Povestea copilului pe care Steaua a dat 500 de mii de euro. “Dennis Man, un talent nativ pentru care fotbalul înseamnă viaţa însăşi”

de | septembrie 7, 2016

Cel care, ieri, a devenit cel mai scump transfer din istoria fotbalului arădean a intrat cu adevărat în lumina reflectoarelor din momentul trecerii sale la UTA. Dennis Man s-a remarcat la aproape toate competiţiile de copii şi juniori la care a participat de la vârsta de 6 ani, dar evoluţiile stropite cu asisturi şi goluri în Liga a 2-a au atras atenţia asupra sa şi l-a determinat pe Gigi Becali să dea pe el o jumătate de milion de euro pentru a-l lua la Steaua.

În rândurile următoare, vom încerca să facem o incursiune în cariera copilului Dennis Man cu ajutorul antrenorilor care l-au format. Vor ieşi la iveală detalii inedite, mai puţin cunoscute marelui public iubitor al sportului-rege.

La fotbal de la 6 ani

„Vladimirescu de azi nu se aseamănă deloc cu cel în care copiii băteau mingea cât e ziua de lungă pe maidane şi păşuni. Acum a apărut un cartier nou de vile, supermarketuri, tot felul de hale. Ne plângem că tinerii, copiii, îşi petrec mult timp în faţa calculatoarelor, dar, uneori, nici noi nu le mai oferim acces la un simplu maidan”, a ţinut să sublinieze Cristian Sculici. Fostul portar al lui „Vladi” s-a apucat de antrenorat la vârstă fragedă de 20 de ani, exact în anul în care s-a născut Dennis Man. „Tatăl şi fratele lui Dennis mi-au fost elevi la echipa din Vladimirescu. Ştiam de băiatul lui Cristi (n.a. Man, părintele lui Cristi), dar am dorit să-l şi văd cu mingea. Mergeam des pe maidane la acea vreme, făceam practic o selecţie din ochi, iar când copiii veneau la teren, cam ştiam cine ce poate. La Dennis am văzut ceva din prima. La 6 ani, când a intrat în echipă, deja controla bine balonul, talentul său nativ a fost uşor de detectat. A fost vârf de generaţie la mine, dar cred că a fost vârf de generaţie în Arad la vârsta sa. Am lucrat cu el aproape doi ani de zile, apoi s-a transferat la Atletico”, a mai subliniat Sculici.

Transferat pe un rând e echipament…complet

„L-am remarcat pe Dennis la un turneu la care a participat cu echipa din Vladimirescu. Am vorbit rapid cu Alexandru Meszar şi i-am spus că trebuie să-l transferăm rapid. Negocierile cu cei de la Vladi nu au fost simple, mai ales că în discuţie mai erau doi jucători”, îşi aminteşte Cristian Păcurar, antrenorul generaţiei 1997-1998 de la Atletico. Într-adevăr, pentru Man, Bobeiciuc şi Mitrea, clubul din Vladimirescu s-a ales cu un rând de echipament complet, lângă tricouri mai sosind de exemplu şi genţi de sport. Valoarea lor în banii de azi, aproximativ 6000 de lei.

Rapid, lângă Vasi

Dennis Man nu a avut nevoie de mult timp să se acomodeze şi să se remarce la Atletico. Ba mai mult, a luat rapid faţa altor fotbalişti cu un an mai mare decât el şi se apropia de potenţialul lui Emanuel Vasi. „Nu vreau să-i jignesc pe ceilalţi, căci toţi au fost şi sunt buni şi rămân copiii mei, dar Vasi şi Man erau puţin în faţă ca talent. Însă, ambii au fost jucători de vestiar, de echipă, s-au sacrificat mult pentru colegi şi doar aşa am putut obţine o grămadă de trofee la turneele naţionale şi internaţionale. La generaţia 98, Dennis a câştigat cam peste tot titluri de cel mai bun sau tehnic jucător şi golgheter”, a mai precizat Păcurar, care în primii ani la „cârma” grupei a fost ajuta de profesorul Marius Demian.

Premiat de Hagi la 11 ani

În anul 2009, Atletico Arad (foto, Man e al doilea de la dreapta la stânga din rândul de jos) devenea campioana României la Constanţa. Câştiga cu 2-1 finala Cupei Hagi într-o finală cu Steaua. Vasi şi David Popa au fost marcatori în ultimul act, în care a evoluat destule minute şi Dennis Man. „Bucuria a fost imensă pentru noi, era un prim rezultat mare la nivel de copii după mulţi ani în fotbalul arădean. Băieţii erau foarte fericiţi, dar la Dennis sentimentele erau puţin amestecate. Nu-i prea ieşise jocul în finală, iar el era încă de atunci un perfecţionist. Suferea mult când era schimbat, plângea de multe ori de ciudă, dar când reintra pe teren era şi mai motivat”, mai povesteşte profesorul Păcurar.

