O ”fiară” şi doi ”grădinari”. La mulți ani, Lăcă!

de | aprilie 5, 2019

NOTA BENE: Indiferent de tabere și resentimente, gloriile și legendele Stelei trebuie respectate ca fotbaliști pentru că prin performanța lor au contribuit major la brandul Steaua. – X Ray

Cel mai mare jucător din istoria Stelei împlineşte azi 55 de ani.

Marius Lăcătuş, legenda “roş-albaştrilor”, împlineşte astăzi 55 de ani. A jucat timp de 13 sezoane pentru trupa din Ghencea şi se confundă cu istoria unei echipe care şi-a împărţit fanii în două tabere rivale.

10 titluri de campion al României cu Steaua Bucureşti. Adică aproape jumătate din cele 26 cucerite de “roş-albaştrii” de-a lungul timpului. Alte 7 Cupe ale României şi încă 3 Supercupe ale României. Cupa Campionilor Europeni plus Supercupa Europei. Şi încă o finală de Liga Campionilor, pierdută. Toate cu Steaua Bucureşti, formaţie pentru care a jucat în 357 de meciuri doar în campionat, marcând 98 de goluri.

Pe 6 noiembrie 1985, Marius Lăcătuş marca în minutul 35 al partidei cu Honved Budapesta, primul său gol în Cupele Europene pentru Steaua. Peste aproape un an de zile avea să rostească celebrul “Lasă, Nea Imi că bat eu şi te fac cel mai mare antrenor al Europei”.

A bătut şi a contribuit decisiv la singura Cupă a Campionilor câştigată de o echipă de fotbal din România, într-o seară de mai, 1986.

Un gol e, uneori, o capodoperă, o semnătură de artist. Un penalty decisiv transformat pe terenul de fotbal, într-un context imposibil, pare echivalentul unei răsturnări de regim. Exact asta s-a întâmplat, iar zeci de mii de români au ieşit pe străzile unei ţări dominate de un regim pe care nu-l regretă mai nimeni, pentru a sărbători o performanţă  cu adevărat unică. Numele său a fost printre cele mai scandate, iar steliştii i-au pregătit deja coroana de rege cuvenită celui mai mare jucător din istoria clubului.

Doar doi ani mai târziu, Lăcătuş avea să marcheze de 7 ori în Cupa Campionilor şi să conducă Steaua pe drumul către o a două finală incredibilă în cea mai importantă competiţie intercluburi. Apoi a venit Mondialul pe care celebrul portar Rinat Dasaev şi-a propus să-l uite cât mai repede. Nu şi noi, românii!

Idol între stelişti, respectat şi temut de adversari, “Fiara” s-a transformat rapid într-un mit al fotbalului românesc, dar nu s-a aplecat niciodată asupra propriei legende. Ba chiar, uneori, din prea multă modestie, a respins acest statut. Apoi, forţat de marea iubire pe care fanii i-au purtat-o mereu l-a aprobat involuntar sau poate doar tolerat prin zâmbetul sau ştrengăresc. 

Cu aura integrală de erou irepetabil, Marius Lăcătuş face astăzi parte din proiectul CSA Steaua, cel care vrea să reaprindă spiritul celei mai mari echipe din istoria fotbalului românesc. Undeva spre Berceni via Bulevardul Basarabia, Fotbal Club FCSB deţine oarecum mitologic renumele echipei mari a roş-albaştrilor, are un patron respins de masa acidă a fanilor din Ghencea, dar şi prim planul pe care îl asigură fotbalul de performanţă din Liga 1 şi Cupele Europene.

Acuzând complotul şi presiunea istoriei vrăşmase, noi toţi, oameni simpli, mai mult sau mai puţin iubitori de sport, trăim o anomalie exotică în care legendara echipă din Ghencea şi-a împărţit, cumva, suporterii în două tabere. Amândouă suferă de iluzia după care fotbalul e cumva transportabil şi amândouă speră că adevărul lor e cuprinzător şi complex, silindu-şi fanii să vadă în el exact ce îşi doresc. ”O floare şi doi grădinari” este poate cel mai celebru film indian Bollywood. Celebra producţie spune povestea lui Somana, Kailash si Amar, care pe tot parcursul filmului se tranformă în victimele unui destin extrem de greu de controlat. Când Devendra Goel a decis să adapteze povestea lui scriitorului şi scenaristului Mushtaq Jalili, nu avea cum să ştie că undeva în România, destinul va transforma povestea unui club de fotbal istoric într-o luptă surdă a intereselor şi orgoliilor, îndepărtând marea masă a suporterilor stelişti de tot ceea ce iubeau cu adevărat în sport.


Avem totuşi o certitudine, la sfârşitul acestei incursiuni printre impresii, clişee şi ambiţii inutile. Pe terenul parfumat şi nivelat al acestei epidemii de intrigi şi orgolii, un lucru e cât se poate de clar. Marius Lăcătuş, cel care a fost directorul sportiv, dar şi antrenorul FCSB-ului şi care astăzi este antrenorul CSA Steaua, înseamnă şi va însemna întotdeauna STEAUA. Oricare ar fi ea. Oricât de multe ar fi ele. La mulţi ani, Fiarei!

Sursa: telekomsport.ro

X Ray

2 comentarii la „O ”fiară” şi doi ”grădinari”. La mulți ani, Lăcă!

  1. vasglo

    Bravo, frumos!!

    Ce mesaj au avut si cei de la FCSB=Steaua de ziua lui Lăcătuș!:

    “FCSB îi urează La Mulți Ani și multă sănătate simbolului roș-albastru Marius Lăcătuș, care a împlinit vineri, 5 aprilie, vârsta de 55 de ani.
    Clubul nostru îi mulțumește celui mai titrat jucător din istoria fotbalului românesc pentru performanțele extraordinare realizate și îi dorește să aibă parte de cât mai multe bucurii.”

    (sursa: fanatik.ro)

    Niste “lorzi astia de la fcsb=steaua, nu-i asa?! 🙂

Lasă un răspuns