home
02-09-09

Teraformatorii, Biserica, Primae Noctis si Mila

Acest articol incearca sa prezinte situatia in care se afla Steaua in acest sezon, cum s-a ajuns aici, strategiile folosite si cateva solutii. Articolul are patru parti, parti care la inceput vor parea sa nu aiba nici o legatura intre ele dar, la final, totul va face sens.


1. Teraformatorii

Ce este terformarea? Teraformarea e procesul modificarii atmosferei, temperaturii, topografiei, etc. unei planete pentru a o face cat mai asemanatoare cu Pamantul, ca oamenii sa poata locui pe ea. Primul lucru, si cel mai important, e crearea unei atmosfere. In momentul cand omenirea va incepe cucerirea spatiului cosmic, firmele care se ocupa cu teraformarea vor da lovitura. Asadar, vor fi cautati experti in crearea atmosferei, schimbarea temperaturii, etc.

Fara sa stie, Steaua sta pe o "mina de aur". In lotul fostei echipe "militare" se afla sau s-au aflat un numar foarte mare de experti in crearea atmosferei. Printre acestia ii putem enumera pe Plesan, Lovin, Semedo, Rada, Dayro, Pedriel. Din pacate, in loc sa ii vanda la NASA pe milioane si milioane de dolari, creditorul Stelei a ales sa scape de acesti oameni, cei care au ramas fiind de asemenea pe picior de plecare.

Totul e, evident, o gluma. O gluma care nu ar trebui, totusi, sa ne faca sa radem. Pentru ca nu erau pe placul creditorului sau pentru ca aveau salarii prea mari, acesti jucatori au fost trecuti pe linie moarta, au fost etichetati drept scandalagii si umiliti. Desi pentru unii s-au platit sume imense(nejustificat, corect) au fost dati afara pe "maruntis" (Semedo a costat 1,1 mil. euro si a fost "eliberat" cu 100 de mii.).

De suferit, a suferit, evident, Steaua. Peste noapte, lotul de jucatori a fost injumatatit si, in locul unor oameni cu experienta, oameni care si-au demonstrat valoarea in trecut si care puteau fi reactivati, au fost promovati cativa tineri nepregatiti, tineri pe umerii carora zace o povara mult prea mare. Astfel, asteptarile de la sezonul 2009-2010, realist vorbind, nu pot fi prea mari.

Care e ratiunea din spatele acestei decizii incredibil de proaste?

Promovarea tinerilor? Nu. Promovarea tinerilor se face cu cap. Acestia trebuie crescuti cu grija si apoi aruncati in focul luptei. Presiunea la care sunt supusi acum unii tineri ai Stelei ii poate distruge(stim cu totii cat de greu e sa scapi de eticheta suporterilor. Intrebati-l pe Lovin.).

Taierea "crengilor uscate"? Nu. Nici despre asta nu poate fi vorba. Lovin era, pana prin aprilie, unul din cei mai laudati jucatori de catre creditor. Semedo la fel. A fost titular aproape tot sezonul. Si, daca ne gandim, Lovin e foarte laudat la noua sa echipa iar Semedo a semnat cu campioana en-titre. Deci nu poate fi vorba de inlaturarea jucatorilor slabi.

In spatele acestei decizii sta un singur lucru: banii! Acesti jucatori aveau (si unii inca au) cu totii salarii foarte mari, salarii pe care creditorul nu voia sa le mai plateasca. Lovin i-a iesit de la suflet in momentul in care nu a acceptat reducerea salariului si, pe deasupra, a cerut sa fie platit la timp. Pe Plesan si Rada i-a terminat altceva dar despre asta vom vorbi imediat.

Creditorul a gandit simplu. A incercat sa vanda toti jucatorii cu salarii mari si, pe cei pe care nu i-a putut vinde, i-a catalogat drept "facatori de atmosfera" si i-a trimis la Steaua II in speranta de a-i convinge sa plece fara sa ceara despagubiri. A evitat, astfel, un nou conflict cu suporterii. La Steaua, totul se face profesionist!


2. Biserica

Aceasta parte nu se refera deloc la institutia religioasa. Se refera la o problema foarte mare pe care o are Steaua. Echipa nu e unita deloc, lotul fiind impartit in bisericute: Veteranii, Tinerii, Strainii, Cei Nedoriti, etc.