La finalul acelei finale, Gheorghe Hagi i-a premiat pe campioni şi, bineînţeles, ajunsese şi la Dennis. Sfios, acesta nu s-a putut uita în ochii „Regelui”, poate şi pentru că nu făcuse un meci prea bun. Anii au trecut, iar acum Man a ajuns să joace în culorile echipei la care Hagi a făcut istorie.

Momentul de cumpănă

Atletico 1997-1998 a cules o „duzină” de trofee internaţionale în perioada ce avea să urmeze. Şi cu sprijinul părinţilor, „galben-negrii” au bifat şi câştigat multe competiţii în Occident, Polonia, Slovenia, Anglia sau Italia. Man progresa de la un la altul până. Apoi, la vârsta de 13 ani a venit şi prima cumpănă.„Dennis a trecut printr-o perioadă grea. Crescuse dintr-odată în înălţime şi, fiind mai slăbuţ, acuza în special dureri la spate. Din această cauză, nu mai avea aceeaşi viteză în alergare sau reacţii. Nu i-a fost uşor, dar nu s-a dat în lături de la muncă. Mai strângea din dinţi, uneori plângea de durere, dar mergea mai departe. De pe la 13 ani jumate până pe la 15 a durat acest moment de cumpănă. În acea perioadă venise lângă mine şi nea’ Feri Tisza, iar aportul dânsului a fost important în tot ceea ce a însemnat dezvoltarea fotbalistică şi caracterială a fotbaliştilor. Ţin minte că nea’ Feri l-a comparat la un moment dat cu Fedor, căruia colegii generaţiei sale de 83 îi spunea Hagi. Apoi, când Dennis a crescut în înălţime a văzut şi dânsul mai mult în el. Chiar ieri, după ce s-a realizat transferul la Steaua, am vorbit cu nea’ Feri la telefon şi recunoştea şi el că nu a avut norocul să aibă un aşa talent la grupele sale de la Romvest”, ne-a mai mărturisit Păcurar.

„Trăieşte pentru fotbal”

…e pe scurt concluzia lui Cristian Păcurar, care i-a fost antrenor lui Dennis Man între 2006 şi 2015, ultimul sezon din postura de antrenor al primei echipe a clubului UTA. „Se va spune, poate, că-l laud, dar vă spun sincer, e un talent nativ pentru care fotbalul înseamnă viaţa însăşi. Plecând de la asta, i-a fost destul de uşor să progreseze din toate punctele de vedere, tehnic, mental şi comportamental. A ajuns să controleze foarte bine balonul în sistem de viteză, dar punctul său forte e inteligenţa în joc. E foarte imprevizibil când are mingea la picior, e tipul de fotbalist ce-ţi poate decide o fază dintr-o singură atingere. Probabil, asta a văzut şi Steaua în primul rând la el, dincolo de faptul că e un copil foarte cuminte şi ascultător. Nu am niciun dubiu că se va impune mai repede sau mai târziu la Steaua, care, să zicem, a plătit un preţ destul de aproape de valoarea actuală a jucătorului. Sigur, Dennis a mai fost curtat şi de alte cluburi, în special din străinătate. Manchester City, Charlton, Blackburn şi Bologna s-au interesat în permanenţă de el, dar, din câte se pare, Steaua a fost cea mai hotărâtă. Pentru mine, ca antrenor de copii şi juniori, e satisfacţia supremă să se vorbească atât de frumos şi de mult despre un fotbalist de numai 18 ani în toată ţara”, a adăugat Păcurar.

