FCSTEAUA.RO

„Pe-un picior de plai”, unde tunuri dai

Ca întotdeauna la un eșec, urlă „sirenele” în spațiul public anunțând catastrofa națională: „ce am fost și ce-am ajuns!”. În fond, cine suntem, domnilor? Un suporter roș-albastru, tiby_stelistu2000, ne-o spune franc printr-un colaj video sugestiv: „România săracă”.


Cum așa? Păi nu ne-a descris frumos Miorița: „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Ba da, însă omul sființește locul. Până și în poemul mioritic, aparent nevinovat, este vorba de o japcă plănuită de băștinași care nu au nimic sfânt în ei. De fapt, mai grav. E o crimă cu premeditare și tâlhărie la dumul mare „pe-o gură de rai”- cum zice balada. Sub acest aspect, Miorița sună ca o premoniție la jafurile suferite de țara noastră de-a lungul timpului. Poate și de aceea este considerată ca o creație fundamentală a românilor. Paradoxal, am făcut  o epopee națională din cum ne-am îmbogățit unii, furând de la ceilalți, cei harnici și cinstiți, fără ca cineva să ne impiedice, deși se știa planul. Trist, dar adevărat!

Ca și baciul din Miorița, avem și „oiță bârsană” (SRI etc.), știm că suntem jefuiți și de cine,  și, totuși, ne acceptăm impasibili soarta, exact ca moldoveanul  din baladă: „Și de-o fi să mor… / Să spui ../ Ca să mă îngroape/ Aici pe-aproape…”. Ne facem planuri cum să ne „îngropăm”, nu cum să ne salvăm și să supraviețuim. Evident, nu este vorba de jefuirea unui individ, ci de avutul național. Dacă nu participăm, stăm pe margine și aplaudăm sau ne bocim soarta. Depinde în ce tabără de simpatizanți suntem: putere sau opoziție. De secole, în loc să ne unim forțele și să urnim țara spre un nivel de trai decent, am destructurat-o mereu la jumătatea drumului. Ne-am disociat în grupuri partizane și pe rând punem pe butuci ce au realizat ceilalți, ca într-un ciclu fără sfârșit.

Dincolo de latura mirifică a peisajului mioritic, realitate românească este și „un picior de iad” pentru mulți. Noi ceilalți, parcă trăim pe „alt picior” într-o lume paralelă. De zeci de ani vedem, dar trecem nepăsători și nu facem nimic. Ei, chiar nimic, nu. Îi numim generic „țigani”, unii dăm cu pietre, și cu asta ne spălăm pe mâini. Simplu. Nu? Însă este o pistă complet falsă. Mulți „români get-beget” sunt în aceeași sărăcie lucie.

Paradoxal, România este bogată în resurse naturale. Da, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și companiile care dețin licențe de exploatare au furnizat date potrivit cărora, în România, aurul minier depășește de 7 ori rezerva Băncii Naționale, ridicându-se la aproape 310 tone de aur şi peste 1.320 tone de argint. Valoarea cumulată a resurselor naturale situează România pe locul 4 în lume. Zăcămintele de aur poziţionează România pe locul întâi în Europa și pe locul 5 în lume. Așa, și? Păi avuția pământului fie am înstrăinat-o pe nimic (țițeiul, gazele etc.), fie am îngropat-o în indolență. Elocvent pentru întreaga Românie este și reportajul de mai jos.


Aurul verde a avut aceeași soartă. România despădurită de o pădure de șmecheri sub nasul și cu concursul nostru.

Se spune că văzând Dumnezeu că prin spărtura sacului au curs prea multe bogăţii deasupra României, s-a gândit ca în compensaţie să le dea românilor ceva mai puţină minte. Mit sau adevăr? Ce poate fi când sărăcirea României a fost făcută cu mâna noastră a românilor în calitate făptași, complici (direcți sau prin vot) sau spectatori nepăsători? Înfierăm vehement corupția, uitând că noi înșine suntem corupătorii și șpăguitorii. Nu există corupție fără corupători!