De la plecarea lui Olaroiu, lotul Stelei nu a mai fost deloc unit. Acea perioada de 3 ani, perioada in care au antrenat Zenga, Protasov si Olaroiu(nu am pus pe interimarul Titi Dumitriu), a fost senzationala. A fost o perioada in care performantele au reaparut la Steaua si totul s-a datorat unei echipe puternice si unite.

Dupa plecarea lui MM Stoica si Olaroiu, au fost facute nenumarate transferuri, majoritatea fara cap, au aparut o groaza de noi jucatori, unii din ei disparand la fel de repede si, la Steaua, nu s-a mai putut vorbi de o echipa. Ca urmare, performantele au disparut (asa cum au disparut si pe vremea lui Piturca. Ne amintim cu totii cum Piti si-a adus la echipa "copiii" si cum a scapat de jucatori valorosi ca Miu, Bordeianu sau Danciulescu).

Dintre toate aceste bisericute de la echipa, una iasa in evidenta avand rang de "catedrala". Grupul veteranilor, cu Ghionea, Baciu, Petre Marin, Nicolita, poate si Ov. Petre, si din care au plecat Dica, Radoi sau Goian, conduce fara nici o problema vestiarul, cuvantul lor fiind lege.

Plesan a fost trecut pe linie moarta in momentul cand a indraznit sa ii reproseze lui Ghionea ca nu e in forma(Plesan a fost amendat pentru acel incident, Ghionea nu). Rada a fost si el trimis sa isi caute echipe si asta doar pentru ca nu voia sa fie rezerva. Spre deosebire de Baciu, om caruia ii place sa fie platit pentru a nu face nimic, Rada a vrut o sansa de a juca(mai ales ca in acest inceput de sezon majoritatea aparatorilor au fost intr-o forma slaba). Se pare ca asta i-a cam nemultumit pe senatorii de drept si, astfel, l-a nemultumit si pe creditor.

Aceasta bisericuta a dat afara antrenori, a dat afara jucatori, a bagat in primul 11 fotbalisti pe care scrie "cel mai bun din tara" si va continua sa faca probleme atat timp cat la Steaua exista un lot de jucatori si nu o echipa.


3. Primae noctis

Probabil ca multi au auzit de "Jus Primae Noctis", legea primei nopti sau dreptul seniorului. Se spune ca asta era o lege care, in vremuri de mult apuse, permitea seniorului sa dezvirgineze virginele de pe mosia sa.

Cam asa sta treaba si la echipa noastra. Nu conteaza ce antrenor "se insoara" cu Steaua, tot creditorul e cel care trebuie sa f**a treaba. Numai ca el nu o face doar o singura data, la inceput. El o face in continuu, in fiecare saptamana, chiar in fiecare zi.

Steaua e mosia acestui senior creditor si nu conteaza ce e bine si ce e nu, doar vointa lui e lege. Unii ar spune ca e normal. Poate ca e. Cu siguranta era normal acum vreo 500 de ani. Dar, intre timp, lumea a evoluat. Fotbalul nu e un razboi, fotbalistii nu sunt iobagi iar creditorul, cu siguranta, nu e senior.

Nu mai traim in Evul Mediu. Traim intr-o lume civilizata, o lume in care toti avem drepturi, nu doar "seniorii". Bergodi si cei care vor veni la Steaua ca antrenori au dreptul la munca. Au dreptul sa isi faca treaba asa cum stiu ei mai bine, asa cum trebuie. Atat timp cat au un contract semnat cu Steaua, nu trebuie sa ii doara pe ei de ce spune un creditor, un om care imprumuta bani echipei si care, in acte, nu are nici o legatura cu Steaua.

Atat timp cat acesti antrenori se lasa calcati in picioare de un creditor, de bisericute sau de alte lucruri, nu vor face nimic la Steaua. Performantele vor lipsi, jocul va fi tot mai slab, jucatorii nu vor progresa, o echipa puternica nu se va forma niciodata.

Dar, din pacate, se pare ca, pentru unii, Steaua e doar o rampa de lansare, un rand in plus in CV, o masa calda. Vor sta cat vor sta si vor pleca la oferte mai bune, lasand in urma lor o Steaua distrusa.


4. Mila

Cred ca e destul de clar, deja, care e cauza tuturor problemelor la Steaua. Veti spune cu siguranta "creditorul" dar nu e asa. Cauza tuturor problemelor e banul, "ochiul dracului".

Banul il face pe creditor sa dea jucatori afara, banul a adus transferuri de umplutura, banul tine la echipa jucatori expirati, banul face ca unii sa se sclaveasca, banul face tot raul. Sau, mai bine zis, lipsa lui.

