“Mâna de aur a handbalului românesc”, așa cum era spranumit Gheorghe Gruia, a murit astăzi, la vîrsta de 75 de ani, în urma unui infarct suferit în Mexic.
Fostul mare handbalist român a cîștigat patru titluri mondiale cu echipa națională și în 1961 a ajuns la Steaua, echipă cu care a cîștigat de opt ori campionatul și o dată Cupa Campionilor Europeni, în 1968.
Renumele său vine din 1967, când, la Campionatul Mondial de Handbal a fost unul dintre principalii marcatori ai competiției, cu 34 de goluri, fiind considerat cel mai bun jucător al turneului final. De altfel, Gruia a fost declarat de 7 ori cel mai bun handbalist al lumii.
Din 1973 și până în 1978, Gheorghe Gruia a fost antrenor și profesor la Academia de Înalte Studii Militare, cu specialitatea handbal.
În 1992 a fost numit de către IHF (Federația Internațională de Handbal) cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor!!!
Gheorghe Gruia trăia de 37 de ani în Mexic și a pus bazele handbalului de acolo
Gruia este unul dintre handbaliștii care nu au trecut prin filiera clasică de selecție, juniori – tineret – seniori. A fost selecționat după ce a fost văzut întâmplător jucând volei. După trei luni de instruire intensivă, a debutat în Divizia A și, după un tur de campionat, a fost cooptat direct în lotul național de seniori. În 1978, el a plecat în Mexic, fiind trimis mai întâi cu scopul de a antrena echipa națională a statului nord-american, însă a devenit un promotor al acestui sport în această țară, după ce a observat că handbalul nu fusese încă deloc popularizat acolo.
Gheorghe Gruia
- Data naşterii: 2 octombrie 1940
- Gheorghe Gruia a fost, încă din tinerețe, atlet și sportiv. El a combinat mai întâi practicarea mai multor sporturi, atletismul, voleiul și handbalul. În timp ce era junior, a câștigat campionatele naționale de juniori la aruncarea suliței și la triplu salt, iar la vârsta de 21 de ani juca deja în prima ligă de volei din țara noastră. Până la urmă, a ales să se concentreze pe un singur sport, iar acesta a fost handbalul. În 1961 a ajuns la Steaua București, club la care avea să obțină mari performanțe. În 1963, avea să câștige primul său titlu de campion al României (era totodată primul titlu al României câștigat de Steaua, după trecerea de la handbalul în 11 la cel în 7).
Palmares:
- campion mondial, în 1964 (Cehoslovacia) şi 1970 (Franţa)
- medalie de bronz la CM din 1967 (Suedia)
- medalie de bronz la JO din 1972 (Munchen)
- golgheter la JO 1972 (37 goluri)
- a marcat 736 de goluri în 127 de partide jucate în tricoul naţionalei României
- a cîştigat Cupa Campionilor Europei cu Steaua, în 1968
- de opt ori campion naţional cu Steaua, între 1963 şi 1973
- cel mai bun jucător al CM din 1967
- a făcut parte din „Generaţia de Aur” a handbalului românesc, care între 1961 şi 1974 a cîştigat de patru ori titlul mondial
O prezentare detaliată a lui Gheorghe Gruia este publicată pe site-ul nostru în articolul Gheorghe Gruia a fost si este mai mult decat se poate spune (click).
Odihnească-se în pace!
XRay
Nu l-am prins in activitate. Cei mai in varsta dintre pasionatii de handbal au (avut) numai cuvinte de lauda la adresa lui. Palmaresul este impresionant, pacat ca nu s-a lipit (si) de titlul olimpic. Calitatea echipei Romaniei din 1972 i-ar fi dat dreptul la o asemenea performanta.
RIP
Saramango,generatia de aur a lui Gruia,Penu sau Gatu/Goran,Kicsid,Stockl,etc,nu a avut sansa unui aur la olimpiada deoarece in acea perioada handbalul nu era sport olimpic.Cred ca a fost introdus ca sport olimpic la sf anilor 70.
Draga Adrians, poate ca nu e momentul unei polemici, dar handbalul a (re)devenit sport olimpic incepand cu editia 1972 de la Munchen. Cand Iugoslavia ne-a interzis intrarea in finala si a trebuit sa ne multumim cu medaliile de bronz. Bronz-ul de atunci a fost cucerit intre doua editii victorioase de campionat mondial (1970 si 1974).
Ai dreptate,dar ce sa faci anii zboara si memoria ne mai inseala.Dupa ce postat si am citit ziarele de astazi am vazut eroarea.Oricum,sincer iti spun ca as fi bagat mina in foc ca generatia lui Gruia,Otelea,Penu etc,nu a avut sansa unei participari la JO.sa ne auzim cu bine si sa mai ” polemizam ” si la evenimente mai vesele.
Imi pare din ce in ce mai rau, caci de ceva vreme vad din ce in ce mai des, lumanari aprinse (virtual) pe acest site. Recunosc ca primele stiri de aici mi le iau si, din pacate, ultimele, mai exact cele de cateva luni sunt in acest fel.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Mai mult, sunt convis ca “acolo sus” i se va da “pe mana” o minge de handbal. Si astfel, ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place, mai ales cand prin harul Sau a existat o mana divina…
Condoleanta familiei ! Steaua, Romania si handbalul mondial iti datoreaza enorm, “Pele” al handbalului. Dumnezeu sa te odihneasca si sa te rasplateasca caci ai fost istrumentul harului Sau divin…Inca o data, odihneasca-se in pace !
Ne pleaca marile valori,sper intr-o lume mai buna dar cu ce mai raminem ?! Ce se intimpla cu romanismul si stelismul din sport ?! Despre cine vor mai vorbi nepotii celor mai tineri de pe aici ?! Despre Varela,despre Hamroun,despre Stanciu sau Tosca ,despre Sandra Izbasa sau macar despre Alina Rotaru ori Bianca Razor de la atletism ?! Se casca o prapastie uriasa in traditia sportului romanesc pe care multe generatii nu vor reusi sa o umple la loc ! Este cutremurator ce se intimpla.
Gruia este alaturi alaturi de Voinescu,omul care m-a facut sa iubesc acest club.Un caracter extraordinar,un titan al sportului romanesc.Un prieten care a facut handbal la Steaua in perioada Gruia-Gatu mi-a povestit ca insusi marele Gatu a luat-o pe coaja de la Gruia atunci cind a avut un comportament mai aparte fata de juniorii care se pregateau cu prima echipa.Mi-as dori f mult ca sa fie adus acasa si inmormintarea sa se faca in Bucuresti,macar acum,cu o floare,sa-i putem multumi pt tot ce a facut pt Steaua si sportul romanesc.Dumnezeu sa te odihneasca in pace Gruia.
Acasa e in Mexic.
Tare as vrea sa te inseli Alexandre !