interzise următoarele:

  • 1. Falsificarea sau încercarea de falsificare cu scopul de a altera integritatea şi validitatea probelor recoltate în timpul controlului doping; Include, dar nu se limitează la: substituţia urinei şi/sau alterare, de exemplu, proteazele;
  • 2. Infuziile şi/sau injecţiile intravenoase cu mai mult de 50 mL într-o perioadă de 6 ore, cu excepţia celor efectuate în mod legitim pe parcursul internărilor în spital, al procedurilor chirurgicale sau al investigaţiilor clinice.

M3. Dopajul genetic. Sunt interzise următoarele metode, care au capacitatea de a spori performanţa sportivă:

  • 1. Transferul de polimeri ai acizilor nucleici sau analogi ai acizilor nucleici;
  • 2. Utilizarea de celule normale sau celule modificate genetic.

SUBSTANŢE ŞI METODE INTERZISE ÎN COMPETIŢIE.  Pe lângă categoriile S0-S5 şi M1-M3 definite mai sus, următoarele categorii sunt interzise în competiţie:

  • S6. Stimulente. Toate stimulentele, inclusiv toţi izomerii optici, de exemplu, d- şi l-, acolo unde este cazul, sunt interzise.
  • S7. Narcotice
  • S8. Canabinoide

XRay

 

 

Lasă un răspuns