Criza financiara prin care trece lumea a afectat si fotbalul romanesc prin intermediul persoanelor care il conduc. Acesti datatori de tunuri (nu afaceristi) nu au nici o sansa de salvare in fata acestei criza. Pentru ei, singura solutie e reducerea cheltuielilor si salvarea banilor "castigati" pana acum.

Sunt sigur ca ni s-a rupt la toti... inima... evident... cand creditorul a zis ca fiica sa ar renunta la casa dar nu la Steaua. Sunt sigur ca el iubeste Steaua cu adevarat si nu urmareste doar banii din Europa League si din alte transferuri. Asadar, ca fiicele sale sa poata manca caviar din farfurii de aur, nu de argint, eu zic sa il ajutam.

Cum il putem ajuta? Pai, sa urmam exemplul suporterilor Valenciei. Acestia au reusit sa salveze clubul achizitionand actiuni in valoare de 19 milioane de euro. Eu zic sa fim si noi milostivi, sa il intelegem pe Becali si sa il ajutam.

Asadar, domnule Gigi Becali, ca dumneavoastra sa nu mai aveti probleme cu banii, ca dumneavoastra sa nu mai trebuiasca sa va mancati nervii cu transferuri proaste, ca dumneavoastra sa nu mai trebuiasca sa faceti si meseria de antrenor, noi, suporterii Stelisti, huligani si nonhuligani, va propunem sa scoateti clubul la bursa. Daca nu toate actiunile, macar pachetul majoritar.

Va promit ca eu o sa fiu primul care va cumpara actiuni de la Steaua si va mai promit si ca ele vor fi toate vandute ca painea calda.


Steaua are probleme, Steaua e pe moarte. Gigi Becali nu mai poate tine echipa. Pentru datatorul de tunuri Becali, Steaua e ultima modalitate de a castiga bani. El nu poate ajuta echipa sa revina in top. El nu are competentele necesare de a face transferuri, de a antrena echipe, de a vorbi cu jucatori. El nu e un profesionist. El nu mai are bani. El e slab. El nu este de Steaua.

E randul nostru sa salvam aceasta echipa. Steaua are nevoie de o noua conducere, una puternica, una profesionista, una ros-albastra.

Haideti sa salvam Steaua!


Adrian


https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/ https://fcsteaua.ro:/
Meciul Urmator Clasament Lotul Steleihttps://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Gaz Metan Medias

STEAUA
Sambata, 12 septembrie
ora 20:30
LIVE TEXT pe fcsteaua.ro
TV LIVE
  • Conducerea Tehnica
  • Conducerea Administrativa
  • https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Felicitari Tricouri Cantecehttps://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

VideoNews Videohttps://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/ Imagini Tracker
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ https://fcsteaua.ro:/ https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ fan steaua https://fcsteaua.ro:/ fan steaua https://fcsteaua.ro:/ fabian fan steaua https://fcsteaua.ro:/ fan steaua https://fcsteaua.ro:/ Emblema https://fcsteaua.ro:/ Emblema https://fcsteaua.ro:/ ultimaSolutie https://fcsteaua.ro:/ Boloni https://fcsteaua.ro:/ STEAUA typo https://fcsteaua.ro:/ Cupa 1986 Old style football https://fcsteaua.ro:/ steaua magica https://fcsteaua.ro:/ steauua https://fcsteaua.ro:/ steaua - ujpest https://fcsteaua.ro:/ nicolita https://fcsteaua.ro:/ kapetanos https://fcsteaua.ro:/ gaian https://fcsteaua.ro:/ tiago https://fcsteaua.ro:/ szekely https://fcsteaua.ro:/ rafal grzelak https://fcsteaua.ro:/ kapetanos https://fcsteaua.ro:/ juan toja https://fcsteaua.ro:/ goe https://fcsteaua.ro:/ team 2009 https://fcsteaua.ro:/ stancu si surdu stancu si kapetanos team steaua Onicas Nord Nord Nord
Forum Articole Presahttps://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Otelul - Steaua 0 - 1 (0 - 0)

Ionescu a facut cel mai bun joc al sau de cand a venit la Steaua.Dupa doua rezultate slabe acasa, Steaua a reusit sa castige meciul de la Galati, cu Otelul, din etapa a patra a ligii 1. Trei puncte foarte importante care aduc din nou Steaua in apropierea locului 1.