Negoţul de copii

de | ianuarie 10, 2016

Tinerii noştri sînt ademeniţi şi vînduţi în străinătate fără a fi complet pregătiţi pentru ce-i aşteaptă acolo. Doar banul dictează

Ştirea începutului de an a venit de la Barcelona. Nu, nu de la Costel Gâlcă, intrat bine în pîine la Espanyol şi care arată că nu este, aşa cum îl considerau unii, doar un antrenor de uz intern, ci un tînăr tehnician care îşi dă măsura valorii şi în afara graniţelor. Vestea vine dinspre marea rivală a „papagalilor”, care, se zvoneşte, l-ar vrea pe proaspătul debutant în prima noastră reprezentativă, Andrei Ivan. La început pentru formaţia secundă, care evoluează în al treilea eşalon spaniol. Mai mult, Gică Craioveanu întăreşte informaţia, anunţînd că Gerard Lopez, secundul Barcelonei B, apreciază calităţile native ale lui Ivan. „Este un jucător care e în vederile lor. Îl consideră foarte interesant, de viitor. E un jucător pe stilul Barcelonei, e bun unu contra unu, e foarte rapid” e descrierea relatată de Gică.

Evident că murmurul ăsta din jurul său i-a ajuns la urechi şi tînărului, care zilele trecute a împlinit 19 ani. Reporterii televiziunilor l-au găsit deunăzi la vizita medicală a CSU Craiova şi l-au supus unui interviu. Răspunsurile băiatului mi-au stîrnit compasiune şi mi-au certificat încă o dată că puştii ăştia ai noştri, hărăziţi de Dumnezeu cu atîta talent, nu beneficiază şi de un sistem educaţional care să le pună în valoare bogăţia lor genetică.

Cu microfonul în nas şi cu perspectiva unui transfer-bombă la Barcelona, copilul a bîjbîit în răspunsuri. Fără a avea date concrete, şi unui expert în comunicare îi e dificil să însăileze vorbe explicative, cu sens şi consistenţă, darămite unui june aruncat în apa învolburată a industriei media. „Din cîte se spune, sper să se facă transferul. Dar vom vedea la sfîrşitul lunii. Voi face faţă. Sper să fac faţă, chiar la echipa secundă, nu ajunge acolo oricine. Sper să fiu pe bancă la meciuri şi să joc” a fost unul dintre răspunsurile lui Andrei, care, pe lîngă faptul că nu transmite nici un mesaj, reliefează confuzia în care a fost imersat de cei din jurul lui, ce-l văd doar ca pe o nepreţuită sursă rapidă de cîştig.

Nu, Ivan nu avea ce să caute în faţa jurnaliştilor, la vîrsta şi lipsa lui de experienţă, fără a fi antrenat un pic şi în domeniul comunicării. Se ştia tema zilei, se bănuia că jurnaliştii vor fi interesaţi de acest subiect, iar Andrei trebuia să fie pregătit pentru a nu fi pus în situaţia de a bălmăji ceva despre o situaţie ambiguă. Din păcate însă, preocuparea pentru prepararea copiilor sub toate aspectele (iar comunicarea în 2016 ar trebui să fie materie de bază), nu doar cele tehnico-tactice, lasă mult de dorit în România.

Şi acesta este unul dintre motivele pentru care tinerii jucători români nu reuşesc să se impună în exterior. Uitaţi-vă la majoritatea celor care au fost vînduţi rapid, pentru a resuscita financiar cluburile care i-au crescut, şi care, din cauza lacunelor de tot soiul, nu reuşesc să se impună şi să continue ascendent drumul carierei lor peste hotare! Uitaţi-vă la copiii care pleacă la 16 ani spre cele mai tari cluburi europene şi apoi, după numai un an-doi, număraţi-i pe cei despre care se mai aude ceva! Amintiţi-vă de Cristi Manea, cel mai tînăr debutant în istoria naţionalei, vîndut, chipurile, la Chelsea, dar care nu joacă nici la Mouscron! De Mitriţă care stă pe bancă la Pescara. De Nica, plecat de la Dinamo şi care a jucat la Atalanta, Cesena şi Avellino vreo 15 meciuri în 3 ani. Şi mă opresc aici, deşi aş mai avea cîteva zeci de exemple. Cu speranţa ca Ivan să nu fie ultimul pe listă.

ANDREI VOCHIN
Preluare de pe blogsport.gsp.ro/vochin

Nota Redacției

Am publicat acest articol pentru că Steaua, deși nu vinde copiii talentați, ci îi cumpără, face apoi la fel cu ei, fie pe criterii financiare, fie dintr-un pragmatism născut din presiunea rezultatelor.

