home
03-05-08

O poveste cu spurcati

Multi dintre suporterii stelisti, tineri sau foarte tineri, nu au cunoscut farmecul, relativ totusi, cuplajelor interbucurestene. Trebuie sa stiti ca in urma cu 30-40, si mai bine, de ani toate cele 5 cluburi bucurestene erau incurajate de galerii la aceste cuplaje. Spun asta pentru a intelege mai bine repartizarea lor in tribunele fostului "23 august".

Astfel, galeria Rapidului ocupa sectorul din mijlocul tribunei a II-a, galeria Stelei sectorul din dreapta tribunei I-a, cea a lui Dinamo era asezata in stanga tribunei a II-a, cea a lui Sportul in dreapta tribunei a II-a, iar cea a Progresului in stanga tribunei I-a.
Pe la mijlocul anilor 60, cam in aceeasi perioada in care le-a aparut porecla de "caiinii rosii", nasi au fost rapidistii, dinamovistii au mai fost gratulati cu inca un "supranume", acela de spurcati, nasi fiindu-le tot rapidistii. Incepand de atunci, atat rivalii din Bucuresti cat si cei din provincie, s-au adresat lui Dinamo si dinamovistilor cu apelativele de "caine", "cainii rosii", "spurcatii", "caine spurcat", etc. Astazi, suporterii dinamovisti si-au transformat una dintre porecle in "renume", chiar pe emblema clubului Ministerului de Interne existand capetele a doi caini. De ce una si nu pe ambele? De ce nu-si spun cu "mandrie" si... spurcati?
Pentru ca acest epitet jignitor le vine de la ceea ce se numea "Ploaie din Giulesti".
De ce ploaie? Si, de ce din Giulesti? Iata de ce: rapidistii, care dupa cum am spus mai sus, stateau la aceeasi tribuna a II-a, destul de aproape de dinamovisti, urinau in pungi de plastic, pe care, dupa ce le legau bine la gura, le aruncau in capetele bietilor dinamovisti. De aici ploaia, care era evident provenita din ... Giulesti.

De cativa ani suporterii dinamovisti fac tot posibilul pentru a devia catre altii destinatia acelor "ploi".
Ceea ce ei nu inteleg, si nu au inteles niciodata, este faptul ca noi nu ne mistificam istoria, nu mintim, cu alte cuvine ne doare-n cot de mizeriile lor.
Noi nu simtim permanent nevoia de a ne infrumuseta trecutul. Acesta este apanajul lor, al clubului Ministerului de Interne si al rapidistilor.
Dar despre acestia din urma, suporteri ai primului club bolsevic din Romania, club ce a facut propaganda bolsevica in octombrie / noiembrie 1946, vom vorbi cu alta ocazie.

Gica Chioru

---------------------
Acest articol a fost publicat initial la data de 29-10-2005
Cu toate ca este un articol vechi, am decis sa il republicam inaintea meciului disputat impotriva echipei Dinamo din dorinta de a clarifica radacinile si semnificatia apelativului spurcat.
Cu aceasta ocazie va invitam sa accesati noul site oficial al suporterilor dinamovisti



Site-ul oficial al suporterilor dinamovisti :)




Azzido

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

[Baschetcsasteaua] Interviu cu Bogdan Popescu

Incepand de astazi (luni 11.10.2010), site-ul echipei CSA STEAUA TURABO BUCURESTI va ofera inainte de fiecare meci un interviu cu unul dintre jucatorii echipei. Saptamana aceasta am stat de vorba cu B

Stefan Sames-un fiu de legenda al Stelei!

Partenri de intrecereStefan Sameş a fost un fundas central incredibil, de o valoare URIASA, al Clubului Steaua si al fotbalului romanesc.   Produs 100% al Centrului de Copii si Juniori al Clubului – La vremea aceea