home
02-04-09

Doua titluri pierdute

Ediþia 1989-1990 a început în Republica Socialistã România ºi s-a terminat în Republica România.

Steaua atinsese apogeul în 1986, urmând o perioadã în care se menþinuse în fruntea echipelor europene. Finala CCE pierdutã cu 0-4 în faþa Milanului „olandez” anunþa sfârºitul unei epoci ºi începutul alteia. Din marea echipã care câºtigase CCE, nu mai erau în teren decât Lãcãtuº ºi Balint, singurele promisiuni fiind Rotariu, Ilie Stan sau Ilie Dumitrescu, în timp ce Dinamo, pe lângã deja consacraþii Rednic, Andone sau Klein, se întãrise puternic cu Stelea, Doboº, Lupescu, Sabãu, Mateuþ, Lupu, Rãducioiu, Vaiºcovici sau Timofte.

Turul a fost o campanie triumfalã a dinamoviºtilor, Nimic nu pãrea a-i mai putea opri, singurul eºec fiind la Craiova, cu 0-1. În rest numai victorii, etapa a III-a marcând rãzbunarea lui Lucescu pentru umilinþele ultimilor ani: 3-0 chiar în Ghencea. La terminarea turului, Dinamo avea trei puncte avans ºi un golaveraj de excepþie: 57-8.

Revoluþia a bulversat ºi fotbalul. FC Olt Scorniceºti ºi Victoria au fost desfiinþate, iar Flacãra Moreni, fãrã sprijinul generalilor, devenise o echipã oarecare. A fost cât pe-aici sã disparã chiar Dinamo… În schimb, echipa de fotbal a Timiºoarei a beneficiat din plin de valul de simpatie de care se bucura oraºul unde a început Revoluþia, având reyultate cu mult peste cele din tur.

Abia scãpatã de desfiinþare, Dinamo ºi-a revenit repede ºi ºi-a continuat miºculaþiile. Dupã etapa a 22-a, când Steaua recuperase diferenþa de trei puncte cu care Dinamo conducea la terminarea turului, prezenþa la Mondialul din Italia a fost declaratã prioritate naþionalã, iar campionatul era lãsat pe planul doi. Reprogramãrile, precum ºi indicaþia ca jucãtorii selecþionaþi pentru lotul naþional sã nu mai participe la meciurile de campionat au creat un talmeº-balmeº de care Dinamo a ºtiut sã profite mai bine. Jucând mai mult cu rezervele, cele doua rivale au pierdut puncte preþioase, dar dinamoviºtii au încãlcat înþelegerea de a nu folosi jucãtorii selecþionaþi si i-au mai introdus pe ici, pe colo, când a fost nevoie. Un 2-2 la Petroºani, un 1-1 cu Braºovul în Ghencea ºi, mai ales, un 2-4 al rezervelor împotriva Politehnicii Timiºoara au înclinat balanþa în favoarea dinamoviºtilor, care au obþinut o serie perfectã în ultimele 9 zile, în care au jucat patru meciuri: 2-1 cu Flacãra Moreni, 1-0 la Cluj cu Universitatea, 1-1 la Bacãu ºi 4-1 cu Farul… Dinamo câºtiga titlul cu un punct avans.

În plus, Dinamo, cu echipa completã, întoarsã de la Mondialul italian, ne-a învins ºi în finala Cupei, dupã un meci de coºmar: 6-4, dupã ce, la un moment dat, scorul era 5-1. Echipa aliniatã de Steaua spune multe: Gherasim – Ciocan, Negrãu, Artimon, Nae Ungureanu – Minea, Muzsnai, Rotariu, Ilie Dumitrescu – Lãcãtuº, Balint…



ªi ediþia urmãtoare a fost cu cântec. Aproape toþi jucãtorii valoroºi de la Steaua ºi Dinamo prinseserã contracte în strãinãtate, astfel cã asistam la o renaºtere a Craiovei, care termina turul pe primul loc, la egalitate de puncte cu Dinamo ºi urmatã la un punct diferenþã de Steaua ºi Timiºoara. În prima etapã a returul, Steaua învingea Craiova ºi trecea prima. Dar, aºa cum se întâmplã adesea, s-au pierdut puncte acolo unde nu se aºtepta nimeni: 1-1 la Brãila ºi Braºov, 0-0 cu Bistriþa în Ghencea, sau 0-2 la Cluj, cu „U”. Chiar ºi aºa, cu douã etape înainte de terminarea campionatului, cele douã echipe se aflau la egalitate de puncte, Craiova având un golaveraj ceva mai bun. ªi a venit etapa a 33-a care va intra în istoria fotbalului românesc. Craiova a învins cu 2-0 la Hunedoara. Aparent, nimic neobiºnuit. Numai cã, dovedindu-se cã meciul a fost aranjat, s-a decis penalizarea gazdelor cu 2 puncte. Nu ºi a craiovenilor. O decizie ciudatã, care a adus titlul la Craiova…

În Cupã, Steaua s-a fãcut de râs. Folosindu-l pe Panduru, aflat în stare de suspendare, Steaua a pierdut la masa verde meciul cu Unirea Alba Iulia ºi a fost eliminatã în sferturi…

1989-90 ºi 1990-91. Douã ediþii care ar fi putut însemna încã douã titluri…

Andrei Sava


Rugby: CSA STEAUA - Dinamo Gaz Sud - Padrese

Rugby: CSA STEAUA - Dinamo Gaz Sud - Padrese

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Otelul - Steaua 0 - 1 (0 - 0)

Ionescu a facut cel mai bun joc al sau de cand a venit la Steaua.Dupa doua rezultate slabe acasa, Steaua a reusit sa castige meciul de la Galati, cu Otelul, din etapa a patra a ligii 1. Trei puncte foarte importante care aduc din nou Steaua in apropierea locului 1.