Ironia soartei, peste 70% dintre noi suntem tot săraci, chiar dacă nu ca în imaginile cutremurătoare de mai sus. Unii sunt săraci și fuduli, cărora totul le pute în jur. Stau doar pe margine și aruncă cu pietre. Alții, tot săraci dar „tranchilizați”, privesc România în glisare pe tobogan ca pe proprii copii în parc. Îi mai și ajută uneori să alunece, nu îi împiedică.

Ce ne unește pe toți? Sărăcia și voioșia cu care dărâmăm valorile, ălea puține câte au fost. Ce ne deosebește? Unii aruncă cu pietre la plesneală, alții asistă impasibili, atunci când nu aplaudă. La fel a fost în comunism, la fel este și în capitalismul de cumetrie, numai că am schimbat tabăra, ne-am vopsit și în loc de limbă de lemn URSS folosim limbă de lemn UE.

Revenim strict la fotbal. Pe modelul descris mai sus, după 1990 s-a pus pe butuci infrastructura sportului și s-a șters pe jos cu valorile. Inclusiv cu generația de aur, când o astfel de echipă care se naște o dată la 50-100 de ani.

Concret, pe 3 iunie 1998, România, deja calificată la Campionatul Mondial din Franța, învingea Paraguayul cu 3-2, într-un amical desfășurat pe stadionul din Ghencea. Ca întotdeaua, cohorta veșnic-nemulțumiților a invadat stadioanele și presa. Internetul nu, ca azi, pentru că majoritatea văzuse un calculator doar în magazine, în reviste sau la un „internet caffe”. Până și costurile unui abonament de internet erau ridicate în raport cu puterea de cumpărare a românului.

După acel meci, la conferința de presă, Iordănescu și Hagi au avut o intervenție dură la adresa presei, care prin criticile deșănțate i-a montat pe spectatori să înjure jucătorii.

Și atunci, ca și acum, lumea era chitită pe demitizări, demantelări, dărâmări de socluri, nu de sculptat statui ca semn de prețuire și respect pentru valori. „Jos!” devenise un nou sport național.

Vă prezentăm un interesant documentar „În căutarea fotbalului pierdut” despre mărirea şi decăderea echipei naţionale în contextul socio-politic pe care tot noi românii l-am creat, nu marțienii.

Evident, toate personajele din reportaj au fost contemporane cu ambele faze: mărirea și decăderea. Însă tot ce este „de rău” nu depins de noi. Numai ce e „de bine”, nu?


După 1990, când s-a schimbat imnul național,  am fost un pic dezamăgit de alegere. Versurile îmi păreau desuete. Parcă nu cadrau cu România secolului 20. Exact cum versurile imnului La Marseillaise îmi sună anacronice față de realitatea Franței. Dacă aș fi francez, nu aș putea  vibra la niște versuri care mă trimit imaginar la arme împotriva unui dușman iluzoriu care, chipurile, ar ocupa țara, tot imaginar. Mai ales că Franța s-a născut liberă și secole la rând a fost un mare imperiu colonial. Poate numai dacă m-aș gândi la „tsunamiul cu imigranți” care a lovit Franța postbelică și efectele lui teroriste.

Ei bine, după 20 de ani am realizat că m-am înșelat cu imnul României. Este perfect și mereu actual. De secole trebuia să ne tot cântăm „Deșteaptă-te române!” până ne penetra conștientul și subconștientul. De aceea, la final, fac din imn o dedicație pentru noi toți. Clipul este și un subiect de studiu și concluzii.

Notă: Poate ați observat cât de „pătrunși” sunt tricolorii, inclusiv generalul și cei trei „locotenenți” ai lui. Cânta „spaniolul” Andone, iar proaspătul „italiano vero” Ciprian Gafărușeanu și „turcul” Stancu… muți. Ceilalți, mai mult mișcau buzele la cameră să dea bine la imagine. Atunci, despre ce spirit național de luptă mai vorbim? Ați văzut patriotismul la națiunile mici, care au făcut mai mult decât noi Euro 2016: Albania, Islanda etc. ? Sunt sigur că da.

Nu vă aruncați să dați în fotbaliști și staff. Exact ca ei este și societatea, în cuget și simțiri. După 1989 am pierdut treptat și ce mai aveam de preț ca nație: patriotismul. De fapt, am fost îndoctrinați de presa aservită și politicienii de carton să ni-l pierdem. Din păcate!

X Ray

Exit mobile version