home
13-10-09

Marcel Tut (membru fondator A.I.S.S.): "Becali trimite interlopi si persoane cu ceafa groasa acasa la baietii din galerie"(A.C.)

Oamenii lui Gigi Becali au început să facă presiuni asupra suporterilor Stelei, pentru ca aceştia să înceteze protestele. Deocamdată, a reuşit să-i sperie suficient cît să nu mai dea declaraţii în presă. Din fericire pentru el, Marcel Tuţ (membru fondator al A.I.S.S.) este în Anglia, departe de lungul şi grosul braţ al legii badigarzilor lui Becali. Ne-a rugat să îl prezentăm ca pe un “drogat” de 29 de ani, licenţiat în Administraţie Publică, căsătorit şi cu doi copii. A acceptat să ne vorbească despre problemele pe care Becali încearcă să le creeze steliştilor care au avut proasta inspiraţie să nu fugă, încă, din Bucureşti.


Reporter: Cine eşti?
Marcel Tuţ: Mă numesc Marcel Tuţ, sînt redactor la fcsteaua.ro şi membru fondator al A.I.S.S. (Asociaţia Independentă a Suporterilor Stelişti). În principiu, A.I.S.S. porneşte de la fcsteaua.ro, site în care eu am fost cooptat în 2004. Becali a spus că A.I.S.S. a fost înfiinţată special ca să îl atace pe el. Total fals. Ca să zic aşa, într-o limbă de lemn, asociaţia îşi propune, printre altele, realizarea unor legături între suporteri şi conducere, campanii de sprijinire a fostelor glorii...

Rep.: Apropo, nu v-aţi trezit cam tîrziu să-l contestaţi pe Becali? El a făcut şi în anii trecuţi declaraţii dure la adresa fostelor glorii ale Stelei.

Era bun înainte, cînd aveaţi rezultate, şi nu mai e bun acum?
M.T.: Noi îl contestăm de mai demult. Dar, din cauză că asociaţia noastră nu era cunoscută, mesajul nostru nu a fost preluat. Prima dată am luat poziţie la faza cu alergatul cu valiza după jucătorii de la Gloria. Din punctul nostru de vedere, cînd a fost problema cu valiza trebuiau luate măsuri mai repede, nu ştiu de ce se tergiversează. Revenind la întrebarea ta, acum vocea noastră se face mai bine auzită pentru că şi presa este interesată.

Rep.: Spuneţi că A.I.S.S. nu are legătură cu galeria propriu-zisă. Să înţeleg că voi sînteţi un fel de suporteri quality, sau cum? Unde staţi cînd mergeţi la meciuri?
M.T.: Da, noi nu vrem să fim confundaţi cu galeria şi nici viceversa. Membrii din asociaţie care sînt din Bucureşti fac parte din peluze, în general. Mai sînt unii care au fost în galerie în trecut şi acum, maturizîndu-se, nu mai merg în grupul respectiv.

Rep.: Să trecem la subiect. Am înţeles că unii membri ai galeriei sînt intimidaţi de oameni ai lui Gigi Becali.
M.T.: Problema merge mult în spate. În 2003-2004, un grup din Peluza Sud a fost dizolvat din cauză că a fost ameninţat liderul lui. Acum au început să se repete chestiile. Sînt trimişi interlopi şi persoane cu ceafă groasă la unii elevi sau studenţi din galerie sau la părinţii lor, cărora li se pune în vedere să aibă grijă ce fac copiii lor, pentru că depăşesc limita şi s-ar putea să aibă de suferit. De asemenea, am colegi angajaţi la multinaţionale sau în cabinete de avocatură, iar asupra şefilor acestora au fost făcute presiuni.

Rep.: Dar suporterii de la tribune, “cetăţenii” sau “sămînţarii”, cum îi numesc cei din galerie, sînt raliaţi la demersul vostru, sînt şi ei împotriva lui Becali?
M.T.: Aceştia sînt suporteri care, dacă văd că echipa joacă bine, uită de toate problemele. Dar, din cîte am văzut, sentimentul general este unul de lehamite, mai ales după faza cu Bergodi, care a fost ca un semnal de alarmă. Însă pozele de pe site-ul nostru, poze cu mesaje anti-Becali din toată lumea, au demonstrat că Gigi Becali nu mai este contestat doar de o mînă de oameni.