Următorul pas, echipa naţională

După cum se ştie deja, Dennis Man a luat drumul Bucureştiului după o despărţire emoţionantă de foştii colegi şi antrenori. În numele vestiarului „principalul” Roland Nagy i-a urat multă baftă fostei sale „perle” la echipa cu care a devenit şi el campion naţional la mijlocul anilor 90. „E logic, va fi o pierdere la câte a făcut deja pentru acest club, atât în sezonul trecut cât şi în debutul celui nou. Şi nu vobesc aici doar de realizările lui, ci şi de simpla sa prezenţă, de modul cum se pregătea, de caracterul său frumos la numai 18 ani. Pentru noi e o mare pierdere, dar aşa se întâmplă în această meserie. Noi, antrenorii, trebuie să-i ajutăm pe aceşti tineri să ajungă cât mai sus, în fotbalul de performanţă. Transferul la Steaua e un pas mare în cariera lui, o şansă imensă. Steaua a fost şi vârful carierei mele ca fotbalist şi-i doresc şi lui cel puţin la fel de multe trofee, căci Steaua nu se poate gândi an de an la altceva. E un lucru îmburător, o şansă, repet, mare şi că, la calităţile fotbalistice şi caracterul său se va impune rapid atât în colectivul Stelei, cât şi pe teren. Noi, stafful, clubul, colegii îi dorim tot binele, sănătate în primul rând şi să debuteze cât mai repede. Ne vom uita cu drag la meciurile sale la Steaua, pentru a vedea şi acolo realizările sale împreună cu noua sa echipă. Şi, de asemenea, sunt convins că va ajunge în scurt timp şi la echipa naţională”, a precizat antrenorul „alb-roşiilor”.

La UTA, în Liga a II-a, Dennis Man a înscris 15 goluri, 10 în stagiunea trecută şi 5 în primele cinci runde ale noului campionat.

Sursa: Sport Arad

Nota Redacției:

  • Din spusele lui Gigi Becali, transferul a costat 500.000 de euro: 300.000 de euro pe loc,  100.000 de euro dacă joacă 10 meciuri în Liga 1 și 100.000 de euro dacă are 1 selecție în echipa națională în cei 6 ani (1 juniorat + 5 senior) de contract cu Steaua.
  • În data de 1 octombrie 2010, a apărut în prosport următorul articol dedicat lui Dennis Man, un puști-minune de 12 ani, scris de Alexandru ENCIU:

Un puşti-minune român e aproape de Man City

Echipa miliardarilor din Anglia a pus ochii pe un puşti talentat din România. Dennis Man (12 ani) a dat probe la Manchester City, după care a fost chemat pentru încă un stagiu la finele acestei luni.

Un băieţel din Arad, de la echipa Atletico, a intrat pe lista de priorităţi a lui Manchester City. “M-au monitorizat în vara aceasta la Cupa Cota, disputată la Arad. În finală am bătut echipa lui Hagi cu 2-1, iar eu am dat ambele goluri. Cred că i-am impresionat prin tehnica mea şi prin faptul că am tras echipa după mine”, spune Dennis, un stângaci care joacă mijlocaş de bandă stângă.

“Mă ţin de fotbal, nu de prostii!”

În Anglia a fost bine primit. “M‑am simţit bine, s-au purtat foarte frumos. Am şi jucat într-un amical cu Nottingham. Antrenamentele erau uşoare, mai mult joacă”, povesteşte puştiul din Arad. Dennis ştie că puţini jucători români au rezistat în Anglia, dar el vrea să ajungă în Premier League. “Vreau să fiu mai bun ca Mutu, dar pentru asta trebuie să mă ţin de treabă şi să nu fac prostii”, a punctat puştiul care participă în aceste zile la finala Danone Nations Cup, competiţie ce are loc în Africa de Sud.

Man joacă sub formă de împrumut la LPS Aripi Piteşti, echipă ce va întâlni, la categoria 12 ani, câştigătoarele competiţiilor naţionale din Spania, Irlanda, Senegal şi Australia. În întrecerea rezervată celor de la 13 ani, timişorenii de la Diniaş vor da piept cu Franţa, Cehia, Algeria şi Chile

Preluare de pe liga2.prosport.ro

  • Welcome Dennis Manhttps://youtube.com/watch?v=Bd9JguQqr4M

X Ray

7 comentarii la „Povestea copilului pe care Steaua a dat 500 de mii de euro. “Dennis Man, un talent nativ pentru care fotbalul înseamnă viaţa însăşi”

  1. naiyba

    Mai slab ca Tudorie nu are cum sa fie. E stangaci si este al doilea dupa Boldrin pe care-l cumpara Necuratu, care se pare ca asculta sfaturile lui Hagi.
    Sper sa confirme si sa nu ajunga ca Iancu, Dodel, Andrei Ionescu, fratii Costea s.a.

  2. razvypitesti

    Va confirma pana la un punct,o sa invete cum sa cheltuie pe masini,femei, etc etc. Va juca bine in campionatul nostru, apoi se va transfera afara pe un salariu mai mare, moment in care acolo va ramane. Asa se intampla cu toti fotbalistii romani. NU vor sa treaca de un anumit nivel si sa faca performanta.

Lasă un răspuns