home
06-10-09

Cine sunt si ce putem face?

Fac aceasta analiza plecand de la supozitia ca un adversar poate fi infrant doar cunoscandu-l in amanunt. Cele scrise mai jos le voi numi fapte sau supozitii, plecand din start de la posibilitatea ca unele din lucruri sa nu fie reale.

Fapte sau supozitii: Familia Becali si-a inceput activitatea „fotbalistica” inainte de 1989, cand, desi nu aveau licenta de impresari, activau pe piata „procuratorilor”. A procuratorilor de videouri, valuta, bilete, lactate si te miri ce, in cercul fotbalistilor. S-au imprietenit cu marea lor majoritate si, dupa Revolutie, au iesit la lumina.

Fapte sau supozitii. Au facut o mica mare avere transferand cam tot ce era de valoare in fotbalul romanesc, ajungand la un moment dat foarte aproape sa detina monopol asupra pietei fotbalistilor din Romania. Au capusat toate marile cluburi si au rulat in complicitate cu oamenii din fotbal, de la toate nivelele, banii negri proveniti din vanzarea de carne in viu la export. Acest lucru le-a adus un grad de putere deosebit in peisajul fotbalistic de la noi. Unele matrapazlacuri au fost demascate in marea ancheta realizata de ziarul Gazeta Sporturilor (chapeau!) ramasa inca fara finalitate, datorita gradului foarte adanc de implicare socio-politica. Deocamdata, batista e pe tambal.

Fapte sau supozitii. Sunt foarte cruzi si adversari de temut, cel dur fiind Giovani, care il are drept idol pe Scarface (se spune ca si-ar fi construit casa aidoma unui decor din filmul cu Pacino). Toti cei care au incercat o pozitie de forta impotriva lor au primit un tratament in stil Hollywood. Steaua este prima care a incercat sa le tina piept, insa fara succes.

Dupa niste diferende financiare, in sezonul 1996-1997 in plina campanie de Liga Campionilor doi dintre cei mai buni jucatori, Adrian Ilie si Iulian Filipescu, sunt luati cu japca in contul unei clauze de reziliere a contractului de doar 800.000 de dolari (!) si transferati la Galtasaray Istanbul, club cu care clanul Becali va lucra cu succes si mai tarziu actiuni „parandarat”. Noaptea generalilor este pe terminate, si zorii noii zile ni-l aduc pe Gigi, inscaunat dupa un scandal monstru cu clanul Paunestilor. Jucatorii care nu vor semna intelegeri cu Giovani sau care nu-si prelungesc contractul cu Steaua vor fi marginalizati sau transferati „la misto” prin Asia (P.S. Cum istoria e o roata, acest lucru s-a inversat). Steaua-case closed.

Fapte sau supozitii. Cum Steaua era rezolvata si la Dinamo erau prieteni vechi, s-au implicat la Rapid. Giovani a lasat firma pe mana fratelui si a lui Gica Popescu, si s-a facut functionar la Copos. Pare singurul esec al fratilor, datorita situatiei aparte de sub podul Grant (nu deteliem: Corsicanu, Nicu Gheara, etc). Rapid-case opened.

Fapte sau supozitii. Dupa aventura Rapid si un nou scurt periplu prin hotelul Lido la o prtida cu nea Mitica, Pitzi si nea Vio, Giovani revine la prima lui iubire alb-rosie, unde Victor a pozat mereu in anturaj. Functia: executiva. La adunarile actionarilor se urca pe mese si arunca cu ghivece prin sala. Se ia in bete cu galeria cainilor. Ii aduna la o discutie, unde accidental convoaca si toti interlopii de la granita de Nord a Bucurestiului. Inarmati cu sabii. Cearta mare cu Gigi, se rupe prietenia, treaba merge ca la carte la Dinamo e reciclare in floare. Dinamo- case closed.

Mare impacare dintre veri il readuce pe Giovani cu surle si trambite in Ghencea. Pentru mai multe detalii apelati la http://www.ziare.com/sport/fotbal-intern/09-01-2009/giovani-becali-omul-din-umbra-la-steaua-871721.

Clanul este ultra-mediatizat (trustul Pro sa traiasca - i-a inventat, acum sunt oriunde deschizi televizorul), foarte bine legat in orice structura, mai putin cea politica, unde ambitiile lui Gigi l-au costat cateva nopti la un hotel de maxima siguranta (unde da de inteles ca nu si-a invata lectia).

Fapte sau supozitii. Ajunsi la capatul rabdarii dupa ce patronul a purtat la gat fularul echipei de moarte la gat, a umilit istoria si tot ce inseamna ros-albastru, stelistii pornesc o revolta impotriva lui Becali. Jean Pavel este luat pe sus de jandarmi ca un disident (senzatie de deja-vu), liderii factiunilor sunt convocati la palat pentru o pace istorica, de fapt o circoteca media.
Conflictul stagneaza o perioada, dar revine mai intens ca oricand pe tapet dupa ultimele fapte de ghiolbanie ale creditorului. Gigi este contestat permanent si, in prezent, se spera la inlaturarea lui.

Fapte sau supozitii. Becali lucreaza intens la o agresiune fizica impotriva contestatarilor, dar momentan nu poate actiona din cauza statului roman, cu ochii pe el de la eliberare. In schimb, anumiti suporteri primesc telefoane de amenintare, se incearca inabusirea revoltei prin orice mijloace.

CONCLUZII: 1. Mana de huligani, drogati, bagabonti care duce aceasta lupa cu un sistem corupt pana la maduva de un clan intreg merita respect si sprijin neconditionat, mai ales ca, spre deosebire de alte dati, protestul pare sa aiba constanta. Numarul pare sa fie cheia spre a-l determina sa abdice, insa o revolta masiva nu s-a putut declansa pana acum din motive ce pe mine personal ma preced.

2. Singura modalitate de a-i da lovitura de gratie in afara "cadrului Steaua" este de a asmuti hienele politice asupra lui prin scrisori deschise la Presidintie, Parlament etc

3. Alianta cu rivalii, sugerata de dinamovisti tocmai acum, in mijlocul altei lupte, ce este, de asemenea, mai crancena ca oricand, pare usor nelalocul ei si in contratimp.

Alex (Keluboss)