Rep.: Cînd Gigi a fost arestat, stadionul Stelei s-a umplut cu nişte oameni ciudaţi cu tricouri cu “Free Gigi”. Există o masă de manevră pe care Becali o controlează?
M.T.: Da, e capabil să mobilizeze cetăţenii din Zăbrăuţi şi Ferentari, unde a plătit curentul. Poate să-i aducă la stadion şi să strige pentru el. Costă însă mulţi bani şi nu ştiu dacă îşi mai permite, în contextul crizei actuale. Persoanele de care vorbeşti, cu tricouri cu “Free Gigi”, nu mai fuseseră văzute pînă atunci pe stadion. Oamenii care merg la stadion meci de meci de zece ani se cunosc între ei, în principiu.

Rep.: Care-i următorul pas al suporterilor?
M.T.: Protestele se vor amplifica, ele nu pot fi suprimate de nici o mişcare în forţă. În momentul de faţă nu s-a anunţat nimic oficial în ceea ce priveşte anularea abonamentelor de la peluze sau interzicerea unor anumite persoane. Că Becali apare la televizor şi spune c-a visat patru miei şi şase oi, e alta. În momentul în care asta se va întîmpla, atunci vom putea să facem o plîngere. Dar părerea mea că sînt vorbe goale menite să descurajeze contestatarii.

Rep.: Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie. În ce condiţii ar pleca Becali din Ghencea şi ce s-ar întîmpla pe urmă cu echipa?
M.T.: Becali este un tip instabil psihic. Şi cînd joacă table sau cărţi cu cineva e bine dispus şi dintr-o dată îşi pierde cumpătul şi dă cu tablele de pămînt, asta poate să o certifice oricine din anturajul săuŢ. Probabil că se va hotărî odată să vîndă cînd ne aşteptăm noi mai puţin. Oricum, situaţia nu mai are cum să continue aşa. Pregătim cîteva surprize.

Rep.: Becali a spus că vă donează palmaresul Stelei pînă în 2003. Luaţi în calcul să faceţi o Steaua a suporterilor, după modelul Petrolul?
M.T.: Un lucru atît de important cum e palmaresul Stelei nu poate fi luat în derîdere. Dacă el anunţă oficial că dă palmaresul, evident că ne vom gîndi să înfiinţăm o nouă echipă, doar nu il vom lasa pe mana oricui. Mai degrabă, însă, am vrea să se întîmple cum s-a întîmplat la Craiova, cînd Neţoiu nu a mai putut rezista psihic contestatarilor şi a plecat.

Rep.: Voi la un moment dat spuneaţi că aţi contactat nişte oameni de afaceri dispuşi să cumpere echipa de la Becali.
M.T.: Da, dar oamenii de afaceri respectivi nu vor să apară în presă şi să fie preşul domnului Becali, sa pateasca ce a patit Ilie Nastase in iarna. Respectivii nu sînt ca Lutz Stache, care după ce se dă jos din avion dă declaraţii la Antena 1 şi PRO TV.

Rep.: Dar garantaţi potenţialii cumpărători chiar există sau este doar o manevră prin care vreţi să-l convingeţi să renunţe?
M.T.: Cred că A.I.S.S. a demonstrat prin acţiunile ei de pînă acum că nu joacă la cacealma. Mai mult, ce ne-am propus, în principiu am reuşit. Aşteptăm o poziţie oficială al lui Becali prin care să anunţe că vinde Steaua şi tranzacţia se va face. Sîntem conştienţi că va fi dăunătoare pe termen scurt, dar sîntem dispuşi să acceptăm rezultate proaste pînă cînd nouă conducere va reuşi să redreseze haosul creat de incompetenţa dictaturii Becali.

Rep.: Crezi ce se spune, că repetatele suspendări ale terenului Stelei sînt rezultatul unei înţelegeri între Becali şi Dragomir?
M.T.: O, dar e la mintea cocoşului galic! Părerea mea este că legea Dragomir exact pentru aia a fost făcută de la bun început: ca să-şi rezolve ei problema contestatarilor.