Da, Steaua nu revinde tinerele talente, însă le împrumută fără noimă la cluburi de duzină, care în loc să ajute la formarea lor, îi strică sau le stopează creșterea valorică. Nici nu prea joacă, nici nu se ocupă cineva în mod profesionist de evoluția și educația lor.

Ultimele cazuri din iulie – decembrie 2015:
Robert Vilceanu la FC Voluntari a prins 13 jocuri (din 30), din care doar în 2 a jucat 90′.
Razvan Gradinaru la  Concordia Chiajna – 7 jocuri
Florentin Pham-Huy la ASU Academica Clinceni – 3 jocuri

Nu mai înșir lunga listă cu tinerele talente achiziționate de Steaua și apoi pierdute în anonimat după împrumuturi în lanț pe la cluburi aflate în agonie. Așa s-au dus, în ultimul timp, generația promițătoare cu Răzvan Gradinaru, Alexandru Târnovan, Alexandru Aldea…,  acea cu Iulian Roșu, Cristian Puskas… , grupul lui Ionuț Năstăsie, Vlad Rusu… În 10 ani, nici măcar un produs al Stelei nu a performat la vârf și constant în prima echipă.  Lucian Filip a venit la 17 ani, dar norocul lui s-a numit Reghecampf, iar Valentin Cojocaru e departe de a fi o certitudine constantă și de “vârf”.

Atât timp cât Steaua  nu va avea propria scenă pentru acești tineri (Steaua II și chiar III), nu va beneficia de pe urma talentelor achiziționate. De aceea proiectul lui Hagi este viabil, pentru că a creat și scene proprii pentru armata de copii, cu același standard de pregătire.

xray

3 comentarii la „Negoţul de copii

  1. xray Autor articol

    PS la Notă
    Messi a ajuns Messi și datorită Barcelonei. Nu doar că a jucat acolo. Când avea 13 ani (2000), fiind dignosticat cu deficit de hormon de creștere, Barca care l-a descoperit, l-a mutat în Spania și i-a plătit tratamentul, apoi l-a trecut la juniori etc. Asta înseamnă să cultivi și să ai grijă de talente, potențialele valori.

    PS Apropo de copii.
    Reiterez știrea și aici cu mesajul oficial lansat de Steaua.

    “Campionii Romaniei au primit, duminica, vizita copiilor de la Scoala Sociala de Fotbal, care are ca scop integrarea sociala prin sport a 80 de copii cu risc de abandon scolar, cu varste intre 7 si 15 ani. Ros-albastrii au discutat cu copiii, le-au oferit acestora autografe si s-au fotografiat alaturi de ei.

    Scoala Sociala de Fotbal este sprijinita de Fundatia Real Madrid si deruleaza, in prezent, o campanie de donatii prin SMS in sprijinul programelor de prevenire a abandonului scolar.

    Toti romanii care doresc sa ofere ajutor acestor copii o pot face donand 2 euro prin SMS la numarul 8834.

    Pentru mai multe fotografii de eveniment, accesati http://www.facebook.com/FCSBOfficial

  2. andyq

    Prefer sa vad copii romani crescuti de cluburi din vest, decat sa-i vad manelisti la cluburile din Romania.

    Sunt foarte multi jucatori tineri de nationalitate romana pe la juniorii unor echipe importante din vest, dar nu auzim de ei, pentru ca momentan nu prezinta interes pentru mass-media de la noi. Inca nu “produc” valoare publicitara…

    Florin Andone, de exemplu, e unu din acesti tineri: crescut si format in Spania, inca de la 12 ani, are toate sansele sa devina un jucator consacrat, daca urmeaza drumul trasat de fotbalul spaniol. Are doar 22 de ani, se poate slefui in urmatorii 2-3 ani pentru un loc intr-o echipa cu pretentii. La noi se alegea praful de el, precum de multi altii.

    Cunosc si un exemplu “personal”. Copilul unui amic, care s-a mutat acum 10 ani la Madrid, joaca pe postul de portar la o scoala de fotbal afiliata celor de la Real Madrid. Conditii infinit mai bune, profesionalism inca de la o varsta frageda, etc.

    In afara de 1-2 scoli de fotbal mai rasarite, Romania nu are cine stie ce oportunitati pentru tinerii fotbalisti in devenire. Si daca tot devin fotbalisti cu acte in regula la un moment dat, au grija anturajul si stilul de viata al “colegilor mai mari” sa-i strice, ireparabil.

  3. gaby

    Nici Messi nu e vreun expert in comunicare, nu asta e problema. Nu din cauza comunicarii n-au “junii” astia succes, ci pentru ca nu au valoarea necesara, mentalul potrivit si caracterul cerut pentru a face fata la nivel inalt.

Lasă un răspuns