Rep.: Îmi spuneai la telefon că voi credeţi că ar trebui luate măsuri în legătură cu declaraţia lui Gigi Becali referitoare la ţiganii din galeria lui Rapid.
M.T.: Poate părea un pic ipocrit din partea noastră dacă am face o plîngere oficială împotriva acestei declaraţii. Dar, aşa cum presa s-a sesizat şi a urlat din toţi rărunchii la banner-ul contra maghiarilor, normal ar fi să facă la fel şi acum, cînd Becali se leagă de culoarea feţei unei anumite persoane şi face trimitere directă la etnie.

Rep.: Şi totuşi, voi “aţi avut şi veţi avea mereu boală pe ţigani” (n.r. – scandare a galeriei Stelei). Sau nu mai aveţi?
M.T.: (rîde) E o scandare intrată în folclor. Asta nu înseamnă neapărat că este una corectă. Din punctul de vedere al galeriei lucrurile s-ar putea să nu stea chiar aşa, dar din acela al asociaţiei noastre e o declaraţie rasistă, care nu face cinste clubului. Adică UEFA şi FIFA se luptă cu rasismul, face campanii de educare a suporterilor, şi tocmai conducătorii apar la televizor cu asemenea declaraţii. Sincer, noi sperăm din tot sufletul ca rapidiştii să meargă cît mai departe cu denunţul.

Rep.: Sînteţi mulţumiţi de conducerea tehnică de la ora actuală?
M.T.: Nu avem cum să fim mulţumiţi de Mihai Stoichiţă. Nu vorbim despre trecutul lui, pentru ăsta a fost recunoscut. Dar nu e admisibil să apari în presă imediat după demiterea lui Bergodi şi să ataci jocul Stelei din timpul lui Bergodi, apoi să accepţi funcţia de antrenor fără măcar un minim de decenţă.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cateva precizari:

1. Dupa cum am specificat si in interviu, am discutat cu Academia Catavencu din pozitia de membru AISS si nu ca reprezentant peluze sau membru galerie. Am repetat-o de nenumarate ori, in mesaje catre fostii jucatori Steaua, in mesaje pe forum, AISS e o asociatie care reprezinta suporterii Stelei, nu fenomenul ultras, nu vreo peluza, nu un grup anume. Ca in asociatia noastra exista membrii din categoriile enumerate mai sus, e cu totul altceva, dar noi reprezentam suporterii Stelei din Radauti pana in Osasuna de Pamplona(dovada extraordinarul suport primit in campania trimite o fotografie cu becali contestat)

2.Suntem independenti de club si galerie, nu am dorit sa jignesc membrii galeriei, imi cer scuze daca i-am ofensat cu ceva, am tot respectul pentru efortul pe care il depun, fara ei si sacrificiile lor, Steaua nu ar avea farmecul extraordinar pe care il are!

3. Pasajul oarecum ipocrit din finalul interviului fata de declaratia rasista a ciobanului e facut pentru a sublinia faptul ca Becali prin actiunile sale a prejudiciat clubul enorm, riscul de a fi exclusi din Europa a fost mult mai mare fata de actiunile unor din suporteri.

4.Daca aveti vreo nelamurire vizavi de cele declarate in interviu, va raspund cu cea mai mare placere.

Intotdeauna superiori!

armanovici

Interviul va aparea in editia print si este deja disponibil pe siteul www.catavencu.ro


https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
nu cedam!
https://fcsteaua.ro:/
  • Lista locurilor unde becali este contestat
  • Semnati petitia
  • Harta protestelor
  • Adauga o fotografie
  • https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
  • Fotografii cu proteste anti becali

Poli Iasi

STEAUA
Duminica, 18 octombrie
ora 20:00
Antena 1 LIVE TEXT pe fcsteaua.ro
TV LIVE
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:

https://fcsteaua.ro:/rc="https://fcsteaua.ro:/media/objects/mp3-player/player.swf?pl=2e20403809bdab2a1053b290da1c6e3e&autoplay=1&liston=0" type="application/x-shockwave-flash" width="248" height="112"> https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ https://fcsteaua.ro:/

https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
prima pagina Despre noi Publicitate pe site Contact
fcsteaua.ro face parte din Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti - A.I.S.S